Здравје и убавина
Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците
Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.
Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.
Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.

Здравствени придобивки од кафето
Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.
Повеќе енергија
Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell
Ги движи цревата
Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.
Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.
Подобрено расположение
Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.
Намален ризик од Алцхајмерова болест
Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.
Помал ризик од кардиоваскуларни болести
Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.
Подобра функција на тироидната жлезда
Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.

Потенцијални ризици
Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.
Анксиозност / анксиозност
Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.
Зголемен ризик од фрактура
Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.
Можни компликации во бременоста
Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.

Висок крвен притисок
Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.
Зависност
Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
-
Кичево2 дена„ЕВН КЕЦ Кичево“ најави прекин на електрична енергија на овие локации, работите на терен се планирани за вторник и четврток
-
Кичево17 часа(ФОТО) Кичево: Се работи во населба „Иванидол“, чекор по чекор до реализација на сите ветувања за подобар по квалитетен живот за сите граѓани
-
Хороскоп1 денХороскоп за вторник (18 ноември)
-
Македонија2 денаПоскапи нафтени деривати од ноќеска, ова е новата цена за источен литар
-
Спорт2 денаВажен натпревар, врвен судиски тим. Макеле ќе биде главен судија на Македонија – Велс во Кардиф
-
Македонија2 денаНелегално ја преминал границата „Ќафасан“, потоа превезувал огревно дрво без таблици и без документација
-
Временска прогноза19 часаВо овој момент се формира влажен бран кој носи обилен дожд и невреме!
-
Култура2 дена(ФОТО) Празничната убавина во чест на Христовиот војвода во славниот манастир на свети Георгиј во Рајчица
