Здравје и убавина
Дали пиете кафе секој ден? Еве ги придобивките и ризиците

Кафето е многу повеќе од, за многумина, задолжителен утрински пијалок.
Кафето е природен извор на фосфор и магнезиум. Преполн со антиоксиданси, овој пијалок може да понуди некои импресивни здравствени придобивки.
Ако сте еден од многуте луѓе кои пијат кафе секој ден и се прашувате што може да направи оваа навика со вашето тело, продолжете да читате за да дознаете повеќе.
Здравствени придобивки од кафето
Во зависност од тоа како се служи, кафето може да има прилично неверојатни здравствени ефекти. Еве неколку исходи поврзани со консумацијата на кафе кои се доста импресивни.
Повеќе енергија
Зрната кафе содржат кофеин, природен стимуланс кој може да ви помогне да се чувствувате поенергично. Поточно, ова соединение го стимулира централниот нервен систем, помагајќи им на луѓето да добијат малку повеќе веселост во нивниот чекор, пренесува eatingwell
Ги движи цревата
Пиењето шолја кафе (или кој било пијалок со кофеин) може да ви даде енергетски поттик. Но, исто така, може да остави потреба од дебело празнење – и тоа доста брзо.
Докажано е дека консумирањето кафе ја стимулира подвижноста на дебелото црево, движењето што се случува во вашиот гастроинтестинален тракт. А некои податоци објавени во Nutrients 2021 покажуваат дека пиењето кафе ја стимулира желбата за движење на дебелото црево кај околу една третина од популацијата, благодарение на оваа стимулација на подвижноста на дебелото црево.
Подобрено расположение
Многу љубители на кафе ќе се согласат дека доброто кафе ве прави среќни. И има реални податоци за поддршка на таа идеја. Студијата од 2019 година објавена во списанието за основна и клиничка физиологија и фармакологија покажа дека здравите возрасни лица доживеале подобрено расположение 30 минути по консумирањето кофеин. Исто така, редовното пиење кафе резултираше со поголемо и позначајно подобрување на расположението отколку пиењето кафе без кофеин.
Намален ризик од Алцхајмерова болест
Кафето содржи и голем број биоактивни полифенолни соединенија кои можат да поддржат одредени аспекти на нашето здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок. И некои докази објавени во 2021 година во International Journal of Molecular Sciences сугерираат дека консумацијата на кафе може да биде поврзана со намален ризик од развој на некои невродегенеративни состојби како што се Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест и деменција.
Помал ризик од кардиоваскуларни болести
Според студијата од 2018 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, вообичаеното консумирање од три до пет шолји кафе дневно е поврзано со 15 отсто намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести.
Подобра функција на тироидната жлезда
Студијата од 2023 година објавена во Nutrition Journal откри потенцијална врска помеѓу умерениот внес на кофеин и подобрената функција на тироидната жлезда кај луѓето со метаболички нарушувања. Поточно, внесот на кофеин помеѓу 9,97 и 264,97 милиграми дневно беше позитивно поврзан со здрави нивоа на тироиден-стимулирачки хормон.
Потенцијални ризици
Јасно е дека консумирањето кафе е поврзано со некои прилично импресивни придобивки. Но, кафето не е совршен пијалок за секого. Ајде да погледнеме некои од можните недостатоци.
Анксиозност / анксиозност
Прекумерното внесување на кофеин е поврзано со зголемен ризик од анксиозност, според студијата од 2020 година објавена во Nutrients. Друга студија објавена во 2021 година во Cureus, која ги оценуваше студентите, покажа дека поголемото внесување на кофеин е поврзано со анксиозност, како и со нарушувања на спиењето и слаб апетит.
Зголемен ризик од фрактура
Остеопорозата е состојба која погодува речиси 20 проценти од сите жени на возраст над 50 години. Остеопорозата може да го зголеми ризикот од кршење на коските кај една личност, што може сериозно да влијае на квалитетот на животот. Консумирањето кафе е поврзано со негативни ефекти врз здравјето на коските, според некои податоци, но не сите. Еден систематски преглед и мета-анализа објавени во 2022 година во Osteoporosis International покажаа дека може да постои дозно зависна врска помеѓу консумирањето кафе и инциденцата на фрактури на колкот, што значи дека колку повеќе кафе се консумира, толку е поголем ризикот од фрактура.
Можни компликации во бременоста
Професионални организации, како што е Американскиот колеџ за акушери и гинеколози, сугерираат дека до 200 милиграми кофеин дневно е во ред за консумирање за време на бременоста. Сепак, новите докази сугерираат дека дури и малку кофеин може да има некои ризици. Мета-анализата од 2021 година објавена во списанието BMJ Evidence-Based Medicine покажа дека од 17 мета-анализи, 14 студии покажаа дека внесот на кофеин за време на бременоста е поврзан со зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете, ниска родилна тежина и/или ниско тело. Тежина. гестациска возраст и акутна леукемија во детството.
Висок крвен притисок
Редовното консумирање кафе често се поврзува со позитивни и негативни ефекти врз крвниот притисок. Иако краткорочното консумирање може да предизвика мало и привремено зголемување на крвниот притисок, студиите, како онаа објавена во 2022 година во Крвниот притисок, покажуваат дека долготрајното консумирање не води до трајно зголемување или придонесува за ризикот од развој на хипертензија. И покрај тоа, индивидуалните одговори на кафе може да се разликуваат, а луѓето со одредени здравствени проблеми или предиспозиција за хипертензија треба да се консултираат со здравствен работник.
Зависност
Бидејќи кофеинот во кафето е стимулативен лек, оние кои редовно пијат кофеин – од кафе, чај или што било друго – може да развијат физичка, емоционална и психолошка зависност од него. Покрај тоа, оние кои пијат кафе може да доживеат синдром на повлекување од кофеин, што може да резултира со главоболки и други непријатни последици.
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија1 ден
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Временска прогноза6 часа
Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!
-
Хороскоп52 минути
Хороскоп за недела (23 февруари)
-
Македонија9 часа
Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба
-
Мобилни уреди7 часа
Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години
-
Автомобили1 ден
Dacia подготвува електричен автомобил поевтин од новото Twingo
-
Магазин1 ден
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети