Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Хороскоп
Хороскоп за среда (25 декември)
ОВЕН
Целото ваше внимание е насочено кон некој семеен проблем. Денес ќе се случи конечната кулминација на сето тоа а добрата вест е дека решението е едноставно и поволно за вас. После големите турбуленции ви пристигнува големо олеснување.
БИК
Ве обзема идеа да започнете некоја приватна работа. Затегнатите односи со шефовите и лошата атмосфера во опкружувањето може да издвои екипа на луѓе со кои е возможно остварување на самостоен бизнис. Не заборавајте дека онаму каде што владее интересот, љубовта и сочувството спијат.
БЛИЗНАЦИ
Конечно ги привршувате заостанатите работи со кои сте се мачеле долго време. Конечно се назира епилог на нешто на кое долго сте работетел. После долго чекање ќе ви годи чувството на мала победа па имате право да си дозволите краткотраен одмор.
РАК
Денот ќе го започнете стресно и со големо незадоволство. Доколку не избегнете непотребни трошоци, можете да западнете во голема финансиска криза. Од попладнето можете да рачунате на позитивни вести и интензивна комунилација со странство.
ЛАВ
Свесни сте дека пред вас е напоред период на речиси сите полиња. Полни сте со енергија и волја а вродениот борбен дух и оптимизам ќе ве направи уште посилни. Иако ќе вложите многу труд, на крајот ќе бидете задоволни со постигнатите резултати.
ДЕВИЦА
Брзи сте но и невнимателни. Поради претераното брзање сте приморани да направите селекција што е важно а што не е. Сепак, со оглед на тоа колку сте се залетале, шансите да направите опасна грешка се минимални. Бидете внимателни особено во сообраќајот.
ВАГА
Чувствувате дека сте професионално доста ценети, а денес ви стигнува и мала потврда за тоа. Паралелно со тоа ќе имате позитивен напредок во семејните односи и тоа додатно ќе ве орасположи. Добрата атмосфера создава миг кога ќе сакате да изнесете се што ви лежи на срце.
ШКОРПИЈА
Внимателно испланирајте го денот и ќе имате прилика да изградите нова деловна стратегија која долгорочно ќе ви донесе резултати на кои ќе бидете доста горди. Насочете се кон работата и семејните односи оставете ги настрана.
СТРЕЛЕЦ
Не се обидувајте да ги спроведете своите замисли во дело, сте избрале погрешен ден. Наместо тоа, прочитајте ја омилената книга и посетете кино или театар. Чувајте се од инфекции и овој ден поминете го во изолација од другите луѓе.
ЈАРЕЦ
Полни сте со енергија толку што не знаете што да правите со неа. Кога немате каде да ја трошите почнете да ја пренесувате тензијата на околината. На удар е саканата личност а знаете дека немате причина за тоа. Со своето однесување можете непотребно да ја нарушите стабилноста на врската.
ВОДОЛИЈА
Пронајдете баланс помеѓу деловниот и семејниот живот. Премногу зборувате за она кое треба да биде ваша интима а тоа може да биде сигнал дека ве мачи некаква грижа на совест. Размислете за тоа пред околината да почне да ве избегнува.
РИБИ
Математички сте го израчунале својот љубовен живот па по ваше мислење не постои шанса нештата да бидат онакви какви што сте ги замислиле. Сфаќате дека не е лесно да го предвидите развојот на случувањата особено ако во односите се вклучени и емоции.
Lifestyle
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.
Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.
Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.
Температурата на водата е пресудна за добро кафе
Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.
Како да сварите совршено домашно кафе?
Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.
Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.
Извор: Blic
Lifestyle
Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии
Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!
1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.
2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.
3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:
- Сол
- Ладна вода
- Еден голем сад
- Цедалка
- Штипки за алишта
4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:
- Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
- Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
- Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.
5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:
- Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
- Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
- Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.
6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.
7. Додатни совети
- Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
- Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.
Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!
Извор: Vecernji
-
Хороскоп24 часа
Хороскоп за вторник (24 декември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (23 декември)
-
Кичево3 часа
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Спорт1 ден
Со одлука на новоизбраниот претседател Омерагиќ, Ѓорѓи Христов назначен за технички директор во Фудбалската федерација на Македонија
-
Македонија1 ден
ЈП Македонија Пат состојба на патиштата до 12:00ч
-
Автомобили1 ден
(ВИДЕО) Лада Нива „Sport“ крена во производство
-
Автомобили2 дена
Најбезбедни автомобили во Европа: Листата за 2024 година
-
Автомобили2 дена
Каде да се постават синџирите за снег на возила со погон на четири тркала?