Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Lifestyle
Експертите потврдија: Ова е официјално најздравиот зеленчук во светот
Сите знаеме дека свежите производи како овошјето и зеленчукот се камен-темелник на здравата исхрана, но дали некогаш сте се запрашале кој зеленчук има најголема хранлива вредност?
Од салати преполни со зеленило до разнобоен печен зеленчук, нема недостиг од опции. Меѓутоа, сега Центарот за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) официјално објави листа на најздрави зеленчуци.
Неодамна објавената студија открива кој зеленчук е на врвот кога е во прашање количината на хранливи материи, а резултатите се изненадувачки.
Како се одредува кој е најздравиот зеленчук?
За рангирање на овошјето и зеленчукот, истражувачите на ЦДЦ користеле сурови податоци за хранливи материи од овошје и зеленчук. Овој метод осигури дека загубата на хранливи материи за време на готвењето не е фактор, иако е важно да се забележи дека методите на готвење можат да влијаат на содржината на хранливи материи во голем број зеленчуци, известува Yahoo.
Истражувачите поставија праг за да одредат што ќе се квалификува како „моќно“ овошје или зеленчук, барајќи храната да достигне или надмине оценка од 10 на нивната скала за густина на хранливи материи. Густината на хранливи материи се однесува на концентрацијата на витамини, минерали и други корисни соединенија и иако не постои јасна дефиниција за „моќни“ овошја и зеленчук (PFVs), студијата ги идентификуваше како храна која е „силно поврзана со намален ризик од хронични болести. вклучувајќи лиснато зелено, жолто/портокалово, агруми и бобинки“.
Студијата ЦДЦ се фокусираше на 17 клучни хранливи материи, вклучувајќи влакна, калиум, масти и витамини А, Ц, Д, Е и К.
Кој е најздравиот зеленчук?
На самиот врв на оваа листа е крес со совршена нутритивна густина од 100. Веднаш зад него беа други лиснати зеленило како кинеска зелка, блитва, цвекло и спанаќ.
Овој зеленчук го заслужи своето место бидејќи е богат со есенцијални витамини и минерали и има малку калории.
Ова се првите 10 видови на зеленчук, кои се класифицирани како „моќен зеленчук“:
- Крес (100,00)
- Кинеска зелка (91,99)
- Блитва (89,27)
- Цвекло (87.08)
- Спанаќ (86,43)
- Цикорија (73,36)
- Лисна салата (70,73)
- Магдонос (65,59)
- Ромска зелена салата (63,48)
- Кале (62,49)
Што го прави овој зеленчук толку здрав?
Зеленчукот кој беше на врвот на рангирањето на ЦДЦ има заеднички особини кои придонесуваат за нивната висока густина на хранливи материи. Тие се претежно темно лиснат зеленчук кој е преполн со витамини А, Ц и К, заедно со влакна, железо и антиоксиданси. Овие хранливи материи се од витално значење за различни телесни функции, од подобрување на имунолошкиот систем до одржување цврсти коски и промовирање на здравјето на срцето.
Влакната особено помагаат во регулирањето на варењето и можат да спречат одредени хронични состојби како што се дијабетес и кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите кои се наоѓаат во многу од овие зеленчуци, како што се спанаќот и цвеклото, помагаат во неутрализирање на слободните радикали во телото, намалувајќи го воспалението и потенцијално намалувајќи го ризикот од рак.
Повеќе за најздравиот зеленчук – крес
Крес е лиснато зелено водно растение кое припаѓа на исто семејство како зелката и брокулата. Тоa е роденo во Европа и Азија, каде што се консумира со векови поради неговите хранливи и лековити својства.
Познат е по малку лут вкус. Нутритивните придобивки од крес го прават одлична храна за зајакнување на имунолошкиот систем, помагање на здравјето на коските и промовирање на здрава кожа. Високото ниво на антиоксиданси во растението помага во борбата против оксидативниот стрес , кој може да го намали ризикот од хронични болести како што се ракот и срцевите заболувања.
Крес лесно може да се вклучи во оброците со додавање во салати, сендвичи или супи.
/N1Info
Lifestyle
Вистински избор за борба против настинка: Овој напиток многу ќе ви помогне со симптомите
Новинарката на Експрес Дијана Бунтајова го сподели своето искуство со напитокот од ѓумбир за зајакнување на имунитетот, кој го проба по препорака на пријател.
Иако на почетокот била скептична, набрзо сфатила колку овој пијалок може да влијае на здравјето . Откако една недела пиела ѓумбир, резултатите биле изненадувачки – побрзо се опоравила од настинката и и се вратила енергијата. Меѓутоа, со сите предности, таа се соочила со дигестивни проблеми додека го користела овој препарат.
„Одлучив да бидам подготвен за сезоната на настинки и грип со тоа што ќе ги пробам овие мали пијалоци пред официјално да започне есента на 23 септември. Не можев да поверувам колку добро може да делуваат овие препарати од ѓумбир . Насобрав сокови од ѓумбир од барот за сокови и пиев мали шишиња во исто време по ручекот и една недела Пред да започнам со мојата мисија, разговарав со Џастин Гашпаровиќ , експерт за бихејвиорална психологија, за тоа какви ефекти би можела да очекувам .
Гашпаровиќ објасни дека главната состојка на пијалокот – коренот од ѓумбир – е полн со антиоксиданси, антивирусни и антибактериски својства и дека ѓумбирот го намалува воспалението и промовира подобро варење , но Дијана сепак имала варење поради нејзините претходни здравствени состојби.
Новинарката потоа раскажа како се борела со настинката: „На четвртиот ден од мојата нова рутина за пиење ѓумбир , го почувствував почетокот на настинката . Познатото чувство на екстремен замор и чудна топлина почна да се зафаќа како што одминуваше денот. Вечерта, грлото почна да ме боли Следното утро кога се разбудив, имав главоболка пред да почне алармот .
„Сепак, мојата настинка не беше толку лоша како што очекував. Овој медицински коктел значи дека мојот имунолошки систем не бил отсекогаш одличен. Дури и обичната настинка обично ме нокаутираше две недели, но не овој пат.
Како што одминуваше денот, моите симптоми не се влошуваа, а назалната конгестија беше ублажена со мојата дневна доза ѓумбир , која ги исчисти моите синуси за неколку минути . Кога дојде седмиот ден, се чувствував добро кога се разбудив. Ова беше без сомнение најблагата настинка што некогаш сум ја имала “, изјави таа.
„Напивката од ѓумбир во шишиња може да биде неверојатен сојузник во зајакнувањето на имунолошкиот систем преку намалување на хроничното воспаление во телото “, вели експертот Гашпаровиќ .
На крајот Дијана заклучила дека ќе продолжи да консумира ѓумбир и покрај некои несакани ефекти.
/RadioSarajevo
Lifestyle
Кафе или чај? Предности и недостатоци на овие два омилени топли напитоци
И кафето и чајот имаат долгорочни позитивни здравствени ефекти, но со двете мора да внимавате колку пиете и колку кофеин внесувате во вашето тело дневно.
Задолжително избегнувајте прекумерно внесување на пијалоци со кофеин пред спиење, бидејќи тоа може да доведе до недостаток на сон, што може да влијае на уште поголем внес на кофеин следниот ден.
Кој пијалок да го изберете наутро? Во продолжение прочитајте ги интересните детали за кафето и чајот, а одлуката зависи од вас!
Кафе
Истражувањата покажаа дека пиењето кафе во умерени количини , и се препорачува да се пие до 3 шолји кафе на ден, може да има долгорочни позитивни здравствени последици, како што се намалување на ризикот од Алцхајмерова болест, Паркинсонова болест, може да влијае на здравјето на кардиоваскуларниот систем и, наводно, го намалува ризикот од мозочен удар.
Исто така, кафето ве прави поиздржливи ако го пиете пред вежбање. Сепак, кафето може и да не дебелее, особено ако живеете од кафе за носење од разни популарни кафулиња, односно кафиња кои се всушност слатки калорични пијалоци со малку кофеин, како што се фрапучино. Причината зошто се чувствувате подобро откако ќе го испиете овој вид на пијалок е затоа што сте консумирале доволно шеќер што исто така ја зголемува вашата енергија и будност во тоа време.
Кафето е исто така богат извор на антиоксиданси кои можат да го спречат или да го забават развојот на болести предизвикани од слободните радикали, односно нуспроизводи од клетките на нашите организми кои се хранат со кислород. Поради ова, некои научници веруваат дека антиоксидансите го намалуваат ризикот од рак. Покрај тоа, кафето е извор на калиум и магнезиум.
На луѓето кои страдаат од некој вид здравствени проблеми, особено од висок крвен притисок или некоја форма на кардиоваскуларни болести, им се препорачува да го намалат дневниот внес на кафе , но не мора целосно да го отстранат.
Чај
Постојат билни чаеви и чаеви со кофеин, а додека зелениот и црниот чај ќе ве подготват за работниот ден што претстои, билниот чај е исто така одличен напиток за да ви го направи утрото или вечерта пријатно, а се користи и за помош при многу болести, односно смирување симптомите на истите.
Сите видови чаеви се одлични за хидратација на вашата кожа во текот на летото и топлите денови. Исто така, како кафето, чајот е полн со антиоксиданси кои ќе влијаат на вашето здравје.
Иако кафето може да ви даде доволно енергија за попродуктивно вежбање, само чајот може да ви помогне да изгубите тежина. На пример, зелениот чај ќе ви го забрза метаболизмот, а тоа е напиток кој речиси нема калории без никакви додатоци.
Освен тоа, чајот содржи флуор кој помага при проблеми со забите, но прекумерното внесување може да влијае на густината на коските.
-
Хороскоп18 часа
Хороскоп за четврток (19 септември)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (18 септември)
-
Кичево3 часа
(ФОТО) Министерот за одбрана Владо Мисајловски денес ја посети кичевската касарна ,,Чеде Филиповски – Даме’’
-
Македонија5 минути
РЕК Осломеј, Битола и ТЕЦ Неготино добија ново раководство
-
Магазин1 ден
Дали користите инкогнито? Може да ви се случи оваа чудна ситуација
-
Lifestyle7 часа
Експертите потврдија: Ова е официјално најздравиот зеленчук во светот
-
Спорт1 ден
Младата фудбалска репрезентација на Македонија до 15 години запиша уште една победа во одлична игра на предводниците на Исени
-
Магазин1 ден
Купувате лаптоп – еве зошто треба да размислите за користени модели