Следете не

Lifestyle

Децата постојано се на мобилните телефони. Тоа може да биде опасно, велат студиите

Објавено пред

на

Прекумерното користење на мобилните телефони предизвикува зависност и остава траги на детската психа, децата одат да спијат со нив, се будат, јадат, играат, учат, а последиците се зголемување на бројот на деца со ментални нарушувања и насилство кај врсниците, дебелина. и дигитална деменција, предупредуваат експертите.

„Бројни студии во светот и во Хрватска укажуваат на зголемување на ризикот за ментално здравје, особено во адолесцентната возраст, но тој се повеќе се намалува на помлада возраст. Според податоците на Светската здравствена организација (СЗО), секој седми адолесцент на возраст меѓу 10 и 19 години имаат одредени потешкотии во менталното здравје, а во Хрватска тоа е повеќе од 11 проценти“, рече директорката на Институтот за јавно здравствено образование на сплитско-далматинската жупанија Жељка Карин на минатонеделната тркалезна маса за влијанието на мобилни уреди за менталното здравје на децата во Сплит.

Насилство, самоповредување, недостаток на социјализација

Здравствената слика на училишните деца и младите покажа дека повеќе од 49 илјади девојчиња и момчиња во Хрватска имаат некакво ментално растројство и дека зачестеноста е поголема кај момчињата отколку кај девојчињата. Поради зголемената употреба на мобилни телефони, не само од децата, туку и од родителите, неопходно е да се зајакне свеста за тоа колку е важно да не се користат мобилни телефони во домашната и семејната атмосфера, а најмалку на училиште, рече Карин.

Психијатарот Жељко Кључевиќ предупреди на употреба на мобилни телефони за време на училишните часови и долгите одмори. Децата се помалку фокусирани на наставниот процес, недостига социјализација, има сајбер-малтретирање, анксиозност, нарушувања во исхраната, има искривена слика за себе, а има и неовластено фотографирање на наставниците. Достапни се социјалните мрежи и несоодветната содржина, па се случува насилство, самоповредување и слично.

Опасноста од дигитална деменција

Според Кључевиќ, појавата на дигитална деменција треба да биде особено загрижувачка. Станува збор за низа симптоми и знаци кои влијаат на намалувањето на когнитивната функција и се слични на оние на деменцијата, а се појавуваат како резултат на прекумерна и неадекватна употреба на дигитални технологии како што се мобилни телефони, таблети и компјутери.

Според податоците на Blue Phone, децата ги користат мобилните телефони за да снимаат буквално сè, дури и што не треба, а снимките често ги користат за да ги исмеваат своите пријатели и соученици и да објавуваат на социјалните мрежи. Исто така, пребарувањето на податоци за самоубиства и самоповредување кај децата и адолесцентите е зголемено за 50 проценти.

„Треба да го вратиме интересот на општеството за превенција, да развиеме мрежа на соработка меѓу институциите, здруженијата и поединците, да усвоиме и примениме примери на добри практики, а родителите да играат клучна улога покрај образовниот систем“, вели Кључевиќ.

„Не се сите деца зависни од мобилни телефони, но…

Десет години со проблемот на користење мобилни телефони кај децата се занимава педагогот во основното училиште „Локве-Грипе“ Агнес Јелачиќ, која наведува дека 40 отсто од учениците од седмо и осмо одделение заспиваат по 23 часот бидејќи времето го поминуваат на мобилни телефони. , поради што доаѓаат на час наутро поспани.

„Детето кое учи со мобилен телефон, и постојано прима пораки, не може да се концентрира на учење или да го задржи фокусот. Тоа се фактори кои влијаат на успехот и учењето. Не можеме да кажеме дека тоа е случај со сите, ниту пак сите деца се зависни до мобилните телефони, но забележуваме дека ги има се повеќе кои се плашат дека ќе го загубат мобилниот телефон и ќе завршат во затвор и тоа е она што не загрижува“, изјави Јелачиќ.

/Index.hr

Lifestyle

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Објавено пред

на

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.

Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?

Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:

  • Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
  • Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!

Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.

Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!

Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:

  • Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
  • Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
  • Водород – за дезинфекција на површини.
  • Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.

Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.

Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Објавено пред

на

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици

Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.

Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.

Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.

Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс

Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.

„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.

Недостаток на јасност во дефиницијата

Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.

Како дефинираат ултра-обработените производи?

Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.

Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:

1. Леб од цело зрно

„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.

Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.

Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.

2. Преработено месо

Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.

Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.

3. Хумус

Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.

Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.

4. Јогурт

Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.

„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.

Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.

Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.

5. Конзервирани мешунки

Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.

Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Научници открија метод за совршено варени јајца

Објавено пред

на

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.

Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.

Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.

Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).

Како се подготвува совршено варено јајце?

Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.

Еве како изгледа процесот на варење:

  1. Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
  2. Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
  3. Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
  4. Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
  5. Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).

Како работи оваа техника?

За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.

Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.

Дали вреди да се проба?

Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.

Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.

Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.

Извор: N1info

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за недела (23 февруари)

ОВЕН Бидете јасни и гласни, но не фокусирајте се само на приказни за планови. Денот е идеален за први чекори...

Временска прогноза11 часа

Студот ќе попушти, ќе имаме магла и услови за слаби врнежи од дожд и од снег следната седмица!

Во текот на следната седмица, односно во периодот од 24 февруари (понеделник), па до 2 март (недела) студот во Македонија...

Свет11 часа

(ВИДЕО) Страшна несреќа во САД, автомобил падна од мост

Во Сакраменто, Калифорнија, автомобил падна од надвозник на автопат. За чудо, и покрај тоа што се превртел и слетал на...

Мобилни уреди11 часа

Крај на една ера, „Apple“ ја прекина една од најпрепознатливите функции на „iPhone“ по 18 години

Многу корисници изразуваат жалење поради отстранувањето на копчето Home и Touch ID, посочувајќи колку овие функции им биле корисни на...

Македонија13 часа

Во водите на охридско езеро минувачи забележале неексплодирана бомба

На 21.02.2025 година во 11,05 часот, во СВР Охрид е пријавено дека, случајни минувачи на кеј „Македонија“ во водите на...

Магазин22 часа

YouTube конечно ги намалува цените. Наскоро доаѓа нова опција Premium Lite без реклами

YouTube официјално ќе започне со поевтина претплата Premium Lite, која ќе им овозможи на корисниците да гледаат видеа без реклами...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (22 февруари)

Овен Препораката е да водите сметка со кого соработувате во иднина за да немате поголеми проблеми. Потребно е да имате...

Македонија1 ден

Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“

АМСМ издаде известување за работа на пат, кое гласи: На автопат А1, делница Демир Капија – Смоквица од 20.02.2025 г....

Lifestyle2 дена

Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли...

Магазин2 дена

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да...

НАЈЧИТАНИ