Lifestyle
Домашните миленици ја подобруваат меморијата, особено кај постарите луѓе

Она што е добро за срцето понекогаш е добро и за мозокот. Една неодамнешна студија над 50-тите покажа дека сопствениците на домашни миленици имаат подобри резултати на тестовите за меморија.
Истражувањето на научниците од Универзитетот во Мичиген покажува дека ефектот на домашните миленици (‘pet effect’) не само што ги штити срцето и цревата, што е веќе добро позната теорија, туку може да игра важна улога и во зачувувањето на мозочните функции во старост, пишува Science Alert.
Резултатите се засноваат на национално репрезентативно истражување на повеќе од 20.000 возрасни лица кои биле прашани дали имаат домашно милениче и колку долго. Здравствената состојба на испитаниците потоа беше следена во период од шест години.
Се испостави дека сопствениците на домашни миленици имале подобри когнитивни резултати од оние кои немаат. Овој ефект е забележан само кај луѓе над 65 години, кога симптомите на деменција обично почнуваат да се појавуваат.
Ако некое лице од таа возрасна група имало домашно милениче пет години, тој постигнувал подобри резултати во среднорочно и долгорочно помнење на зборови од врсниците кои немале миленичиња.
Ова откритие е само врска, а не јасен доказ дека „ефектот на домашно милениче“ навистина постои, забележуваат научниците.
Бројни истражувања покажаа дека домашните миленици се добри за здравјето, а постојат и многу теории зошто е тоа така.
Сопствениците на кучиња, на пример, се принудени да шетаат за своите миленици, а секојдневното вежбање е поврзано со здравјето на мозокот и функционално подолг живот.
Познато е и дека животните внесуваат нови бактерии во домаќинството, кои можат да го зајакнат имунолошкиот систем, особено цревата. Или миленичињата едноставно нè прават среќни бидејќи студиите сугерираат дека нивното присуство ја намалува осаменоста и стресот.
Во староста може да биде поважно отколку во помлада возраст. Докажано е дека изолацијата може да ја промени структурата и функцијата на мозокот.
И додека многу студии досега се фокусираа на тоа како сопственоста на кучиња и мачки влијае на емоциите и физичкото здравје, малкумина истражуваа како тие влијаат на мозочните способности.
Научниците од Мичиген веруваат дека тоа е така затоа што е потребно подолго време за да се покажат позитивните ефекти на домашните миленици врз нивните когнитивни способности.
Нивното истражување беше објавено во списанието Journal of Aging and Health.
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (5 октомври)
-
Спорт2 дена
Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Временска прогноза16 часа
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег