Lifestyle
Домашните миленици ја подобруваат меморијата, особено кај постарите луѓе

Она што е добро за срцето понекогаш е добро и за мозокот. Една неодамнешна студија над 50-тите покажа дека сопствениците на домашни миленици имаат подобри резултати на тестовите за меморија.
Истражувањето на научниците од Универзитетот во Мичиген покажува дека ефектот на домашните миленици (‘pet effect’) не само што ги штити срцето и цревата, што е веќе добро позната теорија, туку може да игра важна улога и во зачувувањето на мозочните функции во старост, пишува Science Alert.
Резултатите се засноваат на национално репрезентативно истражување на повеќе од 20.000 возрасни лица кои биле прашани дали имаат домашно милениче и колку долго. Здравствената состојба на испитаниците потоа беше следена во период од шест години.
Се испостави дека сопствениците на домашни миленици имале подобри когнитивни резултати од оние кои немаат. Овој ефект е забележан само кај луѓе над 65 години, кога симптомите на деменција обично почнуваат да се појавуваат.
Ако некое лице од таа возрасна група имало домашно милениче пет години, тој постигнувал подобри резултати во среднорочно и долгорочно помнење на зборови од врсниците кои немале миленичиња.
Ова откритие е само врска, а не јасен доказ дека „ефектот на домашно милениче“ навистина постои, забележуваат научниците.
Бројни истражувања покажаа дека домашните миленици се добри за здравјето, а постојат и многу теории зошто е тоа така.
Сопствениците на кучиња, на пример, се принудени да шетаат за своите миленици, а секојдневното вежбање е поврзано со здравјето на мозокот и функционално подолг живот.
Познато е и дека животните внесуваат нови бактерии во домаќинството, кои можат да го зајакнат имунолошкиот систем, особено цревата. Или миленичињата едноставно нè прават среќни бидејќи студиите сугерираат дека нивното присуство ја намалува осаменоста и стресот.
Во староста може да биде поважно отколку во помлада возраст. Докажано е дека изолацијата може да ја промени структурата и функцијата на мозокот.
И додека многу студии досега се фокусираа на тоа како сопственоста на кучиња и мачки влијае на емоциите и физичкото здравје, малкумина истражуваа како тие влијаат на мозочните способности.
Научниците од Мичиген веруваат дека тоа е така затоа што е потребно подолго време за да се покажат позитивните ефекти на домашните миленици врз нивните когнитивни способности.
Нивното истражување беше објавено во списанието Journal of Aging and Health.
Lifestyle
Преработеното месо и холестеролот: Скриената закана за здравјето на срцето

Кога нивото на холестерол во телото е превисоко, се зголемува ризикот од натрупување на наслаги во артериите, што може да доведе до срцеви заболувања, срцев удар или мозочен удар. Иако не можеме да влијаеме на сите фактори – како возраста и генетиката – можеме да направиме многу преку здрава исхрана и начин на живот.
Според нутриционисти за порталот Eating Well, еден од најважните чекори е ограничување или елиминирање на преработеното месо од исхраната.
Зошто е преработеното месо штетно?
1. Висока содржина на заситени масти
Преработеното месо – како виршли, салами, чадени шунки и колбаси – содржи значителни количини заситени масти.
„Храната богата со заситени масти го зголемува нивото на ЛДЛ-холестерол (лошиот холестерол)“, вели нутриционистката Карли Харт.
Дури и производи што се сметаат за „поздрави“, како мисиркина салама, сепак придонесуваат за вкупниот дневен внес на заситени масти.
2. Негативно влијание врз цревниот микробиом
Цревниот микробиом игра голема улога во регулирањето на холестеролот. Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со преработено месо ја намалува разновидноста на добрите бактерии, што може да доведе до:
-
послаба апсорпција и излачување на холестеролот
-
зголемено хронично воспаление
-
поголем ризик од кардиоваскуларни заболувања
3. Прекумерен внес на натриум (сол)
Преработеното месо содржи и значително повеќе натриум од непреработените алтернативи.
На пример:
-
100g печени мисиркини гради: ~99 mg натриум
-
100g мисиркина шунка: ~810 mg натриум
Иако натриумот директно не го зголемува холестеролот, нутриционистката Харт предупредува:
„Прекумерниот внес на сол може да доведе до висок крвен притисок, што дополнително го оптоварува срцето и го зголемува ризикот од срцеви заболувања.“
Заклучок
Иако не мора целосно да се откажете од преработеното месо, нутриционистите советуваат значително да го ограничите неговиот внес. Секоја мала промена во исхраната – како избор на свежо месо наместо преработено – може да придонесе за подобро здравје на срцето и пониско ниво на холестерол.
Извор: index
Lifestyle
Планирате патување во Бали? Еве што треба да знаете

Бали е една од најпопуларните туристички дестинации во светот. Познат е по егзотичните плажи, тропската природа и богатата култура. За да се зачува ова културно наследство и да се обезбеди одржлив туризам, властите на островот воведоа нови правила за посетителите.
Почитување на локалните обичаи и верски норми
· Туристите мора да покажат почит при посета на храмови и свети места.
· Забрането е влегување без соодветна балиска облека.
· Жените со менструација не смеат да влегуваат во верски објекти, според традиционалните правила.
· Строго е забрането качување на свети дрвја и споменици.
· Несоодветни или голи фотографии на свети локации се недозволени.
Облекување и однесување на јавни места
· Посетителите треба да носат скромна облека во храмови, ресторани, продавници и други јавни простори.
· Забрането е пцуење, предизвикување немир или непочитување на локалното население.
· Не е дозволено споделување говор на омраза или дезинформации на социјалните мрежи.
Туристичка такса и поддршка на одржлив туризам
· Сите меѓународни посетители мора да платат туристичка такса од 150.000 индонезиски рупии (околу 9 евра).
· Таксата се користи за финансирање на проекти за заштита и одржливост.
· Неплаќањето може да доведе до забрана за посета на атракции и можни правни последици.
· Се планира и дополнителен дневен данок, сличен на оној што се применува во Бутан.
Еколошки мерки: крај на пластиката
· Забранета е употреба на пластични кеси, стиропор и пластични сламки.
· Пијалоци спакувани во пластика исто така не се дозволени.
· Овие мерки се дел од стратегијата за зачувување на природата и намалување на негативното влијание од туризмот.
Извор: B92
Lifestyle
4 природни начини за бојадисување велигденски јајца

Се ближи Велигден, а многу домаќинки веќе размислуваат како да ги бојадисаат јајцата на поубав и покреативен начин. Иако индустриските бои во прашок се најчест избор, постојат и традиционални методи со кои може да добиете природни и уникатни нијанси – без хемикалии и со состојки што веројатно веќе ги имате дома.
Во продолжение ви претставуваме четири проверени и целосно природни техники кои ќе им дадат богата, трајна боја на велигденските јајца.
1. Лушпи од кромид (луковина)
Еден од најстарите и најпопуларни начини на природно бојадисување.
Постапка:
-
Наполнете тенџере со лушпи од кромид
-
Додајте околу 2 литра вода (за 10 јајца), 2 лажици сол и 1 лажица оцет
-
Ставете ги јајцата и варете ги околу 10 минути на умерен оган
-
Оставете ги да се изладат во истата течност
Совет: За да добиете шари, можете да ставите лисја или билки врз јајцата, да ги завиткате во најлонски хулахопки и така да ги варите.
2. Сок од вишни или цреши
Овој метод дава светло црвена нијанса.
Постапка:
-
Истурете сок од вишни или цреши во тенџере
-
Додајте малку сол и оцет
-
Варете ги јајцата 10 минути
-
Потоа оставете ги во сокот додека целосно не се изладат
Колку подолго стојат во течноста, толку поинтензивна ќе биде бојата.
3. Цвекло
Сакате длабока црвена или виолетова боја? Цвеклото е вистинскиот избор.
Постапка:
-
Измешајте сок од цвекло со вода, сол и оцет
-
Варете ги јајцата до вриење, па уште 10 минути на умерен оган
-
За посветла боја, разредете го сокот со повеќе вода
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
4. Мелена пиперка
Изненадувачки ефективна техника за топли, земјени нијанси.
Постапка:
-
Во 1 литар вода ставете 4 лажици мелен благ пипер
-
Додајте сол и оцет
-
Варете до вриење, па уште 10 минути
-
Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат
Важно: Не користете лута пиперка – може да ја промени аромата на јајцата.
Дополнителен совет:
Јајцата за бојадисување не треба да бидат ниту премногу свежи, ниту престари. Најдобро е да се користат јајца стари околу една недела – полесно се лупат по варењето.
Овие природни методи не само што се ефективни, туку носат и доза на традиција, креативност и боја на вашата велигденска трпеза.
Извор: Kurir
-
Хороскоп24 часа
Хороскоп за вторник (8 април)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (7 април)
-
Временска прогноза2 дена
Метео+: Сибирски студ цела седмица, утринските температури дури до -10°C
-
Хроника1 ден
Лишен од слобода возач на „голф“, по сообраќајната несреќа во скопско каде загина малолетничка
-
Мобилни уреди1 ден
Нови функции за WhatsApp, исклучете ја камерата пред да се јавите
-
Македонија1 ден
Мало намалување на цената на нафтените деривати од ноќеска
-
Магазин10 часа
Можеби мислите дека вашиот телефон е ажуриран – но има едно ажурирање што веројатно го пропуштате
-
Магазин10 часа
NVIDIA RTX PRO 6000 Blackwell: Новата 96GB ѕверка за професионалци е побрза од RTX 5090 во CGI рендерирање