Lifestyle
Едно ново истражување покажува дека коњите се многу попаметни отколку што се мислеше досега
Коњите се многу попаметни отколку што се мислеше, велат научниците откако студијата покажала дека животните имаат подобри резултати од очекуваното во сложена игра заснована на награди.
Истражувачите откриле дека кога на коњите ќе им биде оневозможено уживање поради непочитување на правилата на играта, тие може веднаш да ја променат својата стратегија за да добијат повеќе награди.
Ова покажува дека животните имаат способност да размислуваат и планираат однапред – нешто што претходно се мислеше дека е надвор од нивните можности, велат научниците од Универзитетот Нотингем Трент (NTU).
Знаењето како учат коњите може да им помогне на тренерите да ги обучуваат похумано и да ја подобрат нивната благосостојба, додаде тимот.
Кери Иџичи, предавач по коњски науки на NTU, рече: „Коњите не се природни генијалци, тие се сметаат за просечни, но оваа студија покажува дека тие не се просечни и всушност се когнитивно понапредни отколку што мислиме“.
За да разберат повеќе, истражувачите ставија 20 коњи во трифазна задача.
Во првата фаза, животните со муцката допирале парче картичка за да добијат задоволство. Во втората фаза беше воведено светло и на коњите им беше дозволено да јадат само доколку ја допреа картичката додека светлото беше исклучено.
Тимот открил дека коњите слепо ја допирале картичката, без разлика дали светлото е вклучено или исклучено, и биле наградени кога ќе го сфатат правилно.
Третата фаза воведе казна каде допирање на карта кога стоп светлото беше запалено резултираше со тајмаут од 10 секунди.
Но, наместо неселективно да ја допираат картичката, тимот откри дека коњите ги почитуваат правилата – тие само направија движење во вистинско време за да го добијат своето задоволство.
Истражувачите велат дека ова сугерира дека наместо да не ги разбираат правилата на играта, коњите цело време ги разбирале, но нашле начин да ја играат играта во втората фаза за која не било потребно многу внимание.
Луиз Еванс, докторант на Факултетот за науки за животни, рурални и еколошки науки на NTU, рече: „Очекувавме дека перформансите на коњите ќе се подобрат кога го воведовме тајм-аутот, но бевме изненадени од тоа колку моментално и моментално беше подобрувањето. значително .
„На животните обично им требаат неколку повторувања на задачата за постепено да стекнуваат нови знаења, додека нашите коњи се подобрија веднаш кога воведовме цена за грешки. Ова сугерира дека коњите цело време ги знаеле правилата на играта.
Истражувачите рекоа дека резултатите, објавени во списанието Applied Animal Behavior Science, сугерираат дека коњите имаат способност да формираат внатрешен модел на светот околу нив за да донесуваат одлуки и да прават предвидувања, техника позната како учење базирано на модели.
Претходно се сметаше дека учењето базирано на модели е премногу сложено за коњите бидејќи тие имаат неразвиен префронтален кортекс, делот од мозокот поврзан со стратешкото размислување.
Иџичи рече дека „ова нè учи дека не треба да правиме претпоставки за интелигенцијата или чувството на животните врз основа на тоа дали тие се „изградени“ исто како нас“.
/B92
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
Lifestyle
Сакате да живеете подолго? Еве колку кафе треба да пиете според науката
Умереното консумирање на кафе може да ги продолжи годините на живот и здравјето, со значителни придобивки за срцето, мозокот и имунолошкиот систем, покажува ново истражување.
Кафето како еликсир за долг живот
Истражување спроведено од Универзитетот во Коимбра, Португалија, анализирало 85 студии со учесници од Европа, Америка, Австралија и Азија. Наодите укажуваат дека умереното консумирање на три шолји кафе дневно е поврзано со просечно зголемување на животниот век за 1,84 години.
Покрај тоа, редовното пиење кафе е поврзано со подобрување на здравјето – период на живот без сериозни болести.
Клучни здравствени придобивки
- Подобрување на функциите на мускулниот, кардиоваскуларниот, менталниот и имунолошкиот систем.
- Намалување на ризикот од кардиоваскуларни заболувања, мозочен удар, респираторни болести, дијабетес, некои видови рак, деменција и депресија.
- Противвоспалителни и метаболички ефекти, дури и кога се земаат предвид фактори како пушење и консумирање алкохол.
Што велат експертите?
„Нашите наоди ја нагласуваат улогата на умереното консумирање кафе во забавување на биолошките механизми што се влошуваат со стареењето,“ изјави неврологот Родриго Куња, автор на студијата објавена во списанието Aging Research Reviews.
Истражувањето вклучило широк спектар на варијабли, како што се видот на кафето, демографските податоци на учесниците и времетраењето на анализираните студии, со цел да се изолираат ефектите од кафето.
Резерви и идни чекори
Иако резултатите се ветувачки, повеќето анализи се потпираат на самопријавени податоци, а истражувањето беше финансирано од Институтот за научни информации за кафе, поддржан од големи компании за кафе. Важно е да се нагласи дека истражувањето покажува корелација, а не каузалност.
„Во време кога светската популација старее побрзо од кога било, потребно е да се истражуваат исхранбени интервенции што ќе им овозможат на луѓето не само да живеат подолго, туку и поздраво,“ додава Куња.
Извор: Science Alert
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (10 декември)
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за среда (11 декември)
-
Кичево1 ден
Ивана од Кичево и оваа година изработи новогодишни честитки за да помогне на лица и здруженија каде е најпотребно
-
Македонија1 ден
МВР денес спроведе акција со обвинители на ГОКК во Битола, Неготино, Кичево, Велес и Скопје
-
Временска прогноза2 дена
Долгорочната метео анализа предвидува многу ниски температури под нулата, истите започнуваат од средина на месец декември
-
Lifestyle1 ден
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
-
Магазин1 ден
Топ 10 најпродавани телефони во светот за крајот на 2024 година
-
Lifestyle1 ден
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?