Магазин
Еве зошто треба да ја отстраните маската од телефонот пред да го ставите на полнење

Пред да го полните телефонот, се препорачува да го отстраните маската. Главната причина за тоа е – топлината
Повеќето паметни телефони користат литиум-јонски батерии, кои секогаш ќе се деградираат со текот на времето, без оглед на тоа како го полните телефонот. Тоа е затоа што литиум-јонските батерии работат со пренесување на носителите на полнеж помеѓу електродите, а овој процес со текот на времето оштетува делови од батеријата, намалувајќи ја нивната ефикасност.
Предолго полнење на телефонот или дозволување на батеријата целосно да се испразни пред да се полни, се одлични начини да се напрегаат електродите и да се скрати животниот век на батеријата. Сепак, можеби еден од најефикасните начини за уништување на батеријата е прегревање.
На страницата за поддршка на Apple, тие предупредуваат дека „Користењето на уред со iOS или iPadOS во многу топли услови може трајно да го скрати животниот век на батеријата […] Не оставајте го уредот во автомобил бидејќи температурите во паркираните автомобили може да ги надминат овие граници“.
„Користете уреди со iOS и iPadOS на амбиентална температура помеѓу 0º и 35ºC. Ниските или високите температури може да предизвикаат промени во однесувањето на уредот за регулирање на неговата температура.
Врската помеѓу маски на телефонот и ова е дека одредени стилови на маски може да предизвикаат загревање на телефонот додека се полни. Ако забележите дека вашиот телефон значително се загрева по полнењето, тоа може да биде знак дека се прегрее, што може да го оштети капацитетот на батеријата.
Иако е досаден факт дека батеријата на вашиот телефон неизбежно ќе изгуби дел од своите перформанси со текот на времето, постојат неколку чекори што можете да ги преземете за да и помогнете.
Отстранувањето на маската од телефонот додека се полни е добар почеток, како и избегнувањето да го оставите телефонот да се полни преку ноќ, бидејќи тоа може да ги оптоварува и електродите на батеријата. Huawei препорачува да се задржи нивото на полнење помеѓу 30 и 70 проценти за најдобро траење на батеријата, додека Apple има специјална алатка во Settings што ќе спречи телефонот да се полни над 80 проценти од истата причина.
Вашата маска можеби е стилска и привлечна, но зошто да не го одморите телефонот така што ќе го оставите да се полни без маска. Овој едноставен чекор ќе му овозможи на телефонот полесно да се лади додека се полни, намалувајќи го ризикот од прегревање и оштетување на батеријата.
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Магазин
Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!
Состојки:
- 3 белки
- 250 гр мелени ореви
- 250 гр шеќер во прав
- 1 лажица цеден лимон
- 250 гр сечкани ореви
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°C.
- Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
- Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
- Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
- Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
- Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.
Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.
Извор: Alo
Магазин
Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.
Тајните состојки за совршената чоколадна торта
- Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
- Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
- Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.
Како да направите домашен сос од јаболка
Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:
- Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
- Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
- Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.
Рецепт за највкусната чоколадна торта
Состојки:
- 1,5 чаши шеќер
- 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
- 115 гр сос од јаболка
- 1 јајце
- 2 белки
- 1 шолја кафе
- 3/4 шолја какао во прав
- 2 лажички екстракт од ванила
- 1 чаша млеко
- 2 чаши брашно
- 110 гр чоколаден пудинг во прав
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1,5 лажички сода бикарбона
- 1/4 чаша грчки јогурт
- Сончогледово масло
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 160°C.
- Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
- Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
- Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
- Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
- Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
- Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
- Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
- Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
- Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
- Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.
Заклучок
Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!
Извор: Miss7
-
Хороскоп24 часа
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Култура1 ден
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Автомобили1 ден
Овие половни автомобили значително поскапеа – дали возите еден од нив?
-
Македонија1 ден
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Свет1 ден
Научниците предупредуваат: Глобалното топење на глечерите се забрзува
-
Магазин9 часа
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети
-
Македонија1 час
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Lifestyle8 часа
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје