Следете не

Lifestyle

Фактори кои најчесто го забавуваат метаболизмот

Објавено пред

на

Бавниот метаболизам не само што го отежнува метаболизмот на материите во организмот и одржувањето на здрава телесна тежина, туку влијае и на нивото на енергија за секојдневните активности.

Ако го имате овој проблем, откријте кои фактори најчесто го забавуваат вашиот метаболизам.

Метаболизмот е одговорен за одржување на оптималната енергија во текот на денот. Иако може да ги издржи бројните предизвици што ги поставуваме, треба да се негува и како што се грижиме за здравјето на нашата кожа или мозок.

Метаболизмот ќе се прилагоди на нашите секојдневни навики, па затоа е важно да се има на ум што го забавува.

Бавниот метаболизам значи и помалку енергија, а WebMD наведува неколку „виновници“ кои можат да бидат одговорни за ова.

1. Хормони
Промената на нивото на хормоните може да го забави трошењето на енергија на вашето тело, што може значително да ве умори. Некои состојби, како што се недоволна или хиперактивна тироидна жлезда и нарушувања во производството на естроген, влијаат на вашиот метаболизам. Стресот е одговорен и за ослободување на хормони кои можат да предизвикаат забавување на вашиот метаболизам. Токму затоа е важно да го минимизирате стресот за правилен метаболизам и да ги проверите нивоата на хормони доколку се сомневате на нерамнотежа, пренесува Miss7/24sata.

2. Недостаток на сон
Спиењето помага вашиот метаболизам да функционира нормално, а кога не спиете доволно, можете да го почувствувате тоа. Лошиот квалитет на сон и премалиот сон може да доведат до нерамнотежа на хормоните одговорни за контролирање на метаболизмот. Затоа е важно да спиете најмалку шест часа дневно, но најдобро е да спиете седум до девет часа. Важно е и кога спиете. Ако често останувате будни до доцна навечер и се обидувате да го надоместите недостатокот на сон во текот на денот, голема е веројатноста дека метаболизмот ќе ви се забави.

3. Строга диета
Ако вашата цел е да изгубите тежина, строгите диети не се вистинскиот избор. Иако на почетокот може да покажат значително губење на тежината, последицата ќе биде забавен метаболизам. Преку многу рестриктивна диета, ќе го навикнете вашето тело на низок внес на калории и вашиот метаболизам ќе се адаптира и ќе работи побавно. Обидете се да изгубите тежина со воведување поразумен калориски дефицит во комбинација со урамнотежена исхрана и вежбање.

4. Јодизирана сол
Хималајската сол или цветната сол е омилен избор на гурманите и готвачите, па често може да се најде во врвните ресторани. Таквата сол е добра кога се консумира повремено, но и недостасува јод, кој и е потребен на тироидната жлезда за управување со метаболизмот. Во секојдневната употреба, сепак, треба да користите јодирана сол или да вклучите храна богата со јод, како што се ракчиња, во вашето мени.

5. Недостаток на вода
Водата е клучна за правилното функционирање на организмот, а кога телото е жедно, ќе страда метаболизмот. Истражувањата покажаа дека намалениот внес на вода може да го забави производството на енергија, па затоа е неопходно да се пијат осум или повеќе чаши дневно. Ако се занимавате со спорт или други физички тешки активности, треба да пиете уште повеќе вода.

6. Недостаток на калциум
Калциумот во организмот не е потребен само за одржување на здрави коски, туку е и клучен минерал за правилно функционирање на телото. Преку храната треба да внесувате доволно количества калциум, а доколку имате сериозен недостаток, ќе ви помогнат и суплементите. Внимавајте кога земате суплементи бидејќи калциумот во големи количини може да се таложи во крвните садови и на тој начин да создаде дополнителни проблеми. Пред да одлучите да земате додатоци од секаков вид, консултирајте се со вашиот лекар.

7. Избегнување на јаглехидрати
Намалувањето на внесот на едноставни шеќери е секогаш добра идеја, но целосното исфрлање на јаглехидратите од вашата исхрана може да го забави вашиот метаболизам. Јаглехидратите се клучни за производство на енергија во организмот, а учествуваат и во процесот на разградување на мастите. Целите житарки и нивните производи се идеален начин да ги задоволите вашите дневни потреби за јаглени хидрати без да предизвикате нагли скокови на шеќерот во крвта.

Извор: N1Info

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија35 минути

Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи

Сообраќајот на патниот правец Велес-Тетово и обратно помеѓу клучките Волково и Кондово е целосно затворен поради изведба на градежни работи и истиот...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за вторник (7 октомври)

ОВЕН Слободно ризикувајте и дозволете му на личноста на која постојано размислувате како се чувствувате и кои се вашите намери....

Македонија17 часа

Од вечерва горивата со намалена цена за литар

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), се намалуваат...

Хроника20 часа

Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско

На 05.10.2025 околу 06:30 часот во ОВР Кичево е пријавено дека на магистралниот пат Кичево-Охрид, над с.Попоец, се случила сообраќајна...

Кичево21 час

Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот

Денес се одбележува 82 годишнина од една од најкрвавите битки во Втората светска војна што се одиграла во Македонија, наречена...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за понеделник (6 октомври)

ОВЕН Брзиот раст што му се случува на Овенот во последно време, овој викенд може да биде малку премногу за...

Временска прогноза2 дена

Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег

Под влијание на нов поголем влажен бран од запад и од северозапад од ноќва кон утрешниот ден (понеделник 6 октомври)...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (5 октомври)

ОВЕН Ќе бидете склони да се заљубите оваа недела. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да и приоѓате...

Спорт3 дена

Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!

ФК Напредок во досегашниот дел од првенството одигра 3 и оствари 3 одлични победи. Уште една одлична фудбалска претстава на...

Кичево3 дена

(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас

Во рамки на денешната работна агенда директорот на БЈБ г-дин Александар Јанев ги посети полициските одделенија во Зајас и Осломеј,...

НАЈЧИТАНИ