Lifestyle
Фактори кои најчесто го забавуваат метаболизмот

Бавниот метаболизам не само што го отежнува метаболизмот на материите во организмот и одржувањето на здрава телесна тежина, туку влијае и на нивото на енергија за секојдневните активности.
Ако го имате овој проблем, откријте кои фактори најчесто го забавуваат вашиот метаболизам.
Метаболизмот е одговорен за одржување на оптималната енергија во текот на денот. Иако може да ги издржи бројните предизвици што ги поставуваме, треба да се негува и како што се грижиме за здравјето на нашата кожа или мозок.
Метаболизмот ќе се прилагоди на нашите секојдневни навики, па затоа е важно да се има на ум што го забавува.
Бавниот метаболизам значи и помалку енергија, а WebMD наведува неколку „виновници“ кои можат да бидат одговорни за ова.
1. Хормони
Промената на нивото на хормоните може да го забави трошењето на енергија на вашето тело, што може значително да ве умори. Некои состојби, како што се недоволна или хиперактивна тироидна жлезда и нарушувања во производството на естроген, влијаат на вашиот метаболизам. Стресот е одговорен и за ослободување на хормони кои можат да предизвикаат забавување на вашиот метаболизам. Токму затоа е важно да го минимизирате стресот за правилен метаболизам и да ги проверите нивоата на хормони доколку се сомневате на нерамнотежа, пренесува Miss7/24sata.
2. Недостаток на сон
Спиењето помага вашиот метаболизам да функционира нормално, а кога не спиете доволно, можете да го почувствувате тоа. Лошиот квалитет на сон и премалиот сон може да доведат до нерамнотежа на хормоните одговорни за контролирање на метаболизмот. Затоа е важно да спиете најмалку шест часа дневно, но најдобро е да спиете седум до девет часа. Важно е и кога спиете. Ако често останувате будни до доцна навечер и се обидувате да го надоместите недостатокот на сон во текот на денот, голема е веројатноста дека метаболизмот ќе ви се забави.
3. Строга диета
Ако вашата цел е да изгубите тежина, строгите диети не се вистинскиот избор. Иако на почетокот може да покажат значително губење на тежината, последицата ќе биде забавен метаболизам. Преку многу рестриктивна диета, ќе го навикнете вашето тело на низок внес на калории и вашиот метаболизам ќе се адаптира и ќе работи побавно. Обидете се да изгубите тежина со воведување поразумен калориски дефицит во комбинација со урамнотежена исхрана и вежбање.
4. Јодизирана сол
Хималајската сол или цветната сол е омилен избор на гурманите и готвачите, па често може да се најде во врвните ресторани. Таквата сол е добра кога се консумира повремено, но и недостасува јод, кој и е потребен на тироидната жлезда за управување со метаболизмот. Во секојдневната употреба, сепак, треба да користите јодирана сол или да вклучите храна богата со јод, како што се ракчиња, во вашето мени.
5. Недостаток на вода
Водата е клучна за правилното функционирање на организмот, а кога телото е жедно, ќе страда метаболизмот. Истражувањата покажаа дека намалениот внес на вода може да го забави производството на енергија, па затоа е неопходно да се пијат осум или повеќе чаши дневно. Ако се занимавате со спорт или други физички тешки активности, треба да пиете уште повеќе вода.
6. Недостаток на калциум
Калциумот во организмот не е потребен само за одржување на здрави коски, туку е и клучен минерал за правилно функционирање на телото. Преку храната треба да внесувате доволно количества калциум, а доколку имате сериозен недостаток, ќе ви помогнат и суплементите. Внимавајте кога земате суплементи бидејќи калциумот во големи количини може да се таложи во крвните садови и на тој начин да создаде дополнителни проблеми. Пред да одлучите да земате додатоци од секаков вид, консултирајте се со вашиот лекар.
7. Избегнување на јаглехидрати
Намалувањето на внесот на едноставни шеќери е секогаш добра идеја, но целосното исфрлање на јаглехидратите од вашата исхрана може да го забави вашиот метаболизам. Јаглехидратите се клучни за производство на енергија во организмот, а учествуваат и во процесот на разградување на мастите. Целите житарки и нивните производи се идеален начин да ги задоволите вашите дневни потреби за јаглени хидрати без да предизвикате нагли скокови на шеќерот во крвта.
Извор: N1Info
Lifestyle
Научниците открија неверојатен доказ за постоење на плажи на Марс

Марс можеби не изгледа како идеално место за одмор со неговиот сув пејзаж и високите нивоа на радијација, но новото истражување открива дека оваа планета некогаш имала плажи.
Додека претходните истражувања покажаа докази за реки и долински мрежи на Црвената планета, научниците долго дебатираа дали некогаш постоеле и океани. Сега, благодарение на нови податоци, истражувачите тврдат дека откриле закопани марсовски плажи, што дополнително ја зајакнува оваа теорија.
Марс некогаш имал плимни циклуси, бранови и реки
Според трудот објавен во списанието Proceedings of the National Academy of Sciences, тим од научници ја направил оваа анализа врз основа на податоци собрани од кинескиот ровер Zhurong.
„Журонг беше испратен во јужниот дел на Утопија Планиција, во близина на локации каде сателитските податоци покажаа можни палеоплажи“, изјави д-р Бенџамин Карденас од Државниот универзитет во Пенсилванија, коавтор на студијата.
Податоците покажале геолошки слоеви кои личат на бреговите на Земјата. Радарските снимки открија навалени слоеви на материјал, насочени кон пониските области – односно кон поранешниот океан.
„Радарот обично снима суптилни промени во големината на седиментот, а тоа веројатно е случај и овде“, објаснува Карденас.
Истражувачите исто така забележале дека крајбрежјето се ширело кон север со текот на времето, што укажува дека плажата напредувала во океанот најмалку 1,3 километри.
Идеално место за идни мисии
„Ова откритие покажува дека Марс некогаш имал плимни циклуси, бранови и река која носела талог. Овие природни процеси мора да биле активни подолг временски период“, додава Карденас.
Научниците се уверени дека ниеден од познатите геолошки процеси на Марс – како вулканска активност, речни текови или песочни дини – не може да објасни вакви слоеви на материјал.
Ова откритие исто така би можело да има значајни импликации за потрагата по живот на Марс.
„Плажите се места каде што се среќаваат плитката вода, воздухот и копното – средини за кои се верува дека на Земјата биле поволни за настанување на животот. Верувам дека ова е идеално место за идните мисии да бараат докази за минат живот на Марс“, вели Карденас.
Сепак, овие марсовски плажи биле далеку од тропскиот рај што го замислуваме.
„Веројатно биле многу студени“, вели Карденас, но признава дека би сакал да можел да ги види одблизу.
„Реконструирањето на античките пејзажи преку геолошки истражувања е навистина неверојатен поттик за имагинацијата.“
Извор: B92
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Lifestyle
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици
Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.
Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.
Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.
Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс
Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.
„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.
Недостаток на јасност во дефиницијата
Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.
Како дефинираат ултра-обработените производи?
Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.
Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:
1. Леб од цело зрно
„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.
Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.
2. Преработено месо
Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.
Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.
3. Хумус
Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.
Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.
4. Јогурт
Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.
„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.
Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.
Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.
5. Конзервирани мешунки
Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.
Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.
Извор: N1Info
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за понеделник (24 февруари)
-
Здравје и убавина2 дена
Овој напиток го нормализира шеќерот во крвта, еве за што станува збор
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за вторник (25 февруари)
-
Спорт2 дена
(ФОТО) „ФК Кичево“ денес ги продолжи подготовките за пролетната сезона со пријателски натпревари во Битола и Кичево на домашен терен
-
Здравје и убавина2 дена
Со овие намирници ќе ја подобрите меморијата на мозокот со здрав начин на исхрана
-
Временска прогноза20 часа
До петок стабилно време, викендот пред нас ќе има услови за повремен локален слаб дожд
-
Спорт2 дена
(ВИДЕО) Лука Модриќ вечерва покажа дека годините се само бројка, постигна гол од над 25 метри, вистинска „бомба“ пред очите на Газанига
-
Спорт3 часа
Утре 1/4 финални натпревари во „Купот на Македонија“ во фудбал, кичевското трио правдата ќе ја делат на мечот „Детонит – Шкендија“