Следете не

Магазин

Храна и наследство: француски багет на списокот на УНЕСКО

Објавено пред

на

Веројатно нема многу работи кои се посуштински француски од багетите.

Впрочем, во Франција секој ден се произведуваат околу 16 милиони долги лебови.

Сепак, во последниве години, традиционалните пекари се борат да опстанат бидејќи на пазарот има се повеќе големи супермаркети.

Но, сега е време да се прослави багетата, бидејќи УНЕСКО, Организацијата за образование, наука и култура на Обединетите нации, го вклучи во листата на „нематеријално културно наследство“.

УНЕСКО објави дека ги додала „занаетчиството и културата на лебот од багет“ на списокот од 600 други артикли, придружувајќи му се на францускиот производ со традиционалното правење чај во Кина и корејскиот маскиран танц познат како талхум – и двете беа вклучени во првата половина од оваа година.

Неговата листа „го слави францускиот начин на живот“, рече шефицата на УНЕСКО Одри Асуле, додавајќи: „Багетата е секојдневен ритуал, структурен елемент на оброкот, синоним за споделување и дружење“.

„Важно е овие вештини и социјални навики да продолжат да постојат и во иднина.

„Ни завидува цел свет“

Точното потекло на багетата не е познато: некои сугерираат дека лебот го нарачал францускиот император Наполеон бидејќи војниците најлесно го носат, додека други велат дека е создаден подоцна – леб што работниците лесно го кинат и го споделуваат во Париз.

Други му признаваат на австриски пекар од 1830-тите за обликот на багетата.

Сепак, багетата каква што ја знаеме денес официјално го добила своето име пред нешто повеќе од 100 години – во 1920 година.

Тогаш беа поставени строги правила за тоа што се квалификува како багета – стандардизирана на 80 сантиметри и 250 грама.

Имаше дури и фиксна цена до 1986 година.

До средината на 20 век, багетата ја освои Франција.

Но, од 1970 година, 400 занаетчиски пекари се затвораат секоја година, а вкупниот број низ Франција падна од 55.000 на 35.000 денес, според новинската агенција АФП.

Сепак, тој останува централен за францускиот идентитет, а претседателот Емануел Макрон рече дека багетата е „завидна на целиот свет“.

За занаетчиите пекари кои остануваат посветени на долгиот леб, вестите од средата дојдоа како почит на занаетот што го усовршија.

„Багетата е брашно, вода, сол, квасец – и знаењето на мајсторот“, вели Доминик Анрахт, претседател на Федерацијата на пекарите.

Бејкерот Присила Хејерц за АФП изјави дека тоа е „основен производ“, но „што влијае на сите социо-културни категории, без разлика дали сте богати, сиромашни… не е важно, сите јадат багети“.

/APF

Lifestyle

Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина

Објавено пред

на

Фото: Gurth Bramall @ unsplash
Фото: Gurth Bramall @ unsplash

Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен леплив слој. Иако садовите се темелно измиени, маснотијата како постојано да се враќа. Добрата вест е дека причината е јасна, а решението — едноставно.

Зошто садовите стануваат лепливи?

Според Лорен ДаСилва, менаџер во „All-Clad“, лепливоста се јавува поради хемиски процеси кои се активираат при готвење. Ниту еден материјал не е имун — дури ни висококвалитетните стаклени садови или садовите од не’рѓосувачки челик.

Главни причини за леплив слој:

  • Разградба на масла и масти на висока температура, кои се претвораат во полимеризиран леплив филм.

  • Пареа што носи микро-честички маснотии нагоре, кои се таложат на постудени површини — најчесто на капаците.

  • Прскања од храна, скроб и неправилно исплакнати детергенти, кои создаваат тврд, мазен и леплив слој.

Како да ги отстраните тврдокорните лепливи наслаги?

1. Сода бикарбона + сол + топла вода (универзален метод)

  • Измешајте сода бикарбона, сол и малку топла вода.

  • Нанесете ја смесата на лепливите делови.

  • Почекајте 3–5 минути.

  • Истријте со мека четка за заби и добро исплакнете.

2. Оцет + вода + сода бикарбона (само за нерѓосувачки челик)

  • Истурете вода и оцет во сооднос 1:1 во тавата.

  • Оставете да зоврие неколку минути.

  • Истурете ја течноста и почекајте тавата да се олади.

  • Додадете сода бикарбона на топлата (но не жешка) површина.

  • Истријте со неабразивен сунѓер.

Како да спречите повторно формирање на леплив слој?

Корисни навики за чисти садови:

  • Не потопувајте мрсни садови во полн мијалник – маслото се шири и се врзува за целата површина.

  • Користете квалитетен детергент со формула за тешки маснотии. Благи детергенти често оставаат филм што подоцна станува леплив.

  • Редовно чистете ги капаците и рачките, бидејќи таму најмногу се таложат маснотии од пареа.

Со овие едноставни совети можете да ги одржувате садовите чисти, без лепливи наслаги и без дополнителен стрес околу миењето.

Извор: index

Прочитај повеќе...

Магазин

Samsung Galaxy телефоните добиваат нов модерен „Liquid Glass“ редизајн на почетокот на следната година

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Amanz
ФОТО: Unsplash.com @ Amanz

Samsung One UI 8.5 пристигнува со освежен изглед инспириран од стилот на Liquid Glass интерфејсот на Apple — со позаоблени форми, лебдечки копчиња и суптилни транспарентни ефекти.

Што носи новиот дизајн во One UI 8.5?

Samsung веќе го започна бета тестирањето на One UI 8.5, што ни овозможува јасен прв поглед кон новата визуелна насока. Иако дел од стилските промени потсетуваат на iOS, Samsung не го копира агресивниот пристап на Apple, туку го прифаќа само најелегантниот дел од тој концепт.

Клучни визуелни промени:

  • Лебдечко копче „Назад“ во Поставки и повеќе системски апликации – слично како во iOS.

  • Заоблени ленти за навигација со поистакнати јазичиња.

  • Суптилни транспарентни преклопувања во апликации како Галерија.

  • 3D копчиња во Калкулаторот — визуелно подигнати, со изглед инспириран од Liquid Glass.

  • Позаоблен интерфејс со меки сенки и „лебдечки“ елементи.

Samsung го задржува својот стил, но со нова естетика

Иако дизајнот потсетува на Liquid Glass, Samsung го применува селективно:

  • Не ја користи агресивната транспарентност што кај Apple предизвика критики.

  • Ги задржува читливоста и практичниот изглед, избегнувајќи преголеми светлосни рефлексии.

  • Комбинира елементи од Liquid Glass со сопствен визуелен идентитет, создавајќи балансиран и модерен интерфејс.

Ова е особено интересно бидејќи Google со Material 3 Expressive добива позитивни реакции, додека Samsung продолжува да се оддалечува од Google естетиката и да создава уникатен визуелен јазик во своите Galaxy уреди.

Кога пристигнува One UI 8.5?

One UI 8.5 се очекува на почетокот на следната година, а најверојатно ќе дебитира заедно со новата серија телефони Galaxy S26.

Новиот дизајн најавува дека 2025 ќе биде година во која Samsung повторно силно ќе го освежи визуелниот идентитет на својот интерфејс — овојпат со инспирација од Liquid Glass, но со јасна Samsung карактеристика.

Извор: 9ro5Google .

Прочитај повеќе...

Магазин

YouTube го уредува фидот на почетната страница

Објавено пред

на

Фото: Azamat E @ unsplash
Фото: Azamat E @ unsplash

• Пронаоѓањето видео на YouTube што навистина одговара на вашите интереси често знае да биде предизвик. Платформата го препозна ова и започна тестирање на нова експериментална функција наречена „Your Custom Feed“.

• Овој тест има цел да ја намали фрустрацијата што ја создаваат алгоритамските препораки, кои понекогаш погрешно ги толкуваат навиките на корисниците. Чест пример е ситуацијата кога гледањето неколку видеа за Disney го наведува алгоритмот да претпостави дека сте голем обожавател — па почнува да препорачува слична содржина во огромни количини.

Како функционира „Your Custom Feed“

• Корисниците вклучени во експериментот ќе забележат ново копче „Your Custom Feed“ веднаш до стандардното копче „Home“ на почетната страница.

• Со клик на него можете директно да внесувате свои барања и да му кажете на YouTube што сакате да гледате.

• Наместо пасивно да скролате низ содржина што не ве интересира, новата опција дозволува активно прилагодување на фидот преку внесување прецизни прашања или теми.

• На пример: ако сакате повеќе видеа за готвење, доволно е да внесете „cooking videos“ во прилагодениот фид — YouTube потоа ќе почне да дава приоритет на таква содржина.

Подобра алтернатива на старите опции

• Останува да се види колку ќе биде популарен „Your Custom Feed“, но оваа функција би можела да стане голема пресвртница.

• Потенцијално нуди многу поефикасен начин за прилагодување на фидот од класичните опции како „Not interested“ или „Don’t recommend channel“, кои бараат рачно кликнување на секое видео одделно.

Извор: TechCrunch

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Фото: Michael Fousert @ unsplash Фото: Michael Fousert @ unsplash
Автомобили3 часа

Германија очекува огромен скок: Еве колку нови електрични автомобили ќе пристигнат во 2026 година

Германија во 2026 година ќе забележи значителен раст на електричната мобилност. Според проценките на Националното здружение на автомобилската индустрија (VDA),...

Фото: Gurth Bramall @ unsplash Фото: Gurth Bramall @ unsplash
Lifestyle3 часа

Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина

Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен...

ФОТО: Unsplash.com @ Amanz ФОТО: Unsplash.com @ Amanz
Магазин3 часа

Samsung Galaxy телефоните добиваат нов модерен „Liquid Glass“ редизајн на почетокот на следната година

Samsung One UI 8.5 пристигнува со освежен изглед инспириран од стилот на Liquid Glass интерфејсот на Apple — со позаоблени...

Фото: Azamat E @ unsplash Фото: Azamat E @ unsplash
Магазин3 часа

YouTube го уредува фидот на почетната страница

• Пронаоѓањето видео на YouTube што навистина одговара на вашите интереси често знае да биде предизвик. Платформата го препозна ова...

Технологија4 часа

„Google Maps“ воведува новитет за своите корисници, автоматски ќе ја препознава локацијата каде сте го оставиле возилото на паркинг

Google Maps воведува новитет кој, за почеток само на iOS, автоматски ја препознава локацијата каде што сте го оставиле автомобилот...

Македонија5 часа

ОВР Кочани поднесе кривична за ВД директорка на детска градинка, времено вработила негувател без лиценца

ОВР Кочани поднесе кривична пријава против Ј. Е.(51) од Кочани поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „злоупотреба...

Хороскоп16 часа

Хороскоп за среда (10 декември)

ОВЕН Не се прикажува? ( Повеќе инфо ) Можеби имате трема пред новиот деловен почеток и потребно ви е некое...

Македонија21 час

На Јован сме му потребни за операција на окото, да дадеме хуманитарна помош со телефонски повик веднаш!

Јован Блажевски има потреба од нашата помош, затоа сите заедно да помогнеме и да ја собереме потребната сума на пари...

Македонија1 ден

Ново намалување на дизелот од ноќеска, бензините остануваат непроменети

Малопродажните цени на бензините ЕУРОСУПЕР БС-95 и ЕУРОСУПЕР БС-98 и на Екстра лесното масло за домаќинство на (ЕЛ-1), не се...

Фото: Windows @ unsplash Фото: Windows @ unsplash
Магазин1 ден

Доаѓа ново големо ажурирање за Windows 11 — еве ги сите новости

• Мајкрософт ја продолжува стратегијата за 2025 година, која ја нарече „година на освежување на компјутерите со Windows 11“. Целта...

НАЈЧИТАНИ