Следете не

Lifestyle

Јогуртот може да има корисен ефект врз ризикот од дијабетес тип 2

Објавено пред

на

Во одлуката во донесување речиси пет години, американската Администрација за храна и лекови (ФДА) им дозволи на производителите на јогурт да тврдат дека храната може да го намали ризикот од дијабетес тип 2, пишува CNN.

Одлуката од петокот го означува првото здравствено тврдење што федералната агенција го издаде за јогуртот, но тој е помалку моќен бидејќи, иако „подржан со научни докази, не ги исполнува построгите стандарди“ на научниот консензус, соопшти ФДА.

„За да се осигура дека овие тврдења не се погрешни, тие мора да бидат придружени со одрекување или друг соодветен јазик за прецизно да се пренесе на потрошувачите нивото на научни докази што го поддржуваат тврдењето.

Во случај на јогурт, прифатено е дека, според ограничените научни докази, „редовното консумирање јогурт, најмалку 2 чаши (3 порции) неделно“, може да го намали ризикот од болеста, која погодува околу 462 милиони луѓе ширум светот .

Врз основа на две студии, ФДА заклучи дека оваа препорачана количина јогурт е потребна за да се постигне наведениот ефект.

Направен од млеко ферментирано со бактерии или пробиотици Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, јогуртот е богат со калциум, протеини, витамини од групата Б и минерали, вклучувајќи магнезиум, фосфор и калиум.

Овој потег доаѓа како одговор на петицијата од 2018 година поднесена од северноамериканската компанија за храна и пијалоци Данон. Поднесокот ја поттикна ФДА да ги разгледа постојните истражувања за врската помеѓу јогуртот и дијабетес тип 2, се вели во соопштението за печатот.

„Петицијата да се дозволи квалификувано здравствено тврдење поврзано со дијабетес тип 2 да се појави на етикетите на јогуртот беше поддржана со соодветни чекори и вклучуваше рецензирани истражувања кои ја поддржуваа нивната петиција“, рече Каролин Пасерло, д-р, регистриран диететичар нутриционист и инструктор во Колеџот за здравство и науки за рехабилитација од Универзитетот во Питсбург.

Но, покрај тоа што се ограничени, овие студии се исто така „не силни“, рече Пасеррело.

Начинот на кој е спроведено истражувањето „значи дека не можеме со сигурност да кажеме дека постои причинско-последична врска, туку поголема корелација помеѓу дијабетес тип 2 и јогуртот“.

ФДА ретко донесува одлуки да ги дозволи овие типови на здравствени тврдења и во изминатата деценија го направи тоа за само 10 намирници, вклучително и какао во прав со висока содржина на флавоноли за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести и одредени производи од брусница за намалување на шансите за повторување на уринарниот инфекции на тракт кај жените.

Д-р Марион Нестле, професор по исхрана, здрава храна и јавно здравје на Универзитетот во Њујорк, ја критикуваше одлуката, прашувајќи: „Зошто некој разумен човек би помислил дека сè што треба да направите за да спречите дијабетес тип 2 е да консумирате 2 чаши јогурт неделно?”.

Таа додаде дека „се што можеме да се надеваме е дека јогуртот е барем незасладен, но бидејќи е навистина тешко да се најде незасладен јогурт, ова им кажува на луѓето кои сакаат да избегнат дијабетес тип 2 дека засладените јогурти се добри за нив“.

„Според прегледот на студиите на ФДА, количината на шеќер во јогуртот не влијаела на резултатите“, додава Нестле. „Затоа, за FDA, шеќерот не е проблем.

Секој јогурт може да се повика на научното тврдење на FDA се додека ја користи точната формулација наведена од агенцијата, додаде Нестле.

Високата потрошувачка на додаден шеќер е поврзана со поголем ризик од развој на дијабетес тип 2, според повеќе студии.

/N1Info

Lifestyle

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Објавено пред

на

ФОТО: Dean Mickoski @ Official

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.

Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.

Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.

Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!

Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:

  • Gray Goose 0,7L – 4500 ден
  • Jamison 0,7L – 2600 ден
  • 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
  • Влез: 200 ден.
Прочитај повеќе...

Lifestyle

Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Објавено пред

на

Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash
Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.

Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.

Јајцата создаваат подолго чувство на ситост

Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).

Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.

Протеините од јајцата се поквалитетни

Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.

Колку хранливи материи има во едно јајце?

Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.

Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Објавено пред

на

Фото: an_vision @ unsplash
Фото: an_vision @ unsplash

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.

Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.

Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден

Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.

Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.

Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.

Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.

Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.

Но, не претерувајте со јаболка

Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.

  • Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.

  • Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.

  • Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.

Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак

Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.

Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.

Домашна штрудла со јаболка

Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.

Состојки за филот:

  • 1 кг јаболка

  • 100 г шеќер (или по вкус)

  • 1 ванилин шеќер

  • 1 лажичка цимет

  • 100 г суво грозје (по желба)

  • 50 г мелени ореви или презла

  • Сок од половина лимон

Тесто (ако го правите домашно):

  • 250 г брашно

  • Прстофат сол

  • 1 лажица масло

  • 1 лажичка оцет

  • Околу 150 мл млака вода
    (или користете готови кори)

За премачкување:
50 г растопен путер или масло

Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.

Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.

Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.

Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода

Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.

Состојки:

  • 3 јајца

  • 150 г шеќер

  • 1 ванилин шеќер

  • 100 мл масло

  • 100 мл млеко

  • 250 г брашно

  • 1 прашок за пециво

  • Прстофат сол

  • 3 големи јаболка (рендани или исечени)

  • 1 лажичка цимет

  • Шеќер во прав за посипување

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.

Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.

Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.

Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.

Извор: 24H

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија6 часа

Нов случај со измама за наводно случена сообраќајка, каде побарана била изнуда од висока сума на пари за итна операција

На 16.10.2025 во 17:20 часот во СВР Скопје, 71-годишна жена од Скопје пријавила дека била измамена за сума од 36.300...

Спорт8 часа

За прв пат, во ист ден тројца кичевски судии ќе судат меѓународни натпревари во Австрија и Фарски Острови

Историски ден за кичевскиот спорт, во водите на професионалните фудбалски судии. Тројцата арбитри под нашето фудбалско поднебје кои буквално животот...

Македонија9 часа

МВР: Во целост ја гарантираме безбедноста на граѓаните во насока на спроведување на фер и демократски „Локални избори 2025“

Министерството за внатрешни работи во пресрет на „Локални избори 2025“ континуирано презема мерки и активности во рамки на своите надлежности...

Временска прогноза9 часа

Дожд на секаде во Македонија, локално ќе наврнат над 20 л/м²

Под влијание на влажен воздушен бран од Медитеранот до крајот на денов и утре (сабота 18 октомври) во Македонија времето...

Хороскоп21 час

Хороскоп за петок (17 октомври)

ОВЕН Може да очекувате промени поврзани со вашето работно место. Пред вас е фаза која може да биде многу турбулентна....

Македонија1 ден

Вчера во Битола се случила тешка сообраќајна несреќа помеѓу малолетник со електричен тротинет и пмв „цитроен“ со демирхисарски регистарски ознаки

На 15.10.2025 во 17:28 часот во СВР Битола е пријавено дека на крстосница од ул.„Филип Втори Македонски“ и ул.„Благојче Силјановски“...

Технологија1 ден

„Google Wallet“ добива нова функција која ќе го олесни користењето на дигиталните пропусници, картички за лојалност и билети

„Google Wallet“ добива нова функција која им овозможува на корисниците поедноставно користење на нивните дигитални пропусници, картички за лојалност, билети...

Здравје и убавина1 ден

Овие овошја едноставно се клучот за одмор на вашите црева во организмот

Многу луѓе кога ќе тргнат на одмор се соочуваат со непријатности во дигестивниот систем. Промената на климата, исхраната и околината...

Македонија2 дена

18 години без нашата поп икона Тоше Проески, кој загина на денешен ден – утрото на кобниот 16.10.2007

Цели 18 години без нашата поп икона Тоше Проески, кој загина на денешен ден – кобниот 16.10.2007. Тодор „Тоше“ Проески...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за четврток (16 октомври)

ОВЕН Пријател или роднина на Овните може да предложи пократко патување, но периодов не ви е дозволено ниту да одите...

НАЈЧИТАНИ