Lifestyle
Качувањето по 50 скалила секој ден значително го намалува ризикот од срцеви заболувања
Секојдневното качување по 50 скали, приближно до петтиот кат од зградата, е поврзано со 20 отсто помал ризик од развој на кардиоваскуларни болести, покажа новото истражување на меѓународен тим научници, кои ги објавија резултатите од студијата во списанието. Атеросклероза.
Откритието е засновано на студија за навиките за животниот стил на 458.860 возрасни лица од UK Biobank, која содржи важни здравствени податоци како семејна медицинска историја, генетски ризици и податоци за висок крвен притисок, а сето тоа истражувачите го вклучиле во нивната анализа.
Истражувањето покажало дека качувањето по скали го намалува ризикот кај сите субјекти, особено кај оние кои не припаѓаат на високоризичната група на луѓе склони кон развој на срцеви заболувања.
Предностите на оваа физичка активност се следните – таа е бесплатна, не бара одење во теретана или поседување посебна спортска опрема, може да се изведува без оглед на временските услови и е нешто што повеќето од нас обично го прават како дел од нашето секојдневие. рутина.
Научниците потсетија дека качувањето по скали е форма на интензивна физичка вежба.
Исто така, вреди да се спомене дека луѓето кои престанале редовно да се качуваат по скали за време на периодот на истражување, кој траел во просек 12,5 години, имале 32 отсто поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести во споредба со оние кои никогаш не се качувале по скали.
Научниците конкретно ги следеле луѓето кои страдале од атеросклеротична кардиоваскуларна болест (ASCVD). Се карактеризира со состојби како што се коронарна артериска болест и исхемичен мозочен удар, чести причини за смрт низ целиот свет.
Физичката активност долго време се промовираше како начин за намалување на ризикот од развој на ASCVD, иако поврзаноста помеѓу качувањето по скали и здравјето на срцето претходно не беше детално проучена.
Зајакнатиот срцев мускул придонесува за регулирање на крвниот притисок и зајакнување на самиот орган, одржувајќи го поздрав и подолго заштитен од болести.
Ова не е прва студија која ги промовира придобивките од качувањето и спуштањето по скали. Оваа физичка активност претходно беше поврзана со намален ризик од развој на рак и подобрување на кардиореспираторната кондиција, па следниот пат, доколку имате можност, наместо лифт, одлучете се за скалите.
„Студијата ни понуди нови докази за заштитните ефекти на качувањето по скали кога тоа е посредувано од ризикот од развој на ASCVD, особено за поединци со повеќе фактори на ризик за развој на ASCVD“, забележа епидемиологот Лу Чи од Американскиот универзитет Тулан.
Информацијата ја пренесоа бројни здравствени портали како Medical News Today и Science Alert.
/N1Info
Lifestyle
Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?
Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.
Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.
Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.
Температурата на водата е пресудна за добро кафе
Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.
Како да сварите совршено домашно кафе?
Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.
Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.
Извор: Blic
Lifestyle
Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии
Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!
1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.
2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.
3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:
- Сол
- Ладна вода
- Еден голем сад
- Цедалка
- Штипки за алишта
4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:
- Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
- Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
- Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.
5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:
- Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
- Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
- Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.
6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.
7. Додатни совети
- Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
- Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.
Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!
Извор: Vecernji
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (24 декември)
-
Кичево10 часа
Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража
-
Хороскоп7 часа
Хороскоп за среда (25 декември)
-
Спорт1 ден
Со одлука на новоизбраниот претседател Омерагиќ, Ѓорѓи Христов назначен за технички директор во Фудбалската федерација на Македонија
-
Автомобили1 ден
(ВИДЕО) Лада Нива „Sport“ крена во производство
-
Македонија2 дена
ЈП Македонија Пат состојба на патиштата до 12:00ч
-
Автомобили2 дена
Најбезбедни автомобили во Европа: Листата за 2024 година
-
Автомобили2 дена
Каде да се постават синџирите за снег на возила со погон на четири тркала?