Следете не

Lifestyle

Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик

Објавено пред

на

Фотo: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Не мора да одите во скап ресторан за да уживате во совршено кремаста кајгана која се топи во устата. Со малку трпение, добра тава и неколку едноставни состојки, вашиот омилен појадок ќе биде вистинска гозба за непцето.

Состојки (за 2 лица):

  • 5 домашни јајца (по можност свежи од пазар или сосед)

  • 1 лажица путер

  • Малку сол и бибер

  • 1 лажица павлака (или малку млеко, доколку немате павлака)

  • Опционално: ситно сечкан млад кромид, сирење, сланина или дополнителен крем како прилог

Подготовка:
Скршете ги јајцата директно во тавата и додајте го путерот — нема потреба претходно да ги матите. Вклучете го шпоретот на тивко (пример 2 или 3 од 6) и почнете полека да мешате со шпатула или жица за матење. Нежно мешајте без брзање, дозволувајќи јајцата постепено да се згуснат.

Ако смесата почне пребрзо да се готви, тргнете ја тавата на кратко од оган, па вратете ја. Оваа техника, слична како при готвење фил за палачинки, ќе ви обезбеди мек и кремаст резултат.

Кога јајцата се речиси готови, но сè уште малку течни, додадете ја павлаката. Таа не само што го збогатува вкусот, туку и го запира готвењето за да не се пресуши кајганата. На крај, зачинете со сол и бибер по вкус и послужете веднаш.

Совет за сервирање:
Кајганата е одлична со парче свежо печен леб, домат, млад кромид или малку сланина. Лажица крем од страна и чаша кафе или чај ќе го заокружат уживањето.

Мал совет:
Ако подготвувате за повеќе лица, направете го во неколку помали серии за да ја избегнете препекувањето. Кајганата бара внимание и нежност, а најдобра е кога веднаш се сервира на чинија — не ја оставајте во тавата!

Извор: SD

Lifestyle

Палачинки со тиквички – брз, евтин и идеален летен оброк

Објавено пред

на

Фото: Dan Torres @ unsplash

Сезоната на тиквички секоја година нè радува бидејќи нуди безброј решенија за брзи и лесни летни оброци. Палачинките со тиквички се еден од највкусните и наједноставни избори – одлични за појадок, лесен ручек или вечера.

Состојки:

  • 1–2 тиквички, рендани

  • 2 јајца

  • 250 мл млеко (може и кисело млеко или јогурт)

  • 100–150 г брашно

  • Сол, бибер, зачини по вкус (на пример мелен бибер, магдонос)

  • Масло за готвење

Подготовка:
Излупете ги тиквичките доколку е потребно и изрендајте ги. Посолете ги и оставете ги да стојат околу 15–20 минути за да пуштат вода, потоа добро исцедете ги.

Во посебен сад изматете ги јајцата, додадете млеко, сол, бибер и постепено додавајте брашно, мешајќи додека не добиете малку погуста смеса од обичната за палачинки. Додајте ги исцедените тиквички и избраните зачини, па нежно измешајте.

Пржете ги палачинките на загреан тав со малку масло додека не поруменат од двете страни.

Совет плус:
За побогат вкус, во смесата можете да додадете фета сирење, рендано тврдо сирење или ситно сечкан лук. Послужете ги топли со кисело млеко, павлака или некој освежителен сос по ваша желба.

Овој рецепт е идеален кога сакате нешто брзо, лесно и вкусно, а притоа да уживате во свежите летни вкусови.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да го разладите домот без клима: Три едноставни трикови

Објавено пред

на

Фото: Delaney Van @ unsplash

Температурите се зголемуваат, а престојот во затворен простор сè повеќе наликува на престој на директно сонце. Ако немате клима уред, не грижете се – постојат неколку едноставни начини да го разладите просторот дома и да ја подобрите удобноста.

Во продолжение ви ги претставуваме трите најделотворни трикови:

1. Создадете страничен ветер

Експертите од Good Housekeeping Institute препорачуваат создавање на таканаречен страничен ветер – ефективен начин за извлекување на жешкиот воздух надвор и внесување свеж воздух внатре.

  • Во текот на денот: држете ги прозорците, вратите и ролетните затворени за да спречите влез на топлина.

  • Навечер: отворете ги прозорците, поставете еден вентилатор свртен надвор (за да ја исфрлува топлината) и втор вентилатор свртен внатре (за да внесува свеж воздух).

2. Замрзнете шишиња со солена вода

Овој метод е едноставен и ефективен:

  • Замрзнете едно големо или три мали пластични шишиња со вода, на која ќе додадете три мали лажички сол.

  • Поставете ги пред вентилатор – солта помага водата побрзо да се замрзне и подолго да остане ладна.

  • Вентилаторот ќе го разнесува студениот воздух низ просторијата.

3. Сад со мраз пред вентилатор

Слично како со шишињата, поставете сад со мраз пред вентилатор. Додека воздухот поминува над мразот, ќе се излади и ќе создаде пријатна циркулација на свежина низ собата.

Овие трикови не само што се лесни и ефтини, туку и навистина функционираат. Ако немате клима уред, ова се вашите најдобри сојузници во борбата против летната жега.

Извор: BizPortal

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Дали навистина треба да се плашиме од семките од лубеница? Еве што се случува кога ќе ги проголтате

Објавено пред

на

Фото: Sahand Babali @ unsplash

Со генерации наназад кружи митот: „Ако проголташ семка од лубеница, ќе ти порасне лубеница во стомакот!“ Иако ова е само шега од детството, многумина и денес ги избегнуваат семките кога уживаат во ова популарно летно овошје.

Но, што навистина се случува ако ги голтнеме? Дали се штетни или, спротивно на очекувањата, дури и здрави?

Семките од лубеница се безбедни – и хранливи

За разлика од семките на цреши или кајсии, кои може да содржат опасни супстанции, семките од лубеница се потполно безбедни за јадење. Според нутриционистите Саманта Касети и Селин Бејхман од Институтот за кулинарско образование во Њујорк, овие мали семки кријат вистинско богатство од хранливи материи.

Во само 28 грама семки има:

  • 7–8 грама протеини – приближно колку едно јајце

  • 4 грама јаглехидрати

  • Повеќе од 25% од препорачаниот дневен внес на растителни влакна

Минерална моќ во секоја семка

Семките од лубеница се посебно вредни поради високата содржина на железо и магнезиум:

  • 28 грама семки обезбедуваат околу 2 мг железо – што е 25% од дневните потреби за мажи и 10% за жени

  • Магнезиумот, од друга страна, е клучен за над 300 телесни функции – од регулирање на срцевиот ритам до поддршка на имунолошкиот и нервниот систем

Одличен избор за растителна исхрана и бременост

Семките од лубеница се особено корисни за оние што практикуваат вегетаријанска или веганска исхрана, поради железото од растително потекло. Исто така, нутриционистите ги препорачуваат и за бремени жени, бидејќи содржат минерали што се клучни за здравиот развој на бебето.

Како да ги јадете семките?

Најлесниот начин е едноставно да не ги плукате кога јадете лубеница. Но, ако сакате дополнително да уживате, можете да ги изпечете и зачините – исто како семки од тиква или сончоглед. Во некои земји веќе се продаваат како здрава ужина, но многу лесно можете да ги подготвите и дома.

Печени, тие можат да се јадат самостојно или да се додаваат во салати и смути.

Умереноста е клучна

Иако се здрави, треба да се внимава со количината. Во 28 грама има околу 13 грама масти (главно здрави), но прекумерниот внес – особено кај луѓе со чувствителен желудник – може да предизвика дигестивни тегоби. Затоа, ако првпат ги воведувате во исхраната, направете го тоа постепено.

Заклучок: Митот е разрушен, семките се сојузник на здравјето

Не, лубеница нема да ви порасне во стомакот ако проголтате семка. Напротив, семките се нутритивно вредни и можат да бидат вкусен и здрав додаток во вашата секојдневна исхрана. Следниот пат кога ќе јадете лубеница – можеби вреди да размислите пред да ги фрлите семките.

Извор: Espreso

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle5 часа

Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик

Не мора да одите во скап ресторан за да уживате во совршено кремаста кајгана која се топи во устата. Со...

Магазин5 часа

Крај на една ера: Microsoft се збогува со „Blue Screen of Death“

Microsoft објави дека ја укинува легендарната порака за грешка позната како „Blue Screen of Death“ (BSOD), симбол на фрустрација и...

Магазин5 часа

iOS 26: Ова се iPhone моделите што добиваат надградба

Apple на својот годишен настан WWDC 2025 официјално го претстави iOS 26 — новата верзија на оперативниот систем која носи...

Временска прогноза9 часа

Викенд метео вести: Еве какво време ни претстои денес и утре

Под влијание на стабилна и на посвежа воздушна маса од север, викендов (сабота и недела 28 и 29 јуни) во...

Хороскоп16 часа

Хороскоп за сабота (28 јуни)

ОВЕН Пред вас е поволен период доколку имате во план некои нови потези на работно поле. Имате проблеми со саканата...

Временска прогноза24 часа

Доаѓа дожд према нашиот регион, ова се последните метео вести

Поради прилив на поладен воздух од север на висина, денес (петок 27 јуни) во попладневните  и во вечерните часови во...

Кичево1 ден

Предмалку случена сообраќајка во близина на с.Извор кичевско, правец Кичево-Охрид

Предмалку се случила сообраќајна несреќа на патот Кичево-Охрид во близина на с.Извор. Од информации од терен дознаваме дека сообраќајот бил...

Автомобили1 ден

Перу прва во светот со старосна граница за возачки дозволи: по 80-тата година нема обновување

Перу стана првата земја во светот што воведе старосна граница по која возачите повеќе нема да можат да ја обновуваат...

Магазин1 ден

Дали е штетно батеријата да се полни неколку пати на ден?

Не, честото полнење на телефонот не е штетно – напротив, полнењето во пократки интервали може да помогне батеријата да трае...

Lifestyle1 ден

Палачинки со тиквички – брз, евтин и идеален летен оброк

Сезоната на тиквички секоја година нè радува бидејќи нуди безброј решенија за брзи и лесни летни оброци. Палачинките со тиквички...

НАЈЧИТАНИ