Следете не

Lifestyle

Како да откриете дали јаболката се прскани и како безбедно да ги исчистите

Објавено пред

на

Фото: Priscilla Du Preez 🇨🇦 / unsplash

Јаболката се едно од најчесто консумираните овошја, но кога се купуваат од продавници, често доаѓаат со сјаен слој кој може да биде восок нанесен за подолго складирање и подобар изглед. Иако овој слој е дозволен за употреба, многумина сакаат да го отстранат – особено ако сакаат да го јадат овошјето со кора, која содржи вредни хранливи состојки.

Како да проверите дали јаболката се восочени?

Постојан и едноставен трик може да ви помогне:

  • Ставете неколку јаболка во длабок сад.

  • Прелијте ги со врела вода.

  • Оставете ги неколку минути.

Ако на површината се појават бели дамки или слој како маснотии, тоа е знак дека јаболката се премачкани со восок. Овој слој може да ја задржи нечистотијата и хемикалиите од прскање, па се препорачува темелно миење пред консумирање.

Како да ги исчистите јаболката темелно?

За ефикасно чистење, можете да користите природен раствор:

  • 1 лажица сода бикарбона

  • Сок од половина лимон

  • Млака вода

Измешајте ги состојките и потопете четка за заби или мека четка во растворот. Добро истријте ја површината на јаболката, потоа исплакнете ги под млаз вода. Со оваа постапка ќе ги отстраните восокот, остатоците од прскање и други нечистотии.

Зошто е важно да не ја лупите кората?

Кората на јаболката е богата со растителни влакна, антиоксиданси и витамини, па со нејзиното отстранување се губат дел од хранливите вредности. Затоа, ако ги чистите правилно, можете безбедно да ги јадете јаболките со кора и да го извлечете максимумот од нивната хранлива вредност.

Lifestyle

Без оцет, без сода бикарбона: Оваа евтина состојка навистина го отпушува мијалникот

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнат одвод полн со маснотии? Постојно клокотење и вода што не се исцедува? Постојно се препорачува сода бикарбона и оцет, но постои многу поефикасен и побрз начин – и тоа со една евтина состојка што делува речиси моментално.

Зошто се затнува одводот?

  • Во цевките секојдневно завршуваат остатоци од храна.

  • Масни наслаги од миење садови полека се лепат по цевките.

  • Детергентот и маслата создаваат слоеви што по некое време го блокираат протокот.

Зошто сода бикарбона и оцет не помагаат?

  • Комбинацијата е хемиски неефикасна против маснотии.

  • Реакцијата помеѓу база (сода) и киселина (оцет) создава само вода со мала количина сол, а не средство за отпушување.

  • Не можат да ги разградуваат маслата што ја создаваат блокадата во одводот.

  • Преголема количина сода може дополнително да ја влоши ситуацијата.

Решението: течност за садови + врела вода
Оваа комбинација работи затоа што:

  • Течноста за миење садови разградува маснотии, токму како на садовите.

  • Врелата вода ги омекнува и олабавува наслагите во цевките.

  • Заедно создаваат ефект што брзо го ослободува одводот.

Како да ја направите смесата:

  • Сварете ½ литар до 1 литар вода (во зависност од одводот).

  • Додајте околу 120 мл течност за миење садови.

  • Оставете да отстои неколку минути.

  • Внимателно истурете ја смесата директно во одводот.

  • Почекајте уште неколку минути да делува.

Што ќе се случи потоа?

  • Ќе забележите дека водата се исцедува сè побрзо и побрзо.

  • Одводот станува чист, а мијалникот повторно функционален.

Ако одводот е многу затнат:

  • Повторете ја постапката 2–3 пати.

Извор: Index

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Луѓето научиле да користат оган многу порано отколку што се мислеше

Објавено пред

на

Фото: roya ann miller @ unsplash
Фото: roya ann miller @ unsplash

Археолозите открија најрани докази за намерно палење оган во Барнам, Сафолк (источна Англија), стари околу 400.000 години, што значително ја менува досегашната слика за човечката еволуција.

Според анализите, контролата на огнот не ја развиле Homo sapiens, туку уште порано – раните човечки видови, најверојатно раните неандерталци.

Клучни откритија на археолозите:

  • Пронајдени се остатоци од неколку огништа на едно исто место.

  • Најдени се две мали парчиња пирит, кој служел за палење искри кога ќе се удри со кремен.

  • Пиритот не е природен за тој регион, што значи дека античките луѓе свесно го донеле како дел од „алатка за палење оган“.

  • Камените алатки околу огништата потврдуваат долготрајна човечка активност и повеќекратно палење оган.

Изјави од истражувачите:

  • Штом го видовме пиритот, знаевме дека е извонредно откритие“, вели Сајмон Парфит од Универзитетскиот колеџ во Лондон.

  • Професорот Крис Стрингер истакнува дека доказите најмногу се совпаѓаат со ранонеандерталските популации пронајдени во Свонскомб (Кент) и Атапуерка (Шпанија).

Значењето на откритието:

  • Контролата на огнот била пресвртница која:

    • Овозможила преживување во студени климатски услови.

    • Обезбедувала заштита од предатори.

    • Овозможила готвење, што ја збогатило исхраната.

    • Поддржала развој на когнитивни способности и поголем мозок.

    • Ја поттикнала социјалната интеракција и пренесувањето знаење.

Како што истакнува д-р Роб Дејвис од Британскиот музеј, ова откритие ја поместува пресвртницата на контролата на огнот за околу 350.000 години наназад, што го прави едно од најважните археолошки откритија за разбирањето на човековата еволуција.

Извор: 021

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина

Објавено пред

на

Фото: Gurth Bramall @ unsplash
Фото: Gurth Bramall @ unsplash

Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен леплив слој. Иако садовите се темелно измиени, маснотијата како постојано да се враќа. Добрата вест е дека причината е јасна, а решението — едноставно.

Зошто садовите стануваат лепливи?

Според Лорен ДаСилва, менаџер во „All-Clad“, лепливоста се јавува поради хемиски процеси кои се активираат при готвење. Ниту еден материјал не е имун — дури ни висококвалитетните стаклени садови или садовите од не’рѓосувачки челик.

Главни причини за леплив слој:

  • Разградба на масла и масти на висока температура, кои се претвораат во полимеризиран леплив филм.

  • Пареа што носи микро-честички маснотии нагоре, кои се таложат на постудени површини — најчесто на капаците.

  • Прскања од храна, скроб и неправилно исплакнати детергенти, кои создаваат тврд, мазен и леплив слој.

Како да ги отстраните тврдокорните лепливи наслаги?

1. Сода бикарбона + сол + топла вода (универзален метод)

  • Измешајте сода бикарбона, сол и малку топла вода.

  • Нанесете ја смесата на лепливите делови.

  • Почекајте 3–5 минути.

  • Истријте со мека четка за заби и добро исплакнете.

2. Оцет + вода + сода бикарбона (само за нерѓосувачки челик)

  • Истурете вода и оцет во сооднос 1:1 во тавата.

  • Оставете да зоврие неколку минути.

  • Истурете ја течноста и почекајте тавата да се олади.

  • Додадете сода бикарбона на топлата (но не жешка) површина.

  • Истријте со неабразивен сунѓер.

Како да спречите повторно формирање на леплив слој?

Корисни навики за чисти садови:

  • Не потопувајте мрсни садови во полн мијалник – маслото се шири и се врзува за целата површина.

  • Користете квалитетен детергент со формула за тешки маснотии. Благи детергенти често оставаат филм што подоцна станува леплив.

  • Редовно чистете ги капаците и рачките, бидејќи таму најмногу се таложат маснотии од пареа.

Со овие едноставни совети можете да ги одржувате садовите чисти, без лепливи наслаги и без дополнителен стрес околу миењето.

Извор: index

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп1 час

Хороскоп за недела (14 декември)

ОВЕН Вклучете се малку повеќе во настаните околу вас, особено ако се поврзани со луѓето кои ви значат. Помогнете му...

Спорт6 часа

(ВИДЕО) Со головите на кичевчаните Стефан Стојаноски 23′ и Павел Димоски во 93′, Македонија У15 ја победи силната Турција, секоја чест момци, гордост на нашиот град

Натпреварот се одигра на тренинг центарот „Петар Милошевски“, каде што избраниците на селекторот Горан Станковски прикажаа борбена и квалитетна игра,...

Хроника7 часа

Маж во производствена хала од машина се здобил со повреди и починал на лице место

На 12.12.2025 во 08:40 часот во СВР Скопје е пријавено дека во производствена хала во фирма кај Новоселски пат С.А....

Хороскоп1 ден

Хороскоп за сабота (13 декември)

ОВЕН Направете планови за работа што ќе бара вистински професионалци, веројатно луѓе постари од вас. Без разлика на кој пол...

Кичево1 ден

(ВИДЕО) На голема радост на дечињата, ООУ „Кузман Јосифоски-Питу“ – Кичево блесна во украсна новогодишна бајка

Во рамки на денешниот ден заврши и предновогодишното украсување на училиштето. Благодарение на наставниот колегиум и директорот, ова училишно катче...

Македонија1 ден

Се намалува малопродажната цена на Мазутот, бензините и дизелот остануваат со иста цена за литар

Малопродажната цена на Мазутот М-1 НС се намалува за 1,089 ден/лит, во однос на малопродажната цена утврдена со одлуката за...

Хроника1 ден

Денеска млад жител на Скопје бил пронајден починат во напуштена куќа, вчера имало уште еден случај пријавен до СВР Скопје..

Ноќеска, на 12.12.2025 околу 00:20 часот во СВР Скопје е пријавено дека во напуштена куќа на подрачјето на Центар е...

Кичево1 ден

Вчера вечер во кичевски угостителски објект бил нарушен јавниот ред и мир со физичка пресметка на четворица жители на град Кичево

На 11.12.2025 во 23:00 часот во ОВР Кичево е пријавено дека во угостителски објект, на ул. „Маршал Тито“ во Кичево...

Спорт1 ден

Во просториите на ФФМ работен состанок одржа комисијата за избор на нов селектор на фудбалската репрезентација, изборот ќе се знае до 25 декември

Комисијата за избор на нов селектор на македонската А-репрезентација, во состав на Масар Омерагиќ претседател на ФФМ, Горан Пандев директор...

Социјални мрежи2 дена

„Инстаграм“ за минатиот месец е водечка апликација по превземања на мобилните телефони, за септември на прво место беше „ChatGPT“

Мобилните апликации денес се неизбежен дел од нашата секојдневна рутина и заземаат голем дел од времето што го минуваме пред...

НАЈЧИТАНИ