Следете не

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Храна

Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Lachlan

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија на Марс покажало изненадувачки резултати, космонаутите кои внесувале повеќе сол всушност задржувале повеќе вода и наместо да чувствуваат жед, чувствувале глад.

Научниците забележале дека испитаниците кои консумирале меѓу шест и дванаесет грама сол дневно пиеле помалку вода, додека нивната урина содржела повисока концентрација на сол.

Друго истражување, спроведено на глувци, дало дополнително објаснување за зголемениот апетит при повисок внес на сол.

Имено, кај глувците било забележано дека за да се исфрли вишокот сол без промена во количината на урина, организмот произведува повеќе уреа. Овој процес бара дополнителна енергија, што резултира со зголемена потреба за храна.

Прочитај повеќе...

Храна

Дали храната без „глутен“ е подобра од обичната?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Farhad Ibrahimzade

Австралиската гастроентеролог Сузан Магади нагласува дека храна без глутен е потребна само за луѓето кои имаат здравствени проблеми и не смеат да консумираат глутен. За останатите, таа не ја препорачува оваа практика. Според неа, целосното избегнување на глутен може дури и да биде ризично.

„Надвор од случаите на целијакија, нема докази дека строгата безглутенска диета носи здравствени придобивки. Напротив, исклучувањето на интегрални житарки може да доведе до недоволен внес на влакна, што негативно влијае врз организмот,“ објаснува Магади.

Истражување објавено пред неколку години, кое ги следело навиките на неколку стотици луѓе во период од 26 години, покажало дека кај лицата без целијакија, исхраната без глутен не е неопходна. Дополнително, недоволниот внес на житарки може да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Сепак, многу лекари им советуваат на пациенти со хронична надуеност да избегнуваат храна што содржи глутен. Постојат тврдења дека човек може да биде чувствителен на глутен и без да има целијакија, и во такви ситуации елиминацијата на глутен е единственото решение. Но, оваа тема останува спорна бидејќи не сите експерти се согласуваат.

Заклучокот би бил едноставен: „Ако немате проблеми при консумирање глутен, нема причина да се откажете од него. Избегнувањето на глутен не ве прави ниту поздрави ниту послаби. Но ако почувствувате дека храната со глутен ви предизвикува непријатности и подобро се чувствувате со безглутенски производи, слободно продолжете во таа насока – но секогаш по консултација со лекар.“

Прочитај повеќе...

Магазин

Тајната на вистинскиот италијански болоњезе сос

Објавено пред

на

Фото: Homescreenify @ unsplash
Фото: Homescreenify @ unsplash

Болоњезе сос е едно од најпознатите јадења во светот, но вистинската тајна на неговиот вкус лежи во традицијата на градот Болоња. Ова кулинарско богатство, познато како рагу ала болоњезе, се подготвува со векови и претставува симбол на италијанската гастрономија.

За разлика од верзиите што често се подготвуваат надвор од Италија, оригиналниот болоњезе сос не се прави брзо, туку полека и со трпение. Главните состојки се мелено говедско и свинско месо, зеленчук (кромид, морков и целер), панчета, бело вино, млеко и малку домати. Она што го прави посебен е долгото варење на ниска температура – најмалку два до три часа – кое создава густ, кремаст и богат сос.

Иако денес многумина го служат со шпагети, италијанските готвачи препорачуваат таљателе, широки тестенини кои совршено ја впиваат аромата на сосот.

Како се готви вистински болоњезе сос?

Подготовката започнува со пржење на ситно исечкан зеленчук на тивок оган, додека не омекне. Потоа се додава панчетата за да ја ослободи својата арома, па меленото месо кое се пржи додека не ја смени бојата. Следува белото вино кое целосно треба да испари, а потоа се додаваат доматите, млекото и малку морско оревче. Од овој момент започнува најважниот дел – бавното варење.

Тајната на болоњезе сосот е трпението,“ велат готвачите од Болоња. Долгото готвење му дава длабочина на вкусот и го претвора во сос каков што со векови ја освојува Италија и светот.

Болоњезе сос – повеќе од рецепт

Ова јадење не е само уште една комбинација на состојки, туку културно наследство кое ја претставува италијанската љубов кон храната. Вистинскиот болоњезе е доказ дека за добар вкус е потребно време, внимание и посветеност.

Извор: City Magazin

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Lifestyle11 часа

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор...

Фото: Remy Lovesy @ unsplash Фото: Remy Lovesy @ unsplash
Автомобили12 часа

Volvo го прекинува производството на моделот V90 — последниот примерок оди во музеј

По девет години и речиси 250.000 произведени примероци, Volvo официјално го прекина производството на моделите V90 и V90 Cross Country....

Фото: Solen Feyissa @ unsplash Фото: Solen Feyissa @ unsplash
Магазин12 часа

OpenAI овозможува извршување на апликации во рамките на ChatGPT

OpenAI претстави нов начин за програмерите да креираат и извршуваат апликации директно во рамките на ChatGPT. Со оваа новина, корисниците...

Технологија12 часа

Денес по десет години завршуваат безбедносните надградби за „Windows 10“

По една деценија постоење, Windows 10 официјално ја заврши својата ера. Од денес, Microsoft повеќе нема да обезбедува безбедносни надградби,...

Хроника14 часа

ТАЖНА ВЕСТ: Панчо ја загуби животната битка како последица од пожарот во Кочани, почивај во мир наш „Шорти“

По долгата и тешка борба со последиците од повредите здобиени во трагедијата во Кочани, почина Владимир Блажев – Панчо. Тој...

Здравје и убавина14 часа

Неколку совети за слабеење и покрај слабо поседување на време и внимание за себе

Ако постојано сте во движење, зафатени со работа и секогаш во брзање, веројатно тешко наоѓате време да се посветите на...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (14 октомври)

ОВЕН Само кога ќе помислите дека сте сфатиле сè, ќе откриете како се појави нешто ново. Слободно обрнете внимание на...

Спорт1 ден

Македонија одигра „реми“ со Казахстан на „Тодор Проески“, Барди нè спаси од сигурен пораз

Избраниците на Благоја Милевски сега ќе имаат клучен дуел со следната селекција, кој ќе реши кој тим ќе го заземе...

Спорт1 ден

(ВИДЕО) „Бомба“ од слободен удар на Енис Барди носи израмнување на мечот со Казахстан, одиме на победа!

Енис Барди го „матираше“ противничкиот голман на Казахстан. Од слободен удар максимално прецизен и силен донесе израмнување на мечот 1:1...

Временска прогноза1 ден

Пред нас динамична Есен, снегот може да подрани оваа година

Ни започнува есента, според она што можам да го кажам за пртстојната есен 2025, според Европскиот модел за Среднорочна прогноза...

НАЈЧИТАНИ