Lifestyle
Како исхраната влијае на квалитетот на сонот

Исхраната игра значајна улога во здравјето на нашите црева, а тоа директно влијае на квалитетот на спиењето. Според Центрите за контрола и превенција на болести, околу 40% од возрасните не спијат доволно. Недоволното спиење може да влијае на расположението, анксиозноста, имунолошкиот систем и здравјето на срцето.
Понекогаш причината за лошиот сон не е очигледна. Ако веќе имате рутина за спиење и сте обезбедиле оптимални услови за производство на мелатонин, а сепак се соочувате со несоница, вашиот микробиом може да биде виновникот. Истражувањата покажуваат дека здравјето на цревата и сонот се тесно поврзани.
Врската меѓу микробиомот и спиењето
Нашите црева содржат милиони микроорганизми кои влијаат на целокупното здравје. Тие произведуваат метаболити, супстанции неопходни за хемиските реакции во телото. Овие бактерии произведуваат серотонин, кој игра клучна улога во деноноќниот ритам, когнитивната функција и емоционалната контрола.
Серотонинот е претходник на мелатонин – хормонот кој е одговорен за регулирање на спиењето. Здравиот микробиом обезбедува доволно производство на серотонин, а со тоа и на мелатонин. Гама-аминобутерна киселина (ГАБА), која исто така се создава во цревата, помага во регулирање на стресот и го подобрува сонот.
Како исхраната го менува микробиомот и сонот
Масните киселини со краток ланец (SCFA), кои се произведуваат од влакна, полифеноли и омега-3 масни киселини, играат важна улога во регулирањето на спиењето. Тие му сигнализираат на мозокот кога е време за одмор, а нивниот недостаток може да доведе до несоница.
Истражувањата покажуваат дека одредени намирници го поддржуваат здравјето на микробиомот, додека други можат да го нарушат. Прекумерното внесување заситени масти, шеќер, црвено и преработено месо и алкохол негативно влијае на микробиомот и сонот. Од друга страна, храна богата со влакна, полифеноли и незаситени масни киселини поттикнува раст на корисни бактерии и подобрува спиење.
Значењето на времето на оброците
Редовните оброци во одредени интервали му помагаат на телото да го одржи деноноќниот ритам. Доцните оброци можат да го нарушат производството на мелатонин и да предизвикаат проблеми со спиењето.
Ферментираната храна како јогурт, кефир, кисела зелка и мисо помага во одржување на здрав микробиом, благодарение на пробиотиците што ги содржат.
Затоа, ако имате проблеми со спиењето, размислете како вашата исхрана може да биде дел од решението.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење

Ако сакате да ја подобрите когнитивната функција, да одржувате високо ниво на енергија и истовремено да поддржувате здрава исхрана, јаткастите плодови можат да бидат вашиот најдобар сојузник. Истражувањата покажуваат дека оревите и другите јаткасти плодови не само што ја подобруваат менталната јасност, туку и го зајакнуваат имунитетот и помагаат во контролата на тежината.
Зошто јаткастите плодови се идеален избор за појадок?
Јаткастите плодови се богати со здрави масти, протеини, влакна и витамини, што ги прави совршена храна за почеток на денот. Еве ги нивните главни придобивки:
- Подобрување на концентрацијата и меморијата
- Зголемена енергија и издржливост
- Поддршка за кардиоваскуларниот систем
- Зајакнување на имунитетот
- Контрола на тежината
- Одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта
Оревите го подобруваат менталниот фокус
Научни истражувања покажуваат дека луѓето кои консумираат јаткасти плодови за појадок имаат подобро време на реакција, поголема концентрација и зголемена способност за мултитаскинг во текот на денот.
Стабилизирање на шеќерот во крвта
Оревите го регулираат нивото на гликоза во крвта, што е клучно за одржување на будноста и когнитивните функции. Гликозата го поддржува мозокот, ја подобрува меморијата и ја олеснува обработката на информации.
Зајакнување на имунитетот
Богати со витамин Е, магнезиум и цинк, оревите го зајакнуваат имунолошкиот систем. Витаминот Е делува како антиоксиданс кој ги штити клетките од оштетување и помага во борбата против инфекции.
Подобрување на здравјето на срцето
Јаткастите плодови содржат омега-3 масни киселини, кои помагаат во намалување на холестеролот и одржување на здрави крвни садови. Ова може да помогне во спречување на срцеви заболувања.
Контрола на телесната тежина
Иако се богати со калории, оревите обезбедуваат долготрајно чувство на ситост поради високата содржина на протеини и влакна. Ова ја намалува потребата за грицкање и помага во одржување на здрава телесна тежина.
Како да ги внесете оревите во појадокот?
- Додадете ги во овесна каша – Сечканите јаткасти плодови додаваат крцкавост и дополнителна енергија.
- Измешајте ги со гранола – Комбинацијата со суво овошје создава балансиран и хранлив оброк.
- Посипете ги врз јогурт или овошна салата – Со минимален труд, добивате енергетска бомба.
Заклучок
Кога барате брз, лесен и здрав појадок, јаткастите плодови можат значително да го подобрат вашето физичко и ментално здравје. Вклучете ги во вашето утринско мени и искористете ги сите нивни придобивки!
Извор: LIZ
Lifestyle
Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!

Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!
Ако сакате да извлечете максимум од утринското кафе, можеби треба да почекате малку – вашето тело ќе ви се заблагодари!
Дали го пиете кафето премногу рано?
Многу луѓе посегнуваат по шолја кафе веднаш штом ќе ги отворат очите, но научниците предупредуваат дека тоа можеби не е најдобриот избор. Др. Нина Речорзек од Универзитетот во Кембриџ објаснува дека консумирањето кафе веднаш по будењето може да биде „бескорисно“ и советува да се одложи првата доза на кофеин.
Нашето тело природно произведува кортизол – хормон кој нè буди и ни дава енергија. Ако испиеме кафе веднаш, го зголемуваме нивото на кортизол, што може да доведе до зголемена толеранција на кофеин и потенцијална зависност од него.
Колку време треба да чекате пред првата шолја кафе?
Според експертите, најдобро е да се почека најмалку еден час по будењето пред да се испие првото кафе. Др. Речорзек нагласува дека „чекањето еден час може да биде корисно“, бидејќи овозможува телото природно да се разбуди.
Овој став го поддржува и експертот за спиење Рекс Исап, кој за BristolLive изјави дека одложувањето на кафето овозможува подобра регулација на енергијата во текот на денот.
Како кафето влијае врз телото?
Научните истражувања не даваат целосно едногласни заклучоци, но некои студии откриваат интересни сознанија:
- Студија од 2008 година покажала дека редовното консумирање кофеин може да го намали природниот одговор на кортизол.
- Истражувања укажуваат дека кафето има антиинфламаторни придобивки.
- Студија во European Heart Journal го поврзува правилното време на пиење кафе со подолг животен век.
- Истражување објавено во British Journal of Nutrition предупредува дека црното кафе наутро може негативно да влијае на контролата на шеќерот во крвта.
Колку кофеин е премногу?
Според NHS, умереното внесување кофеин е важно, бидејќи некои луѓе се почувствителни на него од другите. Особено, бремените жени не треба да внесуваат повеќе од 200 mg кофеин дневно, бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од спонтан абортус или ниска родилна тежина.
Заклучок
Ако сакате максимално да ги искористите ефектите на кафето, најдобро е да почекате барем еден час по будењето пред да ја испиете првата шолја. Така, ќе му дадете време на телото природно да се разбуди и ќе ја зголемите ефикасноста на кофеинот.
Извор: Večernji
Lifestyle
Несакани ефекти од секојдневното консумирање компири

Компирите се богати со витамин Ц, влакна, калиум, магнезиум и витамин Б6, што ги прави хранлив избор. Сепак, нивното пречесто консумирање може да доведе до одредени здравствени проблеми.
1. Висок шеќер во крвта
- Компирите содржат многу јаглехидрати, кои можат да предизвикаат нагли скокови на шеќерот во крвта.
- Ова е особено штетно за луѓето со дијабетес или за оние кои имаат ризик од развој на оваа состојба.
2. Зголемување на телесната тежина
- Бидејќи компирот е висококалорична храна, честото консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина.
- Ова е особено изразено кога се пржат или комбинираат со масни додатоци како путер, сирење или павлака.
3. Дигестивни проблеми
- Преголема количина на скроб во компирот може да предизвика надуеност, гасови и варење.
- Ова особено важи ако компирот не е правилно подготвен или е дел од еднолична исхрана.
4. Нерамнотежа на хранливи материи
- Иако компирот содржи важни витамини и минерали, тој нема доволно протеини и здрави масти.
- Ако го консумирате премногу често, може да доведе до неурамнотежена исхрана.
5. Висок крвен притисок
- Пржениот компир, особено помфритот, содржи многу сол и нездрави масти, што може да го зголеми ризикот од хипертензија.
- Високиот внес на натриум со текот на времето може да доведе до срцеви заболувања.
Како да јадете компири на здрав начин?
✔ Избирајте цели, неизлупени компири за да ги зачувате хранливите материи.
✔ Наместо да ги пржите, варете, печете или гответе во рерна.
✔ Консумирајте умерени количини и избегнувајте зелени компири, бидејќи тие содржат штетни соединенија.
Извор: N1info
-
Македонија15 часа
Уапсени сопственици на локали кои не почитувале денови на жалост и пуштале музика
-
Кичево2 дена
Со едногласна одлука советот на Општина Кичево изгласа финансиска помош за настраданите во Кочани
-
Македонија1 ден
(ВИДЕО) Огромен пожар во Струмица, помеѓу Софилар – Баница, ветерот дополнително го отежнува дејствувањето, за состојбата се огласи и градоначалникот
-
Временска прогноза1 ден
Доаѓа медитерантски циклон кој носи големо количество на врнежи од дожд
-
Култура18 часа
Денес е „Младенци“, честит именден и честит брак на тие што стапиле и се нови брачни парови
-
Спорт1 ден
Македонската фудбалска репрезентација утре стартува со првиот меч во квалификациите за СП 2026, Милевски се надева на победа со која ќе се продолжи серијата позитивни резултати
-
Lifestyle2 дена
Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење
-
Магазин2 дена
Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?