Следете не

Lifestyle

Како комарците ги лоцираат луѓето?

Објавено пред

на

Повеќе од сто години, научниците се обидуваат да разберат како комарците успеваат да најдат „домаќин“.

Има нешто кај луѓето кон кое комарците едноставно се привлечени. Освен мирисот и здивот, на нив изложената човечка кожа делува како еден вид неонски рекламен знак, на кој се нагласува дека за нив е отворена „крвава шипка“.

Тоа е затоа што комарците користат инфрацрвени сензори пронајдени во нивните 15-сегментирани пипала за да најдат плен, според новото истражување, пишува Science Alert.

Во многу делови од светот, каснувањето од комарец е повеќе од иритација. Тие шират патогени како денга, жолта треска и вирусот зика. Според Светската здравствена организација (СЗО) маларијата, која ја шири комарецот Anopheles gambiae, ќе предизвика повеќе од 600.000 смртни случаи во 2022 година.

За да избегнат посериозна болест или само лудо чешање, луѓето се желни да научат како да спречат каснувања од овие примамливи инсекти.

Повеќе од сто години научниците се обидуваат да разберат како успеваат да го пронајдат „домаќинот“.

Истражувањето спроведено од научниците од Универзитетот во Калифорнија, Санта Барбара (UCSB) покажа дека комарците имаат друга смисла – инфрацрвена детекција, покрај другите знаци за кои веќе знаеме дека постојат, како што е „носот“ за јаглерод диоксид во човечкиот здив и одредени мириси на телото, се за да се најде соодветен домаќин.

„Видот комарец што го проучуваме, Aedes aegypti, е исклучително вешт да најде човечки домаќин со чија крв ќе се храни“, рече молекуларниот биолог на UCSB, Николас Дебобиен.

Добро е познато дека овие комарци користат повеќе траки за да најдат плен на далечина.

„Тоа е јаглерод диоксидот што луѓето го издишуваат, мирисите, влагата и топлината на нивните тела, но сè има граница бидејќи инсектите имаат слаб вид, а силните ветрови и брзите движења можат да ги нарушат нивните хемиски сетила“, рече Дебобијен.

Затоа, научниците се запрашале дали и комарците можат да забележат нешто посигурно кога станува збор за пронаоѓање „оброк“, а се испоставило дека тоа е инфрацрвеното зрачење на нашето тело.

Мажјаците се безопасни, на женките им е потребна крв за да развијат јајца

Познато е дека машките комарци се безопасни, но на женките им е потребна крв за да развијат јајца.

Проучувајќи ги женските комарци, истражувачите поставија кафези и поставија 80 женки на возраст од една до три недели во секоја со разни лажни „домаќини“ кои претставуваа различни комбинации на термоелектрични панели, јаглерод диоксид од концентрациите на човечки здив и човечки мириси, сето тоа додека снимаше петминутни видеа – снимки и го следеа нивното однесување во потрага по домаќини.

Тие го опишаа „комарецот што слетува и го пробива осилото низ мрежата на кафезот, потсетувајќи на женката што слетува на човек и потоа бара место за примерок од површината на кожата со нејзиниот убод“.

Некои од комарците биле изложени на термоелектрична плоча на просечна температура на човечката кожа од 34 степени Целзиусови, која исто така служела како извор на инфрацрвено зрачење.

Други беа изложени на амбиентална температура од 29,5 степени Целзиусови, што е познато дека е погодно за комарци, но не емитува инфрацрвено зрачење.

Секоја мамка особено – CO2, мирис или инфрацрвено зрачење – не успеа да го разбуди интересот на комарците. Ова значи дека ниту една мамка сама по себе не ја стимулира активноста на барање домаќин кај комарците.

Но, очигледната жед за крв кај инсектите се удвои кога инфрацрвениот фактор беше додаден на мамката и мирисот на CO2.

На растојание од 10 сантиметри, овие инсекти можат да ја детектираат температурата на нашата кожа и директно да ја почувствуваат кога ќе слетаат на површината на кожата. Но, тие можат да го почувствуваат и на поголема оддалеченост бидејќи се претвора во електромагнетни бранови, главно во инфрацрвениот спектар.

Пипалата содржат инфрацрвени сензори со протеин чувствителен на температура

Истражувачкиот тим тврди дека нивните пипала содржат инфрацрвени сензори кои содржат протеин чувствителен на температура – TRPA1.

Кога тимот го отстранил генот за овој протеин, комарците не можеле да детектираат инфрацрвено зрачење.

Резултатите од истражувањето помагаат да се објасни зошто комарците се чини дека се особено привлечени од изложената човечка кожа и зошто широката облека – која го расфрла инфрацрвеното зрачење – е толку ефективна наметка на невидливост против нив.

И ова знаење може да резултира со нешто поефикасна одбрана од комарци, како што е можноста за создавање стапици кои би го користеле топлинското зрачење на температурата на кожата како мамка.

„Иако се толку мали, комарците се одговорни за повеќе човечки смртни случаи од кое било друго животно“, рече Дебобијен.

Тој исто така додаде дека нивното истражување го подобрило разбирањето за тоа како комарците ги напаѓаат луѓето и понудиле нови можности за контрола на преносот на болестите што ги носат овие инсекти.

Истражувањето е објавено во списанието „Nature“.

Lifestyle

Како да ги одржувате вашите банани свежи подолго? Не ги ставајте на ова место

Објавено пред

на

Ставањето зрели банани во фрижидер може да го одложи процесот на презревање.

Иако многу луѓе мислат дека бананите секогаш треба да се чуваат на собна температура, нивното чување во фрижидер всушност може да помогне да се продолжи нивната свежина. Кожата на бананата може да потемни, но самата банана внатре останува цврста и вкусна. Според експертите за управување со отпад во NRC Business Waste, ладење зрели банани може да го одложи процесот на презревање за една недела. Откако бананите ќе ја изгубат зелената боја, ставањето во фрижидер може да помогне во одржувањето на нивната цврстина.

Експертите од Wheeldon Brothers сугерираат дека ако успеете да ја поминете кафената кожа, ќе откриете дека бананата внатре е поцврста и повкусна од оние што се оставени да созреат на собна температура. Овој метод е особено корисен ако преферирате банани кои се само делумно зрели.

Еве уште четири методи кои можете да ги пробате за да ги одржувате вашите банани свежи подолго време:

  1. Чувајте ги зелените банани надвор од фрижидерот
    Зелените банани не се добро во фрижидер. Ниските температури можат целосно да го запрат процесот на зреење, оставајќи ви цврсти банани без вкус. Најдобро е да ги оставите зелените банани да созреат на собна температура додека не бидат подготвени за јадење.

  2. Не чувајте банани во сад со овошје
    Ставањето банани во сад со друго овошје не е идеален начин за нивно складирање. Бананите ослободуваат етилен гас, природно соединение кое го забрзува зреењето. Кога бананите се чуваат во близина на други овошја кои исто така ослободуваат етилен, тоа може да предизвика плодот да созрее и да се расипува многу побрзо.

  3. Завиткајте ги стеблата за бавно созревање
    Ако сакате да ги чувате бананите во овошен сад, размислете да ги завиткате нивните стебла во пластична фолија. Овој едноставен чекор може да ја намали количината на ослободен етилен гас, што пак помага да се забави процесот на зреење.

  4. Закачете банани за подобра циркулација на воздухот
    Друг ефикасен начин за складирање на бананите е да ги закачите на кука. Овој метод овозможува воздухот слободно да циркулира околу бананите, што помага да се спречи нивното пребрзо зреење. Ги одвојува и од другите овошја кои произведуваат етилен, зголемувајќи ја нивната свежина.

Извор: Vecerni

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како секојдневното консумирање на маслиново масло влијае на организмот

Објавено пред

на

Маслиновото масло е познато по своите здравствени придобивки, без разлика на целокупниот квалитет на исхраната. Според едно истражување, редовната консумација може да биде поврзана со намален ризик од некои заболувања, вклучително и деменција.

Што покажуваат истражувањата

Студија која опфатила повеќе од 92.000 учесници во текот на 28 години покажала дека луѓето кои консумирале повеќе од седум грама маслиново масло дневно (околу половина кафена лажичка) имале 28 отсто помал ризик од смрт од деменција во споредба со оние кои ретко или никогаш не го користеле.

Сепак, ова е набљудувачка студија која идентификува поврзаност, но не и причинско-последични односи. Не е јасно дали маслиновото масло директно го намалува ризикот од смрт од деменција или дали тука играат улога и други фактори на животниот стил.

Придобивки од маслиновото масло

Експертите нагласуваат дека маслиновото масло може да помогне во:

• Намалување на нивото на лош холестерол
• Намалување на крвниот притисок
• Намалување на ризикот од срцеви заболувања
• Поддршка на когнитивното здравје

Истражувањата покажале дека луѓето со поголем ризик од срцеви заболувања имаат послаба когнитивна функција, што укажува на тоа дека она што е добро за срцето, е добро и за мозокот.

Не постои магично решение

Иако додавањето на маслиновото масло во исхраната е корисно, експертите советуваат дека не треба да се потпирате само на една намирница.

Најдобар начин за одржување на здравјето на мозокот и срцето е урамнотежена исхрана богата со здрави масти, овошје, зеленчук и цели зрна. Не постои поединечна храна која докажано спречува или лекува деменција, но целокупниот здрав начин на живот може значително да го намали ризикот од когнитивно опаѓање.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Киселата вода и вашето здравје – предности и недостатоци

Објавено пред

на

Киселата вода, позната како „шампањ на водите“, е популарен освежителен пијалок кој често се консумира како замена за газираните сокови. Додавањето свежо овошје или зеленчук дополнително го зголемува нивото на антиоксиданси во неа.

Но, дали газираната вода е навистина здрава? Додека некои редовно ја пијат, други сметаат дека не е најдобар избор за организмот. Во продолжение, ќе ги разгледаме нејзините придобивки и потенцијални недостатоци.

Придобивки од пиењето кисела вода

• Освежува и хидрира, особено во топло време
• Содржи магнезиум, цинк и калиум, корисни за телото
• Го подобрува варењето и помага при запек
• Добра е за срцето, особено ако содржи магнезиум
• Ја подобрува густината на коските
• Создава чувство на ситост и може да помогне во слабеењето
• Идеална е како замена за газирани пијалаци со шеќер

Недостатоци на киселата вода

• Некои истражувања покажуваат дека може да влијае на здравјето на коските
• Го стимулира гладот преку зголемување на хормонот грелин
• Не ја хидрира телото исто како обичната вода
• По тренинг може да предизвика надуеност и непријатност во стомакот

Според научните истражувања, нема значајна разлика во густината на коските кај луѓето што пијат газирана и негазирана вода. Ако немате здравствени проблеми, слободно можете да ја консумирате, освен ако не чувствувате непријатност.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт3 часа

Омерагиќ: „Очекувам секогаш да судите со праведност и непристрасност“. Кичевските професионални судии со поддршка за Масар Омерагиќ, претседател на ФФМ

Во рамки на денешниот ден, професионалните судии кои се дел од Општинскиот фудбалски сојуз Кичево имаа работна средба во „Куќа...

Кичево6 часа

ОВР Кичево изврши контрола на житниот пазар, пронајде нерегуларни продукти на јавна површина

На 15.02.2025 на подрачјето на Кичево, полициски службеници од ОВР Кичево извршија контроли на лица кои вршат продажба на производи...

Lifestyle7 часа

Како да ги одржувате вашите банани свежи подолго? Не ги ставајте на ова место

Ставањето зрели банани во фрижидер може да го одложи процесот на презревање. Иако многу луѓе мислат дека бананите секогаш треба...

Lifestyle7 часа

Како секојдневното консумирање на маслиново масло влијае на организмот

Маслиновото масло е познато по своите здравствени придобивки, без разлика на целокупниот квалитет на исхраната. Според едно истражување, редовната консумација...

Lifestyle7 часа

Киселата вода и вашето здравје – предности и недостатоци

Киселата вода, позната како „шампањ на водите“, е популарен освежителен пијалок кој често се консумира како замена за газираните сокови....

Автомобили8 часа

Peugeot размислува за враќање на GTi – но во електрична верзија

Peugeot би можел да го оживее моделот 208 GTi како електричен спортски автомобил, откри новиот извршен директор на француската марка,...

Магазин8 часа

Instagram тестира копче „Dislike“ – еве како ќе функционира

Instagram воведува нова опција што им овозможува на корисниците да изразат негативно мислење за коментарите под објавите и Reels видеата....

Магазин8 часа

Apple Maps ќе воведе реклами – промена што може да ги налути корисниците

Apple планира да воведе реклами во својата услуга Apple Maps, слично како што веќе направи Google Maps. Оваа промена би...

Lifestyle8 часа

Што е целосен протеин, зошто му е потребен на телото и која храна го содржи?

Целосниот протеин не е само тренд, туку клучен дел од здравата исхрана. Тој ги содржи сите девет есенцијални амино киселини:...

Магазин8 часа

Сè уште најпопуларен: Windows 10 го користат речиси 50% од играчите на Steam

И покрај најавениот крај на поддршката од Microsoft, Windows 10 останува доминантен оперативен систем меѓу корисниците на Steam. Microsoft планира...

НАЈЧИТАНИ