Следете не

Lifestyle

Калифорнија сака да го забрани кафето без кофеин

Објавено пред

на

Кафето без кофеин останува предмет на дебата поради загриженоста за безбедноста на неговото производство.

Законодавците од Калифорнија бараат забрана за кафе без кофеин или задолжителни промени на рецептите за елиминирање на метилен хлоридот, хемикалија поврзана со зголемен ризик од рак. Метилен хлорид, кој исто така се наоѓа во отстранувачот на боја, најчесто се користи за екстракција на кофеин од зрна кафе за време на производството. И ЕПА и Меѓународната агенција за истражување на ракот го класифицираа метилен хлоридот како „веројатно канцероген“, поради неговата поврзаност со различни видови на рак.

Пратеничката Елоиз Рејес (Демократ) воведе предлог-закон наречен AB2066, кој предлага забрана за кафе без кофеин направено со оваа хемикалија, со што се наметнуваат парични казни од 10.000 долари за производителите кои не го почитуваат. Покрената е загриженост за упорноста на хемикалијата во кафето без кофеин, што е во спротивност со тврдењата на индустријата за целосно отстранување за време на обработката.

Аргументи „за“ и „против“

Проектот за чиста етикета на американската групација на потрошувачи откри дека 10 од 25 тестирани марки на кафе без кофеин, вклучувајќи ги Amazon Fresh и Kroger’s, содржеле траги од метилен хлорид во 2020 година. Иако нивоата беа под препорачаниот максимум на ФДА од 10 делови на милион, законот има за цел да го забрани таквото кафе без кофеин во Калифорнија до 2027 година.

Американската национална асоцијација за кафе се спротивставува на законот, нарекувајќи го „забрана за кафе без кофеин“. Бил Мареј од гореспоменатото американско здружение тврди дека научните докази ја поддржуваат безбедноста на методот за преработка на кафе без кофеин, европски метод, преовладувачкиот метод кој користи метилен хлорид. Гореспоменатиот метод, иако широко се користи, се соочува со потенцијална елиминација, ризикувајќи со недостиг од залихи без кофеин кафе и зголемување на цените за потрошувачите.

Потегот на Калифорнија поттикна дебата за тоа дали да се забрани и кафето без кофеин направено со алтернативни методи, како што се јаглерод диоксид и вода. Во моментов, околу 10 отсто од Американците, или 26 милиони луѓе, консумираат кафе без кофеин дневно, а повеќето залихи се увезуваат од Германија.

Во меѓувреме, американската ФДА ја разгледува петицијата од Фондот за заштита на животната средина за забрана на метилен хлорид во кафето без кофеин. И покрај одобрението од ЕУ и ФДА, сè уште постои загриженост за потенцијалните здравствени ризици на хемикалијата, дури и ако студиите директно не го поврзуваат кафето без кофеин со негативните здравствени ефекти.

Во поширок контекст, претходните студии ја поврзаа изложеноста на метилен хлорид со зголемен ризик од рак и разни здравствени компликации. Американскиот центар за контрола на болести (ЦДЦ) го истакнува потенцијалното оштетување на очите, кожата, црниот дроб и срцето, при што работниците во одредени индустрии се изложени на поголем ризик.

/Daily Mail

Lifestyle

Температурата на водата и нејзиното влијание врз вкусот на кафето: Што треба да знаете?

Објавено пред

на

Подготовката на совршена шолја домашно кафе може да изгледа како наједноставната работа, но за оние кои навистина уживаат во богатиот вкус и арома, секој детаљ при подготовката е важен. Малите грешки кои ги правиме често нè лишуваат од вистинското задоволство, а една од нив се однесува на најважниот елемент – температурата на водата.

Затоа се поставува прашањето: како да го направите тоа совршено домашно кафе? Експертите даваат едноставен одговор на ова прашање, објаснувајќи на што треба да внимавате при готвењето на овој, за многумина, „магичен“ пијалок.

Работата е во тоа што многу луѓе прават истата грешка секој ден – додаваат мелено кафе во свежо зовриена вода. Турските експерти за кафе предупредуваат дека оваа практика ги уништува скапоцените ароми на кафето и го предизвикува тој непријатен, горчлив вкус. Постои едноставно решение кое може драматично да го подобри квалитетот на вашата омилена шолја кафе, велат од Weaver’s Coffee & Tea.

Температурата на водата е пресудна за добро кафе

Зошто температурата на водата е толку важна за добро турско кафе? Идеалната температура на водата за правење кафе е помеѓу 90 и 96 степени. Кога водата врие, нејзината температура е околу 100 степени, што е превисоко за оптимално извлекување на вкусовите од кафето. Премногу топла вода буквално го „пече“ кафето, ги уништува финие ароми и ослободува премногу горчина. Ова е причината зошто многу луѓе мислат дека кафето мора да биде горко, а тоа всушност не е така.

Како да сварите совршено домашно кафе?

Откако водата ќе зоврие, треба да почекате околу 30 секунди пред да го додадете кафето. Овој краток период овозможува водата да се олади до идеалната температура за извлекување на аромите, додека задржува доволно топлина за оптимално ослободување на вкусот. Исто така, треба да се напомене дека квалитетот на водата значително влијае на вкусот на кафето.

Бидејќи составот на водата варира од место до место, експертите препорачуваат употреба на филтри за прочистување. Водата со бигор може да резултира со горчлив вкус и акумулација на бигор во машините за кафе.

Извор: Blic

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како лесно да ја отстраните дамката од црвено вино на тепих без да користите хемикалии

Објавено пред

на

Случајно истурено црвено вино на тепих или кауч може да изгледа како катастрофа, но со правилните чекори и природни производи, можете да ја отстраните дамката без проблем. Следете ги овие едноставни совети и уживајте во чистиот дом без стрес!

1. Не паничете! Не е крај на светот ако се случи оваа несреќа. Најважно е да останете смирени и да не дозволите да паничите. Има многу едноставни начини да ја отстраните дамката без да користите хемикалии.

2. Разберете што предизвикува дамката Црвеното вино содржи два главни компоненти кои предизвикуваат дамки: танини и хромогени. Танините се причина што виното се ‘запечатува’ во материјалите, а хромогените ја даваат длабоката црвена боја. Овие два компоненти ги прават дамките особено видливи.

3. Што ви е потребно? За да ја отстраните дамката, ќе ви бидат потребни:

  • Сол
  • Ладна вода
  • Еден голем сад
  • Цедалка
  • Штипки за алишта

4. Техника 1: Сол и ладна вода Според Линзи Кромби, попознатата Кралица на чистотата, солта и ладната вода се моќен состав за отстранување на дамките од црвено вино. Еве како:

  • Прво, ставете го засолената вода на дамката веднаш по инцидентот.
  • Оставете ја да отстои некое време, за да дозволите на солта да ја апсорбира дамката.
  • Ако е потребно, додадете малку повеќе сол и повторете го процесот.

5. Техника 2: Врела вода Ако дамката е од свежо вино, можете да ја отстраните користејќи врела вода:

  • Наполнете котел со вода и доведете ја до вриење.
  • Земете голем сад и поставете цедалка над него, а потоа поставете ја извалканата ткаенина над цедалката.
  • Истурете ја топлата вода од котелот преку ткаенината и гледајте како дамката исчезнува.

6. Не тријте! Експертите од La Cremo советуваат да избегнувате триење на дамката. Триењето може да ја прошири дамката и да го турне виното подлабоко во ткаенината. Наместо тоа, нежно тапкајте со чиста крпа или сунѓер.

7. Додатни совети

  • Ако дамката не исчезне со овие методи, можете да користите професионални средства за чистење на дамки, но природните методи често даваат одлични резултати.
  • Погрижете се да ја исушите ткаенината со воздух или нежно потпора.

Со овие едноставни чекори, можете да ја спасите вашата облека или тепих од дамка од црвено вино и да уживате во празничните моменти без стрес!

Извор: Vecernji

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата

Објавено пред

на

Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.

Состојки

  • 2 dl сок од јаболко
  • Еден прстен од портокал
  • Цимет
  • Каранфилче
  • Морско оревче
  • 0,1–0,2 dl џин (по желба)
  • Шеќер или мед (по вкус)

Подготовка

  1. Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
  2. По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
  3. На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.

Совет:

Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.

Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!

Извор: Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза4 часа

Според најновите метео алатки, се очекува доста поладна зима во јануари и февруари

Ладната “Ла Ниња” веќе го донесе првиот озбилен снег во регионот и во Македонија, засега во Македонија најмногу снег има...

Хороскоп12 часа

Хороскоп за четврток (26 декември)

ОВЕН Размислете за промена на одредени критериуми и услови во договор со соработниците за да ја подобрите вашата деловна позиција....

Мобилни уреди13 часа

iPhone 18 Pro би требало да добие камера со променлива решетка, а неговата промоција се очекува кон септември 2026 година?

Според извештаите, iPhone 18 Pro ќе биде првиот модел кој би требало да добие камера со променлива решетка. Apple iPhone...

Временска прогноза20 часа

Најава за нова снежна покривка, до денес во Маврово имаме најмногу снег

Денешниот ден (среда) донесе снег во повеќето градови низ Македонија, а на Скијачките центри снежната покривка е до околу, па...

Магазин23 часа

YouTube воведува мерки против „clickbait“: Што значат новите правила за креаторите?

YouTube одлучи сериозно да го адресира прашањето за „clickbait“, најавувајќи отстранување на содржини со наслови и слики кои ветуваат нешто...

Магазин23 часа

Вештачката интелигенција ќе преземе 15% од деловните одлуки до 2028 година

Според извештајот на аналитичката компанија Гартнер, до 2028 година, вештачката интелигенција (ВИ) значително ќе го промени начинот на кој се...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за среда (25 декември)

ОВЕН Целото ваше внимание е насочено кон некој семеен проблем. Денес ќе се случи конечната кулминација на сето тоа а...

Кичево2 дена

Без електрична енергија моментално Кичево, с.Лавчани, Подвис, превој Стража

Од пред 15 минути град Кичево, превој Стража, како и кичевските села Подвис и Лавчани останаа без електрична енергија, а...

Спорт2 дена

„Да се потпреме на сите расположливи сили за македонската репрезентација“, новото раководство на ФФМ оствари работен состанок со Благоја Милевски

Новоизбраниот претседател на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ, во придружба со еден од најдобрите наши фудбалски арбитри, спортскиот директор на Националните...

Македонија2 дена

(ФОТО) Нови моторни возила за дел од едниците на полицијата

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска во кругот на министерството официјално ги стави во функција дел од моторните возила...

НАЈЧИТАНИ