Lifestyle
Климатски промени, се помалку време да се избегне точката од која нема враќање
Светот е на добар пат не само да го надмине просечниот пораст на глобалната температура за 1,5 степени Целзиусови, туку и да дојде до точка од која нема враќање, каде екстремните бури, суши, поплави ќе бидат вообичаена појава.
Сите мрачни сценарија кои научниците предвидуваа дека ќе се случат поради климатските промени, временските услови се исполнуваат од година во година – бури, поплави, суши, топење на глечерите и уривање на ледените плочи… Катастрофалните климатски промени се побрзи и поинтензивни од сите предупредувања.
Глобалната просечна температура расте во согласност со она што го предвидоа научниците, но проблемот е што ефектите од тој пораст беа неочекувано екстремни.
„Многу од ефектите на климатските промени се одвиваат побрзо отколку што предвидовме, иако самото затоплување е во согласност со проекциите. Без сомнение, екстремните временски настани ќе бидат подрастични отколку што мислевме. Веќе ги гледаме – катастрофални поплави во Пакистан, отсуство на сушна сезона на дождови во Сомалија веќе четири години, деструктивни пожари во Калифорнија“, велат американскиот климатолог Мајкл Е. Ман од Универзитетот во Пенсилванија и Јохан Рокстром, директор на Потсдам. Институт за клима.
Непредвидениот интензитет на климатските промени се игра во свет кој е за 1,2 степени Целзиусови потопол од прединдустрискиот, а температурите ќе продолжат значително да растат и покрај ветувањата на владите ширум светот дека ќе направат се што е можно за да го запрат растот на 1,5 степени.
Таа бројка најверојатно ќе биде надмината оваа деценија, а резултатот ќе биде уште полоши суши, топлотни бранови, поплави и почести избувнувања на епидемии.
Четири системи на работ на колапс
Но, тоа не е се, додава Рокстром. Тој и неговите колеги неодамна објавија истражување кое покажува дека додека не се постигне глобално просечно зголемување на температурата од 1,5 степени, четири главни системи ќе бидат изложени на ризик.
„Овие системи ги вклучуваат ледените плочи на Гренланд и Западен Антарктик, кои ќе почнат да исчезнуваат. Крајниот резултат ќе биде пораст на нивото на морето за неколку метри во наредните децении“, објаснува Рокстром.
Следниот систем се слоевите на вечниот мраз во Канада и Русија кои ќе почнат да се топат и да ослободуваат огромни количества заробен метан. Метанот е многу пати помоќен стакленички гас од јаглерод диоксидот.
На крајот, порастот на температурата ќе доведе до колапс на сите планетарни системи на корални гребени.
„Ова би значело дека на нашите деца и идните генерации ќе им ја предадеме планетата која незапирливо ќе се движи кон тоа да има се помалку простор за нормален живот“, истакнува Рокстром.
Планетата е на работ на метеоролошка катастрофа пред климатскиот самит Cop27 во Египет, каде главната точка на разговор ќе биде минатонеделниот извештај на ОН во кој се вели дека светот е на пат да ја зголеми просечната температура за 2,8 степени Целзиусови во споредба со пред индустриски нивоа со оваа стапка.ниво.
Исто така, се обвинуваат многу влади дека губат една година не правејќи ништо за да ги исполнат нивните ветувања од минатогодишниот самит Cop26 во Глазгов.
/rts
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
Lifestyle
Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза
Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.
Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.
Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.
Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.
Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.
– „Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.
Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .
– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.
Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.
Извор: rts.rs
-
Кичево2 часа
(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (13 ноември)
-
Хороскоп22 часа
Хороскоп за четврток (14 ноември)
-
Хроника1 ден
Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден
-
Временска прогноза14 часа
Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали
-
Временска прогноза2 дена
Дополнително заладување, повремени врнежи од дожд и нова снежна покривка на повисоките места
-
Спорт7 часа
Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими
-
Македонија1 ден
СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона