Lifestyle
Климатски промени, се помалку време да се избегне точката од која нема враќање
Светот е на добар пат не само да го надмине просечниот пораст на глобалната температура за 1,5 степени Целзиусови, туку и да дојде до точка од која нема враќање, каде екстремните бури, суши, поплави ќе бидат вообичаена појава.
Сите мрачни сценарија кои научниците предвидуваа дека ќе се случат поради климатските промени, временските услови се исполнуваат од година во година – бури, поплави, суши, топење на глечерите и уривање на ледените плочи… Катастрофалните климатски промени се побрзи и поинтензивни од сите предупредувања.
Глобалната просечна температура расте во согласност со она што го предвидоа научниците, но проблемот е што ефектите од тој пораст беа неочекувано екстремни.
„Многу од ефектите на климатските промени се одвиваат побрзо отколку што предвидовме, иако самото затоплување е во согласност со проекциите. Без сомнение, екстремните временски настани ќе бидат подрастични отколку што мислевме. Веќе ги гледаме – катастрофални поплави во Пакистан, отсуство на сушна сезона на дождови во Сомалија веќе четири години, деструктивни пожари во Калифорнија“, велат американскиот климатолог Мајкл Е. Ман од Универзитетот во Пенсилванија и Јохан Рокстром, директор на Потсдам. Институт за клима.
Непредвидениот интензитет на климатските промени се игра во свет кој е за 1,2 степени Целзиусови потопол од прединдустрискиот, а температурите ќе продолжат значително да растат и покрај ветувањата на владите ширум светот дека ќе направат се што е можно за да го запрат растот на 1,5 степени.
Таа бројка најверојатно ќе биде надмината оваа деценија, а резултатот ќе биде уште полоши суши, топлотни бранови, поплави и почести избувнувања на епидемии.
Четири системи на работ на колапс
Но, тоа не е се, додава Рокстром. Тој и неговите колеги неодамна објавија истражување кое покажува дека додека не се постигне глобално просечно зголемување на температурата од 1,5 степени, четири главни системи ќе бидат изложени на ризик.
„Овие системи ги вклучуваат ледените плочи на Гренланд и Западен Антарктик, кои ќе почнат да исчезнуваат. Крајниот резултат ќе биде пораст на нивото на морето за неколку метри во наредните децении“, објаснува Рокстром.
Следниот систем се слоевите на вечниот мраз во Канада и Русија кои ќе почнат да се топат и да ослободуваат огромни количества заробен метан. Метанот е многу пати помоќен стакленички гас од јаглерод диоксидот.
На крајот, порастот на температурата ќе доведе до колапс на сите планетарни системи на корални гребени.
„Ова би значело дека на нашите деца и идните генерации ќе им ја предадеме планетата која незапирливо ќе се движи кон тоа да има се помалку простор за нормален живот“, истакнува Рокстром.
Планетата е на работ на метеоролошка катастрофа пред климатскиот самит Cop27 во Египет, каде главната точка на разговор ќе биде минатонеделниот извештај на ОН во кој се вели дека светот е на пат да ја зголеми просечната температура за 2,8 степени Целзиусови во споредба со пред индустриски нивоа со оваа стапка.ниво.
Исто така, се обвинуваат многу влади дека губат една година не правејќи ништо за да ги исполнат нивните ветувања од минатогодишниот самит Cop26 во Глазгов.
/rts
Lifestyle
Без оцет, без сода бикарбона: Оваа евтина состојка навистина го отпушува мијалникот
Затнат одвод полн со маснотии? Постојно клокотење и вода што не се исцедува? Постојно се препорачува сода бикарбона и оцет, но постои многу поефикасен и побрз начин – и тоа со една евтина состојка што делува речиси моментално.
Зошто се затнува одводот?
-
Во цевките секојдневно завршуваат остатоци од храна.
-
Масни наслаги од миење садови полека се лепат по цевките.
-
Детергентот и маслата создаваат слоеви што по некое време го блокираат протокот.
Зошто сода бикарбона и оцет не помагаат?
-
Комбинацијата е хемиски неефикасна против маснотии.
-
Реакцијата помеѓу база (сода) и киселина (оцет) создава само вода со мала количина сол, а не средство за отпушување.
-
Не можат да ги разградуваат маслата што ја создаваат блокадата во одводот.
-
Преголема количина сода може дополнително да ја влоши ситуацијата.
Решението: течност за садови + врела вода
Оваа комбинација работи затоа што:
-
Течноста за миење садови разградува маснотии, токму како на садовите.
-
Врелата вода ги омекнува и олабавува наслагите во цевките.
-
Заедно создаваат ефект што брзо го ослободува одводот.
Како да ја направите смесата:
-
Сварете ½ литар до 1 литар вода (во зависност од одводот).
-
Додајте околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете да отстои неколку минути.
-
Внимателно истурете ја смесата директно во одводот.
-
Почекајте уште неколку минути да делува.
Што ќе се случи потоа?
-
Ќе забележите дека водата се исцедува сè побрзо и побрзо.
-
Одводот станува чист, а мијалникот повторно функционален.
Ако одводот е многу затнат:
-
Повторете ја постапката 2–3 пати.
Извор: Index
Lifestyle
Луѓето научиле да користат оган многу порано отколку што се мислеше
Археолозите открија најрани докази за намерно палење оган во Барнам, Сафолк (источна Англија), стари околу 400.000 години, што значително ја менува досегашната слика за човечката еволуција.
Според анализите, контролата на огнот не ја развиле Homo sapiens, туку уште порано – раните човечки видови, најверојатно раните неандерталци.
Клучни откритија на археолозите:
-
Пронајдени се остатоци од неколку огништа на едно исто место.
-
Најдени се две мали парчиња пирит, кој служел за палење искри кога ќе се удри со кремен.
-
Пиритот не е природен за тој регион, што значи дека античките луѓе свесно го донеле како дел од „алатка за палење оган“.
-
Камените алатки околу огништата потврдуваат долготрајна човечка активност и повеќекратно палење оган.
Изјави од истражувачите:
-
„Штом го видовме пиритот, знаевме дека е извонредно откритие“, вели Сајмон Парфит од Универзитетскиот колеџ во Лондон.
-
Професорот Крис Стрингер истакнува дека доказите најмногу се совпаѓаат со ранонеандерталските популации пронајдени во Свонскомб (Кент) и Атапуерка (Шпанија).
Значењето на откритието:
-
Контролата на огнот била пресвртница која:
-
Овозможила преживување во студени климатски услови.
-
Обезбедувала заштита од предатори.
-
Овозможила готвење, што ја збогатило исхраната.
-
Поддржала развој на когнитивни способности и поголем мозок.
-
Ја поттикнала социјалната интеракција и пренесувањето знаење.
-
Како што истакнува д-р Роб Дејвис од Британскиот музеј, ова откритие ја поместува пресвртницата на контролата на огнот за околу 350.000 години наназад, што го прави едно од најважните археолошки откритија за разбирањето на човековата еволуција.
Извор: 021
Lifestyle
Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина
Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен леплив слој. Иако садовите се темелно измиени, маснотијата како постојано да се враќа. Добрата вест е дека причината е јасна, а решението — едноставно.
Зошто садовите стануваат лепливи?
Според Лорен ДаСилва, менаџер во „All-Clad“, лепливоста се јавува поради хемиски процеси кои се активираат при готвење. Ниту еден материјал не е имун — дури ни висококвалитетните стаклени садови или садовите од не’рѓосувачки челик.
Главни причини за леплив слој:
-
Разградба на масла и масти на висока температура, кои се претвораат во полимеризиран леплив филм.
-
Пареа што носи микро-честички маснотии нагоре, кои се таложат на постудени површини — најчесто на капаците.
-
Прскања од храна, скроб и неправилно исплакнати детергенти, кои создаваат тврд, мазен и леплив слој.
Како да ги отстраните тврдокорните лепливи наслаги?
1. Сода бикарбона + сол + топла вода (универзален метод)
-
Измешајте сода бикарбона, сол и малку топла вода.
-
Нанесете ја смесата на лепливите делови.
-
Почекајте 3–5 минути.
-
Истријте со мека четка за заби и добро исплакнете.
2. Оцет + вода + сода бикарбона (само за нерѓосувачки челик)
-
Истурете вода и оцет во сооднос 1:1 во тавата.
-
Оставете да зоврие неколку минути.
-
Истурете ја течноста и почекајте тавата да се олади.
-
Додадете сода бикарбона на топлата (но не жешка) површина.
-
Истријте со неабразивен сунѓер.
Како да спречите повторно формирање на леплив слој?
Корисни навики за чисти садови:
-
Не потопувајте мрсни садови во полн мијалник – маслото се шири и се врзува за целата површина.
-
Користете квалитетен детергент со формула за тешки маснотии. Благи детергенти често оставаат филм што подоцна станува леплив.
-
Редовно чистете ги капаците и рачките, бидејќи таму најмногу се таложат маснотии од пареа.
Со овие едноставни совети можете да ги одржувате садовите чисти, без лепливи наслаги и без дополнителен стрес околу миењето.
Извор: index
-
Кичево2 денаВчера вечер во кичевски угостителски објект бил нарушен јавниот ред и мир со физичка пресметка на четворица жители на град Кичево
-
Кичево2 денаФинишираат подготовките за овогодинешниот Хуманитарен „Божиќен Базар“ во Кичево, период на многу забава, радост и среќа
-
Хороскоп1 денХороскоп за сабота (13 декември)
-
Спорт15 часа(ВИДЕО) Со головите на кичевчаните Стефан Стојаноски 23′ и Павел Димоски во 93′, Македонија У15 ја победи силната Турција, секоја чест момци, гордост на нашиот град
-
Кичево2 дена(ВИДЕО) На голема радост на дечињата, ООУ „Кузман Јосифоски-Питу“ – Кичево блесна во украсна новогодишна бајка
-
Хроника16 часаМаж во производствена хала од машина се здобил со повреди и починал на лице место
-
Хороскоп10 часаХороскоп за недела (14 декември)
-
Спорт2 денаВо просториите на ФФМ работен состанок одржа комисијата за избор на нов селектор на фудбалската репрезентација, изборот ќе се знае до 25 декември
