Здравје и убавина
Кога би знаеле колку е корисен сокот од компири, веднаш ќе го посакате
Наједноставните решенија понекогаш се и најдобри. Овој рецепт може многу лесно да го направите, не чини речиси ништо, а може навистина многу да ви помогне.
Можеби ќе се запрашате зошто некој би пиел сок од компири, но не е секогаш се во вкусот. Најлековитите нешта имаат потполно непривлечен вкус за нас, а она што за нас е највкусно, всушност и најмногу ни наштетува.
Сокот од компири е прилично блунтав и безвкусен, но е исклучително здрав, па се пие и во рамките на Бројсовата медицинска диета. Еве за што се е добар овој лековит сок.
Го алкализира телото
Сокот од компири е базен па затоа може да помогне во воспоставување на кисело-базна рамнотежа на организмот, што е особено важно за нас бидејќи начинот на исхрана денес предизвикува нашето тело секогаш да посакува киселост.
Помага против гихт
Го намалува нивото на уричната киселина и со самото тоа помага против гихт.
Има против-воспалително дејство
Поради ова сокот од компири може да помогне кај артритис и други облици на воспалителни процеси, посебно кај зглобовите, но и при болки во грбот. Исто така, сокот од компири ја поттикнува циркулацијата во сите телови на телото.
Ја чисти кожата
Сокот од компири има смирувачко дејство на егземите, па дури и на акните и помага да се исчисти кожата.
Помага во процесот на слабеење
За таа цел треба да се пие по една шолја сок од компири пред појадокот и уште една 2 до 3 часа пред легнување.
Го чисти црниот дроб
Затоа може да се користи за детоксикациски диети (како што се користи и во Бројсовата диета), но исто така и може да го потпомогне функционирањето на црниот дроб и жолчната кеса, доколку постојат проблеми. За оваа цел се пијат 2дл сок наутро, на празен стомак.
Помага во лекувањето на гастритис и чир
За таа цел се препорачува да се консумира по една лажица сок од компири разреден со малку вода половина час пред појадокот, ручекот и вечерата.
Како се прави?
Многу едноставно е да се направи овој лековит сок. Компирите добро измијте ги и излупете ги и отстранете ги сите зелени делови и никулци доколку ги има. Потоа изрендајте го и ставете го во ленена крпа и исцедете го сокот (може да употребите и соковник).
Сокот секогаш пијте го свежо исцеден, а ако ви е невкусен, може да го измешате со сок од лимон, јаболки, моркови и мед…
/denar
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
-
Хроника15 часаЕдногодишно бебе почина во кичевската болница, било донесено во тешка здравствена состојба, реанимација и медицинската помош не помогнале
-
Кичево2 денаНоќеска во кичевски објект едно лице извршило напад врз малолетник, потоа и на неговиот татко
-
Хороскоп1 денХороскоп за понеделник (24 ноември)
-
Македонија14 часа16 годишник од Охрид извршил обљуба врз 12 годишно девојче, видеото стигнало до уценувач
-
Хороскоп3 часаХороскоп за вторник (25 ноември)
-
Македонија16 часаСе вози во „алкохолизирана“ состојба, МВР презеде мерки врз возачи на кои им е констатирано дека возеле под дејство на алкохол
