Здравје и убавина
Кои јаглени хидрати се корисни, а кои треба да се одбегнуваат според некој од истражувањата
Постојат јаглени хидрати без кои нашето тело не може правилно да функционира и тие би требало секој ден да бидат на нашето мени. Многу зборуваат дека јаглехидратите се нашиот најголем непријател и кои се виновни за зголемување на килограмите, но дали се сложувате со овие инстражувања?
Црн леб и макарони
Овие производи содржат влакна и потребно им е помалку време да се обработат, така што ќе обезбедат да останеме подолго сити. Тоа значи дека енергијата на јаглехидратите ќе се троши побавно, а ние ќе имаме енергија долго време. Во исто време содржат и витамин Б, кој е важен за метаболизмот.
Грав и други мешунки
Црниот грав, леблебија и леќа содржат многу фолна киселина, магнезиум, влакна и калиум. Сите овие елементи ни помагаат да го намалиме шеќерот во крвта, да го подобриме нивото на холестерол и целокупното здравје.
Овошје
Овошјето не асоцира на ништо со јаглени хидрати, но поради шекерот, сето тоа спаѓа во оваа категорија. Плодовите се полни со витамини, минерали и антиоксиданти. Избегнувајте купување на неоргански праски, јагоди, грозје, јаболка, боровинки и цреши, бидејќи може да имаат повеќе пестициди.
Зимски тикви
Зимските тикви се полни со влакна и хранливи материи, како што е бета-каротен, што ни помага да го подобриме видот и витаминот А кој се грижи за здравјето на белите дробови. Имаат и витамин Ц кој спречува формирање на брчки и го подобрува имунолошкиот систем.
Житарки од цели зрна
Меѓу нив се кафеавиот ориз и овесот. Тие се најздрави јаглени хидрати, затоа што нашиот организам брзо ги вари.
Кои јагленохидрати треба да ги избегнуваме?
Бел леб, бел ориз, чипс, житарки и закуски кои имаат маснотии.
/denar
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
Здравје и убавина
Домашен напиток од свежи билки против болки во Бубрезите од бубрежните камења
Бубрезите се еден од најважните органи во човечкото тело, а нивната здравствена состојба е клучна за целокупното функционирање на организмот. Болките предизвикани од бубрежни камења се меѓу најинтензивните што човек може да ги почувствува, а проблемите со бубрезите можат да се појават од различни причини.
Бубрежниот каменец е чест здравствен проблем што ги погодува милиони луѓе ширум светот. За оние кои сакаат природен начин да ги поддржат своите бубрези, постои едноставен домашен напиток од свежи билки.
Состојки:
-
Една рака свеж першун или листови кориандер
-
Вода
Подготовка:
Исечкајте ги листовите на ситно и ставете ги во лонец. Полијте ги со вода и варете околу 10 минути. Откако ќе се олади смесата, процедете ја и сипете ја во чисто шише. Чувајте ја во фрижидер.
Начин на употреба:
Пијте по една чаша од напитокот дневно. Се верува дека овој природен тоник помага во прочистување на бубрезите и отстранување на насобраните токсини преку урината.
-
Кичево5 часа„ЕВН КЕЦ Кичево“ најави прекин на електрична енергија на овие локации, работите на терен се планирани за вторник и четврток
-
Хороскоп2 денаХороскоп за недела (16 ноември)
-
Хороскоп15 часаХороскоп за понеделник (17 ноември)
-
Спорт1 ден(ЖИВО) У17: Македонија – Русија во вториот контролен меч, кичевчанецот Војчески во стартниот состав
-
Скопје2 денаЦУК: Двете жени се пронајдени во црн пат помеѓу Долно Количани и Батинци и се во добра здравствена состојба, истите биле државјанки на Македонија
-
Временска прогноза2 денаОд вторник следува промена на времето во Македонија
-
Временска прогноза14 часаПопоски: Доаѓаат обилни врнежи од дожд кои ќе предизвикаат поплави, ќе има засилен ветер, западниот дел од државата ќе наврнат до 200 литри/м³ дожд
-
Спорт19 часа(ФОТО) У17: Русија поуспешна од Македонија во вториот контролен меч, одигран денес во Струмица
