Следете не

Занимливости

Која е разликата помеѓу „Хлорокин“ и „Хидроксихлорокин“ како лекови против маларија

Објавено пред

на

Хлорокин (Арален) и хидроксихлорокин (Плаквинил) се лекови против маларија кои се користат за лекување на неколку форми на маларија.

Хлорокин (Арален) е лек кој првенствено се користи за лекување на маларија. Исто така се користи за лекување на амебијаза која се шири надвор од цревата, ревматоиден артритис и еритематозен лупус. Ја потиснува инфекцијата со маларија, запира акутни напади и го зголемува времето помеѓу третманот и релапсот. Хлорокинот е сличен на хидроксихлорокин (Плаквинил)

Механизмот на дејство на хлорокин сè уште е непознат. Се верува дека паразитите на маларија ги напаѓаат црвените крвни зрнца кај луѓето и хлорокинот може да спречи паразити на маларија да го разградат хемоглобинот во црвените крвни клетки на човекот. Хлорокинот е ефикасен против паразитите на маларијата Plasmodium vivax, P. malariae, P. ovale и подложни соеви на P. falciparum. Хлорокинот не е ефикасен за превенција од маларија.

Хидроксихлорокин е антималаричен лек што се продава под името бренд Plaquenil, кој се користи за спречување и лекување на неколку форми на маларија. Исто така, се користи за третман на лупус, ревматоиден артритис и тарда на порфирија кутанеа. Механизмот на дејство на оваа дрога е непознат, сепак се верува дека може да спречи паразити на маларија да го разградат хемоглобинот во црвените крвни клетки на човекот. Хидроксихлорокин е ефикасен против маларите паразити Plasmodium vivax, P. malariae, P. ovale и подложни соеви на P. falciparum.

Кои се несаканите ефекти на хлорокинот и хидроксихлорокинот?

Хлорокин

Чести несакани ефекти вклучуваат:

Неповратно оштетување на мрежницата
Глувост
Тинитус (ringвонење во ушите)
Намален слух
Зголемени ензими на црниот дроб
Анорексија
Гадење
Повраќање
Дијареа
Други, ретки несакани ефекти вклучуваат:

Осип
Чешање
Фотосензитивност
Губење на косата и белење на косата
Неутропенија
Напади
Главоболка
Делириум
Анксиозност
Агитација
Несоница
Конфузија
Халуцинации
Можни сериозни ефекти:

Промени на личноста
Депресија
Хипотензија
Полинеуритис
Екстрапирамидални нарушувања
Психоза
Панцитопенија
Апластична анемија
Тромбоцитопенија
Сериозни алергиски реакции
Мускулно оштетување (миопатија)
Хепатитис
Макулопатија и дегенерација на макулата
Други несакани реакции и несакани ефекти на хлорокин

Имаше ретки извештаи за сериозни реакции на кожата како што се еритема мултиформе, синдром Стивенс-Johnонсон, токсична епидермална некролиза и ексфолијативен дерматитис.
Хлорокинот може да предизвика сериозен напад на псоријаза кај пациенти со псоријаза и може да ја влоши порфиријата. Хлорокинот не треба да се користи во овие услови освен ако придобивките за пациентот не се поголеми од потенцијалните ризици.
Луѓето со промени во мрежницата или видното поле не треба да користат хлорокин освен ако не е апсолутно потребно.
Некои соеви на P. falciparum се отпорни на хлорокин и хидроксихлорокин. Отпорноста на хлорокин е широко распространета. Хлорокинот не треба да се користи за третман на инфекции на P. falciparum од области на отпорност на хлорокин или маларија, што се јавува кај пациенти каде не успеала профилакса на хлорокин. Пациентите заразени со резистентни соеви на плазмодија треба да бидат третирани со друг антималаричен лек.
Пријавени се ретинопатија, макулопатија, неповратно оштетување на мрежницата, како и дегенерација на макулата. Ретинопатија од хлорокин може да биде поврзана со дозата. За време на продолжениот третман се препорачуваат почетни и периодични прегледи на очите. Хлорокинот треба веднаш да се прекине ако има промени во видот.
Хлорокинот може да предизвика акутни екстрапирамидални нарушувања (абнормални, неконтролирани движења на телото) кои обично се повлекуваат откако ќе се прекине третманот.
Пациентите треба да се набудуваат за докажување на мускулна слабост. Доколку се појави слабост, третманот треба да се прекине.
Смртни случаи се случиле кај деца од случајно голтање на мали дози на хлорокин. Хлорокинот треба да се чува подалеку од дофат на деца.
Хидроксихлорокин

Несакани ефекти вклучуваат:

Раздразливост
Главоболка
Слабост
Осветлување или опаѓање на косата
Стомачен вознемирен
Гадење
Вртоглавица
Мускулна болка
Осип
Чешање
Поретко, хидроксихлорокинот може да влијае на коскената срцевина што доведува до намалување на белите крвни клетки (леукопенија) или тромбоцити (тромбоцитопенија) и абнормални црвени крвни клетки (анемија).

Може да се појави ретка, но потенцијално сериозна токсичност на очите. Оваа токсичност влијае на дел од окото наречено мрежница и може да доведе до слепило во боја, па дури и до губење на видот. Офталмолог (специјалист за очи) често може да открие промени во мрежницата што укажуваат на токсичност пред да настане сериозна штета. Затоа, редовните прегледи на очите, дури и кога нема симптоми, се задолжителни.

Пациентите кои имаат генетски недостаток на одреден ензим, наречен G6PD, можат да развијат тешка анемија како резултат на прекин на црвените крвни клетки. Овој недостаток на ензими е почест кај лица со африканско потекло и може да се процени со тест на крвта. Хидроксихлорокин може да ја влоши псоријазата.

Која е дозата на хлорокин наспроти хидроксихлорокин?

Хлорокин

За акутни напади на маларија кај возрасни почетната доза е 1 g проследена со дополнителни 500 mg по 6-8 часа, потоа 500 mg 24 и 48 часа по првата доза.
Дозата за лекување на деца е 10 mg / kg за првата доза, потоа 5 mg / kg на ден за 2 дена, почнувајќи од 6 часа по првата доза.
Дозата за лекување на цревна амебијаза е 1 g на ден за два дена, проследено со 500 mg на ден најмалку две до три недели.
Хлорокинот обично се комбинира со ефикасен цревен амебицид.
Хидроксихлорокин

Вообичаената доза за возрасни за лекување на маларија е првично 800 мг, проследена со 400 мг 6-8 часа подоцна и потоа 400 мг на 24 часа и 48 часа.
Дозата за спречување на маларија е 400 mg секоја недела, почнувајќи од 1 или 2 недели пред изложеноста и 4 недели по напуштањето на областа со висок ризик.
Препорачаната доза за возрасни за ревматоиден артритис е 400-600 mg на ден за 4-12 недели проследена со 200-400 mg на ден.
Системскиот еритематозен лупус се третира со 400 mg еднаш или двапати на ден неколку недели, а потоа 200-400 mg на ден.
Хидроксихлорокин треба да се зема заедно со храна или млеко со цел да се намалат стомачните тегоби.
Резиме

Хлорокин (Арален) и хидроксихлорокин (Плаквинил) се лекови против маларија кои се користат за лекување на неколку форми на маларија. Хлорокин и хидроксихлорокин се под истрага за третман на болест на коронавирус (COVID-19). Резултатите од студијата за нивната ефикасност се измешани.

Занимливости

Кога возите, немојте да пиете алкохол, Британска организација ја студирала способноста за возење и издаде препораки колку треба да чекате по пиењето..

Објавено пред

на

Во Велика Британија, меѓу пет и 11 часот наутро, четвртина од возачите биле казнети за возење во пијана состојба (каде што законската граница е 0,8 промили). Што ни кажува тоа? По една ноќ на пиење, алкохолот се задржува во телото и возачите се уште не се подготвени да седнат зад воланот на автомобилот.

Затоа, бидете внимателни со алкохолот, а особено со проценката кога можете да возите. Како алкохолот ќе влијае на вас? Како алкохолот ќе влијае на вас? Тоа зависи од полот, возраста, метаболизмот, тежината на консументот, видот на алкохолот, што сте јаделе пред да пиете, нивото на стрес на кое сте изложени…

Британската организација за безбедност на патиштата „Road Respect“ го анализирала консумирањето алкохол и способноста за возење и издаде препораки за тоа колку треба да чекате по пиењето, односно колку долго се задржува алкохолот во организмот.

Обидете се да ги следите овие упатства.

Чаша вино (13,5 проценти алкохол)

Еден пијалок – 3,5 часа

Две пијалоци – 7 часа

Три пијалоци – 10,5 часа

Четири пијалоци – 14 часот

Пет пијалоци – 17,5 часа

Чаша алкохол (40 проценти алкохол)

Еден пијалок – 1,5 часа

Два пијалаци – 3 часа

Три пијалоци – 4,5 часа

Четири пијалоци – 6 часа

Пет пијалоци – 7,5 часа

Пиво, лагер (5 проценти алкохол)

Еден пијалок – 2,5 часа

Два пијалаци – 5 часа

Три пијалоци – 7,5 часа

Четири пијалоци – 10 часа

Пет пијалоци – 12,5 часа

Извор: kurir.rs

Прочитај повеќе...

Занимливости

Неколку намирници кои ќе ви помогнат за квалитетен сон и одмор

Објавено пред

на

Премалку или премногу спиење е поврзано со зголемен ризик од депресија, дијабетес, срцеви болести, па дури и смрт. Но, спиењето барем 7 часа секоја ноќ, не е секогаш лесна цел. Среќа постојат различни пијалоци кои поттикнуваат спиење. Во прилог неколку намирници кои ќе ви помогнат во тоа

Сок од вишни

Вишните се многу здрави, покрај останатото и позитивно влијаат на квалитетот на сонот. Се верува дека тоа му го должат на триптофанот кој се наоѓа во ова овошје. Една студија покажала дека пиење на две чаши (480мл) сок од вишна секој ден за време од две недели, го зголемува вкупното време за спиење на плус 84 минути и помага во лечење на симптомите од несоница кај возрасните личности постари од 50 години.

Чај од камилица

Чајот од оваа билка се конзумира со векови. Има повеќе здравствени бенефити, вклучувајќи ублажување на симптомите за настинка, намалување на воспаленија и подобрување на здравјето на кожата. Некои истражување сугерираат дека камилицата може да го подобри и квалитетот на сонот. Едно истражување направено помеѓу 60 повозрасни личности, открило дека конзумирање 400 милиграми екстракт од камилица, 28 дена по ред, го подобрува квалитетот на сонот.

Друго истражување, спроведено помеѓу 80 жени кои имале намален квалитет на сонот, до шло до резултат дека телесните симптоми за недостаток на сонот, значително се подобриле откако учесниците во истражувањето пиеле секој ден пиеле чај од камилица.

Чај од ашваганда прав

Ашваганда има репутација на моќна лековита билка. Понекогаш го викаат и индиски џинсенг или змиска вишна. Екстрактот направен од корени, бобинки и листови од билки, се употребува за лечење на стрес, тегоби и артритис. Ашваганда традиционално се користи во ајурведски пракси. Коренот содржи споеви за кои се верува дека го потикнуваат сонот.

Едно истражување на глувци утврдило дека е триетилен гликон, активна компонента на листови од ашваганда, која ја потикнува N-REM фазата на сонот во која телото регенерира ткиво и коски. Во истражувањето на луѓе покажало дека оваа билка му помага на телото да се припреми за одмор, како и да го подобри квалитетот на сонот.

Иако овој чај е сигурен за повеќето луѓе, некои би требало да бидат внимателни. Тоа ги вклучува личностите со автоимуни пореметувања, бремени жени или доилки, дури и личности кои земаат лекови за крвен притисок, шеќер во крвта или болест на тироидната жлезда.

Чај од нане

Нането веќе со години се користи во традиционалната медицина. Се смета дека има антивирусни, антимикробни, па дури и антиалергенски својства. Нането исто така може да помогне кај гастроинтестиналните состојби како лошиот дигестивен тракт и синдром на иритабилно црево.

Иако се покажа дека помага за ублажување на вознемирениот желудник во вечерните саати, потребно е повеќе клинички испитувања за да се утврди на кој нацин директно влијае на сонот. Чајот од нане е сигурен, но доколку зимате било каков лек, консултирајте не со доктор пред конзумирање.

Топло млеко

Можеби звучи како бајка, но многумина препорачуваат топло млеко за полесен сон. Всушност, млекото содржи триптофан кој природно го зголемува серотонинот кој е познат како хормон на среќата. Едноставно кажано, триптофан го зголемува продуцирањето на серотонин, што го зголемува продуцирањето на мелатонин. Мелатонин може да го подобри сонот и помогне во борбата против различни пореметувања со спиењето, пореметување во спиењето поради работа во смени и несоница. Повеќето испитувања отркија дека топлото млеко може да го подобри квалитетот на сонот, но потребни се понатамошни студии за да се потврди ова тврдење.

Освен ако не сте нетолерантни на лактоза или имате алергија на млеко, нема штета од тоа да пиењето чаша млеко ви стане ритуал пред спиење.

Златно млеко

Златно млеко е спој од млеко и куркума. Со оглед на тоа млекото што содржи триптофан, може да зголеми продуцирање на мелатонин кој е примарен хормон кој го регулира циклусот на спиење. Куркумата е богата со куркумина која може да ублажи некои причинители за лош сон, намали воспаленија и лечи симптоми на анксиозност и депресија.

За да направите златно млеко, комбинирајте пола чаша млеко, една лажичка куркума, едно мало парче ѓумбир и една лажичка мед. Загрејте ја мешавината и оставете да стои три до пет минути.

Секоја состојка на златното млеко се смета за сигурна. Сепак, поединци кои земаат одредени лекови, вклучувајќи ги оние за разредување на крвта и намалување на желудочните киселини или лечење на дијабетес, требаат да бидат внимателни со куркумата и ѓумбирот.

Бадемово млеко

Бадемите се јаткасти плодови полни со влакна, витамини и минерали, а бадемовото млеко е кремаста, јаткаста алтернатива на кравјото млеко. Бадемовото млеко содржи многу минерали кои потикнуваат спиење, вклучувајќи триптофан, мелатонин и магнезиум. Последните години магнезиумот се покажал корисен за лечење несоница, посебно кај старите личности. Со оглед на тоа дека бадемовото млеко се прави од цели бадеми, луѓето со алергии на јаткасти плодови, треба да го избегнуваат бадемовото млеко.

Смути од банана и бадем

Бананите се уште една намирница со висока содржина на магнезиум, триптофан и мелатонин. Тие исто така имаат висока концентрација на калиум, а калиум и магнезиум се два минерали кои ги опуштаат мускулите. Комбинирајќи банана и бадемово млеко во смути, можете да направите триптофанска и мелатонинска „бомба“ која би може да ви помогне во намалување на симптомите за несоница.

Доколку имате алергија на банани или бадеми, смути како ова е здрав и вкусен начин да го завршите денот.

Извор: HealthLine

Прочитај повеќе...

Занимливости

(ФОТО) Единственото делумно затемнување на месечината за оваа година видливо од Македонија

Објавено пред

на

Обезбедивме наша фотографија од ова, како што истакнаа експертите единственото затемнување на Месечината видливо од Македонија за оваа година. Сенката од Земјата покрива само 6 отсто од видливата страна на Месечината, но према фотографијата изгледа како да е покриен поголем дел.

Уживајте!

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп2 часа

Хороскоп за сабота (9 декември)

ОВЕН Интуицијата денес ќе ве води во вистинската насока. Многумина од вас ќе се најдат пред нова можност со разговор...

Кичево6 часа

Вчера во сообраќајни контроли на подрачјето од СВР Охрид во Кичево најмногу санкции за возачи кои возеле побрзо од дозволеното

Вчера на 07.12.2023 година од 14.00 до 19.00 часот на подрачјето на СВР Охрид реализирани се засилени сообраќајни контроли. Притоа,...

Гејминг6 часа

(ВИДЕО) Избрани најдобрите игри за 2023 година на официјалниот „The Game Awards 2023“, ова е списокот на добитници…

Оваа година, повеќе од 100 глобални медиуми го дадоа својот глас во 31 категорија, а победниците беа објавени на стримот...

Временска прогноза13 часа

Продолжениот викенд стабилно и суво, студено ќе биде на утро и во вечерните часови

За време на овој продолжен празничен викенд во Македонија ќе има стабилизирање на временската состојба. Ќе има повеќе сонце, но останува...

Култура19 часа

Денес го празнуваме Свети Климент Охридски, наш најголем просветител и учител.

Денеска го празнуваме Свети Климент Охридски, наш најголем просветител и учител. Свети Климент Охридски македонски светец и еден од учениците...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за петок (8 декември)

ОВЕН Иако не треба да очекувате посериозни проблеми, ќе имате прилично тешко да ги држите работите под контрола. Не верувајте...

Спорт1 ден

Фудбалската федерација на Македонија истакна дека поради честите судиски грешки во иднина ќе воведе „ВАР“

Вчерашниот натпревар  Струга Т.Љ. – Воска Спорт јасно илустрираше колку е критично отсуството на технологијата за видео асистент судија (ВАР)...

Кичево1 ден

(ФОТО) Внесете ја новогодишната магија во вашиот дом со новогодишните украси од „АТВА Маркети“

Внесете Новогодишна магија во вашиот дом, голем избор на новогодишни украси и лампиони во АТВА Маркетите, посетете ги уште веднаш!

Спорт1 ден

Јакимовски: „Се наоѓаме во добра група, мотивацијата ни е на високо ниво, се надевам дека ќе успееме да обезбедиме пласман на следното ЕП“

Младата репрезентација на Македонија до 19 години ги доби противниците во Елитната рунда квалификации за Европското првенство кое следната година...

Автомобили2 дена

Tesla Model S со поминати 1,9 милиони километри, а еве беше променето (ВИДЕО)

Податоците дека автомобилот поминал 1,9 милиони километри звучат повеќе од импресивно, особено кога станува збор за електричен модел. И кога...

НАЈЧИТАНИ