Здравје и убавина
Колку чадот од пожар може да го влоши здравјето кај луѓето
Сведоци сме дека пожарите стануваат се почести во текот на летните периоди, за тоа сведочат и пожарите во нашата држава. Свесни за фактот дека некои потешко се локализираат и оставаат трајни последици за животната средина и здравјето на луѓето, научниците од странство испитаа како чадот од пожарите може да влијае на здравјето.
Постои комбинација на фактори кои предизвикуваат влошување на квалитетот на воздухот, меѓу кои има и загадувачи направени од човекот.Експертите велат дека чадот од пожарите игра значајна улога во намалувањето на квалитетот на воздухот.
Пожарите и чадот што ги внесуваат ќе станат повеќе доминантен двигател на загадувањето на воздухот во наредните години.
Покрај тоа поголем број студии укажуваат на негативни здравствени ефекти, вклучувајќи повеќе смртни случаи и хоспитализации, поврзани со изложеност на чад од оган.
Чадот особено влијае на респираторниот и кардиоваскуларниот систем, бидејќи вдишувањето мали честички чад предизвикува воспаление и, меѓу другото, ја намалува функцијата на белите дробови. Истражувањата покажуваат дека е особено опасно за постарите лица, бремените жени и луѓето со веќе постоечки болести.
Шерил Магзамен, истражувач на Универзитетот во Колорадо, го проучува загадувањето на воздухот, таа во својата студија откри дека изложеноста на чад е „позитивно поврзана со хоспитализации за сите респираторни резултати заедно, астма, ХОББ и акутен бронхитис и кардиоваскуларен морбидитет“.
Вклучувајќи хоспитализација за сите исходи (кардиоваскуларни заболувања), цереброваскуларни исходи, срцева слабост и (исхемична срцева болест).
Студија од Универзитетот во Колорадо покажа дека чадот од оган понекогаш сочинува повеќе од 50 проценти од опасните честички во воздухот во летните месеци.
„Честичките од чадот се доволно мали – 30 пати помали од влакната на вашата глава, можат да„ навлезат длабоко во вашите бели дробови и всушност да поминат во вашиот крвоток “, вели Сара Кофилд, која работи во градот Мизула.
Истражувањето беше објавено во август 2020 година
Едно истражување во Калифорнија претходно оваа година покажа дека вдишувањето честички од чад од пожари е „до 10 пати поштетно за здравјето на луѓето отколку (честичките од загадување) од други извори“.
Иако експертите с still уште ги анализираат точните детали во областа на истражувањето во областа на изложеност на пожар, постојат силни докази за неговите штетни ефекти врз здравјето.
Студија на Универзитетот во Монтана, која го испитуваше здравјето на луѓето кои беа изложени на екстремно високо ниво на честички од чад долго време. Таа откри „значително намалување на функцијата на белите дробови“, и тоа остана намалено две години за многу жители.
Луѓето со коморбидитети – како што се астма или ХОББ – се изложени на поголем ризик
Симптомите може да се третираат до одреден степен. Ако хипотезата на истражувачите на ЦСУ е точна, тогаш јавните пораки можат да им помогнат на луѓето да останат во затворени простории и да бидат свесни за ризиците од изложеност на чад.
Преведено од: b92.net
Здравје и убавина
Ова е најдоброто време за ручек
Според резултатите едно поодамнешно истражување објавено во списанието American Journal of Clinical Nutrition, за поуспешно намалување на телесната тежина препорачливо е барем еден од дневните оброци да се консумира пред 15 часот.
Објаснувањето лежи во нашите циркадијални ритми внатрешниот биолошки часовник кој го регулира чувството на глад. Кога јадеме доцна, организмот потешко ги преработува калориите, што може да влијае на таложење масни наслаги.
Со други зборови, ако постојано чекате да почувствувате силен глад, помалку е веројатно да посегнете по здрав оброк, а многу поверојатно е да посегнете по чоколадо или некакви грицки.
Сепак, дали ручекот пред 15 часот гарантира успешно слабеење? Не. Балансирана исхрана и редовна физичка активност и понатаму остануваат клучните фактори.
Но, корисно е да се има на ум уште еден мал трик кој може дополнително да помогне на тој пат.
Здравје и убавина
Ако ви недостасуваат протеини, овие намирници се вистинското решение за вас
Активниот и здрав начин на живот тешко може да се замисли без доволно протеини. Но, дали навистина знаете кои намирници се најбогати со оваа клучна хранлива состојка?
Најчесто првата асоцијација се јајцата или месото. Сепак, едно тврдо варено јајце содржи приближно десет грама протеини, што и не е толку импресивно како што многумина мислат.
Спирулина концентрирана растителна протеинска моќ
Спирулината е вид микроскопска алга со карактеристична спирална форма. Таа важи за врвна „суперхрана“, богата со нутриенти и лесна за варење. Најчесто се користи во прав како додаток во исхраната.
Само една лажица спирулина содржи околу 4 грама протеини. Можете да ја додадете во смути, салати или јадења, а по потреба да консумирате и неколку дополнителни лажици.
Печена соја мало количество, многу протеини
Доколку можете да набавите чисти зрна соја, не двоумете се да ги вклучите во секојдневното мени. Четвртина чаша благо потпечена соја обезбедува околу 15 грама протеини, а освен тоа е богата со диетални влакна и одлично се комбинира во разни салати.
Скир исландската протеинска „бомба“
Откако скирот стана достапен и кај нас, брзо се вброи меѓу омилените протеински намирници. Во споредба со грчкиот јогурт, кој во едно стандардно пакување има околу 5 грама протеини, скирот нуди речиси двојно повеќе околу 11 грама.
Ако не можете да најдете скир, грчкиот јогурт е одлична алтернатива.
Тврдо сирење
Една умерена порција тврдо сирење може да содржи и до 20 грама протеини. Сепак, бидејќи оваа намирница обично е богата со масти, важно е да се внимава на количината.
Семки од тиква вкусни и протеински богати
Сушените, непечени семки од тиква се исклучително практични бидејќи одлично се вклопуваат во голем број оброци. Четвртина чаша содржи околу 10 грама протеини, што ги прави одличен избор за дополнителен протеински внес.
Здравје и убавина
Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток
Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува имунолошкиот систем, овој витамин придонесува и за здрава кожа, побрзо заздравување на ткивата и подобра апсорпција на железо. Наместо да се потпирате само на суплементи, можете лесно да го подготвите дома целосно природно и без додадени шеќери.
Како да направите природен витамин Ц во прав
Постапката е едноставна и не бара посебни услови. Потребна ви е кора од цитрусно овошје како лимон, портокал, лимета или мандарина. Распоредете ја кората на чиста тацна и оставете ја да се суши три до четири дена, сè додека не стане целосно кршлива на допир.
Кога ќе биде сува, сомелете ја во блендер или изрендајте ја што е можно поситно, сè додека не добиете фина прашкаста смеса. Тоа е вашиот природен витамин Ц во прав.
Начини на употреба
Овој домашен витамин Ц можете да го додадете во јогурт, мед, смути, овесна каша или во оброците. Само една мала лажичка дневно е доволна за да го внесете препорачаниот дневен внес од витаминот.
Зошто да ја користите кората?
Иако секогаш е препорачливо да се јаде свежо овошје, вреди да се знае дека кората содржи многу поголема концентрација на витамин Ц. На пример, во 100 грама кора од портокал има околу 136 mg витамин Ц, додека во истата количина од плодот има околу 71 mg речиси двојно помалку.
Затоа, со користење на кората не само што го зголемувате внесот на витамин Ц, туку и добивате дополнителни антиоксиданси и растителни влакна кои придонесуваат за подобро варење и детоксикација.
Совети за чување
Домашниот витамин Ц во прав можете да го чувате во стаклена тегла со херметички затворање. На темно и суво место ќе трае до три месеци, а ако го ставите во замрзнувач и до шест месеци.
