Следете не

Lifestyle

Колку микропластика внесуваме преку гумата за џвакање?

Објавено пред

на

Студија објавена во вторникот покажала дека гума за џвакање ослободува стотици микропластични честички директно во устата. Иако резултатите се загрижувачки, авторите на истражувањето остануваат внимателни во однос на потенцијалното влијание на овие честички врз здравјето на потрошувачите.

Микропластика: Присутна во секојдневието

Микропластичните честички се веќе откриени во воздухот, водата, храната, пакувањето, синтетичкиот текстил и козметиката. Луѓето ги голтаат, ги вдишуваат или доаѓаат во контакт со нивната кожа секој ден. Овие честички се пронајдени во речиси сите делови од човечкото тело, од белите дробови и бубрезите до мозокот. Иако научниците сè уште не се сигурни за точното влијание врз здравјето, некои веќе изразија загриженост.

„Не сакам да ги плашам луѓето“, изјави за AFP Санџај Моханти, водечки автор на студијата која беше презентирана на состанокот на Американското хемиско друштво и поднесена за рецензија за научна публикација, но сè уште не е објавена.

Студија на UCLA: Како гума за џвакање ги ослободува микропластичните честички

Истражувањето, спроведено од Универзитетот во Калифорнија, Лос Анџелес (UCLA), покажува дека гума за џвакање може да ослободи значителна количина на микропластични честички. Лиза Лоу, докторант на UCLA, џвакала седум парчиња гума за џвакање од десет различни марки. После тоа, хемиски анализа на плунката открила дека еден грам гума за џвакање ослободува во просек 100 микропластични честички. Некои гуми за џвакање ослободуваат повеќе од 600 честички.

Научниците забележуваат дека ако човек џвака 180 парчиња гума за џвакање годишно, може да внесе и до 30.000 микропластични честички.

Количината на микропластика и нејзините ефекти

Сепак, оваа количина е релативно мала во споредба со многу други извори на микропластика. На пример, други истражувачи минатата година процениле дека еден литар вода од пластично шише содржи во просек 240.000 микропластични честички. Иако количината на микропластика во гумите за џвакање може да изгледа загрижувачки, многу експерти сметаат дека ова не претставува сериозен ризик за здравјето.

Оливер Џонс, професор по хемија на австралискиот универзитет RMIT, истакнува дека количината на микропластика пронајдена во гума за џвакање е „многу мала“ и дека честичките „веројатно поминуваат низ телото без никаков ефект“. Тој додава: „Мислам дека сè уште не треба да престанеме да џвакаме гуми за џвакање“.

Заклучок

Иако количината на микропластика што се ослободува од гумата за џвакање може да изгледа значајна, нејзиното влијание врз здравјето на човекот сè уште не е јасно. Научниците нагласуваат дека оваа појава не е причина за паника, но и дека е важно да се продолжи со истражувањата на оваа тема. Во меѓувреме, потрошувачите не треба да се загрижуваат за потенцијалните здравствени ризици од гумата за џвакање, но треба да бидат свесни за постоечките извори на микропластика во нивното секојдневие.

Извор: N1Info

Lifestyle

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Објавено пред

на

ФОТО: Dean Mickoski @ Official

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.

Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.

Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.

Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!

Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:

  • Gray Goose 0,7L – 4500 ден
  • Jamison 0,7L – 2600 ден
  • 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
  • Влез: 200 ден.
Прочитај повеќе...

Lifestyle

Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Објавено пред

на

Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash
Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.

Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.

Јајцата создаваат подолго чувство на ситост

Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).

Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.

Протеините од јајцата се поквалитетни

Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.

Колку хранливи материи има во едно јајце?

Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.

Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Објавено пред

на

Фото: an_vision @ unsplash
Фото: an_vision @ unsplash

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.

Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.

Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден

Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.

Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.

Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.

Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.

Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.

Но, не претерувајте со јаболка

Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.

  • Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.

  • Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.

  • Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.

Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак

Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.

Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.

Домашна штрудла со јаболка

Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.

Состојки за филот:

  • 1 кг јаболка

  • 100 г шеќер (или по вкус)

  • 1 ванилин шеќер

  • 1 лажичка цимет

  • 100 г суво грозје (по желба)

  • 50 г мелени ореви или презла

  • Сок од половина лимон

Тесто (ако го правите домашно):

  • 250 г брашно

  • Прстофат сол

  • 1 лажица масло

  • 1 лажичка оцет

  • Околу 150 мл млака вода
    (или користете готови кори)

За премачкување:
50 г растопен путер или масло

Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.

Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.

Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.

Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода

Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.

Состојки:

  • 3 јајца

  • 150 г шеќер

  • 1 ванилин шеќер

  • 100 мл масло

  • 100 мл млеко

  • 250 г брашно

  • 1 прашок за пециво

  • Прстофат сол

  • 3 големи јаболка (рендани или исечени)

  • 1 лажичка цимет

  • Шеќер во прав за посипување

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.

Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.

Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.

Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.

Извор: 24H

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија5 часа

18 години без нашата поп икона Тоше Проески, кој загина на денешен ден – утрото на кобниот 16.10.2007

Цели 18 години без нашата поп икона Тоше Проески, кој загина на денешен ден – кобниот 16.10.2007. Тодор „Тоше“ Проески...

Хороскоп8 часа

Хороскоп за четврток (16 октомври)

ОВЕН Пријател или роднина на Овните може да предложи пократко патување, но периодов не ви е дозволено ниту да одите...

Автомобили10 часа

(ВИДЕО) „Tuning Car Show“ во Прилеп доби нова димензија со видеата на тимот од „Autodonia“

Традиционалниот „Tuning Car Show“ во Прилеп дефинитивно е еден од најпрестижните манифестации за сите љубители на автомобилизмот. На 11-ти октомври...

Хроника17 часа

Почина лице кое било сведок на судење во Основниот граѓански суд – Скопје

На 14.10.2025 во СВР Скопје е пријавено дека во Основен граѓански суд Скопје починал З.Д., кој бил сведок на судење....

Фото: Lars Blankers @ unsplash Фото: Lars Blankers @ unsplash
Храна19 часа

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна...

Фото: Shutter Speed @ unsplash Фото: Shutter Speed @ unsplash
Магазин19 часа

Instagram тестира нов изглед на апликацијата со нови табови за Reels и пораки

Instagram започна тестирање на нов изглед на својата апликација, кој веќе е достапен за дел од корисниците. Промената засега е...

Хороскоп21 час

Хороскоп за среда (15 октомври)

ОВЕН Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета....

Временска прогноза21 час

Доаѓа нов бран на дождови на планините снег, и тоа над 2000 нмв – ова се најновите метео вести

Под влијание на поголем влажен воздушен бран од Медитеранот, во текот на ноќта среда кон четврток (15/16 октомври) во четврток...

Lifestyle2 дена

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор...

Фото: Remy Lovesy @ unsplash Фото: Remy Lovesy @ unsplash
Автомобили2 дена

Volvo го прекинува производството на моделот V90 — последниот примерок оди во музеј

По девет години и речиси 250.000 произведени примероци, Volvo официјално го прекина производството на моделите V90 и V90 Cross Country....

НАЈЧИТАНИ