Lifestyle
Колку време е потребно да се избегне алкохол за да се опорават делови од мозокот?
Претходните истражувања покажаа дека некои делови од мозокот можат да се опорават кога некој ќе престане да пие
Луѓето со нарушување на употребата на алкохол имаат тенденција да ги разредуваат кортикалните региони; збрчканиот надворешен слој на мозокот важен за многу когнитивни функции од повисок ред.
Една американска студија покажа дека оние кои престануваат да пијат добиваат кортикална дебелина со текот на времето, побрзо во првиот месец и продолжуваат до 7,3 месеци, во кој момент дебелината е споредлива со оние без нарушување на употребата на алкохол.
Претходните истражувања покажаа дека некои региони на мозокот можат да се опорават кога некој ќе престане да пие, но не е јасно колку брзо се случува закрепнувањето, пишува Science Alert.
„Неколкуте лонгитудинални студии кои ги истражуваат промените во дебелината на кората за време на апстиненција се ограничени на првиот месец на трезвеност“, пишува тимот, предводен од психијатарот и научник Тимоти Дураз, додавајќи дека степенот на обновување на регионалната дебелина на кортезата за време на подолги периоди на апстиненција. повеќе од шест месеци е непознато.
Се проценува дека 16 милиони луѓе во САД страдаат од прекумерно консумирање алкохол. Тоа е голем јавно здравствен проблем, а разбирањето на ова сложено нарушување е важно за лекување, превенција и намалување на стигмата.
Промените во структурата и функцијата на мозокот при хронично консумирање алкохол може да им отежнат на луѓето да престанат да пијат, и покрај нивните најдобри намери. На пример, префронталниот кортекс, област вклучена во планирањето и донесувањето одлуки, може да стане помалку активна, што им отежнува на луѓето да донесуваат здрави одлуки.
Дуразо и неговите колеги, исто така, испитуваа како одредени медицински состојби, зависноста од пушење, психијатриски состојби и нарушувања на злоупотребата на супстанции влијаат на долгорочните промени во дебелината на кортезата кај луѓето кои се опоравуваат од прекумерно пиење.
Во студијата учествувале вкупно 88 луѓе со овој проблем, кои биле подложени на скенирање на мозокот по приближно 1 недела, 1 месец и 7,3 месеци апстиненција. Некои учесници се приклучија по 1 месец, што значи дека 23 лица не направиле скенирање по 1 недела, а само 40 од 88 останале воздржани од алкохол во текот на целиот период.
Тие, исто така, испитувале 45 луѓе кои никогаш немале проблем со зависност од алкохол, мерејќи ја нивната кортикална дебелина на почетокот и повторно околу 9 месеци подоцна за да потврдат дека измерените области останале исти.
За набљудување на мозокот на учесниците се користеше тип на магнетна резонанца, која е особено корисна за добивање јасни слики од внатрешната структура на телото. Истражувачите ја забележале дебелината на кортикалата за 34 региони, со просечни мерења низ левата и десната хемисфера на мозокот.
Не беа пронајдени значајни асоцијации помеѓу промените во дебелината на кортезата и тековната злоупотреба на супстанции (вклучувајќи други лекови освен алкохолот), или психијатриските нарушувања и пушењето цигари во минатото. Така, престанокот со пушење може да придонесе и за обновување на дебелината на кортезата.
Овие резултати обезбедуваат охрабрување и ново разбирање за закрепнувањето на мозокот по престанокот на консумирање алкохол, иако поради малата големина на примерокот и недостатокот на разновидност, тие можеби не се генерализираат. Исто така, важно е да се напомене дека овие наоди не покажуваат дали промените влијаеле на функцијата на мозокот, пренесува N1 Загреб.
/n1Info
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Спорт16 часа
ФК Кичево денес освои службено 3 бодови, за гостинската екипа играа повозрасни играчи
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (23 ноември)
-
Временска прогноза1 ден
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Хороскоп7 часа
Хороскоп за недела (24 ноември)
-
Временска прогноза2 дена
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Временска прогноза14 часа
Силниот ветер го очисти небото, температурите паѓаат до -10°C
-
Автомобили2 дена
(ВИДЕО) Audi го претстави својот нов продукт, станува збор за моделот „Q6 e-tron Sportback“
-
Македонија12 часа
ЦУК истакна информации за штети од вчерашното невреме во Македонија