Lifestyle
Конечно: Од денеска ќе имаме повеќе дневна светлина
Синоќа, 21 декември во 23:47 часот започна календарската зима.
Зимата настанува во моментот кога Сонцето е точно над тропскиот дел на другата хемисфера. Тогаш денот е „најкраток“ и се нарекува зимска краткоденица или зимска краткоденица.
Вчера Сонцето изгреа во 7 часот и 17 минути, а зајде во 16 часот и 12 минути, така што денот беше речиси седум часа пократок од ноќта.
Но, од денеска деновите ќе станат „подолги“. Како што велат, деновите во декември се темни и мрачни, а сепак, секој што гледа на работите од светла страна знае дека по зимската краткоденица деновите ќе станат посветли, т.е. “подолго”.
Секако, секој ден трае 24 часа – зимската краткоденица или „најкраткиот ден во годината“ е најкраток во смисла дека тој ден има најкраток период од изгрејсонце до зајдисонце.
Што всушност се случува со деновите, астрономски гледано? Како што знаеме, оската на Земјата е навалена, а нејзиниот наклон е 23,5° (или поточно 23°27′). Затоа, Земјата оди околу Сонцето на својот пат, така што еден од нејзините полови е секогаш повеќе наклонет кон Сонцето од другиот. Тие се „изедначуваат“ само двапати годишно – во моментот на пролетната и есенската рамноденица (рамноденици).
На денот на зимската краткоденица, Северниот пол е најоддалечен од Сонцето, а Јужниот Пол е најблиску до Сонцето. Сончевите зраци се нормални на јужниот или Тропикот на Јарецот – имагинарен круг кој се наоѓа на 23°27′ јужна географска ширина. Јужната хемисфера е најмногу осветлена тој ден, а за сите луѓе на таа хемисфера, денот е најдолг, а ноќта е најкратка во годината. Спротивно на тоа, северната хемисфера ќе има најкраток ден и најдолга ноќ на тој ден.
Она што го забележуваме по зимската краткоденица е дека сонцето почнува да „изгрева“. Тоа е, се разбира, привидното движење на Сонцето. Имено, како што Земјата го продолжува својот пат околу Сонцето, северната хемисфера сега се повеќе се наведнува кон него и таа почнува да ја осветлува се повеќе и повеќе.
Некои од вас ќе забележат и дека зимската краткоденица не се случува секоја година во исто време, па дури ни ден. Оваа година, на пример, зимската краткоденица е на 21 декември. Ако оската на Земјата не ја промени својата позиција во вселената со текот на времето, како е тоа можно? Можно е затоа што на положбата на Земјината оска влијае гравитационото дејство на Сонцето и Месечината, а исто така и поради корекција на календарот во престапни години.
Датумот на зимската краткоденица, најкраткиот ден во годината на северната хемисфера, обично се совпаѓа со првиот ден од зимата.
Терминот solstice доаѓа од латинскиот solstitium, што значи „остаток од сонцето“. Зимската краткоденица е настан кој го празнувале старите народи, а оваа појава ги „откачила“. Поради краткиот ден во многу древни култури, 21 декември се славел како ден на смртта и повторното раѓање на божествата кои ја симболизирале плодноста, светлината и Сонцето.
Тоа беше „најдолгиот“ ден во годината на јужната хемисфера
Додека вчера беше најкраткиот ден овде, ситуацијата е сосема поинаква на јужната хемисфера, каде што живее само десет отсто од светската популација. Затоа, таму декемвриската краткоденица го означува „најдолгиот“ ден во годината и почетокот на летото.
Сите оние кои живеат во Арктичкиот круг за време на солстициумот нема ни да го видат Сонцето бидејќи сега се во поларна ноќ.
Lifestyle
Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови
Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.
Зошто одводите се затнуваат
Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.
Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.
Едноставно решение со течност за садови
Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.
Еве како:
-
Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).
-
Додадете околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.
-
Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.
-
Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.
Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.
Резултат
По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.
Извор: B92
Lifestyle
Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома
Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.
Вкусот открива многу
Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.
Бојата не е секогаш показател
Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.
Внимавајте на цената и пакувањето
Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.
Домашен тест за проверка
Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.
Извор: RTCG
Lifestyle
Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда
Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?
Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.
Зошто млекото не е вистинскиот избор?
Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.
„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.
Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.
Тајната состојка за совршена кајгана
Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.
„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.
Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.
Клучот е во температурата
Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.
Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!
Извор: RadioSA
-
Временска прогноза2 денаЗа зимата 25/26 прогностичките модели укажуваат повеќе снег, но во просек за некој степен потопло време за разлика од претходно, информира Попоски
-
Технологија1 денКичевската корпорација во развој „CvetanskiFootage“со ексклузивен „прашалник“ и мало истражување – Дали работиш или би сакал/а да работиш од дома?
-
Хороскоп1 денХороскоп за петок (7 ноември)
-
Култура11 часаУтре е „Митровден“, се вели дека од денот започнува зимата. Честита домашна слава и именден до сите домаќини!
-
Македонија11 часаСВР Охрид: Зачестија лажни телефонски јавувања за изнуда на пари за наводно случени сообраќајни незгоди, апел до граѓаните да не наседнуваат на такви телефонски повици
-
Македонија2 денаАвтомобил удри велосипедист од Гевгелија, кај велосипедистот констатирана алкохолизирана состојба
-
Балкан2 денаЦрвена Ѕвезда во Белград убедливо го совлада грчки Панатинаикос во рамки на 9-то коло во Евролига
-
Магазин2 денаGoogle воведува проверка на возраста во Play Store: што значи ова за корисниците?
