Lifestyle
Конечно: Од денеска ќе имаме повеќе дневна светлина
Синоќа, 21 декември во 23:47 часот започна календарската зима.
Зимата настанува во моментот кога Сонцето е точно над тропскиот дел на другата хемисфера. Тогаш денот е „најкраток“ и се нарекува зимска краткоденица или зимска краткоденица.
Вчера Сонцето изгреа во 7 часот и 17 минути, а зајде во 16 часот и 12 минути, така што денот беше речиси седум часа пократок од ноќта.
Но, од денеска деновите ќе станат „подолги“. Како што велат, деновите во декември се темни и мрачни, а сепак, секој што гледа на работите од светла страна знае дека по зимската краткоденица деновите ќе станат посветли, т.е. “подолго”.
Секако, секој ден трае 24 часа – зимската краткоденица или „најкраткиот ден во годината“ е најкраток во смисла дека тој ден има најкраток период од изгрејсонце до зајдисонце.
Што всушност се случува со деновите, астрономски гледано? Како што знаеме, оската на Земјата е навалена, а нејзиниот наклон е 23,5° (или поточно 23°27′). Затоа, Земјата оди околу Сонцето на својот пат, така што еден од нејзините полови е секогаш повеќе наклонет кон Сонцето од другиот. Тие се „изедначуваат“ само двапати годишно – во моментот на пролетната и есенската рамноденица (рамноденици).
На денот на зимската краткоденица, Северниот пол е најоддалечен од Сонцето, а Јужниот Пол е најблиску до Сонцето. Сончевите зраци се нормални на јужниот или Тропикот на Јарецот – имагинарен круг кој се наоѓа на 23°27′ јужна географска ширина. Јужната хемисфера е најмногу осветлена тој ден, а за сите луѓе на таа хемисфера, денот е најдолг, а ноќта е најкратка во годината. Спротивно на тоа, северната хемисфера ќе има најкраток ден и најдолга ноќ на тој ден.
Она што го забележуваме по зимската краткоденица е дека сонцето почнува да „изгрева“. Тоа е, се разбира, привидното движење на Сонцето. Имено, како што Земјата го продолжува својот пат околу Сонцето, северната хемисфера сега се повеќе се наведнува кон него и таа почнува да ја осветлува се повеќе и повеќе.
Некои од вас ќе забележат и дека зимската краткоденица не се случува секоја година во исто време, па дури ни ден. Оваа година, на пример, зимската краткоденица е на 21 декември. Ако оската на Земјата не ја промени својата позиција во вселената со текот на времето, како е тоа можно? Можно е затоа што на положбата на Земјината оска влијае гравитационото дејство на Сонцето и Месечината, а исто така и поради корекција на календарот во престапни години.
Датумот на зимската краткоденица, најкраткиот ден во годината на северната хемисфера, обично се совпаѓа со првиот ден од зимата.
Терминот solstice доаѓа од латинскиот solstitium, што значи „остаток од сонцето“. Зимската краткоденица е настан кој го празнувале старите народи, а оваа појава ги „откачила“. Поради краткиот ден во многу древни култури, 21 декември се славел како ден на смртта и повторното раѓање на божествата кои ја симболизирале плодноста, светлината и Сонцето.
Тоа беше „најдолгиот“ ден во годината на јужната хемисфера
Додека вчера беше најкраткиот ден овде, ситуацијата е сосема поинаква на јужната хемисфера, каде што живее само десет отсто од светската популација. Затоа, таму декемвриската краткоденица го означува „најдолгиот“ ден во годината и почетокот на летото.
Сите оние кои живеат во Арктичкиот круг за време на солстициумот нема ни да го видат Сонцето бидејќи сега се во поларна ноќ.
Lifestyle
Варениот џин – празничен пијалок што ги загрева душата и сетилата
Варениот џин е идеален зимски пијалок кој ќе внесе топлина и празнична магија во вашиот дом. Лесен за подготовка, овој ароматичен пијалок ќе ги израдува вашите гости и семејството за време на студените денови.
Состојки
- 2 dl сок од јаболко
- Еден прстен од портокал
- Цимет
- Каранфилче
- Морско оревче
- 0,1–0,2 dl џин (по желба)
- Шеќер или мед (по вкус)
Подготовка
- Во тенџере, загрејте го сокот од јаболко заедно со прстенот од портокал и зачините (цимет, каранфилче и морско оревче).
- По желба, додадете шеќер или мед за да ја прилагодите сладоста на вашиот пијалок.
- На крај, додадете го џинот и оставете го да се загрее, но без да зоврие.
Совет:
Сервирајте го пијалокот топол во шолји или стаклени чаши отпорни на топлина, украсен со стапче цимет или парче портокал.
Уживајте во оваа празнична топлина со пријателите и семејството!
Извор: Informer
Lifestyle
Кое сирење е најдобро за здравјето на срцето?
Одржувањето на здраво срце зависи од многу фактори, а исхраната игра клучна улога. Диететичарите предупредуваат дека изборот на сирење може значително да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
Најштетно сирење за срцето
Преработените сирења се сметаат за најлош избор за срцевото здравје. Според диететичарот Лори Вокер, овие сирења содржат:
- Високо ниво на натриум: Оваа состојка, често додавана за вкус и подолг рок на траење, може да го зголеми крвниот притисок и ризикот од хипертензија и мозочен удар.
- Заситени масти: Големите количини на заситени масти можат да го зголемат нивото на лош холестерол, што дополнително го оптоварува срцето.
- Калории: Преработените сирења често се калорично богати, што може да доведе до зголемување на телесната тежина – уште еден фактор на ризик за срцеви заболувања.
Поздрави алтернативи
Диететичарот Ден Галагер препорачува да се избираат сирења со помала содржина на сол и масти, како што се:
- Моцарела: Содржи помалку калории и натриум од повеќето сирења.
- Фета: Идеална за салати и лесни јадења, благодарение на ниската содржина на масти.
- Козјо сирење: Одличен извор на протеини и полесно за варење.
- Пармезан: Добар избор поради релативно ниската содржина на калории и сол во мали количини.
Алтернативите од растително потекло, како веганското сирење направено од бадеми, се исто така здрава опција бидејќи содржат помалку заситени масти и често се збогатени со калциум.
Контрола на порциите и здрав начин на живот
Лори Вокер истакнува дека умереноста е клучна. Дури и поздравите сирења треба да се консумираат во разумни количини. Покрај исхраната, редовната физичка активност и балансиран животен стил се важни за одржување на здраво срце.
Заклучок:
Избирајте свежи сирења или оние со мала содржина на масти и натриум. Избегнувајте преработени сирења и обрнете внимание на големината на порциите за да го зачувате здравјето на вашето срце.
Извор: N1Info
Lifestyle
7 намирници кои помагаат во намалување на крвниот притисок
Високиот крвен притисок, или хипертензија, е значаен здравствен проблем кој може да доведе до сериозни компликации. Но, исхраната богата со одредени намирници може да помогне во неговото регулирање. Според д-р Ерик Берг, постојат намирници кои содржат високи количини калиум, есенцијален минерал кој игра клучна улога во одржувањето на здравјето на срцето.
Калиумот помага во намалување на крвниот притисок со отстранување на вишокот сол од телото преку урината и управување со количината на течности во крвните садови, спречувајќи прекумерен притисок. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува дневен внес од најмалку 3.510 mg калиум за возрасни.
Еве ги 7-те најдобри извори на калиум кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок:
1. Цвекло
- Калиум по порција (40 грама): 1.300 mg
Цвеклото е еден од најдобрите извори на калиум. Покрај тоа, неговите листови се богати со витамини Ц, К и растителни влакна.
2. Авокадо
- Калиум по порција (150 грама): 975 mg
Авокадото е кремаст и хранлив плод кој нуди повеќе калиум од бананите. Тоа е одличен додаток за салати, сосови и здрави пијалаци.
3. Лима грав
- Калиум по порција (170 грама): 975 mg
Овој вид грав е одличен извор на калиум, но содржи и високо ниво на јаглени хидрати.
4. Спанаќ
- Калиум по порција (225 грама): 839 mg
Лиснатиот зеленчук како спанаќот е богат со калиум и е совршен за здрава, балансирана исхрана.
5. Лосос
- Калиум по порција (170 грама): 839 mg
Лососот не само што е богат со калиум, туку содржи и здрави масти кои го подобруваат кардиоваскуларното здравје.
6. Мускатна тиква (сквош)
- Калиум по порција (205 грама): 800 mg
Овој зеленчук е богат со калиум, магнезиум и манган – есенцијални минерали за здравјето на нервниот систем и мускулите.
7. Брокула
- Калиум по порција (88 грама): 504 mg
Иако содржи помалку калиум во споредба со другите намирници, брокулата е хранлива и помага во подобрување на целокупното здравје.
Заклучок:
Редовното консумирање на овие намирници може да помогне во регулирање на крвниот притисок. Комбинирајте ги со други здрави навики за максимални резултати.
Извор: B92
-
Временска прогноза17 часа
Попоски од вечерва најавува снежни врнежи во нашиот регион, како и на Балканот
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (22 декември)
-
Временска прогноза2 дена
Од денес и календарски е зима, од понеделник по студено со снег и силен ветер
-
Хороскоп4 часа
Хороскоп за понеделник (23 декември)
-
Автомобили19 часа
Автомобилскиот бренд Dacia продаде повеќе од пола милион примероци во Европа за 11 месеци од оваа година
-
Временска прогноза4 часа
Западните и северозападните делови од Македонија утрово под продор на ладен и влажен воздух кој носи снежни врнежи
-
Спорт16 часа
Масар Омерагиќ со 62 гласа и нути еден против избран за нов претседател на ФФМ
-
Магазин15 часа
Живот на Месечината? Јапонија работи на лунарно живеалиште со вештачка гравитација