Lifestyle
Конечно: Од денеска ќе имаме повеќе дневна светлина

Синоќа, 21 декември во 23:47 часот започна календарската зима.
Зимата настанува во моментот кога Сонцето е точно над тропскиот дел на другата хемисфера. Тогаш денот е „најкраток“ и се нарекува зимска краткоденица или зимска краткоденица.
Вчера Сонцето изгреа во 7 часот и 17 минути, а зајде во 16 часот и 12 минути, така што денот беше речиси седум часа пократок од ноќта.
Но, од денеска деновите ќе станат „подолги“. Како што велат, деновите во декември се темни и мрачни, а сепак, секој што гледа на работите од светла страна знае дека по зимската краткоденица деновите ќе станат посветли, т.е. “подолго”.
Секако, секој ден трае 24 часа – зимската краткоденица или „најкраткиот ден во годината“ е најкраток во смисла дека тој ден има најкраток период од изгрејсонце до зајдисонце.
Што всушност се случува со деновите, астрономски гледано? Како што знаеме, оската на Земјата е навалена, а нејзиниот наклон е 23,5° (или поточно 23°27′). Затоа, Земјата оди околу Сонцето на својот пат, така што еден од нејзините полови е секогаш повеќе наклонет кон Сонцето од другиот. Тие се „изедначуваат“ само двапати годишно – во моментот на пролетната и есенската рамноденица (рамноденици).
На денот на зимската краткоденица, Северниот пол е најоддалечен од Сонцето, а Јужниот Пол е најблиску до Сонцето. Сончевите зраци се нормални на јужниот или Тропикот на Јарецот – имагинарен круг кој се наоѓа на 23°27′ јужна географска ширина. Јужната хемисфера е најмногу осветлена тој ден, а за сите луѓе на таа хемисфера, денот е најдолг, а ноќта е најкратка во годината. Спротивно на тоа, северната хемисфера ќе има најкраток ден и најдолга ноќ на тој ден.
Она што го забележуваме по зимската краткоденица е дека сонцето почнува да „изгрева“. Тоа е, се разбира, привидното движење на Сонцето. Имено, како што Земјата го продолжува својот пат околу Сонцето, северната хемисфера сега се повеќе се наведнува кон него и таа почнува да ја осветлува се повеќе и повеќе.
Некои од вас ќе забележат и дека зимската краткоденица не се случува секоја година во исто време, па дури ни ден. Оваа година, на пример, зимската краткоденица е на 21 декември. Ако оската на Земјата не ја промени својата позиција во вселената со текот на времето, како е тоа можно? Можно е затоа што на положбата на Земјината оска влијае гравитационото дејство на Сонцето и Месечината, а исто така и поради корекција на календарот во престапни години.
Датумот на зимската краткоденица, најкраткиот ден во годината на северната хемисфера, обично се совпаѓа со првиот ден од зимата.
Терминот solstice доаѓа од латинскиот solstitium, што значи „остаток од сонцето“. Зимската краткоденица е настан кој го празнувале старите народи, а оваа појава ги „откачила“. Поради краткиот ден во многу древни култури, 21 декември се славел како ден на смртта и повторното раѓање на божествата кои ја симболизирале плодноста, светлината и Сонцето.
Тоа беше „најдолгиот“ ден во годината на јужната хемисфера
Додека вчера беше најкраткиот ден овде, ситуацијата е сосема поинаква на јужната хемисфера, каде што живее само десет отсто од светската популација. Затоа, таму декемвриската краткоденица го означува „најдолгиот“ ден во годината и почетокот на летото.
Сите оние кои живеат во Арктичкиот круг за време на солстициумот нема ни да го видат Сонцето бидејќи сега се во поларна ноќ.
Lifestyle
За само 10 минути, вашите фуги ќе блеснат како нови: трик што ја враќа белината без многу трошок

Со текот на времето, фугите меѓу плочките потемнуваат, стануваат валкани и тешко се чистат. Наместо да користите силни средства како белило, постои едноставен и евтин начин со кој ќе ги направите повторно бели – и тоа за само десет минути.
Што ви е потребно:
-
Малку хидроген (се купува во аптека – безбеден е за користење во домаќинство)
-
Сода бикарбона
-
Стара четка за заби или мека четка
-
Крпа и топла вода
Постапка:
-
Прво, пребришете ги плочките со влажна крпа за да ја омекнете нечистотијата.
-
Во мала чаша, измешајте две лажици сода бикарбона со малку хидроген – колку да се добие густа паста.
-
Со четката нанесете ја смесата директно врз фугите и оставете да стои околу 10 минути.
-
Потоа, со кружни движења, истријте ги фугите. Ќе забележите како нечистотијата се отстранува веднаш.
-
На крај, исплакнете со топла вода и пребришете со сува крпа.
По само неколку минути, вашите фуги ќе изгледаат бели и чисти како нови, без непријатен мирис и без скапи средства за чистење.
Овој природен метод е безбеден, ефтин и ефикасен, а хидрогенот што го користите е ист оној што често се користи за дезинфекција на рани — значи нема никаква опасност при употреба.
Пробајте го овој домашен трик – ќе ве изненади колку брзо ќе се исчисти купатилото, а фугите повторно ќе заблескаат како првиот ден!
Извор: B92
Lifestyle
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака

Тиквата е една од најздравите есенски намирници, богата со хранливи состојки и корисна за целото тело. Сè што треба да направите е да ја вклучите почесто во вашето мени – варена, печена, во чорби или дури и како десерт.
Многумина ја обожаваат есента токму поради тиквата. Освен што е вкусна и декоративна, таа има и бројни лековити својства кои придонесуваат за подобро здравје и виталност. Еве пет причини зошто треба редовно да ја јадете:
1. Помага во одржување на телесната тежина
Сто грама тиква содржи помалку од 30 калории и над 90% вода, што ја прави совршена диетална храна. Редовната консумација ја намалува количината на лош холестерол во крвта и помага при контролирање на апетитот.
2. Ја зајакнува имунитетот и го штити видот
Портокаловата боја на тиквата доаѓа од бета-каротенот, антиоксиданс кој го зајакнува имунолошкиот систем и ги штити очите. Тиквата, исто така, содржи витамини Ц, Е и К, како и калиум, калциум и железо – комбинација која го зацврстува организмот и ја зголемува отпорноста на настинки.
3. Го подобрува варењето на храната
Благодарение на високата содржина на растителни влакна, тиквата го поттикнува варењето и го смирува дигестивниот систем. Пектинот и целулозата помагаат при запек и воспаление на дебелото црево, што ја прави идеална намирница за чувствителен желудник.
4. Го штити здравјето на простатата
Маслото од семки од тиква е богато со есенцијални масни киселини и има благотворно дејство врз здравјето на простатата. Редовното консумирање може да помогне во спречување на воспалителни процеси и да делува превентивно против појава на канцерогени промени.
5. Грицкајте семки за подобро расположение
Семките од тиква се вистински природен еликсир. Тие го намалуваат стресот и анксиозноста, го подобруваат расположението и помагаат во регулирање на шеќерот во крвта. Богати се со цинк и здрави незаситени масти, кои ја зголемуваат чувствителноста на телото на инсулин и придонесуваат за здрави коски.
Само 30 грама семки од тиква содржат околу 5 грама протеини – идеални за луѓе што сакаат да останат сити подолго време и да одржат здрава исхрана.
Извор: Kurir
Lifestyle
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие

Кога мирисот на свежо сварен џем од јаболка ќе се прошири низ кујната, тешко е да се остане рамнодушен. Овој едноставен рецепт не бара многу состојки, а резултатот е совршен – густ, миризлив и идеален за премачкување на топол леб или палачинки.
Домашен џем од јаболка
Состојки:
-
1 кг јаболка
-
1 чаша вода
-
½ кг шеќер
-
1 лажичка сок од лимон
-
Прстофат лимонска киселина
Подготовка:
-
Измијте ги и излупете ги јаболката, извадете ја семката и исечете ги на помали парчиња.
-
Ставете ги во тенџере, додајте една чаша вода и варете додека не омекнат целосно.
-
Сварените јаболка сомелете ги во мазна смеса со миксер или блендер.
-
Вратете го пирето во тенџерето, додадете шеќер, сок од лимон и малку лимонска киселина, па добро измешајте.
-
Гответе на тивок оган, мешајќи повремено, додека смесата не се претвори во густ, сјаен џем.
-
Топлиот џем сипете го во топли, стерилизирани тегли, цврсто затворете ги и свртете ги наопаку за да се создаде вакуум.
Совет: За дополнителна арома, можете да додадете прстофат цимет или малку ванила – совршено ќе го нагласат вкусот на јаболкото.
Овој домашен џем од јаболка е совршен за топол леб, тост, палачинки или како додаток во колачи, кифлички, пити и други есенски десерти.
Пријатно!
Извор: Danas
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за понеделник (20 октомври)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за вторник (21 октомври)
-
Македонија2 дена
МВР: Гласањето се одвива мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, доколку има било какво нарушување на изборниот процес граѓаните да пријават во најблиската полициска станица или на телефонски броеви 192 или 112
-
Временска прогноза1 ден
Пред нас период на суво време и значително топло
-
Македонија23 часа
Дизелот со намалена цена од ноќеска, додека бензините остануваат со иста цена
-
Lifestyle1 ден
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака
-
Lifestyle1 ден
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие
-
Магазин1 ден
Apple го претстави првиот M5 чип