Магазин
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.
Потребни состојки:
-
150 г свежи или одмрзнати малини
-
40 г пастеризирани белки од јајца
Подготовка:
-
Подготовка на овошјето:
Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките. -
Матење белки:
Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег. -
Комбинирање:
Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.
Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.
Извор: SD
Мобилни уреди
„Google Maps“ тестира нова функција, достапна само за ограничен број корисници

Најновите извештаи укажуваат дека „Google Maps“ започнува со тестирање на нова функционалност, која во моментов е достапна само за ограничен број корисници.
Станува збор за опцијата „Live Updates“, која им овозможува на корисниците да ја следат навигацијата во реално време дури и кога апликацијата не е активна.
Според „Android Authority“, функцијата е достапна кај мал дел од корисниците со „Android 16“ во рамките на бета верзијата „QPR2“. Целта е важните информации, како што се времето до следната кривина или проценетото време на пристигнување, секогаш да бидат видливи на екран.
📍Google Maps is starting to roll out Live Updates for some Android 16 users
Maps is switching to the new progress-centric notification style, allowing it to appear as a promoted notification on the status bar, lock screen, and AOD.
Images from Discord users Badmax and… pic.twitter.com/ZZCu7bPAcS
— Mishaal Rahman (@MishaalRahman) September 1, 2025
Извор: Google
Хороскоп
Хороскоп за вторник (2 септември)

Овен
Ќе се соочиш со тензија помеѓу дневните обврски и желбата за авантура. Творческиот поттик и шармот ти помагаат да блеснеш. Нов љубовен интерес или освежување на односот е можно.
Бик
Длабока рефлексија на работа и љубов. Венера го поткрепува романтизмот и хармонијата. Финансии се стабилни, додека успехот зависи од трпеливоста и прилагодувањето.
Близнаци
Комуникацијата е твојот најсилен адут денес. Поддржана од Венера, љубовта е игрива и весела. Финансиските можности се преку креативни колаборации или инвестиции.
Рак
Емоциите те поттикнуваат кон личен и професионален раст. Љубовта носи нежност и поддршка, а можен е нов љубовен почеток. Финансиите околу стабилни, но внимавај на ризици.
Лав
Блескаш! Енергијата е твоја – лидерски пројави, креативни потфати и страстни однос тонат во твоја корист. Венера ја истакнува твојата харизма. Финансиско вложување во креативни проекти носи среќа.
Девица
Внатрешна борба меѓу желбата за ред и желбата за слобода. Фокусот од Меркур во твојот знак помага да се справиш со обврските. Љубовта бара отвореност, а финансиските одлуки – внимателност.
Вага
Социјалноста и преговорите се твојата предност. Венера ја поткрепува хармонијата во односите. Работата и финансиските можности доаѓаат преку соработка. Балансот и креативниот израз се клучни.
Скорпија
Фокусот е на кариерата и стабилноста. Односите носат длабочина и доверба. Финансиските планови треба да се поместат внимателно, но упорноста донесува успех.
Стрелец
Месечината во твојот знак те полни со самодоверба и желба за нови искуства. Љубовта е лесна и харизматична, а можни се финансиски шанси преку патување или учење.
Јарец
Потребно е да најдеш рамнотежа меѓу одмор и работа. Односите се интензивни, но Венера ја омекнува комуникацијата. Малите финансиски победи се можни ако го следиш интуицијата.
Водолија
Соработката и групните проекти нудат напредок. Љубовта е свежа и инспиративна. Финансиски успех е можно преку иновативни идеи и флексибилност.
Риби
Креативноста и дипломатијата те водат кон напредок, иако обврските бараат внимание. Венера помага да се изразиш емотивно. Финансиите бараат трпеливост и добра стратегија.
Храна
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.
Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит
Состојки
-
800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)
-
300–400 мл газиран пијалак (не диетален)
-
Масло за пржење (сончогледово или кикирики)
-
Сол по вкус
Подготовка – чекор по чекор
-
Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.
-
Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.
-
Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).
-
Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.
-
Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.
-
Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.
Зошто функционира трикот со газираниот пијалак
-
Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.
-
Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.
-
Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.
Профи совети за совршен резултат
-
Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.
-
Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.
-
Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.
-
Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.
Алтернатива без газиран пијалак
-
Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.
Чести грешки (и како да ги избегнете)
-
Влажни компири: секогаш сушете темелно.
-
Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.
-
Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.
-
Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.
Брзи додатоци за ресторански шмек
-
Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.
-
Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.
Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.
Извор: Alo
-
Кичево1 ден
(ВИДЕО) Спречен голем пожар во кичевската населба Иванидол
-
Хороскоп2 дена
Месечен Хороскоп (септември 2025)
-
Хороскоп19 часа
Хороскоп за вторник (2 септември)
-
Спорт9 часа
КК „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката, стани дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери
-
Македонија1 ден
Од денес започнува новата учебна година, вештачката интелигенција дел од наставата, образовни асистенти и за средношколците
-
Храна1 ден
Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит
-
Спорт1 ден
ФФМ реализира рекордна донација на спортска опрема за дечиња од младинските екипи низ Македонија
-
Скопје2 дена
СВР Скопје: Телефонската линија 192 повторно е во функција