Следете не

Македонија

На овие патни правци утрово е воведена забрана за тешки товарни возила

Објавено пред

на

Од 06:50ч. се воведува забрана за сообраќај за тешки товарни возила на патниот правец Маврово-Дебар поради обилни врнежи од снег.

Oд 07:00 часот на патниот правец Кичево-Гостивар, на превој „Стража“ поради снежни врнежи воведена е забрана за движење на ТМВ.

/АМСМ

Македонија

ЦУК со информација за пожарите на отворено

Објавено пред

на

Во последното деноноќие и имаше 26 пожари на отворено, а од нив активни утрово се 9 врз коишто утрово се противпожарно се дејствува по земја и на места со воздухопловна поддршка. Активните девет 9 се следните:
– Пожарот на Планината Серта се простира на 3 општини како 4 самостојни пожари.
1 Општина Неготино во атарот на с.Калањево ( гори ниска вегетација и шума);
2 Општина Конче, селата Горни и Долни Липовиќ (ниско стеблеста шума –Бор);
3 Општина Штип, местено викано Патрик ( смрек, дабова шум.и мешовита шума)
4. Општина Штип, помеѓу селата Драгоево и Селце, м.в.Хаџи Реџепли (ниска вегетација и грмушки);
– Општина Ново Село над с.Бадилен, (борова шума);
– Општина Чашка, селата Дреново и Долно Јаболчиште (мешовита шума);
– Општина Долнени, с.Црнилиште (нискостеблеста вегетација);
– Општина Долнени с. Слепче и с. Гостиражни гори ниска и сува вегетација (трева и нискостеблесто) и во
– Општина Гевгелија,помеѓу с.Негорци и с.Кованец (даб,смрека,прнар, сува трева).
Изганати целосно беа 17 пожари во последното деноноќие.

Од рано утрово веќе се дејствува по активните пожари и со воздухоплови, како засилување на силите коишто гаснат од земја, пожарникари, вработени во јавни и комунални претпријатија, армиски припадници, од доброволни ПП друштава, мештани и од други здруженија на граѓани. Прво почанаа да дејствува еден полициски хеликпотер, а за кратко му се приклучи и еден армиски хеликоптер. Се очекува по 10.00 часот да полетаат и два авиони од ДЗС. Инаку, побарана е и меѓународна помош за справување со пожарите. на терен е и директорот на ЦУК, Стојанче Ангелов, кој претпочита при вакви ситуации да биде на терен, и ќе информира подетално за меѓународната помош.
Инаку, сублимираните информации од регионалните центри за управување со кризи известија за детали за последното деноноќие за пожарите на отворено. При оваа прилика ќе ги презентаираме податоците за активните пожари.
Регионалниот ЦУК Битола, ја пренесува информацијата од ТППЕ Прилеп во која се наведува дека пожарот кој започнал на 13.07.2024 година во 22.30 часот, на сртот над с.Црнилиште, Општина Долнени, е локализиран во поголем дел.

Активен е уште кракот од пожарот кон с.Слепче. Гори сува трева и ниска вегетација на непристапен терен и засега нема загрозени населени места. Во текот на денешниот ден ќе има податоци за зафатената површина. Интервенирале 3 пожарникари со 1 ПП возило од ТППЕ Прилепо. Од 10.05 до 19.45 часот екипи од ТППЕ Прилеп повторно ќе излезат на терен во раните денешните часови. Известени се Општина Долнени кои што изјавија дека немаат екипа којашто би ја испратиле на терен. ЈП „Национални шуми“ – Подружница „Црн Бор“од Прилеп исто така нема екипи за гасење на пожари.
Регионалниот ЦУК Струмица, известува дека пожарот кој започнал на ден 10.07.2024 година во 15:20 часот над с.Бадилен се уште е активен. Гори дабова и борова шума. Нема податоци за површина. Во вчерашниот ден немаше интервенција заради непристапност на теренот. (Општина Ново Село).

Шумскиот пожар помеѓу с.Негорци и с.Кованец што започнал на 12.07.2024 година е активен, но со намален интензитет. Гори мешена шума (даб, смрека, прнар, сува трева). До сега зафатено е околу 100 хектари. Интервенирано е со 5 вработени од ЈП „Национални Шуми3 Подружница „Кожув“ од Гевгелија, 1 од ДЗС Гевгелија и 1 од ТППЕ Гевгелија со две теренски возила (Општина Гевгелија)

Пожарот помеѓу селата Горни и Долни Липовиќ кој започнал на ден 13.07.2024 година во 09:00 часот е активен и поради појавен ветер повторно се шири. Гори сува трева, грмушки, прнар ниско стеблеста шума и бор. Досега се зафатени околу 300хa.Од општина Конче е интервенирано со багер и е направен појас за да се спречи ширење кон с.Долни Липовиќ. Интервенирале 8 лица од ДППД Горица , како и 1 ПП возило и 2 пожарникари од ТППЕ Радовиш и од ЈП Национални Шуми – Плачковица со 5 вработени (Општина Конче).

РЦУК – Велес известува дека на ден 13.07.2024 гонина во 17:00 часот кој започнал шумски пожар на отворено на планина Голешница на врвот Лисец, на потегот помеѓу селата Дреново и Долно Јаболчиште Општина Чашка. Инетервенираа 10 вработени од ЈП Национални шуми-подружна единица Бабуна Велес, вработени во ЕЛС Чашка и ЈКП Тополка, полициски службеници од ПС Чашка и дел од месното население од с.Долно Јаболчиште. Зафатена површина од околу 20 ха ниско стеблеста деградирана шума и дел од дабова шума. Пожарот е сеуште активен, истиот е приземен и насочен кон карпестиот дел на врвот Лисец, не пости опасност да зафати населени места. Во текот на денешниот ден повторно ќе се интервенира (Општина Чашка).

ТППЕ Неготино, известува дека на ден 10.07.2024 година во 10:00 часот кој започнал пожар на планината Серта Општина Неготино уште е активен. Зафатена е голема површина со ниско стеблеста деградирана шума и трња. Интеревнираа ТППЕ Неготино,ТППЕ Кавадарци,ТППЕ Св. Николе, доброволни противпожарни друштва, стотина припадници на АРСМ, на МВР, јавни комунални претпријатија, припадници на Национални шуми, ДЗС, ловџии, волонтери и локално население. Исто така се дејствуваше и од воздух со 1 хеликоптер на МВР, 2 хеликоптери на АРСМ и 2 ер-тарктори на ДЗС, употребена е соодветна механизација за расчистување на теренот (Општина Неготино)
РЦУК – Штип, известува дека пожарот кој е активен од 12.07.2024 година од 16:00 часот во атароте на селата Селце и Драгоево кај м.в. Хаџи Реџепли е сеупте активен на два крака од кои едниот покрај границата со полигонот криволак се движи кон Неготино и другиот как со помал интензитет гори на ридовите кон селата Драгоево и Селце и на дел од полигон криволак кај. м.в Штркалево. Теренот е непристапен и од страна на ТППЕ Штип со 1 ПП возило и 3 пожарникари врши постојана обиколка и доколку некаде може да се интервенира се гаси. на делот од полигон Криволак екипа од 2 возила и 6 припадници на АРСМ, од полигон криволак, интервенираат на линија на стариот пат Штип-Неготино и 20 војници на АРСМ од гарнизон Штип. На тој дел утрово околу 8 часот интервенирал и хелихоптер на АРСМ во 3 наврати. Пожарот е активен.

(Општина Штип).
Пожарот што пред 4 дена започна во атарот на с Пепелиште, Општина Неготино денес околу 14.30 часот влезе на територија на о. Штип. Интервенирано на делот во општина Штип со екипа на Шумаско стопанство од 1 теренско возило и 4 вработени и 83 припадници на АРСМ и непознат број од страна на Неготино кои продолжиле со гасење на пожарот. Во текот на денот Патниот правец Штип Неготино беше затворен за сообраќај во 19.50 часот. Пожарот е активен и ќе продолжи да се гаси во текот на денешниот ден. Гори мешана шума, смреки и сува трева , а загрозени се објекти во близина се патот Штип-Неготино, приватно ловиште „Лакавица – Патрик“, репетитори на мобилни оператори и имоти на граѓани.

Прочитај повеќе...

Македонија

(ВИДЕО) Хеликоптерот на МВР исфрли 48 тони вода врз пожарот на планината Серта

Објавено пред

на

Денеска (11.07.2024) од раните утрински часови хеликоптер Бел-412 од Одделот за воздухопловни единици на МВР продолжи да дејствува врз пожарот кој изби вчера во реонот на планината Серта. Хеликоптерот во 32 налета исфрли 48 тона вода врз пожарот. Се дејствуваше на краците од пожарот кои преставуваа опасност да се упатат кон селата Брусник, Калањево и Липа.

Доколку има потреба хеликоптерот ќе продолжи да дејствува, велат од МВР за медиумите..

Прочитај повеќе...

Македонија

АРМ во Охрид денес со вежбовни активности, ќе се употербуваат средства за звучни ефекти и друга опрема

Објавено пред

на

Архива @porta.mk

Денеска (10.07.2024) од 10.30 до 16.30 часот, на подрачјето околу плажата „Бафало бич“ во Охрид, припадници на Баталјонот за специјални сили на Армијата на РМ ќе реализираат вежбовни активности со употреба на атрифиции, средства за звучни ефекти и друга опрема.

Активностите се во рамки на финалната подготовка за утрешната тактичко-техничка показна вежба на Баталјонот за специјални сили на Армијата – препад на пловен објект и командно место, што ќе се реализира во 09 часот, на истата локација. Во вежбата ќе биде вклучен и хеликоптер на воздухопловниот ВИНГ на Армијата.

МВР апелира до граѓаните кои ќе сакаат да ја проследат вежбата од означените места, да ги почитуваат насоките на службените лица задолжени за обезбедување на овој значаен настан, за Порта.мк известува портпаролот на СВР Охрид, Стефан Димоски.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Автомобили8 часа

Audi оживеа луд проект од 1930-тите. Возачот е во средината (ФОТО)

Доколку се произведува во своето време, Auto Union Type 52 несомнено би бил најбрзиот автомобил на планетата. Audi сега го...

Lifestyle8 часа

Што ако ве убоди медуза? Мора брзо да реагирате

Уживањето во сонцето и пливањето може да го расипе медуза. Ако се случи да изгорите од медуза, треба да ги...

Магазин8 часа

OpenAI подготвува уште понапреден AI: Еве што може да направи

Тајниот проект го носи кодното име „Strawberry“. Новиот извештај на Ројтерс тврди дека OpenAI развива технологија која ќе донесе напредни...

Lifestyle8 часа

Ова ќе му се случи на вашето тело ако јадете многу праски

oВо екот на тропските денови, луѓето често се дехидрираат, а совршено овошје за тоа е праската. Храната богата со витамин...

Магазин8 часа

Instagram нема да се фокусира на долги содржини

Instagram планира да се држи до кратки видео содржини. Шефот на Instagram најави дека платформата нема да се фокусира на...

Магазин8 часа

Новите Pixel телефони чинат исто колку и iPhone

Google ќе го одржи својот настан на 13 август, каде што се очекува да ја претстави серијата на паметни телефони...

Магазин8 часа

Snapchat ги подобрува безбедносните функции

Snapchat повторно ги зајакнува своите безбедносни функции за да им отежне на странците да контактираат со тинејџерите на апликацијата. Компанијата...

Магазин8 часа

Samsung е првиот технолошки гигант кој лансираше паметен прстен

Дали паметниот прстен ќе цвета со Samsung? Samsung се надева дека ќе ги привлече љубителите на фитнесот и технологијата за...

Магазин8 часа

Не правете го ова додека го полните телефонот

Иако полнењето на паметен телефон е дел од секојдневната рутина за огромното мнозинство луѓе, многумина сè уште прават грешки кои...

Македонија9 часа

ЦУК со информација за пожарите на отворено

Во последното деноноќие и имаше 26 пожари на отворено, а од нив активни утрово се 9 врз коишто утрово се...

НАЈЧИТАНИ