Следете не

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Магазин

Крем супа од печурки – вкусен и лесен рецепт за топол оброк

Објавено пред

на

Фото: nrd @ unsplash
Фото: nrd @ unsplash

Ако сакате нешто кремасто, миризливо и пријатно за ладните денови, оваа домашна крем супа од печурки е вистинскиот избор. Лесна е за подготовка, хранлива и богата со природен вкус на шампињони. Совршена за ручек, вечера или како предјадење.

Состојки:

  • 400 г шампињони (или мешани печурки)

  • 50 г путер

  • 1 црвен кромид

  • 2 чешниња лук

  • 3 лажици брашно

  • 1,2 литри супа од зеленчук (или вода со една коцка за супа)

  • 200 мл павлака за готвење

  • сол и црн пипер по вкус

За сервирање:

  • свеж магдонос

  • златни топчиња за супа или крутони

  • малку павлака

Подготовка:

  1. Подготовка на зеленчукот:
    Исчистете ги печурките и исечете ги на тенки парчиња (околу 3 мм). Излупете го кромидот и лукот, па исечете ги на ситни коцки.

  2. Пржење:
    Во подлабоко тавче или тенџере растопете го путерот на средна температура. Додадете го кромидот и пржете неколку минути додека не омекне и не стане светол и проѕирен.

  3. Додавање на печурките:
    Додајте ги исечканите шампињони и динстајте ги додека не ја испуштат својата течност.

  4. Згуснување на супата:
    Додадете го брашното и добро промешајте за да се впие течноста и да се добие мазна смеса. Тргнете накратко од оган, па постепено додавајте го зеленчуковиот фонд или супа, мешајќи постојано за да нема грутки.

  5. Готвење:
    Вратете ја супата на оган, оставете да зоврие и варете околу 20 минути.

  6. Завршување:
    Додадете ја павлаката за готвење, потоа варете уште 10 минути. Зачинете со сол и црн пипер по вкус.

  7. Сервирање:
    Послужете ја топла, украсена со свеж магдонос, неколку капки павлака и златни топчиња за супа или крутони за крцкав контраст.

Совет:

Ако сакате погуст крем, можете да ја изблендирате супата со рачен блендер пред да ја додадете павлаката.
За посебен вкус, додадете неколку капки маслиново масло со тартуфи или малку рендано пармезан сирење.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Храна

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Објавено пред

на

Фото: Lars Blankers @ unsplash
Фото: Lars Blankers @ unsplash

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна состојка во речиси секој од нив. Сепак, многу луѓе несвесно прават грешка кога ги оставаат компирите на кујнскиот пулт, не знаејќи дека тоа може значително да го забрза нивното расипување.

Кујните се често влажни и топли средини, а токму влагата и светлината го поттикнуваат процесот на гниење и ’ртење на компирите. Според експертите од компанијата „Алберт Бартлет“, најдобар начин за да ги зачувате компирите свежи подолго време е да ги чувате во фрижидер.

Иако долго време се сметаше дека ниските температури во фрижидерот го претвораат скробот во шеќер – што може да влијае на вкусот при готвење – новите истражувања ја побиваат оваа теорија. Според најновите упатства од Агенцијата за стандарди за храна (FSA), чувањето компири во фрижидер не го зголемува ризикот од создавање штетни материи како акриламидот.

Во ладна и сува средина, компирите може да останат свежи и до три недели. Сепак, доколку немате место во фрижидерот, можете да ги чувате и надвор од него – важно е просторијата да биде ладна, темна и без влага. Најпогодни места се оставата, подрумот или затворените кујнски ормари подалеку од прозорците и изворите на топлина.

Избегнувајте да ги чувате компирите под мијалникот или покрај шпоретот, бидејќи тоа се највлажните делови во кујната, каде што се создаваат идеални услови за брзо расипување. Исто така, изложеноста на светлина може да предизвика создавање хлорофил, што ги прави компирите зелени и потенцијално токсични за јадење.

Со правилно складирање, не само што ќе ја задржите свежината на компирите, туку и ќе го намалите отпадот од храна, ќе заштедите пари и секогаш ќе имате подготвена состојка за вашите омилени есенски јадења.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Храна

Дали знаете дека солената храна го зголемува апетитот?

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com @ Lachlan

Вообичаено се смета дека јадењето солена храна ја зголемува жедта. Сепак, ново истражување спроведено во рамки на симулација на мисија на Марс покажало изненадувачки резултати, космонаутите кои внесувале повеќе сол всушност задржувале повеќе вода и наместо да чувствуваат жед, чувствувале глад.

Научниците забележале дека испитаниците кои консумирале меѓу шест и дванаесет грама сол дневно пиеле помалку вода, додека нивната урина содржела повисока концентрација на сол.

Друго истражување, спроведено на глувци, дало дополнително објаснување за зголемениот апетит при повисок внес на сол.

Имено, кај глувците било забележано дека за да се исфрли вишокот сол без промена во количината на урина, организмот произведува повеќе уреа. Овој процес бара дополнителна енергија, што резултира со зголемена потреба за храна.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп4 часа

Месечен Хороскоп (ноември 2025)

ОВЕН Ова може да биде интересен ден на работа, бидејќи ќе имате голема помош и некој кој може да делува...

Здравје и убавина17 часа

Пијалокот „Ракија“ може да лекува, еве десет значајни случувања кои може ракијата позитивно да дејствува врз нив

На Балканот, каде тврдокорноста е дел од секојдневието, ракијата не е само пијалок што ја придружува добрата трпеза и веселите...

Кичево18 часа

Поради градежни активности на автопат Охрид-Кичево кај Подмоље ќе се врши пренасочување на сообраќај до среда

СВР Охрид ги известува граѓаните дека поради изведување на градежни работи во делот на автопатот Охрид-Кичево, кај клучката Подмоље, во...

Временска прогноза18 часа

Попоски: Ни претстои потопла зима, но со повеќе снег од лани

Изминатиов подолг период во голем број од медиумите читаме и слушаме најави дека пред нас е зима на векот или...

Култура18 часа

Денеска е „Св.Апостол Лука“, честит именден и роденден на сите кои слават

Денес, на 31 октомври, ја одбележуваме славата на Светиот апостол и евангелист Лука, заштитникот на лекарите и еден од најпочитуваните...

Скопје19 часа

Лишен од слобода возачот кој удри малолетничка на ул. „Перо Наков“ во Скопје и избега од местото на настанот

На 30.10.2025 околу 19:30 часот, по преземени оперативни мерки, полициски службеници од Единицата за интервентна полиција при СВР Скопје го...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за петок (31 октомври)

ОВЕН Можеби немате веќе нови идеи и тешко ви е да имате позитивни мисли кога станува збор за работата. Мора...

Кичево1 ден

Јанев денес беше во посета на ОВР Кичево, заедно со раководствата на „РЦ Запад“ и регионалниот сектор за внатрешни работи Охрид

Во рамки на денешната работна посета на Одделението за внатрешни работи во Кичево, директорот на БЈБ Александар Јанев оствари средба...

Кичево2 дена

„Џојсон Сeјфти Системс“ – Кичево заедно со „ОВР Кичево“ во кичевските училишта реализираа едукативна кампања на тема „Безбедноста на учениците во сообраќајот“

Во насока на унапредување на своите активности за корпоративна општествена одговорност, Џојсон Сeјфти Системс Македонија ДООЕЛ Кичево во соработка со...

Фото: Imad 786 @ unsplash Фото: Imad 786 @ unsplash
Lifestyle2 дена

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за...

НАЈЧИТАНИ