Lifestyle
Направете шампон од мед и уживајте во здрава и бујна коса

Во светот на природната убавина, медот се издвојува како клучна состојка за нега на косата. Неговите навлажнувачки својства го прават совршена алтернатива на традиционалните хемиски шампони.
Медот, кој обично го поврзуваме со сладок додаток за чај, сега станува сè попопуларен во нега на косата. Наместо хемиски шампони кои нудат брзи резултати, се повеќе луѓе се свртуваат кон едноставната и ефикасна алтернатива – медот. Благодарение на своите неверојатни својства, медот се претвори во вистинска ѕвезда во рутината за „чиста убавина“, идеален за секој кој сака природен и здрав пристап кон негата на косата.
Мед – повеќе од сладок додаток за чај
Медот не само што е вкусен и здрав за организмот, туку е познат и по своите лековити својства, кои датираат уште од античките цивилизации. Тој помага да се смири воспалението, ја ублажува кашлицата и го забрзува зараснувањето на раните. Во последниве години, неговата употреба во козметиката и негата на косата стана популарна.
Шампоните на база на мед ги освоиле срцата на многу љубители на природна нега поради нивните навлажнувачки, смирувачки и регенеративни својства. Без хемикалии, медот ја прави косата поздрава, похидрирана и сјајна – на сосема природен начин.
Како да направите шампон од мед?
Подготовката на шампон од мед е исклучително едноставна. Се што ви треба се две состојки: мед и вода. Вие може да ја прилагодите количината на вода, во зависност од тоа каква текстура сакате да има шампонот. Процесот е брз и лесен.
Рецепт:
- Во помал сад, измешајте 3 лажички мед со 100 мл млака или ладна вода.
- Добивате благ, течен шампон кој можете веднаш да го употребите.
- Ако сакате погуст шампон, намалете ја количината на вода и користете сооднос од 3 лажички мед на 3 лажички вода.
- Нанесете го шампонот на влажна коса, нежно масирајте го во скалпот и распоредете го по целата должина на косата. Потоа, исплакнете темелно со млака вода за да ги отстраните сите траги од мед. За дополнителна нега, можете да го користите вашиот редовен регенератор или да ја исплакнете косата со мешавина од вода и јаболков оцет за дополнителен сјај.
Зошто медот е добар за косата?
Медот е познат по својата способност да ја задржи влагата во косата, спречувајќи сувост и давајќи природен сјај. Тој функционира како магнет за влага, па е особено корисен за сува и оштетена коса.
Покрај тоа, медот е идеален за сув скалп и првут, бидејќи неговото хидратантно дејство ги смирува иритациите, правејќи ја косата и кожата поздрави. Ако имате чешање или суво скалп, медот може да помогне во ублажување на овие непријатни симптоми.
Медот исто така го стимулира растот на косата. Неговите регенеративни својства ги обновуваат оштетените влакна, зајакнувајќи ги од коренот и спречувајќи ги да се скршат. Исто така, има природно антисептично дејство, што помага во намалувањето на инфекциите на скалпот и во одржувањето на здравјето на косата на долг рок.
Природен мирис кој трае
Друг плус на користењето мед во негата на косата е тоа што по миењето косата задржува пријатен, природен мирис. Без синтетички мириси кои се наоѓаат во комерцијалните шампони, вашата коса ќе мириса свежо и чисто – без потреба од дополнителни производи.
Медот како универзална опција за сите типови коса
Без разлика дали имате кадрава, права, тенка или густа коса, медот е безбеден и ефикасен за сите типови коса. Поради тоа што не содржи парабени, сулфати и други штетни хемикалии, може да се користи без разлика на типот на косата. Ако сакате природна алтернатива на шампоните кои нудат моментални резултати, медот е совршен избор.
Извор: 24Sata
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево9 часа
Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги
-
Хроника2 дена
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево2 дена
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за среда (8 октомври)
-
Македонија2 дена
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија22 часа
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи
-
Хроника17 часа
По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ