Lifestyle
Направете шампон од мед и уживајте во здрава и бујна коса

Во светот на природната убавина, медот се издвојува како клучна состојка за нега на косата. Неговите навлажнувачки својства го прават совршена алтернатива на традиционалните хемиски шампони.
Медот, кој обично го поврзуваме со сладок додаток за чај, сега станува сè попопуларен во нега на косата. Наместо хемиски шампони кои нудат брзи резултати, се повеќе луѓе се свртуваат кон едноставната и ефикасна алтернатива – медот. Благодарение на своите неверојатни својства, медот се претвори во вистинска ѕвезда во рутината за „чиста убавина“, идеален за секој кој сака природен и здрав пристап кон негата на косата.
Мед – повеќе од сладок додаток за чај
Медот не само што е вкусен и здрав за организмот, туку е познат и по своите лековити својства, кои датираат уште од античките цивилизации. Тој помага да се смири воспалението, ја ублажува кашлицата и го забрзува зараснувањето на раните. Во последниве години, неговата употреба во козметиката и негата на косата стана популарна.
Шампоните на база на мед ги освоиле срцата на многу љубители на природна нега поради нивните навлажнувачки, смирувачки и регенеративни својства. Без хемикалии, медот ја прави косата поздрава, похидрирана и сјајна – на сосема природен начин.
Како да направите шампон од мед?
Подготовката на шампон од мед е исклучително едноставна. Се што ви треба се две состојки: мед и вода. Вие може да ја прилагодите количината на вода, во зависност од тоа каква текстура сакате да има шампонот. Процесот е брз и лесен.
Рецепт:
- Во помал сад, измешајте 3 лажички мед со 100 мл млака или ладна вода.
- Добивате благ, течен шампон кој можете веднаш да го употребите.
- Ако сакате погуст шампон, намалете ја количината на вода и користете сооднос од 3 лажички мед на 3 лажички вода.
- Нанесете го шампонот на влажна коса, нежно масирајте го во скалпот и распоредете го по целата должина на косата. Потоа, исплакнете темелно со млака вода за да ги отстраните сите траги од мед. За дополнителна нега, можете да го користите вашиот редовен регенератор или да ја исплакнете косата со мешавина од вода и јаболков оцет за дополнителен сјај.
Зошто медот е добар за косата?
Медот е познат по својата способност да ја задржи влагата во косата, спречувајќи сувост и давајќи природен сјај. Тој функционира како магнет за влага, па е особено корисен за сува и оштетена коса.
Покрај тоа, медот е идеален за сув скалп и првут, бидејќи неговото хидратантно дејство ги смирува иритациите, правејќи ја косата и кожата поздрави. Ако имате чешање или суво скалп, медот може да помогне во ублажување на овие непријатни симптоми.
Медот исто така го стимулира растот на косата. Неговите регенеративни својства ги обновуваат оштетените влакна, зајакнувајќи ги од коренот и спречувајќи ги да се скршат. Исто така, има природно антисептично дејство, што помага во намалувањето на инфекциите на скалпот и во одржувањето на здравјето на косата на долг рок.
Природен мирис кој трае
Друг плус на користењето мед во негата на косата е тоа што по миењето косата задржува пријатен, природен мирис. Без синтетички мириси кои се наоѓаат во комерцијалните шампони, вашата коса ќе мириса свежо и чисто – без потреба од дополнителни производи.
Медот како универзална опција за сите типови коса
Без разлика дали имате кадрава, права, тенка или густа коса, медот е безбеден и ефикасен за сите типови коса. Поради тоа што не содржи парабени, сулфати и други штетни хемикалии, може да се користи без разлика на типот на косата. Ако сакате природна алтернатива на шампоните кои нудат моментални резултати, медот е совршен избор.
Извор: 24Sata
Lifestyle
Како да го искористите празното шише за детергент за чистење?

Пред да фрлите нешто, размислете дали може повторно да се употреби. Овој совет важи за сè – од стари тегли и капаци до празни шишиња со детергент или кечап. Една штедлива домаќинка сподели трик кој ќе ви заштеди пари и ќе го олесни чистењето на домот.
Зошто никогаш не треба да ги фрлате празните шишиња со детергент?
Сигурно сте забележале дека дури и кога мислите дека сте го потрошиле целиот детергент, секогаш останува малку на ѕидовите и на дното на шишето. Наместо да го фрлите, пробајте го овој едноставен трик:
- Истурете топла вода и малку оцет во шишето.
- Протресете нежно – ќе добиете моќно средство за чистење кое ги раствора маснотиите и нечистотијата!
Можете да го користите ова решение за да ги избришете мијалниците, работните површини и тврдоглавите дамки на шпоретот.
Уште поефикасно чистење – додадете ги овие состојки!
Доколку сакате уште посилен ефект, можете да додадете:
- Сода бикарбона – за отстранување на тврдоглави дамки.
- Сок од лимон – за освежувачки мирис и посилен анти-калк ефект.
- Водород – за дезинфекција на површини.
- Етерични масла (лаванда, лимон) – за пријатен и свеж мирис во кујната.
Освен што заштедува пари, овој трик е и неверојатно практичен! Шишето со детергент е лесно за користење и можете да го носите низ кујната – од мијалникот до шпоретот. Благодарение на тесниот отвор, можете лесно да го нанесете производот токму онаму каде што е потребно, без излевање и неред.
Следниот пат кога вашето шише со детергент ќе биде при крај, не брзајте да го фрлите! Со малку креативност, можете да го претворите во корисен производ за чистење кој ќе му помогне на вашиот дом да блесне и да го задржи вашиот буџет недопрен!
Извор: Alo
Lifestyle
Храна која е ултра-обработена, но не е лоша за вашето здравје

Исхраната богата со ултра-обработена храна и нејзините ризици
Многу студии ја поврзаа исхраната богата со ултра-обработена храна со зголемен ризик од хронични здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања, дебелина и рак.
Но, не се сите ултра-обработени производи штетни.
Ултра-обработената храна е широка категорија, а експертите сметаат дека постои потреба за дополнително истражување на овие производи. Некои од нив не се толку штетни како што се претпоставува. На пример, студија од 2024 година, објавена во The Lancet Regional Health – Americas, покажала дека некои ултра-обработени производи, како леб, ладни житарки, јогурт, млечни десерти и солени грицки, не се поврзани со истите ризици за здравјето на срцето како што се зашеќерените пијалоци и преработеното месо.
Како ја објаснува оваа ситуација Бони Тауб-Дикс
Овие наоди укажуваат на важноста од разгледување на ултра-обработените производи од различни аспекти, вели Бони Тауб-Дикс, водителка на подкастот за медиуми, креатор на веб-страницата BetterThanDieting.com и авторка на книгата „Прочитај го пред да го јадеш: од етикетата до масата“.
„Не треба сите ултра-обработени производи да се осудуваат“, додава Тауб-Дикс за Health, нагласувајќи дека „некои од овие производи можат да бидат корисни и практични, обезбедувајќи лесен начин да се задоволат диететските потреби“.
Недостаток на јасност во дефиницијата
Таа исто така посочува дека неодреденоста во дефинирањето на тоа што всушност претставува ултра-обработена храна придонесува за конфузија околу кои производи треба да се избегнуваат. Додека термините „нездрава храна“ и „ултра-обработена храна“ се користат во сличен контекст, „ултра-обработена“ опфаќа многу поширока категорија.
Како дефинираат ултра-обработените производи?
Иако постојат разлики во дефинициите, Тауб-Дикс ги објаснува ултра-обработените производи како „намирници кои се значително изменети при производството и кои содржат додадени шеќери, нездрави масти, натриум и вештачки состојки“.
Еве пет намирници кои се технички ултра-обработени, но не се толку лоши за вас како другите:
1. Леб од цело зрно
„Освен ако не станете наутро и не џвакате стебленце пченица, лебот што го јадете (дури и ако е од цело зрно, органски и ‘природен’) е високо обработен“, рече Тауб-Дикс.
Сепак, преработката не ги намалува здравствените придобивки од цели зрна. Американското здружение за исхрана известува дека пченичното брашно од цело зрно задржува многу повеќе хранлива вредност за време на мелењето и печењето отколку рафинираното брашно и лебот. Лебот од цело зрно обезбедува влакна, витамини од групата Б и есенцијални хранливи материи кои можат да помогнат во поддршката на варењето и да го намалат ризикот од срцеви заболувања.
Совет: Побарајте цело зрно пченица, овес или јачмен како прва состојка и проверете кратка листа на состојки.
2. Преработено месо
Преработеното месо кое се храни со трева е подобар избор од месото кое се храни со жито. Студија од 2022 година покажала дека говедското месо одгледувано на пасишта има многу поголема содржина на омега-3 масни киселини и алфа-линоленска киселина, што го прави поздраво за срцето.
Совет: Изберете месо хрането со трева за подобра хранлива вредност.
3. Хумус
Хумусот понекогаш може да содржи многу адитиви кои го прават ултра-обработен (додадени конзерванси, ароми и натриум). Сепак, едноставниот хумус базиран на наут често содржи само неколку состојки и обезбедува влакна и малку протеини.
Совет: Изберете хумус со маслиново масло или високоолеинско сончогледово масло за додадена корист за здравјето.
4. Јогурт
Јогуртот доаѓа во широк спектар на опции, од обични незасладени сорти до оние со додадени сладости.
„Јогуртот е преработена храна, а некои јогурти кои се богати со шеќер се како бонбони во кутија“, вели Тауб-Дикс.
Меѓутоа, дури и засладениот јогурт е одличен извор на пробиотици, калциум и протеини, и е поврзан со здравствени придобивки како што се намален ризик од дијабетес тип 2.
Совет: Изберете минимално обработен, обичен јогурт и додадете овошје или мед за природен вкус.
5. Конзервирани мешунки
Конзервираните мешунки понекогаш се сметаат за ултра-обработена храна, но се меѓу најздравите намирници. Тие содржат растителни протеини, влакна и есенцијални хранливи материи.
Совет: Изберете конзервирани мешунки со ниска содржина на натриум и плакнете ги за да ја намалите содржината на сол.
Извор: N1Info
Lifestyle
Научници открија метод за совршено варени јајца

Ако мислите дека сте ја усовршиле техниката на варење јајца, можеби сè уште не сте го подготвиле „совршеното“ варено јајце.
Варењето јајца е предизвик затоа што белката и жолчката имаат различен состав и бараат различни температури за да се постигне идеална текстура и вкус. Но, научниците сега тврдат дека го откриле совршениот метод – техника наречена периодично готвење.
Овој метод вклучува наизменично потопување на јајцата во топла и млака вода, што овозможува оптимално готвење на белката и жолчката без нивно раздвојување, според студијата објавена на 6 февруари во списанието Communications Engineering.
Најголемата предност на овој метод е што го зачувува најголемото количество хранливи материи, во споредба со традиционалните методи како што се тврдо варење или sous vide (готвење во вакуум).
Како се подготвува совршено варено јајце?
Водечкиот автор на студијата, д-р Ернесто Ди Мајо од Универзитетот во Неапол Федерико II, вели дека експериментот не бил направен со лабораториска опрема, туку во неговата домашна кујна. Со други зборови, секој може да го проба овој метод.
Еве како изгледа процесот на варење:
- Наполнете тенџере со вода и загрејте ја на 100°C.
- Подгответе друго тенџере со млака вода на 30°C.
- Потопете свежо, излупено пилешко јајце во врелата вода две минути.
- Потоа преместете го во млаката вода на две минути.
- Повторете го овој циклус осум пати (вкупно 32 минути).
Како работи оваа техника?
За разлика од традиционалните методи каде што температурата во јајцето постепено се зголемува, периодичниот метод одржува постојана температура на жолчката од 67°C, додека белката достигнува температури од 87°C до 100°C во топла вода и 30°C до 55°C во млака вода.
Овој балансиран термички процес овозможува белката да стане цврста, а жолчката да остане кремаста, без премногу стврднување или одвојување.
Дали вреди да се проба?
Регистрираниот диететичар и писател на рецепти, Мика Сива, вели дека методот има совршена научна логика. „Готвењето е всушност наука – контролирањето на температурата според својствата на протеините во јајцето значително го подобрува квалитетот“, додава тој.
Сепак, некои се сомневаат во практичноста на овој метод. „Повеќето луѓе сакаат побрз начин за подготовка на јајца, а не метод што трае 32 минути“, вели Сива.
Без разлика дали ќе одлучите да го пробате или не, ова истражување покажува дека дури и наједноставните јадења можат да се усовршат со вистинската комбинација на наука и трпение.
Извор: N1info
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Култура1 ден
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Македонија2 дена
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Автомобили2 дена
Овие половни автомобили значително поскапеа – дали возите еден од нив?
-
Македонија9 часа
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Свет2 дена
Научниците предупредуваат: Глобалното топење на глечерите се забрзува
-
Магазин16 часа
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети