Lifestyle
Научниците открија дали палминото масло е здраво или не

Палминото масло долго време има лоша репутација, но вистинското прашање е како навистина влијае врз нашето здравје.
Во која храна се наоѓа палминото масло?
Според Very Well Health, палминото масло е разноврсна состојка што се наоѓа во речиси половина од сите пакувани производи во супермаркетите.
Причината зошто толку често се користи е тоа што останува полуцврсто на собна температура и е отпорно на оксидација, што го прави идеално за продолжување на рокот на траење на производите.
Некои од намирниците кои содржат палмино масло се:
- Леб
- Слатки и чипс
- Чоколадо
- Замрзнати и готови оброци
- Сладолед и пица
- Намази (маргарин, путер од кикирики)
Покрај храната, палминото масло се наоѓа и во многу хигиенски производи, како паста за заби, дезодоранси и шампони.
Состав на палминото масло
Како и другите масла, палминото масло е 100% маснотија, но е богато со заситени масти. Во него има околу 50% заситени масти, додека кај маслиновото масло, тој процент е само 14%.
Една лажица палмино масло содржи:
- 120 калории
- 14 g масти (7 g заситени, 5 g мононезаситени, 1 g полинезаситени)
- 14% од дневната вредност на витамин Е
Добро или лошо за здравјето?
Според Healthline, палминото масло има некои здравствени придобивки, како подобрување на мозочната функција и намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Сепак, Харвард нагласува дека ова масло добило лоша репутација бидејќи е богато со заситени масти, кои можат да го зголемат ЛДЛ („лошиот“) холестерол и триглицеридите, што претставува ризик фактор за срцеви заболувања.
Во минатото, транс мастите беа сметани за најштетни за здравјето, но со нивното намалување, палминото масло стана главна алтернатива. Иако не содржи транс масти, тоа не значи дека е здрав избор.
Според експертите, наместо палмино масло, најдобро е да се користат масла што природно остануваат течни на собна температура, како маслиновото масло.
Потенцијални ризици
Една од главните недостатоци на палминото масло е тоа што содржи палмитинска киселина, заситена масна киселина што може да предизвика воспаленија, отпорност на инсулин и зголемување на телесната тежина.
Компаративна студија од 2017 година покажа дека палмитинската киселина придонесува значително повеќе за воспаленија во телото отколку маслиновото масло.
Заклучок
Палминото масло е подобар избор од транс мастите, но сè уште не е најздравата опција. Доколку сакате подобра алтернатива, маслиновото масло и другите растителни масла се многу поздрава опција за долгорочно здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Како да го исчистите шпоретот без штетни хемикалии: Еден природен трик што сите го имаме дома

Чистењето на шпоретот и рерната знае да биде вистински предизвик, особено кога станува збор за наталожената маснотија и изгорените дамки. Но, решението може да се крие во нешто што веќе го имате во кујната – сода бикарбона.
Зошто маснотиите се толку тврдоглави?
При готвењето, честопати доаѓа до прскање масло и создавање на маснотии кои под дејство на топлината се лепат за површините. Со текот на времето, тие стануваат изгорени дамки кои не се отстрануваат лесно – дури ни со триење и силни детергенти.
Содата бикарбона – природен чистач
Содата е алкална супстанца, додека остатоците од храна и маснотии се кисели. Кога ќе се комбинираат, содата ги неутрализира киселините и ги разградува мастите, правејќи ги полесни за чистење. Дополнително, таа е благо абразивна, што овозможува физичко отстранување на изгорени траги без да ги оштети површините.
Како да подготвите природна паста за чистење
-
Измешајте сода бикарбона со малку вода за да добиете густа паста.
-
Пред нанесување, извадете ги решетките од рерната и капаците од ринглите, и ставете ги во топла вода со малку детергент.
-
Со ракавици, нанесете ја пастата директно на изгорените и масни површини – избегнувајќи ги грејните елементи.
-
Оставете да стои околу 15 минути.
-
Избришете со влажна крпа.
За дополнителен сјај – оцет и вода
По отстранувањето на пастата, можете да испрскате мешавина од оцет и вода (1:3). Ова ќе ги отстрани остатоците од сода и ќе им даде дополнителен сјај на површините. На крај, сè пребришете со сува и чиста крпа.
Заклучок
Со едноставни природни состојки како сода и оцет, можете лесно да ги исчистите тврдоглавите дамки на рерната и шпоретот – без хемикалии, без гребење и без непријатни мириси. Овој начин е евтин, ефикасен и безбеден за секој дом.
Извор: Alo
Lifestyle
Сè што треба да знаете за перењето фармерки

Фармерките се еден од најпопуларните и најносени парчиња облека, но нивното перење често предизвикува дилеми. Дали треба да ги перете после секое носење? На која температура? Што ако се црни?
Во овој текст ќе дознаете како да ги одржувате вашите фармерки за да траат подолго и да го задржат својот изглед.
Температурата е клучна
Иако фармерките се издржливи, перењето на висока температура може да им наштети. Експертите препорачуваат:
-
Избегнувајте 60° или 90°C – овие температури може да предизвикаат собирање, избледување и оштетување на материјалот.
-
Користете ладна или млака вода – тоа го продолжува векот на ткаенината и ја зачувува бојата.
-
Течен детергент е поблага опција од прашокот.
Која програма е најдобра?
Модерните машини често имаат посебна програма за фармерки. Ако вашата ја нема:
-
Изберете програма за деликатна облека или рачно перење.
-
Користете помал број вртежи (обртки) за центрифуга.
Овие поставки помагаат фармерките да ја задржат формата и структурата.
Колку често треба да се перат фармерките?
Не е потребно да ги перете по секое носење. Општа препорака е:
-
На секое трето до петто носење.
Но, ако:
-
Многу се потите
-
Користите креми или лосиони
-
Сте биле многу активни во текот на денот
…тогаш можеби треба да ги перете и почесто.
Како да ги перете црните фармерки?
Црните фармерки избледуваат полесно, затоа:
-
Перете ги наопаку
-
Користете детергент за темна облека
-
Избегнувајте сушење во машина
-
Секогаш користете ладна вода
Црната боја се задржува подолго со овие трикови.
Корисни совети за одржување
-
Носете долна облека под фармерките за да се спречи акумулирање на пот и бактерии.
-
Соблекувајте ги кога сте дома – немојте да ги носите со часови без потреба.
-
Избегнувајте носење во лето ако многу се потите.
-
Исчистете локално дамки наместо веднаш да ги перете.
-
Обесете ги наопаку помеѓу носењата за да се проветрат.
Заклучок
Фармерките не мора да се влошат после неколку перења – со правилна нега ќе изгледаат како нови со години. Користете ладна вода, блага програма и разумна фреквенција на перење за да ги зачувате бојата и структурата.
Извор: Dnevnik
Lifestyle
Колку кафе е премногу? Експертите откриваат каде е границата

За многу луѓе, кафето е незаменлив дел од секојдневието – посебно наутро. Но, иако има многу здравствени придобивки, важно е да се знае колку е доволно, а кога кафето може да стане ризик по здравјето.
Колку кафе е дозволено дневно?
Според Американската администрација за храна и лекови (FDA), се препорачува дневниот внес на кофеин да не надминува 400 милиграми – што е приближно четири шолји кафе. Но, треба да се има предвид дека кофеин се внесува и преку чаеви, енергетски пијалоци, газирани сокови, па дури и чоколадо.
Голема студија од Харвард, која вклучила речиси 50.000 жени над 30 години, покажала дека консумирање од една до три шолји кафе дневно е поврзано со поздраво стареење, помал ризик од срцеви заболувања и пониска смртност.
Кога станува опасно?
Истражување објавено во 2022 година во Journal of the American Heart Association открива дека луѓето со висок крвен притисок кои пијат многу кафе имаат поголем ризик од срцеви болести. Исто така, некои студии го поврзуваат прекумерното консумирање кафе со зголемен ризик од деменција.
Како да знаете дали претерувате?
Не секој организам реагира исто на кофеин. Кај некои луѓе дури и една шолја може да предизвика немир, забрзано чукање на срцето или проблеми со спиење. Ако почувствувате вакви симптоми, нутриционистите советуваат да го намалите внесот на кафе.
Кој треба да биде особено внимателен?
-
Бремени жени: Максимум 200 мг кофеин дневно.
-
Луѓе со дијабетес или срцеви болести: Да внимаваат и на додатоци како шеќер и млеко.
-
Тинејџери: Се препорачува целосно избегнување на кофеин.
Корисни совети за консумирање кафе:
-
Избегнувајте кафе на празен стомак – најпрво пијте вода или јадете нешто лесно.
-
Ако имате проблеми со спиење, ограничете го консумирањето само наутро.
-
Две до три шолји кафе пред пладне се сметаат за безбедни, според холистичкиот експерт Дипак Чопра и нутриционистката Роксана Ехсани.
Заклучок:
Умереноста е клучна. Кафето може да биде корисно за здравјето, но претерувањето – особено кај чувствителни лица – носи сериозни ризици. Слушајте го вашето тело и прилагодете го внесот според сопствените реакции и здравствени состојби.
Извор: Alo
-
Кичево2 дена
(ГАЛЕРИЈА) Кичевската Коњаница беше вистинска атракција во центарот на градот, вечна да биде традицијата и среќен патот!
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (29 јули)
-
Временска прогноза23 часа
Најава за пороен дожд од утре, температурите би се спуштиле за половина од достигнатиот максимум од минатата седмица
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за среда (30 јули)
-
Македонија2 дена
МВР со пофалби за СВР Охрид, Граничното управување, РЦ за ГР Запад е во континуирано подобрување на оперативната ефикасност
-
Македонија2 дена
Од ноќеска цената на дизелот и бензинот се намалува
-
Lifestyle22 часа
Колку кафе е премногу? Експертите откриваат каде е границата
-
Lifestyle22 часа
Сè што треба да знаете за перењето фармерки