Lifestyle
Научниците открија колку мравки живеат на Земјата

Се предвидува дека човечката популација во светот ќе надмине 8 милијарди во наредните месеци. Во споредба со мравките, тоа е тажна пресвртница.
Научниците ја направија досега најтемелната проценка за глобалната популација на мравки – инсекти кои се населуваат речиси насекаде на планетата – а проценетиот вкупен износ е неверојатни 20 милијарди, или околу 2,5 милиони за секој човек.
Ова не треба да изненадува со оглед на тоа колку се сеприсутни овие раздвижени и социјални инсекти и фактот дека тие напредуваат уште од ерата на диносаурусите, а најстариот познат фосил на мравка датира од пред 100 милиони години во периодот на Креда.
„Мравките секако играат централна улога во речиси секој копнеен екосистем“, вели ентомологот Патрик Шултхајс од Универзитетот во Вирцбург во Германија и Универзитетот во Хонг Конг, коавтор на студија објавена минатата недела во списанието Proceedings of the National Academy of науки.
„Тие се многу важни за циклусот на хранливи материи, процесите на распаѓање, растурање и промена на семето на растенијата. Мравките се исто така исклучително разновидна група на инсекти, со различни видови кои исполнуваат широк спектар на функции. Но, најмногу од сè, нивната нумеричка репрезентација е она што ги прави клучни играчи за животната средина“, рече Шултајс.
Постојат повеќе од 12.000 познати видови на мравки, кои се генерално црни, кафеави или црвени по боја и имаат тело сегментирано на три дела. Со големина од околу 1 мм до околу 3 см, мравките обично живеат во почва, лисја или растенија во распаѓање – а понекогаш и во човечки кујни.
Мравките, чии најблиски роднини се пчелите и осите, живеат речиси насекаде на Земјата, како што знае секој планинар, освен Антарктикот, Гренланд, Исланд и некои островски држави.
„Бев изненаден од фактот дека биомасата на мравките е поголема од биомасата на дивите цицачи и птици заедно и што достигнува 20 проценти од човечката биомаса. Тоа ви дава разбирање за обемот на нивното влијание“, рече екологистот и ко-автор на студијата Сабине Нутен, исто така од Универзитетот во Вирцбург и Универзитетот во Хонг Конг.
„Сметам дека огромната разновидност на мравките е фасцинантна. Тие можат да бидат мали или огромни и да ги покажат најбизарните адаптации“, додаде Нутен, наведувајќи го широко распространетиот род на мравки наречени Струмигенис, познати по нивните долги, шилести усти што се користат за лов на мали безрбетници.
Истражувачите ја засноваа својата анализа на 489 студии на популации на мравки на сите континенти каде што живеат мравките.
„Нашиот збир на податоци е збир на огромниот напор на илјадници научници. Така, успеавме да го екстраполираме бројот на мравки за различни региони во светот и да го процениме нивниот вкупен глобален број и биомаса“, рече Шултајс.
Најмногу мравки во тропските области
Откриено е дека тропските области содржат многу повеќе мравки од другите области, при што шумите и сушните области имаат повеќе мравки од урбаните области.
„Има одредени делови од светот каде што имаме малку податоци и не можеме да излеземе со сигурни проценки за сите континенти. Африка е еден таков пример. Одамна знаеме дека е континент многу богат со мравки, но и недоволно проучен“, изјави Шултајс.
Мравките генерално живеат во колонии кои понекогаш се состојат од милиони од нив поделени во групи со различни улоги како работници, војници и кралици. Работниците, сите жени, се грижат за поголемата кралица и нејзиното потомство, го одржуваат гнездото и бараат храна. Мажјаците се парат со матиците, а потоа умираат.
„Некои мравки секако може да бидат многу досадни, но тоа е човечката перспектива“, рече Шултајс.
„Повеќето мравки се всушност многу корисни, дури и за нас луѓето“, додаде Шултајс. „Размислете за количината на органска материја што 20 милијарди мравки ја транспортираат, отстрануваат, рециклираат и јадат. Всушност, мравките се толку суштински за измазнување на биолошките процеси што може да се сметаат за инженери на екосистемот. Покојниот научник за мравки Е.О. Вилсон еднаш ги нарече „малите нешта што го прават светот да се врти““.
Lifestyle
Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење

Ако сакате да ја подобрите когнитивната функција, да одржувате високо ниво на енергија и истовремено да поддржувате здрава исхрана, јаткастите плодови можат да бидат вашиот најдобар сојузник. Истражувањата покажуваат дека оревите и другите јаткасти плодови не само што ја подобруваат менталната јасност, туку и го зајакнуваат имунитетот и помагаат во контролата на тежината.
Зошто јаткастите плодови се идеален избор за појадок?
Јаткастите плодови се богати со здрави масти, протеини, влакна и витамини, што ги прави совршена храна за почеток на денот. Еве ги нивните главни придобивки:
- Подобрување на концентрацијата и меморијата
- Зголемена енергија и издржливост
- Поддршка за кардиоваскуларниот систем
- Зајакнување на имунитетот
- Контрола на тежината
- Одржување на стабилно ниво на шеќер во крвта
Оревите го подобруваат менталниот фокус
Научни истражувања покажуваат дека луѓето кои консумираат јаткасти плодови за појадок имаат подобро време на реакција, поголема концентрација и зголемена способност за мултитаскинг во текот на денот.
Стабилизирање на шеќерот во крвта
Оревите го регулираат нивото на гликоза во крвта, што е клучно за одржување на будноста и когнитивните функции. Гликозата го поддржува мозокот, ја подобрува меморијата и ја олеснува обработката на информации.
Зајакнување на имунитетот
Богати со витамин Е, магнезиум и цинк, оревите го зајакнуваат имунолошкиот систем. Витаминот Е делува како антиоксиданс кој ги штити клетките од оштетување и помага во борбата против инфекции.
Подобрување на здравјето на срцето
Јаткастите плодови содржат омега-3 масни киселини, кои помагаат во намалување на холестеролот и одржување на здрави крвни садови. Ова може да помогне во спречување на срцеви заболувања.
Контрола на телесната тежина
Иако се богати со калории, оревите обезбедуваат долготрајно чувство на ситост поради високата содржина на протеини и влакна. Ова ја намалува потребата за грицкање и помага во одржување на здрава телесна тежина.
Како да ги внесете оревите во појадокот?
- Додадете ги во овесна каша – Сечканите јаткасти плодови додаваат крцкавост и дополнителна енергија.
- Измешајте ги со гранола – Комбинацијата со суво овошје создава балансиран и хранлив оброк.
- Посипете ги врз јогурт или овошна салата – Со минимален труд, добивате енергетска бомба.
Заклучок
Кога барате брз, лесен и здрав појадок, јаткастите плодови можат значително да го подобрат вашето физичко и ментално здравје. Вклучете ги во вашето утринско мени и искористете ги сите нивни придобивки!
Извор: LIZ
Lifestyle
Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!

Кога е идеалното време за првото утринско кафе? Научниците го имаат одговорот!
Ако сакате да извлечете максимум од утринското кафе, можеби треба да почекате малку – вашето тело ќе ви се заблагодари!
Дали го пиете кафето премногу рано?
Многу луѓе посегнуваат по шолја кафе веднаш штом ќе ги отворат очите, но научниците предупредуваат дека тоа можеби не е најдобриот избор. Др. Нина Речорзек од Универзитетот во Кембриџ објаснува дека консумирањето кафе веднаш по будењето може да биде „бескорисно“ и советува да се одложи првата доза на кофеин.
Нашето тело природно произведува кортизол – хормон кој нè буди и ни дава енергија. Ако испиеме кафе веднаш, го зголемуваме нивото на кортизол, што може да доведе до зголемена толеранција на кофеин и потенцијална зависност од него.
Колку време треба да чекате пред првата шолја кафе?
Според експертите, најдобро е да се почека најмалку еден час по будењето пред да се испие првото кафе. Др. Речорзек нагласува дека „чекањето еден час може да биде корисно“, бидејќи овозможува телото природно да се разбуди.
Овој став го поддржува и експертот за спиење Рекс Исап, кој за BristolLive изјави дека одложувањето на кафето овозможува подобра регулација на енергијата во текот на денот.
Како кафето влијае врз телото?
Научните истражувања не даваат целосно едногласни заклучоци, но некои студии откриваат интересни сознанија:
- Студија од 2008 година покажала дека редовното консумирање кофеин може да го намали природниот одговор на кортизол.
- Истражувања укажуваат дека кафето има антиинфламаторни придобивки.
- Студија во European Heart Journal го поврзува правилното време на пиење кафе со подолг животен век.
- Истражување објавено во British Journal of Nutrition предупредува дека црното кафе наутро може негативно да влијае на контролата на шеќерот во крвта.
Колку кофеин е премногу?
Според NHS, умереното внесување кофеин е важно, бидејќи некои луѓе се почувствителни на него од другите. Особено, бремените жени не треба да внесуваат повеќе од 200 mg кофеин дневно, бидејќи тоа може да го зголеми ризикот од спонтан абортус или ниска родилна тежина.
Заклучок
Ако сакате максимално да ги искористите ефектите на кафето, најдобро е да почекате барем еден час по будењето пред да ја испиете првата шолја. Така, ќе му дадете време на телото природно да се разбуди и ќе ја зголемите ефикасноста на кофеинот.
Извор: Večernji
Lifestyle
Несакани ефекти од секојдневното консумирање компири

Компирите се богати со витамин Ц, влакна, калиум, магнезиум и витамин Б6, што ги прави хранлив избор. Сепак, нивното пречесто консумирање може да доведе до одредени здравствени проблеми.
1. Висок шеќер во крвта
- Компирите содржат многу јаглехидрати, кои можат да предизвикаат нагли скокови на шеќерот во крвта.
- Ова е особено штетно за луѓето со дијабетес или за оние кои имаат ризик од развој на оваа состојба.
2. Зголемување на телесната тежина
- Бидејќи компирот е висококалорична храна, честото консумирање може да доведе до зголемување на телесната тежина.
- Ова е особено изразено кога се пржат или комбинираат со масни додатоци како путер, сирење или павлака.
3. Дигестивни проблеми
- Преголема количина на скроб во компирот може да предизвика надуеност, гасови и варење.
- Ова особено важи ако компирот не е правилно подготвен или е дел од еднолична исхрана.
4. Нерамнотежа на хранливи материи
- Иако компирот содржи важни витамини и минерали, тој нема доволно протеини и здрави масти.
- Ако го консумирате премногу често, може да доведе до неурамнотежена исхрана.
5. Висок крвен притисок
- Пржениот компир, особено помфритот, содржи многу сол и нездрави масти, што може да го зголеми ризикот од хипертензија.
- Високиот внес на натриум со текот на времето може да доведе до срцеви заболувања.
Како да јадете компири на здрав начин?
✔ Избирајте цели, неизлупени компири за да ги зачувате хранливите материи.
✔ Наместо да ги пржите, варете, печете или гответе во рерна.
✔ Консумирајте умерени количини и избегнувајте зелени компири, бидејќи тие содржат штетни соединенија.
Извор: N1info
-
Хроника2 дена
Странските медиуми со траорни фотографии и директни преноси известуваат од Кочани и покрај најострата и недвосмислена осуда на Владата!
-
Хроника2 дена
МВР ги овјави имињата на трагично загинатите во Кочани
-
Хроника2 дена
Ана Костадиновска за прв пат се огласи на фејсбук и прости од своето второ семејство
-
Кичево2 дена
В сабота во нашиот храм Св. Петар и Павле – Кичево, ќе се богослужи Заупокоена Литургија, поради смртта на трагично загинатите во Кочани
-
Кичево23 часа
Со едногласна одлука советот на Општина Кичево изгласа финансиска помош за настраданите во Кочани
-
Македонија14 часа
(ВИДЕО) Огромен пожар во Струмица, помеѓу Софилар – Баница, ветерот дополнително го отежнува дејствувањето, за состојбата се огласи и градоначалникот
-
Скопје2 дена
(ФОТО) На „Бит Пазар“ пронајдени и одземени 10,000 пиротехнички средства наменети за продажба
-
Македонија2 дена
ЗНМ со уште еден апел до колегите новинари кои известуваат од Кочани