Lifestyle
Научниците откриваат: Зошто не треба да јадете банани на празен стомак

Бананите се едно од најпопуларните и најдостапните овошја ширум светот, а нивната висока енергетска вредност ги прави омилени за спортистите и сите кои сакаат брз извор на енергија. Но, иако се вкусни и хранливи, јадењето банани на празен стомак може да има неочекувани последици по нашето здравје.
Според истражувањата од Школата за јавно здравје на Харвард, начинот и времето на консумирање на овие плодови играат клучна улога во одржувањето на оптимално здравје. Во продолжение ви откриваме зошто треба да избегнувате да јадете банани на празен стомак.
1. Ненадеен скок на шеќерот во крвта
Бананите се богати со природни шеќери, а една средна банана содржи околу 15 грама шеќер. Кога ги јадете на празен стомак, овие шеќери брзо се апсорбираат, предизвикувајќи нагло зголемување на нивото на гликоза во крвта. Ова создава краткотраен пораст на енергијата, но веднаш по тоа следува пад на нивото на шеќерот, што може да доведе до замор, главоболки и раздразливост.
Така, појадувањето банана на празен стомак може да има посебни ризици за лицата со дијабетес или преддијабетес, бидејќи овие осцилации во шеќерот можат да предизвикаат сериозни проблеми со нивниот метаболизам и инсулинската чувствителност.
2. Влијание на дигестивниот систем
Бананите се кисели и нивната природа може да предизвика металоиди и дигестивни проблеми кога се консумираат на празен стомак. Најчесто, ова доведува до надуеност, формирање на гасови и зголемено производство на стомачна киселина. Многу луѓе се жалат на непријатни стомачни проблеми, кои може да траат неколку часа, а понекогаш и запек.
3. Влијание на срцето и минералите
Бананите се богати со минерали како магнезиум и калиум, кои се важни за здравјето на срцето. Меѓутоа, нивното консумирање на празен стомак може да ја наруши рамнотежата на магнезиум и калциум во крвта. Оваа нерамнотежа може да има негативен ефект на работата на срцето, а исто така може да ја намали апсорпцијата на важни минерали како железото.
Како правилно да се консумираат бананите?
За да ги искористите сите здравствени придобивки од бананите, важно е да ги јадете во вистинско време и со вистински комбинации. Експертите за исхрана препорачуваат:
- Идеално време: Бананите треба да се јадат како дел од оброк или ужина, најдобро по појадок. Избегнувајте да ги јадете на празен стомак.
- Препорачани комбинации: Комбинирајте ги со јогурт, грчки јогурт или овесна каша. Јаткастите плодови и семките, исто така, се добри додатоци. Комбинирањето со цели зрна помага во подобро ослободување на енергија во текот на денот.
- Правилна доза: Една средна банана (околу 120 грама) е оптимална дневна доза за повеќето луѓе.
Дополнителни придобивки од правилната потрошувачка
Консумирањето банани во правилни комбинации и количини може да донесе бројни здравствени предности. Овие придобивки вклучуваат подобрено варење, подобрување на здравјето на срцето, регулирање на крвниот притисок, како и поддршка на мускулната функција. Бананите се извор на брза и одржлива енергија, особено ако се консумираат на вистински начин.
Заклучок: Правилната потрошувачка на банани може значително да го подобри вашето здравје. Најважно е да се избегнува јадењето на празен стомак, бидејќи тоа може да доведе до непријатни здравствени последици. Запомнете: комбинацијата со друга храна е клучот за максимални придобивки од оваа хранлива и вкусна тропска деликатеса.
Извор: B92
Lifestyle
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови

Цезар салатата е еден од најпопуларните оброци за оние што сакаат лесен, но заситувачки ручек или вечера. Богата со протеини и свежи состојки, оваа салата ќе ве држи сити со часови, а притоа е едноставна за подготовка.
Потребни состојки:
• 250 г бело пилешко месо
• 100 г сланина
• 5 парчиња бисквити (исечени на коцки)
• 1 глава зелена салата
• 1 чаша кисела павлака
• Мајонез по вкус
• Маслиново масло за пржење
• 1 домат
• 1 чешне лук
• Сок од најмалку половина лимон
• Сол и бибер по вкус
• Рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Пилешкото месо исечете го на коцки и пропржете го на маслиново масло додека не добие златна боја. Потоа во истиот сад кратко испржете ја ситно сечканата сланина и лукот.
Во голема чинија измешајте ја зелената салата со подготвеното пилешко месо, сланината, лукот и исечканиот домат.
Во посебен сад измешајте ја киселата павлака, мајонезот и сокот од лимон, па со добиениот дресинг прелијте ја салатата.
На крај, додадете ги испржените бисквити и наросете со рендан пармезан.
Совет: За уште побогат вкус, можете да додадете маслинки или варено јајце.
Оваа салата е одличен избор за оброк кој комбинира свежина, кремаст дресинг и крцкави елементи – идеално за летните денови или како лесна вечера.
Извор: Alo
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
-
Временска прогноза24 часа
Сепак следува промена на времето во Македонија, ова се метео информациите според Попоски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (4 јули)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) ТППЕ Кичево: Нов случај со запалена дива депонија во кичевско
-
Македонија1 ден
Времена измена на сообраќај со пренасочување на делница „Пресека-Песочан“ на автопат А2 Кичево-Охрид
-
Спорт21 час
Во недела започнува традиционалниот турнир во мал фудбал во с.Староец кичевско
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за сабота (5 јули)
-
Скопје1 ден
МВР за пофалба, експресно го пронајдоа мотоциклистот кој усмрти пешак
-
Автомобили19 часа
Генијален трик за заштеда на гориво: Сè зависи од едно копче во автомобилот