Lifestyle
Научниците се уште ги откриваат тајните на „Мона Лиза“: Магичната состојка на боите на Да Винчи, еден век подоцна ја искористил и Рембрант

Енигматичниот портрет на „Мона Лиза“ на Леонардо да Винчи, еден од најголемите уметници на сите времиња, долго време го привлекува вниманието на љубителите на уметноста и експертите кои многупати го проучувале.
Во најновата анализа, чии резултати беа објавени во „Journal of the American Chemical Society“, беа откриени нови детали за легендарната слика.
Со помош на забрзувач на честички, истражувачите го анализираа хемискиот состав на мал примерок од боја од оваа слика, во кој открија ретко соединение познато како плумбонакрит, претходно изолирано од примероците од познатиот мурал на Леонардо „Тајната вечера“.
Плумонакрит се формира од оловниот оксид, а неговото присуство сугерира дека сликарот користел оловен оксид во прав за да ја направи бојата погуста и посува. Историчарите на уметност и претходно се сомневаа дека тоа е така, но дури сега таа теорија е потврдена.
Откритието еден ден би можело да се покаже корисно за конзервација на сликите на Да Винчи, вели водачот на студијата Виктор Гонзалес, хемичар во францускиот Национален центар за научни истражувања.
„Колку повеќе учиме за неговите методи и составот на неговите бои, толку поуспешна ќе биде реставрацијата на неговите дела“, додаде експертот.
Се смета дека Леонардо измешал оловен оксид со масло од орев или ленено семе, а потоа ја загревал смесата додека не формирал густа паста. Бидејќи оловниот оксид има портокалова боја, на сликата ќе и даде златна нијанса.
Смесата веројатно ја користел како основа на дрвената плоча на која била насликана „Мона Лиза“ помеѓу 1503 и 1519 година.
Не е првпат научниците да пронајдат плумбонакрит во делата на старите мајстори. Претходно беше утврдено дека соединението се наоѓа и во сликите на Рембрант, како „Ноќна стража“ (1642), пишува „Smithsonian Magazine“.
Бидејќи фламанскиот мајстор живеел и создавал повеќе од сто години по Леонардо, ова откритие сугерира дека мешавината од олово-оксид била „одличен рецепт“ пренесен низ генерациите.
Тимот не најде многу референци за оловниот оксид во белешките на Леонардо, а кога тој го спомна соединението, тоа обично се однесуваше на лекови за коса и кожа.
/EuroNews
Lifestyle
За само 10 минути, вашите фуги ќе блеснат како нови: трик што ја враќа белината без многу трошок

Со текот на времето, фугите меѓу плочките потемнуваат, стануваат валкани и тешко се чистат. Наместо да користите силни средства како белило, постои едноставен и евтин начин со кој ќе ги направите повторно бели – и тоа за само десет минути.
Што ви е потребно:
-
Малку хидроген (се купува во аптека – безбеден е за користење во домаќинство)
-
Сода бикарбона
-
Стара четка за заби или мека четка
-
Крпа и топла вода
Постапка:
-
Прво, пребришете ги плочките со влажна крпа за да ја омекнете нечистотијата.
-
Во мала чаша, измешајте две лажици сода бикарбона со малку хидроген – колку да се добие густа паста.
-
Со четката нанесете ја смесата директно врз фугите и оставете да стои околу 10 минути.
-
Потоа, со кружни движења, истријте ги фугите. Ќе забележите како нечистотијата се отстранува веднаш.
-
На крај, исплакнете со топла вода и пребришете со сува крпа.
По само неколку минути, вашите фуги ќе изгледаат бели и чисти како нови, без непријатен мирис и без скапи средства за чистење.
Овој природен метод е безбеден, ефтин и ефикасен, а хидрогенот што го користите е ист оној што често се користи за дезинфекција на рани — значи нема никаква опасност при употреба.
Пробајте го овој домашен трик – ќе ве изненади колку брзо ќе се исчисти купатилото, а фугите повторно ќе заблескаат како првиот ден!
Извор: B92
Lifestyle
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака

Тиквата е една од најздравите есенски намирници, богата со хранливи состојки и корисна за целото тело. Сè што треба да направите е да ја вклучите почесто во вашето мени – варена, печена, во чорби или дури и како десерт.
Многумина ја обожаваат есента токму поради тиквата. Освен што е вкусна и декоративна, таа има и бројни лековити својства кои придонесуваат за подобро здравје и виталност. Еве пет причини зошто треба редовно да ја јадете:
1. Помага во одржување на телесната тежина
Сто грама тиква содржи помалку од 30 калории и над 90% вода, што ја прави совршена диетална храна. Редовната консумација ја намалува количината на лош холестерол во крвта и помага при контролирање на апетитот.
2. Ја зајакнува имунитетот и го штити видот
Портокаловата боја на тиквата доаѓа од бета-каротенот, антиоксиданс кој го зајакнува имунолошкиот систем и ги штити очите. Тиквата, исто така, содржи витамини Ц, Е и К, како и калиум, калциум и железо – комбинација која го зацврстува организмот и ја зголемува отпорноста на настинки.
3. Го подобрува варењето на храната
Благодарение на високата содржина на растителни влакна, тиквата го поттикнува варењето и го смирува дигестивниот систем. Пектинот и целулозата помагаат при запек и воспаление на дебелото црево, што ја прави идеална намирница за чувствителен желудник.
4. Го штити здравјето на простатата
Маслото од семки од тиква е богато со есенцијални масни киселини и има благотворно дејство врз здравјето на простатата. Редовното консумирање може да помогне во спречување на воспалителни процеси и да делува превентивно против појава на канцерогени промени.
5. Грицкајте семки за подобро расположение
Семките од тиква се вистински природен еликсир. Тие го намалуваат стресот и анксиозноста, го подобруваат расположението и помагаат во регулирање на шеќерот во крвта. Богати се со цинк и здрави незаситени масти, кои ја зголемуваат чувствителноста на телото на инсулин и придонесуваат за здрави коски.
Само 30 грама семки од тиква содржат околу 5 грама протеини – идеални за луѓе што сакаат да останат сити подолго време и да одржат здрава исхрана.
Извор: Kurir
Lifestyle
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие

Кога мирисот на свежо сварен џем од јаболка ќе се прошири низ кујната, тешко е да се остане рамнодушен. Овој едноставен рецепт не бара многу состојки, а резултатот е совршен – густ, миризлив и идеален за премачкување на топол леб или палачинки.
Домашен џем од јаболка
Состојки:
-
1 кг јаболка
-
1 чаша вода
-
½ кг шеќер
-
1 лажичка сок од лимон
-
Прстофат лимонска киселина
Подготовка:
-
Измијте ги и излупете ги јаболката, извадете ја семката и исечете ги на помали парчиња.
-
Ставете ги во тенџере, додајте една чаша вода и варете додека не омекнат целосно.
-
Сварените јаболка сомелете ги во мазна смеса со миксер или блендер.
-
Вратете го пирето во тенџерето, додадете шеќер, сок од лимон и малку лимонска киселина, па добро измешајте.
-
Гответе на тивок оган, мешајќи повремено, додека смесата не се претвори во густ, сјаен џем.
-
Топлиот џем сипете го во топли, стерилизирани тегли, цврсто затворете ги и свртете ги наопаку за да се создаде вакуум.
Совет: За дополнителна арома, можете да додадете прстофат цимет или малку ванила – совршено ќе го нагласат вкусот на јаболкото.
Овој домашен џем од јаболка е совршен за топол леб, тост, палачинки или како додаток во колачи, кифлички, пити и други есенски десерти.
Пријатно!
Извор: Danas
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (21 октомври)
-
Магазин16 часа
(ФОТО) По 25 години во „Бигорскиот манастир“ се враќа копаничарската колонија
-
Македонија2 дена
Дизелот со намалена цена од ноќеска, додека бензините остануваат со иста цена
-
Временска прогноза2 дена
Пред нас период на суво време и значително топло
-
Lifestyle2 дена
5 причини да јадете тиква: Ако сакате да ослабете, подгответе ја вака
-
Lifestyle2 дена
Со топол леб или палачинки: Овој џем од јаболка ќе стане вашето омилено есенско откритие
-
Магазин2 дена
Apple го претстави првиот M5 чип
-
Гејминг2 дена
Battlefield 6 продаде над 7 милиони примероци за само три дена