Lifestyle
Откриен е светиот грал за производителите на кафе – заборавен вид отпорен на суша

Научниците веруваат дека „заборавениот“ вид кафе, кој расте во густите тропски шуми на Сиера Леоне, може да помогне да се зачува овој многу сакан пијалок од ефектите на климатските промени.
Тие мислат дека наскоро би можеле да пиеме редок вид на диво кафе наречено Coffea stehophylla, кое има супериорен вкус, како високо-квалитетно кафе Арабика, но расте во потопли услови и е поотпорно на повисоки температури.
Научниците велат дека, со оглед на глобалното зголемување на температурата, одгледувањето кафе ќе биде сè посложено. Истражувањата покажаа дека до 2050 година, половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе може да биде неупотребливо заради климатските промени и уништувањето на шумите.
Coffea stenophylla – светиот грал за производителите на кафе
Да се најде дива разновидност на кафе што има добар вкус и е отпорна на топлина и суша „е светиот грал за производителите на кафе“, рече др. Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе.
„Пробав различни видови диво кафе во мојот живот и повеќето од нив не се добри, немаат вкус на Арабика, така што нашите очекувања беа мали“, изјави тој за Би-Би-Си.
„Значи, кога дознавме до кој степен вкусот на овој вид кафе е добар и квалитетен, бевме воодушевени. Исто така, има и други предности, како што се отпорност на неповолна клима. Имено, расте во многу потопли услови од Арабика “, рече тој.
Кафеа стенофила е див вид кафе што расте во областа на Западна Африка и за кое неодамна се веруваше дека целосно исчезнал надвор од Брегот на Слоновата Коска.
Но, научниците повторно го открија во дивината на Сиера Леоне, каде што се одгледуваше пред повеќе од сто години. Ројтерс пишува дека се извезувал во Европа до почетокот на 20 век и дека неговите култури биле напуштени по откривањето на Робуста (Кафеа канефора).
Дејвис предупреди дека на Стенофили му се заканува целосно уништување поради обемното уништување на шумите во три земји каде што расте во дивината: Сиера Леоне, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.
Тој исто така откри дека Стенофила не е видена во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 1980-тите. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.
За разлика од црвените и спорадично жолти плодови на Арабика и Робуста, плодот на Стенофил е интензивно црн.
80 проценти од судиите не правеа разлика помеѓу Арабика и Stenophyllu
Проучувајќи го квалитетот на Стенофила, експертите најпрво печеле примероци кафе од Сиера Леоне и Брегот на Слоновата Коска, а потоа ги испробале. Како дел од слепото тестирање, повеќе од 80 проценти од судиите не успеаја да направат разлика помеѓу Арабика и Стенофил, пишуваат научниците во стручното списание Nature Plants.
Тие исто така зедоа примерок од растението за да соберат податоци за климатските промени и открија дека плодот на Стенофил може да издржи и до 6 степени Целзиусови повисоки температури од Арабика.
Оваа година, тие планираат да засадат семе од стенофила и на тој начин да утврдат до кој степен овој вид кафе може да влијае на иднината на висококвалитетната индустрија за кафе.
Повторното откривање на Стенофил, според др. Дејвис, би можел да ја гарантира иднината на индустријата за кафе, што е исклучително важно за економијата на неколку тропски земји, како и за егзистенцијата на повеќе од 100 милиони земјоделци. Иако во светот се познати 124 видови кафе, Арабика и Робуста сочинуваат 99 проценти од потрошувачката.
Дејвис се надева дека Стенофила повторно ќе се одгледува во Сиера Леоне во големи количини во догледно време.
„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како„ нише “кафе, со висок квалитет, а потоа треба да стане почеста во понудата. “, рече тој.
Lifestyle
Што се случува во вашето тело кога не пиете доволно вода?

Дехидрацијата може сериозно да влијае врз вашето здравје
Недоволниот внес на вода има многу пошироки последици од само чувство на жед. Дехидрацијата може негативно да влијае врз менталната јасност, физичките перформанси и дури и кардиоваскуларното здравје.
Како дехидрацијата влијае на мозокот и концентрацијата?
Истражувањата покажуваат дека дури и блага загуба на течности може да доведе до:
• Намалување на работната меморија
• Зголемено ниво на стрес
• Потешкотии во концентрацијата
Според д-р Навила Авал, важно е да се пие вода редовно во текот на денот, а не само кога сте жедни. Телото губи течности постојано, а кога волуменот на крвта се намалува, се намалува и протокот на крв во мозокот.
Последици по телото и дигестивниот систем
Недоволната хидратација може да:
• Го зголеми ризикот од мозочен удар
• Предизвика запек, бидејќи телото црпи повеќе вода од храната во цревата
• Доведе до сува и нееластична кожа, појава на брчки и други знаци на стареење
• Ја намали издржливоста, силата и физичките перформанси
Врска меѓу жедта и гладот
Често телото ја меша жедта со гладот, што доведува до прекумерно внесување храна. Соодветната хидратација може да помогне да се контролира апетитот и да се одржи здрав метаболизам.
Колку вода треба да пиете?
Препорачаната дневна количина е околу 2 до 2,5 литри вода, но ова може да варира зависно од:
• Возраст
• Пол
• Ниво на физичка активност
• Температура на околината
• Внес на кофеин и алкохол
Физички симптоми на дехидрација
• Сува или леплива уста
• Испукани усни
• Замор и пад на енергија
Д-р Надира истакнува дека заморот често е прв знак на дехидрација, но многумина го игнорираат. Кога телото нема доволно вода, мора да работи понапорно за да ги извршува секојдневните функции, што доведува до исцрпеност.
Пиењето доволно вода може да направи разлика – не само за телото, туку и за умот.
Извор: 24H
Lifestyle
Еве колку кафе можете да пиете на ден: „Ниту една шолја повеќе“

Кофеинот влијае на зголемениот пулс и крвниот притисок, а со тоа и на крвните садови и работата на срцето.
Големите количини на кафе, т.е., кофеин во подолг временски период неизбежно доведуваат до потенцијални срцеви проблеми и нарушувања.
Научното истражување на д-р Ненси Кагатар наведува дека редовното пиење повеќе од четири шолји кафе дневно може да го зголеми ризикот од фатални срцеви заболувања.
„Поради неговото влијание врз автономниот нервен систем, секојдневното консумирање кофеин може да ги стави инаку здравите поединци на ризик од хипертензија и други кардиоваскуларни проблеми“, рече авторката на студијата, д-р Ненси Кагатар.
Таа и тим од индиски научници дошле до овие заклучоци проучувајќи 92 луѓе со здрави срца.
Тие ги тестираа отчукувањата на срцето и крвниот притисок на секој поединец пред и по извршувањето на триминутната кардио вежба и забележаа демографија и употреба на кофеин, вклучително и дали испитаниците вообичаено пиеле кафе, чај или безалкохолни пијалоци.
Речиси 20 проценти од учесниците консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин секој ден, што е еквивалент на два енергетски пијалоци, околу девет шолји црн чај или 11 кока кола.
Луѓето кои консумирале повеќе од 400 милиграми кофеин дневно имале значително поголема веројатност да имаат покачен крвен притисок и пулс дури и после вежбање.
„Зголемувањето на свеста за ризиците е клучно за подобрување на здравјето на срцето за секого“, вели Кагатара.
Големи количини на кофеин консумирале жени од урбани средини кои работеле во деловно опкружување.
Накратко, висок крвен притисок е безопасен, но постојаниот висок притисок ги оптоварува крвните садови и срцевите мускули.
Ова може да доведе до срцев удар, мозочен удар, проблеми со бубрезите, васкуларна деменција и проблеми со очите.
Хронично високиот пулс може да предизвика слични компликации.
Кофеинот е најкористената „дрога“ во светот. Работи со привремено блокирање на рецепторите во мозокот кои го регулираат спиењето, меморијата, вниманието и учењето, што го зголемува протокот на кислород во мозокот, го забрзува отчукувањата на срцето и ја подобрува концентрацијата, што заедно може да ви помогне да се чувствувате повнимателно.
Постарите истражувања ја поддржуваат идејата дека умереното консумирање на пијалоци со кофеин не е штетно и дека пиењето мала количина чај дневно помага за здравјето на цревата и го намалува ризикот од срцеви заболувања.
Некои истражувања исто така сугерираат дека консумирањето умерено количество кафе дневно може да им помогне на луѓето кои работат во канцеларии да живеат подолго.
Како заклучок, како и во случајот со енергетските пијалоци со висок процент на кофеин и шеќер, прекумерната употреба на кофеин во подолг временски период, во зависност од општата здравствена состојба на поединецот, може негативно да влијае на кардиоваскуларниот систем и здравјето на срцето.
Всушност, пиењето повеќе од 5.000 mg кофеин може да биде фатално, според Центарот за зависност и ментално здравје.
Извор: B92
Lifestyle
Најевтиниот трик за чистење на патики: Блескаат како нови со состојки што веќе ги имате дома
Ако мислите дека вашите омилени патики веќе нема спас, дајте им уште една шанса. Со едноставна домашна паста направена од само две состојки кои сигурно ги имате во кујната, нивниот бел ѓон ќе заблеска како нов. Белиот раб на патиката е онаа ситница што прави огромна разлика во изгледот, а решението не бара скапи препарати или професионално чистење.
Повеќето луѓе при чистење се фокусираат на платното или кожата, но вистинската борба се води на белиот гумен раб. Тој најбрзо се валка и најтешко се враќа во првобитната состојба. Токму затоа, комбинацијата од сода бикарбона и оцет е совршена за таа задача. Оваа природна паста создава лесна пенеста маса што ја разградува маснотијата, ги отстранува црните дамки и ја враќа белината, без потреба од силно триење и без хемикалии.
Потребни состојки:
• Алкохолен оцет
• Вода
• Сода бикарбона (додавајте додека не добиете густа паста)
• Стара четка за заби или мала четка
• Мека ткаенина или хартиени крпи
Постапка за чистење:
-
Во мал сад измешајте оцет и вода во сооднос 1:1 (на пример 50 мл оцет + 50 мл вода).
-
Додадете сода бикарбона постепено. Смесата ќе почне да се пени, но тоа е нормално и природно.
-
Продолжете со мешање додека не добиете густа, мазна паста (налик паста за заби).
-
Потопете ја четката и нежно тријте го белиот раб на патиките со кружни движења.
-
Оставете ја пастата да делува 5 минути ако имате време.
-
Избришете со влажна крпа и оставете ги патиките да се исушат природно.
Дополнителни совети за беспрекорни патики:
Ако нечистотијата е тврдоглава, направете ја пастата погуста и исчистете ја малку поцврсто, но нежно.
За почувствителни материјали (како мрежа), намалете ја количината на оцет — повеќе вода, помалку киселина.
Можете да го повторите процесот неколку недели за да ги одржувате вашите стапала секогаш чисти и вашиот стил полиран.
Извор: Nova
-
Кичево18 часа
Вчера во Кичево се одржа состанок на општинскиот кризен штаб за превенција и заштита од пожари на отворен простор
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (24 април)
-
Кичево12 часа
„ЕВН КЕЦ Кичево“ утре ќе работи на терен, следните кичевски улици и села ќе бидат без електродистрибуција во домаќинствата
-
Македонија13 часа
(ВИДЕО) Во 3 по полноќ го ограби верскиот храм „Успение на Пресвета Богородица“ во село Обршани, општина Кривогаштани
-
Кичево1 ден
Исполнети од радоста од Христовото Воскресение „Велигден“ бидете дел на Светол Источен Петок – „Балаклија“ во Манастир Пречиста кичевска – Христос Воскресе!
-
Култура16 часа
(ФОТО) Во с.Цер кичевско одбележани 120 години од смртта на Христо Узунов – симбол на револуционерната борба
-
Временска прогноза2 дена
Цела седмица честа појава на повремени врнежи од дожд, проследени со појава на грмежи
-
Мобилни уреди1 ден
Внимание: Се појави нов малициозен софтвер за мобилните телефони кој користи „NFC“ технологија за кражба на платежни картички