Следете не

Lifestyle

Откриен е светиот грал за производителите на кафе – заборавен вид отпорен на суша

Објавено пред

на

Научниците веруваат дека „заборавениот“ вид кафе, кој расте во густите тропски шуми на Сиера Леоне, може да помогне да се зачува овој многу сакан пијалок од ефектите на климатските промени.

Тие мислат дека наскоро би можеле да пиеме редок вид на диво кафе наречено Coffea stehophylla, кое има супериорен вкус, како високо-квалитетно кафе Арабика, но расте во потопли услови и е поотпорно на повисоки температури.

Научниците велат дека, со оглед на глобалното зголемување на температурата, одгледувањето кафе ќе биде сè посложено. Истражувањата покажаа дека до 2050 година, половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе може да биде неупотребливо заради климатските промени и уништувањето на шумите.

Coffea stenophylla – светиот грал за производителите на кафе

Да се ​​најде дива разновидност на кафе што има добар вкус и е отпорна на топлина и суша „е светиот грал за производителите на кафе“, рече др. Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе.

„Пробав различни видови диво кафе во мојот живот и повеќето од нив не се добри, немаат вкус на Арабика, така што нашите очекувања беа мали“, изјави тој за Би-Би-Си.

„Значи, кога дознавме до кој степен вкусот на овој вид кафе е добар и квалитетен, бевме воодушевени. Исто така, има и други предности, како што се отпорност на неповолна клима. Имено, расте во многу потопли услови од Арабика “, рече тој.

Кафеа стенофила е див вид кафе што расте во областа на Западна Африка и за кое неодамна се веруваше дека целосно исчезнал надвор од Брегот на Слоновата Коска.

Но, научниците повторно го открија во дивината на Сиера Леоне, каде што се одгледуваше пред повеќе од сто години. Ројтерс пишува дека се извезувал во Европа до почетокот на 20 век и дека неговите култури биле напуштени по откривањето на Робуста (Кафеа канефора).

Дејвис предупреди дека на Стенофили му се заканува целосно уништување поради обемното уништување на шумите во три земји каде што расте во дивината: Сиера Леоне, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.

Тој исто така откри дека Стенофила не е видена во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 1980-тите. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.

За разлика од црвените и спорадично жолти плодови на Арабика и Робуста, плодот на Стенофил е интензивно црн.

80 проценти од судиите не правеа разлика помеѓу Арабика и Stenophyllu

Проучувајќи го квалитетот на Стенофила, експертите најпрво печеле примероци кафе од Сиера Леоне и Брегот на Слоновата Коска, а потоа ги испробале. Како дел од слепото тестирање, повеќе од 80 проценти од судиите не успеаја да направат разлика помеѓу Арабика и Стенофил, пишуваат научниците во стручното списание Nature Plants.

Тие исто така зедоа примерок од растението за да соберат податоци за климатските промени и открија дека плодот на Стенофил може да издржи и до 6 степени Целзиусови повисоки температури од Арабика.

Оваа година, тие планираат да засадат семе од стенофила и на тој начин да утврдат до кој степен овој вид кафе може да влијае на иднината на висококвалитетната индустрија за кафе.

Повторното откривање на Стенофил, според др. Дејвис, би можел да ја гарантира иднината на индустријата за кафе, што е исклучително важно за економијата на неколку тропски земји, како и за егзистенцијата на повеќе од 100 милиони земјоделци. Иако во светот се познати 124 видови кафе, Арабика и Робуста сочинуваат 99 проценти од потрошувачката.

Дејвис се надева дека Стенофила повторно ќе се одгледува во Сиера Леоне во големи количини во догледно време.

„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како„ нише “кафе, со висок квалитет, а потоа треба да стане почеста во понудата. “, рече тој.

 

Lifestyle

Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо

Објавено пред

на

Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.

1. Долготрајна термичка обработка

Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.

2. Маринирање на месото

Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.

3. Изматете го месото

Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.

4. Посолување на месото

Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.

5. Исечете го месото на тенки парчиња

Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.

Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези

Објавено пред

на

Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.

Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:

  1. Газирани пијалоци
    Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години.
  2. Лекови против болки
    Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите.
  3. Прекумерна физичка активност
    Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите.
  4. Билни додатоци во исхраната
    Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи.
  5. Лекови за металоиди (PPIs)
    Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест.
  6. Стрептококно воспалено грло
    Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.

Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза

Објавено пред

на

©unsplash.com

Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.

Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.

Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.

Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.

Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.

„Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.

Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .

– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.

Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.

Извор: rts.rs

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп4 часа

Хороскоп за петок (15 ноември)

ОВЕН Доколку се занимавате со приватен бизнис, пред вас е период кој носи мало олеснување. Може да се каже дека...

Спорт5 часа

Серафимов со „деби-гол“ и носи предност на Македонија на „Тодор Проески“ од 1:0 против Летонија

Никола Серафимов (25) и носи водство од 1:0 на македонската репрезентација против Летонија на гратски, топката дојде до него на...

Спорт5 часа

По првото полувреме Македонија – Летонија без голови, Алими ја имаше најсериозната шанса за гол во финишот на првото полувреме

По првите 45 минути Македонија 0:0 Летонија со само еден прецизен удар на македонската репрезентација од 8 обиди, најсериозен беше...

Мобилни уреди7 часа

Следната година ќе биде клучна помеѓу ривалите „Samsung“ и „iPhone“, еве што знаеме..

Следната година паметните телефони ќе се натпреваруваат во категоријата „ултра тенки“ уреди. Гласините велат дека и Samsung и Apple планираат...

Кичево8 часа

(ВИДЕО) Ново име на музичката сцена, кичевчанецот Христијан Трајаноски ја преработи „Само за тебе“ од доајенот на македонската народна песна Круме Спасовски

Христијан Трајаноски од Кичево е ново име на музичката народна сцена во Македонија. Запаметете го неговото име и следете ги...

Македонија12 часа

МВР добива нова современа машина за печатење лични документи

Министерот за внатрешни работи Панче Тошковски денес беше во одделението за персонализација во МВР каде беше промовирана новата машина за...

Спорт13 часа

Младата репрезентација на Македонија до 18 години на тренинг камп во Кичево, каде ќе одиграат и контролен меч против тимот на Арсими

Младата репрезентација на Македонија до 18 години (фудбалери родени 2007 година) ќе одработи тренинг камп во Кичево. Тренинг кампот во...

Македонија16 часа

Од утре започнува законската одредба за поседување зимска опрема

Од петок – 15 ноември до 15 март задолжително треба да поседувате пропишана зимска опрема, согласно одредбите утврдени во Правилникот...

Временска прогноза20 часа

Започнаа врнежи од дожд, на повисоките места истото ќе премине во снег, ова се денешните детали

Под влијание на влажна и студена воздушна маса од север, која е во склоп со висинскиот циклонски систем кој се...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за четврток (14 ноември)

ОВЕН Решението на ситуацијата која ве мачи може да биде многу добро за вас. Успешно ќе ги решите сите деловни...

НАЈЧИТАНИ