Lifestyle
Откриен е светиот грал за производителите на кафе – заборавен вид отпорен на суша
Научниците веруваат дека „заборавениот“ вид кафе, кој расте во густите тропски шуми на Сиера Леоне, може да помогне да се зачува овој многу сакан пијалок од ефектите на климатските промени.
Тие мислат дека наскоро би можеле да пиеме редок вид на диво кафе наречено Coffea stehophylla, кое има супериорен вкус, како високо-квалитетно кафе Арабика, но расте во потопли услови и е поотпорно на повисоки температури.
Научниците велат дека, со оглед на глобалното зголемување на температурата, одгледувањето кафе ќе биде сè посложено. Истражувањата покажаа дека до 2050 година, половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе може да биде неупотребливо заради климатските промени и уништувањето на шумите.
Coffea stenophylla – светиот грал за производителите на кафе
Да се најде дива разновидност на кафе што има добар вкус и е отпорна на топлина и суша „е светиот грал за производителите на кафе“, рече др. Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе.
„Пробав различни видови диво кафе во мојот живот и повеќето од нив не се добри, немаат вкус на Арабика, така што нашите очекувања беа мали“, изјави тој за Би-Би-Си.
„Значи, кога дознавме до кој степен вкусот на овој вид кафе е добар и квалитетен, бевме воодушевени. Исто така, има и други предности, како што се отпорност на неповолна клима. Имено, расте во многу потопли услови од Арабика “, рече тој.
Кафеа стенофила е див вид кафе што расте во областа на Западна Африка и за кое неодамна се веруваше дека целосно исчезнал надвор од Брегот на Слоновата Коска.
Но, научниците повторно го открија во дивината на Сиера Леоне, каде што се одгледуваше пред повеќе од сто години. Ројтерс пишува дека се извезувал во Европа до почетокот на 20 век и дека неговите култури биле напуштени по откривањето на Робуста (Кафеа канефора).
Дејвис предупреди дека на Стенофили му се заканува целосно уништување поради обемното уништување на шумите во три земји каде што расте во дивината: Сиера Леоне, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.
Тој исто така откри дека Стенофила не е видена во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 1980-тите. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.
За разлика од црвените и спорадично жолти плодови на Арабика и Робуста, плодот на Стенофил е интензивно црн.
80 проценти од судиите не правеа разлика помеѓу Арабика и Stenophyllu
Проучувајќи го квалитетот на Стенофила, експертите најпрво печеле примероци кафе од Сиера Леоне и Брегот на Слоновата Коска, а потоа ги испробале. Како дел од слепото тестирање, повеќе од 80 проценти од судиите не успеаја да направат разлика помеѓу Арабика и Стенофил, пишуваат научниците во стручното списание Nature Plants.
Тие исто така зедоа примерок од растението за да соберат податоци за климатските промени и открија дека плодот на Стенофил може да издржи и до 6 степени Целзиусови повисоки температури од Арабика.
Оваа година, тие планираат да засадат семе од стенофила и на тој начин да утврдат до кој степен овој вид кафе може да влијае на иднината на висококвалитетната индустрија за кафе.
Повторното откривање на Стенофил, според др. Дејвис, би можел да ја гарантира иднината на индустријата за кафе, што е исклучително важно за економијата на неколку тропски земји, како и за егзистенцијата на повеќе од 100 милиони земјоделци. Иако во светот се познати 124 видови кафе, Арабика и Робуста сочинуваат 99 проценти од потрошувачката.
Дејвис се надева дека Стенофила повторно ќе се одгледува во Сиера Леоне во големи количини во догледно време.
„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како„ нише “кафе, со висок квалитет, а потоа треба да стане почеста во понудата. “, рече тој.
Lifestyle
Најдобрите утрински навики за здрав почеток на денот, тврдат кардиолозите
Утринските навики се важни за подобро расположение и мотивација. Тие исто така може да имаат различни здравствени придобивки и може да обезбедат подобро здравје на срцето.
Кардиологот Ли Џоу за „Парад“ вели дека сака да го започне денот со појадок кој вклучува овошје и јаткасти плодови, две намирници кои се добри за здравјето на срцето. После тоа, тој прави нешто што многу луѓе често го занемаруваат: пие чаша вода.
Пиењето вода наутро е од суштинско значење за здравјето на срцето. Се препорачуваат осум чаши дневно бидејќи редовната хидратација го намалува ризикот од дијабетес и срцеви заболувања и поддржува регулација на крвниот притисок.
Додадете кратка прошетка после појадокот
Откако ќе испиете една чаша вода, можете да додадете уште една навика која е здрава за срцето – кратка прошетка. Кардиологот Даниел Херман препорачува секојдневно вежбање веднаш по појадокот.
„Навиката за здраво срце може да биде едноставна како брзо одење од 20 минути“. Тоа е мала инвестиција во здравјето на срцето која дава големи резултати на долг рок“, истакнува тој.
Д-р Херман објаснува дека кратката прошетка после појадокот веднаш го подобрува варењето, го регулира шеќерот во крвта и го намалува стресот, додека долгорочно го зајакнува срцето, ја контролира тежината и мускулниот тонус. Ако работите од дома, Херман советува свесно да планирате утрински прошетки за да ја зголемите вашата дневна активност.
Утринските навики кои треба да ги избегнувате
Многу луѓе имаат навика да го прескокнуваат појадокот, или поради зафатеност или поради воспоставени навики, но тоа може да има негативно влијание врз здравјето.
Д-р Дипак Талеја истакнува дека не треба да го прескокнувате појадокот, бидејќи тој е клучен за здравјето на срцето.
„Здравиот појадок, богат со влакна, витамини и цели зрна, го намалува холестеролот, воспалението и ризикот од срцев удар“, вели тој. Истражувањата покажаа дека прескокнувањето на појадокот го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести за 27 проценти. Тоа е исто така поврзано со зголемен крвен притисок, дебелина и дијабетес.
Извор: N1Info
Lifestyle
Водич за правилно миење на забите: Што треба да избегнувате
Миењето на забите е клучно за одржување на добра орална хигиена, но многумина прават грешки кои може негативно да влијаат на здравјето на забите и непцата. Др. Сахил Пател, козметички стоматолог и основач на клиниката Marylebone Smile, споделува совети за правилно четкање и одржување на здрави заби.
Најчестите грешки и како да ги избегнете
- Прескокнување на четкањето навечер
Доколку пропуштите четкање, направете го тоа наутро, а не навечер. За време на спиењето, производството на плунка се намалува, што овозможува остатоците од храна да предизвикаат штета побрзо. - Брзо и површно четкање
Подобро е да ги измиете забите темелно еднаш на ден отколку два пати набрзина. Неквалитетното четкање остава области непочистени, што води до проблеми со забите и непцата. - Влажнење на четката пред пастата за заби
Влажната четка го разредува дејството на пастата, предизвикувајќи побрзо создавање на пена, а со тоа и побрзо, но неефикасно чистење. - Започнување од предниот дел на устата
Започнете од задниот дел на устата, кој најчесто се занемарува. Ова осигурува дека и тешко достапните места ќе бидат темелно исчистени. - Прекумерна сила при четкање
Четката треба да се држи со доволно сила за нежно да се лизга по забите. Ако влакната се раширени, четката не е ефикасна. - Погрешен избор на алатки
Интерденталните четки се подобри од забниот конец за чистење помеѓу забите, бидејќи достигнуваат до агли и места недостапни за обичните четки.
Зошто е важно професионално чистење?
И покрај темелното четкање дома, не може да се постигне истото ниво на чистота како кај стоматологот. Стоматолозите користат специјализирани алатки и ултразвучни технологии за да ја отстранат тврдоглавата забна плоча.
„Четкањето заби е важно, но покрива само 90% од површината на забите. Останатите 10% можат да ги исчистат само стоматолог или дентален хигиеничар,“ објаснува др. Пател.
Со правилна техника, користење соодветни алатки и редовни посети на стоматолог, можете значително да го подобрите здравјето на вашите заби и непца.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Најдобра храна за природна детоксикација на телото
Детоксикацијата, особено популарна по празниците, често се смета за начин да се ослободи телото од токсините, да се подобри здравјето и да се промовира губење на тежината. Иако нашето тело е природно опремено за детоксикација, одредени животни навики и храна можат дополнително да го поддржат овој процес.
Како да го подобрите природниот систем за детоксикација:
- Намалете го внесот на алкохол – Прекумерното консумирање алкохол го оптоварува црниот дроб, главниот орган за детоксикација.
- Обезбедете квалитетен сон – Доволниот сон му овозможува на мозокот да се ослободи од токсините акумулирани во текот на денот.
- Пијте доволно вода – Водата помага во елиминацијата на отпадните материи од крвта.
- Намалете го внесот на шеќер и преработена храна – Ова ги заштитува органите како црниот дроб и бубрезите.
- Намалете го внесот на сол – Прекумерната сол предизвикува задржување на водата во телото.
- Бидете физички активни – Редовната активност го намалува воспалението и го поддржува телото во процесот на детоксикација.
Најдобра храна за детоксикација
Одредени намирници може значително да го поддржат природниот процес на прочистување на телото. Еве ги топ 10-те храни за детоксикација:
- Ѓумбир
Го подобрува варењето, ја намалува надуеноста и ги зајакнува имуниот систем. Консумирајте го во чај или додадете го свеж во сокови. - Лук
Содржи алицин, кој стимулира производство на бели крвни зрнца и помага во елиминацијата на токсините. Најдобро е да се јаде сиров. - Артишок
Богат со антиоксиданси и влакна, помага во варењето на мрсната храна и го подобрува здравјето на црниот дроб. - Цвекло
Суперхрана со магнезиум, железо и витамин Ц, која го прочистува црниот дроб и го подобрува здравјето на кожата и косата. - Зелка
Содржи антиоксиданти и помага во разградувањето на токсините во црниот дроб и дигестивниот тракт. - Свежо овошје
Богато со витамини, минерали и влакна, свежото овошје лесно се вклучува во секојдневната исхрана. - Целер
Прочистувач на крвта, го поддржува варењето и помага во решавање на проблеми со кожата. - Крес
Содржи витамини и природни диуретички својства кои помагаат во елиминација на токсините. - Зелен лиснат зеленчук
Кељ, спанаќ и блитва се богати со влакна и хлорофил, што помага во отстранување на токсините од околината. - Зелен чај
Исклучително богат со антиоксиданси, зелениот чај го поддржува здравјето на црниот дроб и го забрзува процесот на детоксикација.
Со додавање на овие храни во вашата исхрана и прифаќање здрави навики, ќе му помогнете на вашето тело природно да се ослободи од штетните токсини.
Извор: N1Info
-
Хороскоп2 дена
Празничен Хороскоп за вторник (14 јануари)
-
Кичево1 ден
(ФОТО) Пациенти се жалат дека кругот на кичевската Болница е под снег и мраз, тешко се стигнува до медицинските врати, надлежните последно исчистиле пред два дена!
-
Кичево2 дена
(ГАЛЕРИЈА) Ова се традиционалните кичевски огнови кои ни ги испративте да ги додадеме во големиот „Василичарски“ албум, за многу години!
-
Временска прогноза22 часа
Доаѓаат минусни температури и преку ден, ќе имаме силен мраз и замрзнати површини
-
Хороскоп23 часа
Хороскоп за среда (15 јануари)
-
Магазин1 ден
(ВИДЕО) Среќна ви Нова Година со чиста душа, спокојна, и со радост и со славје и догодина со здравје, каланда на дечињата од кичевскиот хор „Митрополит Козма Пречистански“
-
Автомобили5 часа
Последните десет години овие популарни автомобилски брендови скокнале неверојатни 68 отсто за нивната куповна цена
-
Скопје6 часа
Скопјанка пријавила дека машко лице ја допирало по телото