Lifestyle
Откриен е светиот грал за производителите на кафе – заборавен вид отпорен на суша

Научниците веруваат дека „заборавениот“ вид кафе, кој расте во густите тропски шуми на Сиера Леоне, може да помогне да се зачува овој многу сакан пијалок од ефектите на климатските промени.
Тие мислат дека наскоро би можеле да пиеме редок вид на диво кафе наречено Coffea stehophylla, кое има супериорен вкус, како високо-квалитетно кафе Арабика, но расте во потопли услови и е поотпорно на повисоки температури.
Научниците велат дека, со оглед на глобалното зголемување на температурата, одгледувањето кафе ќе биде сè посложено. Истражувањата покажаа дека до 2050 година, половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе може да биде неупотребливо заради климатските промени и уништувањето на шумите.
Coffea stenophylla – светиот грал за производителите на кафе
Да се најде дива разновидност на кафе што има добар вкус и е отпорна на топлина и суша „е светиот грал за производителите на кафе“, рече др. Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе.
„Пробав различни видови диво кафе во мојот живот и повеќето од нив не се добри, немаат вкус на Арабика, така што нашите очекувања беа мали“, изјави тој за Би-Би-Си.
„Значи, кога дознавме до кој степен вкусот на овој вид кафе е добар и квалитетен, бевме воодушевени. Исто така, има и други предности, како што се отпорност на неповолна клима. Имено, расте во многу потопли услови од Арабика “, рече тој.
Кафеа стенофила е див вид кафе што расте во областа на Западна Африка и за кое неодамна се веруваше дека целосно исчезнал надвор од Брегот на Слоновата Коска.
Но, научниците повторно го открија во дивината на Сиера Леоне, каде што се одгледуваше пред повеќе од сто години. Ројтерс пишува дека се извезувал во Европа до почетокот на 20 век и дека неговите култури биле напуштени по откривањето на Робуста (Кафеа канефора).
Дејвис предупреди дека на Стенофили му се заканува целосно уништување поради обемното уништување на шумите во три земји каде што расте во дивината: Сиера Леоне, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.
Тој исто така откри дека Стенофила не е видена во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 1980-тите. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.
За разлика од црвените и спорадично жолти плодови на Арабика и Робуста, плодот на Стенофил е интензивно црн.
80 проценти од судиите не правеа разлика помеѓу Арабика и Stenophyllu
Проучувајќи го квалитетот на Стенофила, експертите најпрво печеле примероци кафе од Сиера Леоне и Брегот на Слоновата Коска, а потоа ги испробале. Како дел од слепото тестирање, повеќе од 80 проценти од судиите не успеаја да направат разлика помеѓу Арабика и Стенофил, пишуваат научниците во стручното списание Nature Plants.
Тие исто така зедоа примерок од растението за да соберат податоци за климатските промени и открија дека плодот на Стенофил може да издржи и до 6 степени Целзиусови повисоки температури од Арабика.
Оваа година, тие планираат да засадат семе од стенофила и на тој начин да утврдат до кој степен овој вид кафе може да влијае на иднината на висококвалитетната индустрија за кафе.
Повторното откривање на Стенофил, според др. Дејвис, би можел да ја гарантира иднината на индустријата за кафе, што е исклучително важно за економијата на неколку тропски земји, како и за егзистенцијата на повеќе од 100 милиони земјоделци. Иако во светот се познати 124 видови кафе, Арабика и Робуста сочинуваат 99 проценти од потрошувачката.
Дејвис се надева дека Стенофила повторно ќе се одгледува во Сиера Леоне во големи количини во догледно време.
„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како„ нише “кафе, со висок квалитет, а потоа треба да стане почеста во понудата. “, рече тој.
Lifestyle
Домашни тортиљи со само две главни состојки

Меко, вкусно и едноставно тесто што ќе ви стане омилено
Доколку сакате брз и евтин домашен оброк, а притоа да не користите квасец – овие домашни тортиљи се одличен избор. Ќе ве изненадат со својата мекост и вкус, а се подготвуваат со состојки кои сигурно веќе ги имате дома.
Потребни состојки:
-
300 г брашно
-
Половина лажичка сол
-
Половина лажичка шеќер
-
5 лажици масло
-
200 мл топла вода
Подготовка:
-
Во сад измешајте ги брашното, солта, шеќерот, маслото и водата.
-
Замесете меко и еластично тесто.
-
Префрлете го тестото на набрашнета површина и месете уште 2–3 минути.
-
Покријте го со крпа и оставете да одмори 15 минути.
-
Поделете го тестото на 6 еднакви топчиња.
-
Секое топче расукајте го во тенка кружна форма (слично на палачинка).
-
Загрејте тава со дебело дно (без масло).
-
Печете ги тортиљите по 30–60 секунди од секоја страна, сè додека не се појават златни флеки.
-
Штом се испечат, ставајте ги една врз друга и покријте ги со чиста влажна крпа – така ќе останат меки и флексибилни.
Совет:
Полнете ги по вкус – со свеж зеленчук, месо, сирење или дури и нешто благо. Може да се замрзнат и загреваат по потреба.
Извор: Alo
Lifestyle
Кога е најдобро да го јадете првиот оброк ако сакате да ослабете

Сакате да ослабете, но не знаете кога е вистинското време за првиот оброк во денот? Според лекарите и најновите истражувања, одговорот е прилично едноставен: најдобро е да појадувате во рок од еден до два часа по будењето.
Интернетот е преполн со контрадикторни совети – некои велат да го прескокнете појадокот заради повремен пост, други препорачуваат три класични оброци, а има и такви што се колнат во пет мали оброци дневно. Но, едно е сигурно: времето кога јадете има поголемо влијание отколку што мислите.
Зошто е важен појадокот?
Д-р Ришел Л. Корадо, експерт за интерна медицина и дебелина, вели дека не е важно само што јадеме, туку и кога. Според неа, најдобро е да се внесе првиот оброк во првите два часа по будењето – тогаш телото излегува од ноќниот пост и има најголема потреба од енергија.
Слично мислење има и д-р Раџ Дасгупта, кој додава дека појадокот во раните часови помага да се стабилизира шеќерот во крвта, ги поддржува хормоналните ритми и ви дава јасен ум и фокус за остатокот од денот.
Што велат истражувањата?
Науката не заостанува зад овие тврдења. Студија од 2023 година покажала дека јадењето до 8:30 наутро е најдобро за метаболизмот. Причината? Телото тогаш е најчувствително на инсулин, што значи дека поуспешно ги обработува јаглехидратите и калориите.
Друга студија открила дека внесувањето калории рано во денот не само што го подобрува чувството на ситост, туку и ја поддржува загубата на тежина.
Но… не важи истото за сите
Иако има силни аргументи за појадување наутро, експертите предупредуваат: нема универзално правило. Некому му одговара појадок веднаш по станување, друг можеби подобро се чувствува ако јаде подоцна. Најважно е да го слушате сопственото тело и да го прилагодите времето на оброци според вашите навики, цели и животен стил.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Лимонот е најздравото овошје во светот – тврдат научниците

Кога размислуваме за најздраво овошје на светот, најчесто помислуваме на скапи и егзотични плодови како авокадо, гуава или боровинки. Но, едно ново истражување покажува сосема спротивно – вистинскиот „хранлив крал“ можеби веќе се наоѓа во вашата кујна.
Истражувачи од Универзитетот Вилијам Патерсон во Њу Џерси направиле анализа на 41 различно овошје. Тие ги рангирале според нивната хранлива густина – односно, колку есенцијални хранливи материи овошјето нуди по калорија.
На врвот на оваа елитна листа се најде токму лимонот – едно од најдостапните, но често потценети овошја.
Зошто баш лимонот?
• Богат е со витамин Ц – клучен за силен имунитет
• Содржи антиоксиданси што го штитат телото од стрес, загадување и замор
• Помага при настинки, кожни осипи и дигестивни проблеми
• Поддржува детоксикација на црниот дроб и помага при варење
• Содржи калиум – важен за стабилен крвен притисок
• Има флавоноиди кои го штитат срцето
• Нуди растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и го контролираат холестеролот
• Ниската содржина на шеќер го прави погоден и за лица со висок шеќер во крвта
Ова мало, жолто овошје е навистина „суперхрана“ со голема моќ во мала доза. Без скапи инвестиции, без модни трендови – само класично, старо, добро и моќно овошје што со право се искачи на самиот врв на листата.
Ако барате едноставен начин да го подобрите вашето здравје, само додајте парче лимон во вашата чаша вода – и направивте голем чекор напред.
Извор: B92
-
Кичево2 дена
Викендов во Кичево СВР Охрид и ОВР Кичево реализираа „Соседска патрола“
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (5 август)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Во с. Челопеци кичевско изгаснат бил избувнат пожар на стрниште речиси до живеалишта
-
Македонија2 дена
Предмалку земјотрес регистриран во западна Македонија, кај Тетово
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за среда (6 август)
-
Македонија2 дена
ЦУК: До моментот поради невремето, не се пријавени материјални штети или повредени лица
-
Македонија24 часа
ОВР Македонски Брод санкционира пијан возач, управувал возило со 2,39 промили среде бел ден
-
Временска прогноза18 часа
Пред нас многу сонце и значително потопло време, сѐ враќаат летните температури