Следете не

Lifestyle

Откриен е светиот грал за производителите на кафе – заборавен вид отпорен на суша

Објавено пред

на

Научниците веруваат дека „заборавениот“ вид кафе, кој расте во густите тропски шуми на Сиера Леоне, може да помогне да се зачува овој многу сакан пијалок од ефектите на климатските промени.

Тие мислат дека наскоро би можеле да пиеме редок вид на диво кафе наречено Coffea stehophylla, кое има супериорен вкус, како високо-квалитетно кафе Арабика, но расте во потопли услови и е поотпорно на повисоки температури.

Научниците велат дека, со оглед на глобалното зголемување на температурата, одгледувањето кафе ќе биде сè посложено. Истражувањата покажаа дека до 2050 година, половина од земјиштето на кое се одгледува висококвалитетно кафе може да биде неупотребливо заради климатските промени и уништувањето на шумите.

Coffea stenophylla – светиот грал за производителите на кафе

Да се ​​најде дива разновидност на кафе што има добар вкус и е отпорна на топлина и суша „е светиот грал за производителите на кафе“, рече др. Арон Дејвис, ботаничар и водач на тимот на британските кралски ботанички градини за истражување на кафе.

„Пробав различни видови диво кафе во мојот живот и повеќето од нив не се добри, немаат вкус на Арабика, така што нашите очекувања беа мали“, изјави тој за Би-Би-Си.

„Значи, кога дознавме до кој степен вкусот на овој вид кафе е добар и квалитетен, бевме воодушевени. Исто така, има и други предности, како што се отпорност на неповолна клима. Имено, расте во многу потопли услови од Арабика “, рече тој.

Кафеа стенофила е див вид кафе што расте во областа на Западна Африка и за кое неодамна се веруваше дека целосно исчезнал надвор од Брегот на Слоновата Коска.

Но, научниците повторно го открија во дивината на Сиера Леоне, каде што се одгледуваше пред повеќе од сто години. Ројтерс пишува дека се извезувал во Европа до почетокот на 20 век и дека неговите култури биле напуштени по откривањето на Робуста (Кафеа канефора).

Дејвис предупреди дека на Стенофили му се заканува целосно уништување поради обемното уништување на шумите во три земји каде што расте во дивината: Сиера Леоне, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска.

Тој исто така откри дека Стенофила не е видена во дивината на Сиера Леоне од 1954 година, ниту во која било област на Брегот на Слоновата Коска од 1980-тите. Неколку примероци се зачувани во колекциите за проучување на зрната кафе.

За разлика од црвените и спорадично жолти плодови на Арабика и Робуста, плодот на Стенофил е интензивно црн.

80 проценти од судиите не правеа разлика помеѓу Арабика и Stenophyllu

Проучувајќи го квалитетот на Стенофила, експертите најпрво печеле примероци кафе од Сиера Леоне и Брегот на Слоновата Коска, а потоа ги испробале. Како дел од слепото тестирање, повеќе од 80 проценти од судиите не успеаја да направат разлика помеѓу Арабика и Стенофил, пишуваат научниците во стручното списание Nature Plants.

Тие исто така зедоа примерок од растението за да соберат податоци за климатските промени и открија дека плодот на Стенофил може да издржи и до 6 степени Целзиусови повисоки температури од Арабика.

Оваа година, тие планираат да засадат семе од стенофила и на тој начин да утврдат до кој степен овој вид кафе може да влијае на иднината на висококвалитетната индустрија за кафе.

Повторното откривање на Стенофил, според др. Дејвис, би можел да ја гарантира иднината на индустријата за кафе, што е исклучително важно за економијата на неколку тропски земји, како и за егзистенцијата на повеќе од 100 милиони земјоделци. Иако во светот се познати 124 видови кафе, Арабика и Робуста сочинуваат 99 проценти од потрошувачката.

Дејвис се надева дека Стенофила повторно ќе се одгледува во Сиера Леоне во големи количини во догледно време.

„Не можеме да очекуваме дека ќе можеме да го нарачаме во кафулињата во следните неколку години, но верувам дека за пет до седум години може да се најде на пазарот како„ нише “кафе, со висок квалитет, а потоа треба да стане почеста во понудата. “, рече тој.

 

Lifestyle

Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена

Објавено пред

на

Фото: Scarbor Siu @ unsplash

Ако сакате да се ослободите од тврдокорните маснотии на стомакот, чувството на тежина и надуеноста – а немате време за диети и интензивен тренинг – овој природен напиток може да биде вистинскиот избор.

Потполно природен, евтин и лесен за подготовка, овој пијалок:

  • го забрзува метаболизмот

  • го исфрла вишокот вода

  • ги чисти цревата од насобрани токсини

Како делува напитокот?

  • Забрзува варење и ја активира дигестивната функција.

  • Го намалува апетитот, особено ако се пие навечер.

  • Го прочистува телото, што помага во елиминирање на вишокот килограми.

Рецепт за напиток што топи масти

Состојки:

  • 1 лимон (свежо исцеден)

  • 1 лажица мелен лен или чиа семки

  • 1 лажичка цимет

  • 200 мл млака вода (не врела!)

  • По желба: малку мед

Подготовка:

  1. Во чаша млака вода додајте лимонов сок, цимет и лен/чиа семки.

  2. Добро измешајте и оставете да отстои 10 минути за да набабрат семките.

  3. Пијте го напитокот секоја вечер околу 21 часот, најмалку еден час по вечерата.

Зошто се пие навечер?

Најдобар ефект има во периодот од 21 до 23 часот, кога телото природно влегува во фаза на детоксикација. Во тој период, внесот на лесен природен лаксатив и согорувач на масти има зголемено дејство.
Наутро ќе ја забележите разликата: помал стомак, без надуеност и чувство на тежина.

Дополнителни совети за побрзи резултати

  • Пијте минимум 1,5 литри вода дневно

  • Избегнувајте газиран сок и бел леб

  • Пешачете најмалку 15 минути дневно

  • Спијте редовно и доволно

Важно предупредување

Напитокот не е препорачлив за:

  • Бремени жени

  • Доилки

  • Лица со чир или хронични проблеми со варењето

Секогаш консултирајте се со лекар ако имате постоечки здравствени состојби.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Дали патувате со авион на одмор? Еве како да спакувате сè што ви е потребно во рачниот багаж

Објавено пред

на

Фото: American Green Travel @ unsplash

Патувањето со авион често значи предизвик околу пакувањето, особено ако сакате да носите само рачeн багаж. Но, со неколку практични совети, можете лесно да спакувате сè што ви е потребно за одмор, да заштедите време и да го намалите стресот.

Зошто да патувате само со рачен багаж?

  • Го избегнувате чекањето на лента за багаж.

  • Нема ризик од загубен куфер.

  • Заштедувате на трошоци за чекиран багаж.

  • Сè што ви е потребно е со вас во текот на целото патување.

Како паметно да го организирате пакувањето?

  1. Направете список на потребните работи
    Составете список на основните работи што ви се потребни и зачувајте го на телефонот за лесно прилагодување пред секое патување.

  2. Користете организатори за багаж
    Куферите со вградена компресија или посебни торбички за организирање помагаат полесно да го искористите просторот.

  3. Замотајте ја облеката наместо да ја превиткувате
    Замотувањето на облеката заштедува простор и ја намалува можноста за туткање.

  4. Пополнете ги сите празнини

    • Ставете чорапи во чевлите.

    • Ремените наредете ги по рабовите на куферот.

    • Накитот ставете го во кутија за очила за сонце.

  5. Паметно пакување на тоалетни производи

    • Користете шишенца за повеќекратна употреба за вашите омилени лосиони и течности.

    • Понесете примероци од козметика кои сте ги добиле во продавница – идеални се за патување.

  6. Искористете ја перницата за патување за дополнителен простор
    Извадете го полнењето и наполнете ја со чорапи, панталони или пижами. Така добивате повеќе простор без да загубите на удобност.

  7. Заштитете ја облеката од валкани чевли
    Ставете чевлите во посебна торба или искористете капи за туширање за да ги покриете ѓоновите и да ја заштитите облеката.

Бонус совети

  • Ако патувате со рачен багаж, проверете ги ограничувањата на авиокомпанијата за димензии и тежина.

  • Секогаш носете најобемната облека (палта, чизми) на себе за да заштедите простор.

Со овие практични трикови, пакувањето за одмор со рачен багаж ќе стане многу полесно, а патувањето поудобно и поефикасно.

Извор: Vecernji

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Колку често треба да се перат кујнските крпи? Еве што велат експертите за хигиена

Објавено пред

на

Фото: Autumn Martin @ unsplash

Кујнските крпи се еден од најкористените, но и најчесто запоставените предмети кога станува збор за одржување на хигиената во домот. Со еден потег бришеме раце, чинии или работни површини, а потоа крпата ја оставаме да се суши на столче, радијатор или кујнски елемент. Иако на прв поглед изгледа чиста, кујнската крпа може да биде вистинско жариште на бактерии и други микроорганизми.

Зошто кујнските крпи се ризични за хигиената?

Како што објаснува микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи собираат:

  • бактерии

  • вируси

  • габи

Овие микроорганизми лесно се размножуваат бидејќи влажната крпа, на која често остануваат микроскопски остатоци од храна, е совршена средина за нивен раст. Особено опасно е ако крпата остане влажна подолго време.

Колку често треба да се перат кујнските крпи?

Фреквенцијата на перење зависи од тоа како и за што ја користите крпата:

  • Ако ја користите за подготовка на храна, бришење површини и чистење остатоци: перејте ја на секои неколку дена.

  • Ако ја користите само за сушење на раце или садови: може да ја менувате еднаш неделно (најмногу 7 дена).

Како правилно да ги перете кујнските крпи?

За максимална хигиена:

  • Перете ги одделно од другите алишта.

  • Користете топла вода и квалитетен детергент.

  • Додајте белило доколку материјалот дозволува, за уништување на микробите.

  • Сушете ги на висока температура, бидејќи тоа дополнително елиминира преостанати микроорганизми.

Совет за крај

Кујнската крпа може да изгледа чиста, но тоа не значи дека е безбедна. Честото перење и сушење на високи температури се едноставни чекори кои значително ја зголемуваат хигиенската безбедност во вашата кујна.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија55 минути

Лишен од слобода старец од тетовско, на нива запалил сува трева и отпадоци

На 10.07.2025 во 21.00 часот во близина на бензинска пумпа во Тетово, полициски службеници од СВР Тетово го лишиле од...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за петок (11 јули)

ОВЕН Ова може да биде интересен ден на работа, бидејќи ќе имате голема помош и некој кој може да делува...

Македонија15 часа

ЦУК: Ова е состојбата со пожарите до моментот, вкупно 29 пожари на отворен простор, 9 активни

На 10.07.2025 година, до 18:30 часот, има вкупно 29 пожари на отворен простор, од кои 9 се активни, 4 се...

Скопје16 часа

Лишени уште две лица во Скопје, фатени како предизвикуваат пожар

На 10.07.2025 во 15:30 часот, при вршење на патрола на патот помеѓу Кадино и Миладиновци од страна на полициски службеници...

Македонија20 часа

(ФОТО) МВР: Фатени тројца малолетници, со бензин, петарди и запалка

Во рамки на преземените обемни активности околу состојбата со пожарите во скопскиот регион, вчера (09.07.) на подрачје на ЕВР Гази...

Магазин22 часа

Овој скриен режим го забавува вашиот Android телефон – еве како да го исклучите и повторно да добиете брзина

Ако вашиот телефон стана бавен преку ноќ – апликациите се отвораат бавно, скролувањето „шкрипи“, а екранот реагира со доцнење –...

Магазин22 часа

YouTube најавува построги мерки против видеа генерирани со помош на вештачка интелигенција

YouTube се подготвува да ги ажурира своите правила за да ја ограничи можноста на креаторите да монетизираат „неавтентична“ содржина –...

Кичево1 ден

Вчера во Кичево при засилена акциска контрола на МВР изречени 86 санкции во еден ден

На 09.07.2025 година во периодот од 16.00 до 22.00 часот Секторот за  сообраќајни работи при Одделот за униформирана полиција-Биро за јавна безбедност и...

Македонија1 ден

ЦУК: Вчера најмногу повици до сега во еден ден

Овој извештај покажува дека на 9 јули 2025 година (среда), системот за итни повици E-112 забележал 4199 повици, што е...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за четврток (10 јули)

Овен Пристапете се чекор по чекор денес, бидејќи тоа е како да се движите низ минско поле! Ситуацијата на работа...

НАЈЧИТАНИ