Lifestyle
Отстранете го мирисите за готвење од куќата: Една чаша покрај шпоретот ќе ве спаси
Кога подготвувате вкусен оброк, особено ако готвите јадења со силни мириси, како што се пржење риба или зачинети јела, непријатните мириси лесно можат да се проширaт низ целата куќа. За среќа, постои едноставен и ефективен начин да се ослободите од нив.
Како да ги неутрализирате мирисите?
Експертите за чистење советуваат користење на оцет како најбрзо и најефикасно решение. Сè што ви треба е една чаша оцет која ќе ја поставите блиску до шпоретот додека готвите. Оцетот има способност да ги апсорбира и неутрализира непријатните мириси, спречувајќи нивното ширење низ просторијата.
Трик за целосно неутрализирање на мирисите
Експертите препорачуваат да оставите чаша оцет на видно место во текот на целото готвење, а за уште подобри резултати, оставете ја чаша оцет преку ноќ. Ова ќе помогне да се впијат сите мириси кои останале во воздухот.
Ако нешто изгори: Што да направите?
Ако, заради некоја грешка, нешто изгори или се истури додека готвите, има и решение за тоа. Едноставно зовријте вода со оцет во тенџере. Пареата што се ослободува за време на оваа постапка ќе ги отстрани непријатните мириси од просторијата.
Не заборавајте на вентилацијата
Додека оцетот е ефективен во неутрализирање на мирисите, не заборавајте да ги проветрувате просториите за да овозможите циркулација на свеж воздух и да ги отстраните сите остатоци од мирисите.
Извор: BizPortal
Lifestyle
„Перењето постелнина: Колку често треба да го правите за здрава кожа и добар сон“
Постелнината е идеална средина за развој на бактерии и алергени, бидејќи апсорбира пот, масла, мртви клетки на кожата, прашина и грини. Ова го прави миењето на постелнината клучен дел од одржувањето на хигиената во домот и обезбедувањето квалитетен сон. Но, колку често треба да ја миете постелнината за да се осигурате дека е вистински чиста?
- Чистотата на постелнината: Постелнината доаѓа во контакт со вашата кожа секој ден и апсорбира разни нечистотии како пот, масла, мртви клетки и прашина, што го прави идеално место за размножување на бактерии и грини.
Редовното миење не само што ја продолжува трајноста на постелнината, туку и создава поздрави и почисти услови за спиење. - Колку често треба да ја миете?: Според експертите, постелнината треба да се пере најмалку еднаш неделно. Кога не ја миете редовно, ризикувате да го делите креветот со околу 20.000 грини, што може да биде проблематично, особено за оние кои страдаат од алергии.
Мартин Сили, извршен директор и експерт за спиење, објаснува дека секоја ноќ излачуваме 200 милилитри пот, која се апсорбира во постелнината. Грините се познати по тоа што предизвикуваат затнат нос и инфекции, а редовното миење помага во намалување на нивното присуство. - Зошто е тоа важно?: Грините се состојат главно од мртва кожа, која ја ослободуваме преку ноќ. 80% од грините потекнуваат од вашата кожа, што значи дека редовното миење на постелнината е клучно за чистота и здравје.
- Што да направите ако се потите повеќе навечер?: Ако сте лице кое се поти повеќе навечер, размислете да ја миете постелнината почесто, бидејќи потта ја создава идеалната средина за развој на грини.
- Како да ги исчистите грини ефективно?:
- Перењето на постелнината на 60 степени ќе помогне во ефикасното отстранување на грини.
- Изберете добар квалитет на детергент, кој ќе ја одржи постелнината мека и свежа.
- Ако е можно, сушете ја постелнината на воздух, наместо во сушара, за да се избегне оштетување на материјалот.
- Клучен совет: Не дозволувајте да ги занемарите рутините за миење на постелнината. Спалната соба треба да биде мирна и релаксирачка средина, а чистата постелнина е основа за добар сон и здравје.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
Лимонот е широко признат како едно од најздравите овошја, благодарение на неговите корисни својства. Сепак, не сите можат да уживаат во неговите предности, а во некои случаи може да има негативни ефекти врз здравјето. Еве што треба да знаете за неговото консумирање:
- Богатство на хранливи материи:
Лимонот е богат со витамин Ц, антиоксиданти и други хранливи состојки кои се корисни за имунитетот, варењето и детоксикацијата на организмот. Се користи во многу јадења и пијалоци, и има освежувачки вкус. - Придобивки за здравјето:
Лимонот помага во:- Зајакнување на имунитетот
- Подобрување на варењето
- Детоксикација на организмот
- Подобрување на здравјето на кожата и косата
- Кога лимонот може да ја влоши состојбата: Иако лимонот има бројни здравствени придобивки, не се препорачува за:
- Луѓе со чувствителен стомак:
Лимонот може да ги иритира слузниците на желудникот и хранопроводникот, предизвикувајќи непријатност. - Луѓе со гастритис, пептичен улкус или рефлукс:
Киселините од лимонот може да ги влошат овие состојби.
- Луѓе со чувствителен стомак:
- Алергиски реакции:
Некои луѓе можат да имаат алергиски реакции на лимон, кои се манифестираат како иритации или осип на кожата. Ако имате историја на алергии, треба внимателно да следите каква било реакција на кожата после консумирање на лимон. - Како да се консумира лимон безбедно:
- Консумирајте лимон умерено и избегнувајте прекумерна потрошувачка.
- Ако имате проблеми со желудникот или страдате од гастритис или рефлукс, ограничете ја потрошувачката или консултирајте се со лекар.
- Внимавајте на алергиските реакции – ако почувствувате некакви иритации по конзумирањето на лимон, консултирајте се со лекар.
- Консултирајте се со лекар:
Ако не сте сигурни дали лимоните се погодни за вашето тело или ако имате здравствени проблеми кои би можеле да бидат влошени од киселините во лимонот, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар пред да го внесувате во вашата исхрана.
Извор: B92
Lifestyle
Не правете ја оваа грешка кога лупите компири: Последици за одводот
Иако обично фрламе лушпи од компири во ѓубре или канта за компост, постои уште еден начин што не се очекува – и тој е сосема неочекуван!
Зошто не треба да лупите компири над мијалникот?
Многумина имаат навика да лупат компири над мијалникот, но стручњаците велат дека тоа може да доведе до сериозни проблеми со одводот. Компирите содржат скроб, а кога остатокот од скробот од лушпите ќе се измеша со вода, тој обично отекува и формира густа, непопустлива паста. Оваа паста лесно може да го затне одводот или да ги заглави сечилата ако лушпите се испратат низ машина за уништување.
Што да правите со лушпите од компири?
Има многу начини за рециклирање на лушпите од компири, наместо да ги фрлате во мијалникот. Еден од најнеочекуваните методи е да ги печете. Ако некогаш сте ги намачкале компирите со маслиново масло и ги ставиле во рерна, тогаш знаете колку вкусни можат да бидат лушпите кога станат крцкави и златни.
Како да подготвите вкусни лушпи од компири?
Просто измешајте ги лушпите со маслиново масло, додадете зачини по избор, и печете ги во загреана рерна на 200°C од 15 до 20 минути. Овие хрустливи лушпи ќе станат совршена закуска, додаток на салата или прилог за хамбургери. Оваа метода не само што создава вкусни оброци, туку и ја намалува количината на отпад од подготовката на компирите.
Експериментирајте со различни зачини!
Можете да додадете сол, бибер, сирење, сланина, власец или сува смеса за облекување ранч, создавајќи вкусен залак кој никогаш нема да го затне одводот во кујната.
Извор: Vecerni
-
Магазин23 часа
Денес им е роденден: Спасен Сиљаноски, еден од најдобрите и најпопуларни пејачи на македонската естрада
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (29 јануари)
-
Македонија2 дена
Битолчанец бил измамен, му посредувале за наследство од починато лице кое немало законски наследници
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за четврток (30 јануари)
-
Lifestyle24 часа
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
-
Хроника2 дена
Извлечено женско тело од водите на Вардар
-
Хроника25 минути
Кичевчанец додека работел на работни задачи на автопат Кичево-Охрид паднал и починал
-
Култура11 часа
Денеска е Св.Антониј Велики, честито име Антонио, Антоанета, Антониј..