Здравје и убавина
Овие намирници се за подобра функционалност на мозокот
Фактот дека не можете да се сетите каде сте ги оставиле работите или како се нарекува личност што ја познавате, може да изгледа како нешто што не е толку опасно, но ваквите пропусти на меморијата можат да се зголемат со текот на времето.
– Мозокот постојано претрпува невропластичност, што значи дека расте и се менува во текот на нашиот живот. Еден начин да се поддржи овој процес и да се подобри функцијата на меморијата е преку одредена храна – вели неврологот и истражувач на невродегенеративните болести д-р Кристен Вилемир и предлага хранливи материи кои можат да ја подобрат функцијата на мозокот и меморијата.
Омега-3 масни киселини
– Омега-3 масните киселини се форма на полинезаситени масти, добри масти кои помагаат во обликувањето на когнитивните способности. Тие се богати со еикозапентаеноична киселина (ЕПА) и докозахексаенонска киселина (ДХА), кои ја поддржуваат когнитивната функција, ја одржуваат флуидноста на клеточната мембрана и ја зголемуваат синаптичката пластичност – објаснува научникот за „Mind Body Green“.
Соодветниот внес на ДХА игра важна улога во процесот на учење и меморија во текот на животот.
– Колку е поголема течноста клеточната мембрана, толку поефикасно се изведува, придонесувајќи за здраво расположение и меморија. Исто така е клучно за преживување, раст и обновување на клетките – објаснува таа.
Со стареењето, концентрацијата на есенцијални масни киселини во ткивото се намалува. Бидејќи бројни студии покажуваат дека зголеменото ниво на ДХА во мозокот го намалува падот на когнитивните способности поврзани со стареењето и ризикот од Алцхајмерова болест, може да се заклучи дека оптималниот внес на омега-3 масни киселини е неопходен за зачувување на когнитивните функции и меморијата и може да ги одложи невродегенеративните болести.
Конзумирање на масна риба како треска, лосос, скуша и сардини ќе ви овозможи да консумирате протеини и омега-3 масни киселини. За оние кои се на диета на растенија или вегани, научникот препорачува алги, ореви, бадеми, чиа семе и ленено семе.
Полифенолите се диетални антиоксиданти растителни со антиинфламаторни придобивки, а бобинките се полни со нив.
– Боровинките се одлични за заштита од хронични заболувања и здравјето на мозокот – тврди Кристен.
Научните истражувања покажуваат дека поради нивната специфична биолошка активност тие го штитат срцето, крвните садови и имунитетот. Тие исто така се сметаат за молекули со потенцијален позитивен ефект врз спречување на хронични воспалителни болести, рак и процесот на стареење.
Едно 20-годишно истражување на Медицинскиот факултет Харвард открива дека возрасните кои јаделе боровинки и јагоди имале најмала стапка на когнитивен пад.
– Може да го одложите когнитивниот пад дури две и пол години – вели научникот.
Американското здружение за срце објави студија што беше спроведена врз повеќе од 93.000 жени на возраст од 25 до 42 години. За време на 18-годишното следење, тие откриле дека оние кои јадат боровинки и јагоди три пати неделно, имаат помали шанси да доживеат срцев удар.
Во моментов нема лек за Алцхајмерова болест или други форми на деменција, но наместо да се плашите од неочекувани исходи, преземете контрола каде што можете.
Додавањето вкусна и хранлива храна во вашата исхрана, како што се боровинки и ореви, е еден начин да се преземе иницијатива во врска со здравјето на вашиот мозок.
ФОТО: gardentech
Здравје и убавина
Дајте им одмор на цревата во организмот со ова овошје
Многу луѓе се соочуваат со проблеми во дигестивниот систем кога патуваат на одмор. Промената на климата и новата околина често влијаат, но има решение што може да ви помогне да се ослободите од овие тегоби. Австралискиот нутриционист Роберт Вилсон советува како да се справите со тоа.
Таа објаснува дека е многу важно да се консумира овошје кое е корисно за цревата.
– „Крушите се одличен избор, бидејќи нивните влакна и природни шеќери, како што се сорбитолот и фруктозата, помагаат за одржување на добрата работа на дигестивниот систем и спречуваат запек“, изјавува Вилсон.
Патувањето со авион често доведува до стомачни проблеми, што е последица од наглите промени во воздухот, што особено го погодува дигестивниот систем.
– „Но, ова не се однесува само на проблемите со столицата. Здравиот дигестивен систем и цревата се клучни за добро чувство и повисоки нивоа на енергија. Тие помагаат на организмот да ги апсорбира хранливите материи и да изгради силен имунитет“, додава тoj.
Крушите се еден од најбогатите извори на влакна, па ако редовно ги јадете додека сте на одмор, вашите црева ќе ви бидат благодарни.
/taratur
Здравје и убавина
Како полесно да ја издржите диетата за слабеење
Според една понова анализа спроведена од научници од Холандија и Португалија, ако за време на држење диета си дозволиме еден „слободен ден“ во неделата кога можеме да изедеме нешто што инаку е забрането, значително се зголемува веројатноста да се остане доследен на режимот.
Во истражувањето биле вклучени две групи луѓе кои имале цел да ослабат: првата група секој ден консумирала по 1.500 калории, додека втората шест дена во неделата јадела по 1.300 калории, а седмиот ден добивала дозвола да внесе околу 2.700 калории.
Резултатите покажале дека учесниците од првата група побрзо ја губеле мотивацијата. Кај втората група, пак, сознанието дека имаат „награден ден“ делувало мотивирачки, па поретко се откажувале од диетата.
Интересно е што и покрај разликите во пристапот, двете групи забележале слично намалување на телесната тежина.
Извор: taratur
Здравје и убавина
Само со неколку нови навики, стартот на денот ќе ви биде полн со енергија
Доколку секоја утрина се борите со алармот и без силно кафе не можете да ја започнете дневната рутина, постои брз трик кој може да ви го промени стартот на денот. Според стручњаците, доволни се само 90 секунди под туш за да го „разбудите“ телото и да се наполните со енергија.
Професионалците од академијата „Кериер Грл“ истакнуваат дека голем дел од луѓето имаат погрешни навики при утринското туширање. Имено, топлата вода создава дополнително чувство на релаксација и поспаност, па дури и кога ќе излезете во студената просторија телото сè уште е „во режим на спиење“.
Нивната препорака е следна: започнете 30 секунди со ладна вода, продолжете 30 секунди со топла и завршете повторно со 30 секунди ладна вода.
Иако на почеток можеби ќе ви биде непријатно, овој контрастен туш ја поттикнува циркулацијата и ги активира капиларите, што делува како природен „вклучувач“ на мозокот и телото. Дополнително, ваквото туширање може да помогне во намалување на стресот, зајакнување на имунитетот преку зголемено создавање бели крвни клетки и поефикасно согорување масти.
Овој ритуал редовно го користат и светските ѕвезди, кои дел нагласуваат дека ладно-топлото туширање делува како природен антидепресив, бидејќи го стимулира мозокот со зголемени електрични импулси и носи чувство на освежување и благосостојба.
/таратур
-
Хороскоп23 часаХороскоп за недела (7 декември)
-
Хороскоп2 денаХороскоп за сабота (6 декември)
-
Кичево2 часа„ЕВН КЕЦ Кичево“ во вторник ќе работи на терен, дел од „Ужичка“, „Мечкин Камен“ и дел од месноста „Под Крушино“ времено ќе бидат без електрична енергија
-
Временска прогноза1 денСе менува ли климата? Најава за невообичаено топло време од следната седмица во месец декември – ова се информациите
-
Здравје и убавина1 денКако полесно да ја издржите диетата за слабеење
-
Здравје и убавина3 часаДајте им одмор на цревата во организмот со ова овошје
