Здравје и убавина
Овие намирници се за подобра функционалност на мозокот
Фактот дека не можете да се сетите каде сте ги оставиле работите или како се нарекува личност што ја познавате, може да изгледа како нешто што не е толку опасно, но ваквите пропусти на меморијата можат да се зголемат со текот на времето.
– Мозокот постојано претрпува невропластичност, што значи дека расте и се менува во текот на нашиот живот. Еден начин да се поддржи овој процес и да се подобри функцијата на меморијата е преку одредена храна – вели неврологот и истражувач на невродегенеративните болести д-р Кристен Вилемир и предлага хранливи материи кои можат да ја подобрат функцијата на мозокот и меморијата.
Омега-3 масни киселини
– Омега-3 масните киселини се форма на полинезаситени масти, добри масти кои помагаат во обликувањето на когнитивните способности. Тие се богати со еикозапентаеноична киселина (ЕПА) и докозахексаенонска киселина (ДХА), кои ја поддржуваат когнитивната функција, ја одржуваат флуидноста на клеточната мембрана и ја зголемуваат синаптичката пластичност – објаснува научникот за „Mind Body Green“.
Соодветниот внес на ДХА игра важна улога во процесот на учење и меморија во текот на животот.
– Колку е поголема течноста клеточната мембрана, толку поефикасно се изведува, придонесувајќи за здраво расположение и меморија. Исто така е клучно за преживување, раст и обновување на клетките – објаснува таа.
Со стареењето, концентрацијата на есенцијални масни киселини во ткивото се намалува. Бидејќи бројни студии покажуваат дека зголеменото ниво на ДХА во мозокот го намалува падот на когнитивните способности поврзани со стареењето и ризикот од Алцхајмерова болест, може да се заклучи дека оптималниот внес на омега-3 масни киселини е неопходен за зачувување на когнитивните функции и меморијата и може да ги одложи невродегенеративните болести.
Конзумирање на масна риба како треска, лосос, скуша и сардини ќе ви овозможи да консумирате протеини и омега-3 масни киселини. За оние кои се на диета на растенија или вегани, научникот препорачува алги, ореви, бадеми, чиа семе и ленено семе.
Полифенолите се диетални антиоксиданти растителни со антиинфламаторни придобивки, а бобинките се полни со нив.
– Боровинките се одлични за заштита од хронични заболувања и здравјето на мозокот – тврди Кристен.
Научните истражувања покажуваат дека поради нивната специфична биолошка активност тие го штитат срцето, крвните садови и имунитетот. Тие исто така се сметаат за молекули со потенцијален позитивен ефект врз спречување на хронични воспалителни болести, рак и процесот на стареење.
Едно 20-годишно истражување на Медицинскиот факултет Харвард открива дека возрасните кои јаделе боровинки и јагоди имале најмала стапка на когнитивен пад.
– Може да го одложите когнитивниот пад дури две и пол години – вели научникот.
Американското здружение за срце објави студија што беше спроведена врз повеќе од 93.000 жени на возраст од 25 до 42 години. За време на 18-годишното следење, тие откриле дека оние кои јадат боровинки и јагоди три пати неделно, имаат помали шанси да доживеат срцев удар.
Во моментов нема лек за Алцхајмерова болест или други форми на деменција, но наместо да се плашите од неочекувани исходи, преземете контрола каде што можете.
Додавањето вкусна и хранлива храна во вашата исхрана, како што се боровинки и ореви, е еден начин да се преземе иницијатива во врска со здравјето на вашиот мозок.
ФОТО: gardentech
Здравје и убавина
Пробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
Доколку во вашето утринско кафе додадете малку чоколадо, можете полесно да се сконцентрирате и посмирено да го започнете денот, покажува истражување спроведено на Универзитетот во Џорџија.
Научниците ги споредиле ефектите врз „менталната енергија“ кај луѓе кои пиеле кафе со чоколадо, обично кафе, кафе само со кофеин и комбинација од кофеин и чоколадо. Секој учесник секојдневно консумирал по еден од овие четири напитоци, по што решавал тест за ментална будност.
Оние што пиеле кафе со чоколадо, како и комбинацијата кофеин–чоколадо, покажале побрзи реакции и поголема точност во решавањето задачи во споредба со останатите групи.
Освен подобрувањето на концентрацијата, резултатите откриле и дека чоколадото може да ја намали „напнатоста предизвикана од кофеинот“.
– „Овој напиток го подобрува протокот на крв во деловите на мозокот одговорни за вниманието и когнитивните функции. Кофеинот, пак, може да ја зголеми нервозата, но чоколадото го ублажува овој негов ефект“, истакнуваат истражувачите.
Сепак, експертите предупредуваат дека консумирањето чисто кафе може да ја засили агресивноста кај некои луѓе.
Затоа, додадете парче чоколадо во вашето кафе и решете ги двата најчести утрински предизвици!
Здравје и убавина
Што значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши
Начинот на исхранување и правилното внесување на вода се едни од најважните навики за кои сами одлучуваме и кои значително влијаат врз нашето здравје. Многумина веруваат дека редовното пиење превриена вода може да помогне во намалување на одредени здравствени проблеми.
Кога водата ќе се загрее до точка на вриење, се смета дека дел од тешките метали и штетните материи кои можат да бидат присутни во водата од чешма се намалуваат. Британските експерти по испитување врз тоа истакнуваат исто така дека по петминутно вриење, често може да се забележи талог кој останал по ладењето на водата.
Како што се смета, топлата или жешката вода може да има различни поволни ефекти врз организмот:
- Една чаша топла вода на ден може да го поттикне чистењето на кожата, особено кај лица со сува кожа или склоност кон акни.
- Топлата вода ги релаксира мускулите, па затоа се препорачува како природен начин за ублажување менструални грчеви.
- Пиењето жешка вода наутро пред јадење или половина час по оброк може да ја подобри работата на варењето и да ја намали подуеноста и гасовите.
- Консумацијата на топла вода на празен стомак понекогаш се препорачува за смирување на уринарни тегоби и намалување на желудочната киселина.
- Редовното пиење топла вода може да ја стимулира циркулацијата, потењето и исфрлањето на токсините, што индиректно го олеснува товарот врз бубрезите.
- Ако испиете чаша топла вода околу еден час по јадење, тоа може да го забрза метаболизмот и согорувањето калории.
- Се смета дека топлата вода може да помогне и кај астма, икавица, настинки или кашлица, давајќи чувство на олеснување и дополнителна енергија.
Здравје и убавина
„Солта“ го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот ако ја користиме прекумерно
Солта го подобрува вкусот на храната, но истовремено има силно влијание врз организмот многу поголемо отколку што мислиме. Таа е главен извор на јод, чиј недостиг може да доведе до појава на гуша. Но, прекумерната употреба на сол исто така може да предизвика низа здравствени проблеми.
Надуеност
Доколку се борите со надуеност, намалувањето на внесот на сол може значително да помогне. Премногу сол го зголемува нивото на натриум, што доведува до задржување течности и чувство на подуеност.
Висок крвен притисок
Солта директно влијае врз крвниот притисок. Колку повеќе сол внесуваме, толку повисоко е нивото на натриум во телото, што го зголемува притисокот. Намалувањето на солта за околу 4,6 грама може да придонесе за намалување на крвниот притисок. И премалку сол не е добро, па затоа е важно внесот да биде балансиран.
Срцеви заболувања
Иако натриумот е неопходен за правилно функционирање на организмот, неговиот вишок може да доведе до кардиоваскуларни заболувања, срцева слабост и мозочен удар. Прекумерната консумација на сол го зголемува ризикот двојно. Особено ранливи се пушачите, постарите лица, дијабетичарите и луѓето со висок крвен притисок.
Когнитивни способности
Покачениот крвен притисок може да предизвика проблеми со мозокот. Лицата кои внесуваат многу сол и водат пасивен начин на живот имаат поголем ризик од намалување на когнитивните функции. Експертите препорачуваат ограничување на солта и најмалку 30 минути дневна физичка активност.
Бубрези
Бубрезите се задолжени за филтрирање на отпадните материи од крвта. Високиот крвен притисок создава притисок врз артериите и може да доведе до нивно затајување. Луѓето со бубрежни проблеми често чувствуваат подобрување ако го намалат внесот на сол. Здравјето на бубрезите е тесно поврзано со количината натриум во организмот.
Потреба за сол
Лицата кои редовно консумираат големи количини сол обично развиваат зголемена желба за уште повеќе. На нив им се препорачува постепено да ја заменат солта со други зачини, како на пример црн пипер.
Мозочен удар
Прекумерната употреба на сол го зголемува натриумот во крвта и доведува до висок крвен притисок еден од главните ризик-фактори за мозочен удар. Намалениот внес на сол е клучен за контрола на натриумот и зачувување на здравјето.
Кожа
Големото количество сол во организмот може да предизвика отоци (едеми) на рацете, нозете и глуждовите. Иако овие случаи се поекстремни, честопати може да се забележат и поумерени промени на кожата.
-
Кичево2 дена(ФОТО) Вчера во Кичево во преполна сала и одличен амбиент се одржа првиот хуманитарен концерт на „Македонски Завет“ и „Патриотско Друштво“
-
Кичево17 часаПредмалку се случила тешка сообраќајна несреќа на магистралниот пат кај с. Трапчин Дол кичевско
-
Хороскоп1 денМесечен Хороскоп (декември 2025)
-
Здравје и убавина1 денШто значи топла или превриена вода за човечкиот организам, еве неколку здравствени проблеми кои топлата вода може да ги реши
-
Кичево9 часаКК „Баскет Кичево“ започнува со тренинзи по термини во спортска сала, стани и ти дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери
-
Здравје и убавина1 денПробајте врз утринското кафе да му додадете парче чоколадо
-
Хороскоп4 часаХороскоп за вторник (2 декември)
-
Македонија2 денаКај „Романовце“ лишен од слобода криумчар, пронајдени седум илегални мигранти од Египет
