Здравје и убавина
Овие намирници се за подобра функционалност на мозокот

Фактот дека не можете да се сетите каде сте ги оставиле работите или како се нарекува личност што ја познавате, може да изгледа како нешто што не е толку опасно, но ваквите пропусти на меморијата можат да се зголемат со текот на времето.
– Мозокот постојано претрпува невропластичност, што значи дека расте и се менува во текот на нашиот живот. Еден начин да се поддржи овој процес и да се подобри функцијата на меморијата е преку одредена храна – вели неврологот и истражувач на невродегенеративните болести д-р Кристен Вилемир и предлага хранливи материи кои можат да ја подобрат функцијата на мозокот и меморијата.
Омега-3 масни киселини
– Омега-3 масните киселини се форма на полинезаситени масти, добри масти кои помагаат во обликувањето на когнитивните способности. Тие се богати со еикозапентаеноична киселина (ЕПА) и докозахексаенонска киселина (ДХА), кои ја поддржуваат когнитивната функција, ја одржуваат флуидноста на клеточната мембрана и ја зголемуваат синаптичката пластичност – објаснува научникот за „Mind Body Green“.
Соодветниот внес на ДХА игра важна улога во процесот на учење и меморија во текот на животот.
– Колку е поголема течноста клеточната мембрана, толку поефикасно се изведува, придонесувајќи за здраво расположение и меморија. Исто така е клучно за преживување, раст и обновување на клетките – објаснува таа.
Со стареењето, концентрацијата на есенцијални масни киселини во ткивото се намалува. Бидејќи бројни студии покажуваат дека зголеменото ниво на ДХА во мозокот го намалува падот на когнитивните способности поврзани со стареењето и ризикот од Алцхајмерова болест, може да се заклучи дека оптималниот внес на омега-3 масни киселини е неопходен за зачувување на когнитивните функции и меморијата и може да ги одложи невродегенеративните болести.
Конзумирање на масна риба како треска, лосос, скуша и сардини ќе ви овозможи да консумирате протеини и омега-3 масни киселини. За оние кои се на диета на растенија или вегани, научникот препорачува алги, ореви, бадеми, чиа семе и ленено семе.
Полифенолите се диетални антиоксиданти растителни со антиинфламаторни придобивки, а бобинките се полни со нив.
– Боровинките се одлични за заштита од хронични заболувања и здравјето на мозокот – тврди Кристен.
Научните истражувања покажуваат дека поради нивната специфична биолошка активност тие го штитат срцето, крвните садови и имунитетот. Тие исто така се сметаат за молекули со потенцијален позитивен ефект врз спречување на хронични воспалителни болести, рак и процесот на стареење.
Едно 20-годишно истражување на Медицинскиот факултет Харвард открива дека возрасните кои јаделе боровинки и јагоди имале најмала стапка на когнитивен пад.
– Може да го одложите когнитивниот пад дури две и пол години – вели научникот.
Американското здружение за срце објави студија што беше спроведена врз повеќе од 93.000 жени на возраст од 25 до 42 години. За време на 18-годишното следење, тие откриле дека оние кои јадат боровинки и јагоди три пати неделно, имаат помали шанси да доживеат срцев удар.
Во моментов нема лек за Алцхајмерова болест или други форми на деменција, но наместо да се плашите од неочекувани исходи, преземете контрола каде што можете.
Додавањето вкусна и хранлива храна во вашата исхрана, како што се боровинки и ореви, е еден начин да се преземе иницијатива во врска со здравјето на вашиот мозок.
ФОТО: gardentech
Здравје и убавина
Знаете колку е битна положбата на спиење за здравјето?

Сигурни сме дека често не размислувате за позата во која спиете, бидејќи после напорниот ден единствено е важно да легнете во кревет и да заспиете. Сепак, научниците дошле до заклучок дека положбата во која спиете може да има големо влијание врз вашето здравје.
Имајќи предвид дека приближно една третина од животот поминуваме спиејќи, позицијата која дава најдобра поддршка треба да биде еден од нашите приоритети.
„Спиењето на грб е најдобрата положба во која ‘рбетот може природно да се усогласи и да биде во неутрална положба без никакви свиоци или кривини, така што оваа положба е најздрава за’ рбетот. Телото на секого е различно и некои положби може да бидат подобри за одредена личност врз основа на неговата висина, тежина или какви било претходни повреди, а ако имате некаква болка во грбот, дефинитивно препорачувам да спиете на грб“, објаснува експертот за спиење Кјара Причард.
Само 10 проценти од луѓето спијат на грб
Покрај споменатите придобивки, докажано е дека оваа положба на спиење помага во спречување на металоиди, рефлукс на киселина во желудникот, но и ги ублажува симптомите на настинка или алергија. Во случај спиењето на грб да не ви доаѓа природно, експертите советуваат дека е доволно само да го практикувате.
Меѓутоа, истражувањата покажуваат дека само 10 отсто од луѓето имаат навика да спијат на грб, додека 16 отсто од нив спијат на стомак, а најголемиот број, дури 74 отсто, спијат на страна.
Важно е да се спомене дека спиењето на стомак е единствената поза која се смета за нездрава бидејќи создава притисок на ‘рбетот, градите и белите дробови. Со оваа поза повеќе е функцијата на вратот кој мора да го свртите на левата или десната страна и затоа, предупредуваат лекарите, го загрозувате протокот на крв.
Здравје и убавина
Киселини во желудник: Седум намирници за спас кои ја гасат „огнената“ болка

Киселините во желудникот се симптом на болести во дигестивниот систем или на несоодветна исхрана кои се проследени со непријатно печење и болка зад градната коска. За среќа, и за нив постои олеснување, а тоа доаѓа во облик на овие производи.
Храна која ги смирува киселините во желудникот:
Чај од ѓумбир
Зовријте во вода исчистен и исечкан корен ѓумбир (со големина на палец), оставете го да отстои 10-тина минути, па испијте. Оваа напивка е делотворна против разни видови воспаленија, а ќе ги смири и киселините во желудникот.
Банани
Ако ги чувствувате симптомите на непријатните киселини во желудникот, изедете банана. Ова тропско овошје содржи минимални количини киселини, па така го штитат и смируваат надразнетиот желудник.
Бадемово млеко
Оваа здрава алтернатива на класичното кравјо или козјо млеко помага во неутрализирање на киселините во желудникот. Со бадемовото млеко изматете „смути“ во кое секако додадете јагоди, банани и спанаќ.
Овесни снегулки
Иритираниот желудник сака храна богата со прехранбени влакна како овесни снегулки. Наутро почнете со чинија снегулки кои ќе ви дадат енергија во текот на денот и ќе ја згаснат секоја евентуална болка.
Коморач
Во врела вода ставете две лажици семки од коморач. Оставете да отстои половина час, зачинете со мед и испијте. По консумирањето на оваа напивка ќе немате проблеми со киселините во желудникот.
Кефир и алое
Лажица сок од алое вера измешајте со кефир и изедете за појадок. Оваа одлична комбинација која го смирува системот за варење, а покрај тоа е мошне вкусна.
Лиснат зеленчук
Со зеленчукот е тешко да згрешите. Јадете што повеќе лиснат зеленчук како целер, брокули, карфиол и аспарагус кое содржи малку киселини па се добри во борбата против желудочните киселини.
Здравје и убавина
Дали знаете дека кафето штити од цироза на црниот дроб?

Секојдневното консумирање кафе штити од цироза на црниот дроб, заклучуваат британските научници во студијата објавена во магазинот Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Научниците од универзитетот во Саутемптон ги анализирале податоци од девет долгорочни истражувања спроведени врз речиси половина милион луѓе од шест држави.
Цирозата на црниот дроб е тешка болест којашто може да биде фатална, бидејќи значително ја зголемува можноста од затајување на функцијата на црниот дроб и појавата на рак.
Притоа заклучиле дека зголеменото консумирање кафе значително го намалува, речиси за половина, ризикот од заболување од цироза на црниот дроб. Шест повеќе шолји кафе, ризикот е помал, тврдат научниците. Според нив, два дополнителни филџани кафе во денот го намалуваат ризикот од цироза за 44 отсто.
Научниците појаснуваат дека кафето, освен кофеинот, содржи и многу биолошки активни состојки, како што се материите кои помагаат против воспаленијата. Освен индиректниот биохемиски ефект, кафето има и директна улога во заштитата од цироза, бидејќи разните состојки откриени во кафето ги блокираа вирусите хепатитот Б и Ц, а кафето го намалува и појавата на дијабетес од типот 2.
Во студијата се заклучува дека врските меѓу зголемените дневни консумации на кафе и намалениот ризик од цирозата на црнито дроб е голена, и е поголема отколку кај многу лекови кои се користат за превенција на оваа болест. Покрај тоа, спротивно од дејството на многу медикаменти, кафето нема ниту одблизу толку несакани појави.
/denar
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (21 февруари)
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за сабота (22 февруари)
-
Македонија2 дена
Нова бензинска станица на ЛУКОИЛ во Гостивар, целосно модернизиран објект во населба Драчево
-
Култура2 дена
Три децении монашко служење и духовно татковство на Епископ Партениј, Игумен Бигорски
-
Автомобили2 дена
Овие половни автомобили значително поскапеа – дали возите еден од нив?
-
Македонија13 часа
Кај Демир Капија – Смоквица до крај на месец мај ќе има измена на сообраќај, односно целосно затворање на „Тунел Т2“
-
Свет2 дена
Научниците предупредуваат: Глобалното топење на глечерите се забрзува
-
Магазин21 час
Како да ја зачувате батеријата на телефонот: Четири клучни совети