Следете не

Lifestyle

Пет едноставни работи што можете да ги направите веднаш по будењето за подобар крвен притисок

Објавено пред

на

Наместо драстични мерки, клучот за регулирање на високиот крвен притисок лежи во малите, но ефективни навики кои можете да ги спроведете веднаш по будењето.

Високиот крвен притисок, познат и како хипертензија, е тивок убиец кој погодува повеќе од милијарда луѓе ширум светот. Ако не се контролира, може да го зголеми ризикот од срцев и мозочен удар, бубрежни заболувања и срцева слабост.

За среќа, високиот крвен притисок не е неизбежен. Често може да се држи под контрола со едноставни и доследни промени во животниот стил, од кои некои можете да ги спроведете веднаш по будењето.

Испијте чаша вода
„После ноќен пост, рехидратацијата на телото помага да се одржи здрав волумен и циркулација на крвта“, објаснува нутриционистот Ерин Палински-Вејд за МСН.

Доволната хидратација овозможува оптимално функционирање на крвните садови и спречува нагли скокови на крвниот притисок. Истражувањата покажуваат дека луѓето со хипертензија често имаат пониски нивоа на вода во телото. Затоа, започнете го денот со чаша вода за да го поддржите здравиот крвен притисок.

Прошетајте
Без разлика дали станува збор за кратка прошетка низ соседството или одведување на кучето на прошетка, утринската активност не само што го подобрува расположението, туку може да помогне и во регулирањето на крвниот притисок.

„Кардиоваскуларната активност го зајакнува срцевиот мускул и ја подобрува неговата ефикасност, што може да го намали крвниот притисок во мирување“, објаснува Палински-Вејд.

Намалете го стресот
Според Американското здружение за срце, управувањето со стресот може да помогне во намалување на нивото на кортизол, што има корисен ефект врз крвниот притисок.

„Одвојте пет до десет минути за длабоко дишење или медитација за да го намалите стресот“, советува нутриционистот Триста Бест.

Техники како водена визуелизација, прогресивна мускулна релаксација и јога, исто така, можат да помогнат во стабилизирање на крвниот притисок.

Јадете здрав појадок
Правилната исхрана наутро е клучна за здравјето на срцето.

„Урамнотежениот појадок богат со влакна, калиум и магнезиум го поддржува кардиоваскуларното здравје“, истакнува Палински-Вејд.

Добар избор е тост од авокадо на леб од цело зрно, кој содржи сите овие хранливи материи. Избегнувајте преработена храна, бидејќи таа често содржи високо ниво на натриум, што може да го зголеми крвниот притисок.

Калиумот помага да се спротивстави на негативниот ефект на натриумот врз крвниот притисок. Бананите, сувото грозје, сливите и кајсиите се одлични извори на овој минерал и можете да ги додадете во овесна каша или јогурт.

Не пијте кафе веднаш по будењето
Посегнувањето веднаш по кафе може да го зголеми нивото на кортизол. Долгорочното високо ниво на овој хормон е поврзано со поголем ризик од развој на хипертензија.

Подобра опција е прво да се напиете вода и да почекате 30 до 60 минути пред да го испиете првото утринско кафе. Ако не можете да го одложите кафето, размислете за шолја безкофеинско кафе додека не дојде време за вистинското.

Мали чекори за големо влијание
Подобрувањето на крвниот притисок започнува со едноставни, но важни промени во утринската рутина. Пијте доволно вода, бидете активни, управувајте со стресот, јадете оброци богати со хранливи материи и избегнувајте кафе веднаш по будењето.

Ако имате какви било грижи или прашања во врска со вашиот крвен притисок, консултирајте се со вашиот лекар за да го пронајдете најдоброто решение за вашето здравје.

Извор: 24h

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Временска прогноза16 минути

За зимата 25/26 прогностичките модели укажуваат повеќе снег, но во просек за некој степен потопло време за разлика од претходно, информира Попоски

Изминатиов подолг период во голем број од медиумите читаме и слушаме најави дека пред нас е зима на векот или...

Хороскоп10 часа

Хороскоп за четврток (6 ноември)

Овен Стравовите се вовлекоа во твоето срце. Не сте сигурни дали ве сакаат затоа што вредите како личност или затоа...

Социјални мрежи19 часа

Внимавајте, се шири „спам“ порака преку „Viber“, не одговарајте на пораката, бидејќи може да бидете измамени

Предмалку претседателот на комисијата на Агенцијата за електронски комуникации г-дин Орце Симов на својата социјална мрежа предупреди дека се шири...

Фото: Giuseppe Peletti @ unsplash Фото: Giuseppe Peletti @ unsplash
Магазин22 часа

Google тестира нов начин за работа со повеќе апликации на Android таблети

Google започна со тестирање на нова функција што им овозможува на корисниците на Android таблети да отвораат апликации во мали...

Македонија22 часа

Лишени од слобода возачи од Битола и Прилеп, управувале возила со скоро 100 км на час повеќе од дозволеното и под дејство на алкохол

На 04.11.2025 во 16:04 часот на магистралниот пат Битола-Ресен, на место викано Превалец, полициски службеници од СВР Битола го лишија...

Здравје и убавина24 часа

Прескокнување на доручекот на утро не е најдобра работа според експертите, во најмала рака тоа заменете го со чашка вода или парче овошје

Можеби звучи клише, но доручекот и понатаму останува најзначајниот оброк во денот без разлика колку често го заменуваме со шолја...

Временска прогноза1 ден

До петок стабилно и без дожд, потоа нашиот регион ќе биде зафатен со нов влажен воздушен бран кој ќе услови со нови врнежи од дожд

Во Македонија следува преодно стабилизирање на времето. Веќе од петок (7 ноември) па се до понеделник (10 ноември) нашата Македонија...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за среда (5 ноември)

ОВЕН Вашата посветеност на работата на крај ќе се исплати. Може да очекувате поволен период на ова поле. Јавно покажувате...

Хроника1 ден

Д-р Лазаров: Страшна и трагична сообраќајка на Плетвар, внимавајте по патиштата луѓе, две лица загинаа, другите се борат за живот

Две лица го загубија животот, а уште петмина се повредени во тешка сообраќајна несреќа што попладнево се случи во близина...

Спорт2 дена

Во „Лига Ц“, Унгарија, Азербејџан и Андора се противниците на Македонската женска фудбалска репрезентација за квалификациите за светското првенство во Бразил

Во седиштето на УЕФА денес беа извлечени противниците за лигашката фаза од квалификациите за Светското првенство во женски фудбал, кое...

НАЈЧИТАНИ