Lifestyle
Пет работи во домот што можат да го загрозат здравјето

Иако домот го сметаме за безбедно место, постојат работи кои несвесно можат да му наштетат на нашето здравје. Д-р Џулија Адамиан сподели за New York Post пет работи кои никогаш не би ги чувала во својот дом бидејќи можат да влијаат негативно врз здравјето, спиењето и безбедноста.
1. Неред
„Скриената опасност од нередот е прашината. Таа тешко се чисти и може да предизвика алергии,“ вели д-р Адамиан.
Изложеноста на домашни алергени краткорочно може да предизвика респираторни реакции како кашлање, насолзени очи, напади на астма и хроничен бронхитис. Долгорочно, тоа е поврзано со намалена функција на белите дробови, срцеви проблеми и невролошки нарушувања.
2. Теписи со реси
Наизглед безопасните теписи со реси често се причина за несреќи.
„Сигурно не би имала тепих со реси во мојот дом бидејќи лесно може да се сопнам по него,“ објаснува докторката. Овој ризик е поголем за постарите лица и оние со проблеми со мобилноста, но и сите други се изложени.
3. Нездрава храна
„Не препорачувам да чувате храна што поттикнува лоши навики,“ додава д-р Адамиан.
Таа споделува дека лично избегнува да чува сирење при рака, иако го сака, бидејќи е свесна за неговите можни негативни ефекти.
За другите, тоа искушение може да бидат газирани пијалоци, чипс или слатки. Ако не ги купите, помала е веројатноста да ги консумирате.
4. Миризливи сапуни и детергенти за перење
Миризливите производи често содржат фталати кои се поврзани со срцеви заболувања, дијабетес и хормонални нарушувања.
„Тие можат да предизвикаат алергиски реакции, да го иритираат носот и да го нарушат сонот,“ предупредува докторката.
5. ТВ во спалната соба
Гледањето телевизија пред спиење може да предизвика несоница.
„Светлосните импулси од екранот ја стимулираат мрежницата, што го нарушува сонот. Спиењето е исклучително важно, па телевизорот треба да се отстрани од спалната соба,“ заклучува д-р Адамиан.
Извор: N1Info
Lifestyle
Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.
Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.
Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.
Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!
Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:
- Gray Goose 0,7L – 4500 ден
- Jamison 0,7L – 2600 ден
- 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
- Влез: 200 ден.
Lifestyle
Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.
Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.
Јајцата создаваат подолго чувство на ситост
Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).
Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.
Протеините од јајцата се поквалитетни
Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.
Колку хранливи материи има во едно јајце?
Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.
Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.
Извор: N1Info
Lifestyle
Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.
Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.
Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден
Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.
Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.
Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.
Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.
Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.
Но, не претерувајте со јаболка
Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.
-
Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.
-
Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.
-
Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.
Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак
Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.
Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.
Домашна штрудла со јаболка
Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.
Состојки за филот:
-
1 кг јаболка
-
100 г шеќер (или по вкус)
-
1 ванилин шеќер
-
1 лажичка цимет
-
100 г суво грозје (по желба)
-
50 г мелени ореви или презла
-
Сок од половина лимон
Тесто (ако го правите домашно):
-
250 г брашно
-
Прстофат сол
-
1 лажица масло
-
1 лажичка оцет
-
Околу 150 мл млака вода
(или користете готови кори)
За премачкување:
50 г растопен путер или масло
Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.
Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.
Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.
Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода
Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.
Состојки:
-
3 јајца
-
150 г шеќер
-
1 ванилин шеќер
-
100 мл масло
-
100 мл млеко
-
250 г брашно
-
1 прашок за пециво
-
Прстофат сол
-
3 големи јаболка (рендани или исечени)
-
1 лажичка цимет
-
Шеќер во прав за посипување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.
Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.
Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.
Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.
Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.
Извор: 24H
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за недела (19 октомври)
-
Без категорија1 ден
Неколку родителски работи, кои вашето дете ќе го направат посреќно
-
Македонија10 часа
МВР: Гласањето се одвива мирно, без поголеми нарушувања на јавниот ред и мир, доколку има било какво нарушување на изборниот процес граѓаните да пријават во најблиската полициска станица или на телефонски броеви 192 или 112
-
Социјални мрежи1 ден
„Мeta“ ја гаси оваа верзија на „Messenger“
-
Хороскоп28 минути
Хороскоп за понеделник (20 октомври)