Следете не

Lifestyle

Петте најдобри природни лекови за сува кашлица се евтини и ефикасни

Објавено пред

на

Оваа состојба не е пријатна за никого, особено кога ве буди ноќе. Сувата кашлица е рефлекс со кој телото се обидува да ги исфрли надразнувачите од респираторниот систем.

Сепак, тие можат да бидат предизвикани од сув или загаден воздух, алергии, астма или пушење. Сува кашлица може да биде предизвикана и од вирусни и бактериски инфекции, грип или голема кашлица. Во овој процес, слично како и комуникацијата на другите органи со мозокот, респираторниот систем ќе испрати порака до овој орган дека има проблеми, а мозокот потоа ќе испрати импулс до стомачните мускули да исфрли воздух.

Со други зборови, да кашламе за да се ослободиме од иритацијата што го мачи нашиот респираторен систем. И приказната не застанува тука, згора на тоа, доаѓаме до маѓепсан круг на постојано кашлање, слабост и болки во белите дробови. За да го олесниме овој процес, можеме да прибегнеме кон природни решенија.
Пет природни решенија за смирување на сува кашлица

1. Медот

Медот е секако првата опција по која ќе посегнеме во ситуација со сува кашлица. Сосема оправдано, бидејќи медот природно содржи смирувачки својства кои ќе му пружат олеснување на слабото тело. Меѓу попознатите се багремов мед, кој најчесто се користи за помош при респираторни проблеми и не опушта. Неговиот вкус е благ и пријатен. За да ја ублажите иритацијата на грлото и да ја смирите кашлицата, измешајте една лажица мед во топла вода или билен чај.

2. Чај од ѓумбир

Ѓумбирот е познат по своите антивоспалителни и антиоксидантни својства. Коренот на ова растение е одличен за исфрлање на токсините и отпадните материи од цревата и црниот дроб, ја подобрува циркулацијата, ги раствора камењата во бубрезите, но е одличен и за напорна сува кашлица. Коренот од ѓумбир исчистете го и додадете го во зовриената вода. Се остава покриено десетина минути и се додава една лажица мед по желба.

3. Солена вода

Гаргарањето со сол и вода е уште еден ефикасен метод кој помага при надразнување на грлото и упорно кашлање. Измешајте една лажичка сол во топла вода и гаргајте неколку пати на ден.

4. Инхалација

Инхалација односно вдишување пареа е уште еден ефикасен чекор во лекувањето на сува кашлица, го навлажнува грлото и ја смирува кашлицата. Зовријте вода и додадете капка есенцијално масло од пеперминт или билен чај како камилица. Наведнете се над садот и покријте ја главата со крпа. Исто така, за оваа цел, можете да користите механички инхалатор со солен раствор.

5. Хидратација

Хидратацијата е важна без разлика на состојбата на телото, но сепак, важно е да не ја прескокнувате оваа навика во текот на зимските месеци. Пиењето доволно вода и билни чаеви ќе помогне да се навлажни грлото и да се смири кашлицата.

Кога ништо не помага

Кога ќе почувствувате дека ќе имате напад на кашлање, земете една лажица ловоров сируп. Лесно се прави и дома. Во зовриена вода (2,5 дл) се ставаат шест ловорови листови и се варат покриени 6-10 минути. Извадете ги листовите, измешајте 6 лажици кафеав шеќер или мед и исцеден лимон во течноста. Мешајте додека не се раствори шеќерот. Потоа чувајте го сирупот во стаклено шише и чувајте го во фрижидер. Како што ќе се излади, ќе стане погуста. Искористете го за неколку дена.

Бремените и доилките не треба да пијат ловоров сируп бидејќи нема доволно докази за тоа како тоа влијае на бебето и на мајката. При силна кашлица, бронхитис или инфекција на горниот респираторен тракт, може да помогне и ловорот.

Извор: vijesti

Lifestyle

Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо

Објавено пред

на

Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.

1. Долготрајна термичка обработка

Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.

2. Маринирање на месото

Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.

3. Изматете го месото

Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.

4. Посолување на месото

Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.

5. Исечете го месото на тенки парчиња

Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.

Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези

Објавено пред

на

Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.

Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:

  1. Газирани пијалоци
    Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години.
  2. Лекови против болки
    Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите.
  3. Прекумерна физичка активност
    Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите.
  4. Билни додатоци во исхраната
    Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи.
  5. Лекови за металоиди (PPIs)
    Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест.
  6. Стрептококно воспалено грло
    Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.

Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Наплатната влезница за престој во Венеција влегува во друга фаза

Објавено пред

на

©unsplash.com

Следната година ќе започне втората експериментална фаза на наплата на билет за посета на Венеција. Годинава бројот на денови во кои билетот се наплаќал по цена од пет евра бил 29, а следната година во одредени случаи билетот ќе чини десет евра и ќе се плаќа 54 дена во годината.

Втората експериментална фаза за влез во Венеција преку плаќање билети ќе започне во 2025 година. Беа воведени нови правила за да се направи оваа мерка поефикасна, а целта на општината е да го ограничи прекумерниот туризам и да го направи градот попогоден за живеење.

Годинава во текот на 29 експериментални денови општина Венеција заработила два милиони и 425.000 евра, во просек по 17.000 евра дневно. Билетот го платиле 485.000 луѓе.

Градоначалникот на Венеција, Луиџи Брунјаро, вели дека Венеција е првиот град во светот кој се справува со проблемот со прекумерниот прилив на туристи, што создава големи проблеми за самиот град, жителите и туристите кои не уживаат во нивната посета.

Венеција беше првата во светот која воведе резервации за влез во градот во најкритичните денови. За 2025 година воведовме две новини: двојно се зголемува бројот на денови за плаќање за влез во градот, а кој наместо пет не резервира четири дена пред влез, плаќа десет евра. Преку резервации знаеме точно колку луѓе доаѓаат во нашиот град и можеме на посетителите да им обезбедиме подобра услуга“, објаснува градоначалникот Бруњаро.

„Оваа идеја не е создадена за да се наполни општинската каса, туку да се олесни животот во градот за сите што живеат во него. Периодот од 2025 година ќе биде горе-долу ист како годинава од 28 април до 27 јули, но ќе има повеќе денови, вкупно 54. Ќе има и контроли кои повлекуваат административни, но и кривични казни“, најави Микеле. Зуин, советник за буџет на општина Венеција.

Дневно ограничување на бројот на туристи кои ќе ја посетат Венеција и следната година нема. И додека одреден број граѓани на Венеција не се за наплата на влезница, што, според нив, ја прави Венеција Дизниленд, општината не се откажува од оваа идеја, сметајќи ја за пример за остатокот од светот. .

– „После овој експеримент, луѓе ни се јавија од целиот свет, од Форментера до Кјото, за да не прашаат каков систем користевме и да им дадат совет како сè функционира толку добро. Ова е експеримент кој ќе продолжи и во наредните години, од кој учиме и ќе видиме како ќе испадне“, изјави Симоне Вентурини, советник за економски развој на Венеција.

Втората експериментална фаза започнува на 28 април и ќе трае до 27 јули 2025 година. Цената е уште пет евра, освен ако не го резервирате билетот во последен момент, кога ќе биде 10 евра.

Извор: rts.rs

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт2 минути

Милевски и Димитриевски со позитивна енергија го дочекуваат утрешниот меч против Летонија

Во пресрет на утрешниот натпревар против Летонија од 5. коло во групата од Лига на нации, прес-конференција одржаа селекторот на...

Македонија3 часа

СВР Охрид вчера одржа состанок со надлежни субјекти по повод зимската сезона

Во врска со престојната зимска сезона 2024/2025 година, СВР Охрид вчера (12.11.2024 година), одржа работен состанок со надлежните субјекти од...

Спорт7 часа

Македонската женска репрезентација ги доби противниците од групата 6 и Ц лигата во рамките на Лигата на нации

Македонската женска А репрезентација на извлекување во УЕФА за новото издание на Лигата на нации за противници ги доби селекциите...

Магазин10 часа

Notepad нема да биде ист повторно: Програмата што постои од 1983 година добива голема промена

Microsoft продолжува да ја проширува употребата на вештачка интелигенција во своите алатки, овој пат вклучувајќи го и Notepad. Овој текст-уредувач,...

Свет10 часа

Википедија под зголемена контрола во Индија

Судските постапки против Википедија во Индија продолжуваат, бидејќи земјата се стреми кон поголема контрола врз содржините на платформата. Министерството за...

Магазин10 часа

5 работи што треба да ги проверите пред да купите паметен часовник

Паметните часовници повеќе не се само додаток за љубителите на технологијата – тие станаа клучна алатка за продуктивност, лично здравје...

Хроника10 часа

Трагедија во Охрид: Во сообраќајка ноќеска загина тинејџер, додека неговиот сопатник е тешко повреден

На 13.11.2024 во 01.15 часот, на регионалниот пат  Охрид – Св. Наум, во близина на охридската населба „Елешец“, патнички автомобил...

Хороскоп22 часа

Хороскоп за среда (13 ноември)

ОВЕН Ќе бидете исклучително успешни во комуникацијата, затоа фокусирајте се на сите оние ситуации кои бараат преговарачки вештини, се сведени...

Временска прогноза24 часа

Дополнително заладување, повремени врнежи од дожд и нова снежна покривка на повисоките места

До крајот на оваа работна недела во Македонија ќе имаме студено време, со значително потпросечни температури на воздухот за овој...

Македонија1 ден

Што дишам? Од денес повторно активен графичкиот приказ за квалитет на воздух застапен во Кичево, во „ПМ10 и ПМ2,5“ честички

Овој период од годината секогаш загаденоста преовладува, а таа промена речиси и да нема човек кој не ја чувствува. Токму...

НАЈЧИТАНИ