Следете не

Lifestyle

Петте најнездрави намирници за појадок, според гастроентеролог

Објавено пред

на

Појадокот е еден од најважните оброци во денот, но изборот на намирници е клучен за долгорочното здравје. Американскиот гастроентеролог д-р Саураб Сети, популарен на TikTok со преку 476.000 следбеници, сподели листа на пет најнездрави опции за појадок кои влијаат негативно врз телото.

1. Сланина

Сланината, иако вкусна, е високо преработена и содржи нездрави масти и нитрати, кои се поврзани со ризик од рак, особено на желудникот и дебелото црево. Според Светската здравствена организација (СЗО), преработеното месо е класифицирано како канцерогено за луѓето. Покрај тоа, готвењето на високи температури создава штетни хемикалии.

2. Снегулки

Иако изгледаат како здрав избор, многу житарки за појадок се полни со шеќер и вештачки адитиви. Протестите од 2024 година во САД го истакнаа проблемот со состојките како вештачките бои и конзервансите. Избирајте житарки со минимални додадени шеќери и без адитиви.

3. Гранола

Гранолата често се смета за здрава, но многу видови содржат високи количини на шеќер и нездрави масти. Наместо да ја јадете самостојно, користете ја како додаток на овошје или јогурт.

4. Палачинки

Палачинките направени од бело брашно имаат малку хранливи состојки и предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта. Заменете ги со верзии од интегрално или бадемово брашно за повеќе протеини и влакна.

5. Крофни

Крофните се класичен пример на ултра-обработена храна (UPF), поврзана со зголемен ризик од рак, метаболички нарушувања и срцеви заболувања. Тие предизвикуваат брзи скокови на шеќерот во крвта и долгорочно можат да бидат штетни за здравјето.

Заклучок
Изборот на здрави опции за појадок е од витално значење. Наместо да посегнете по преработена храна, размислете за природни, непреработени опции кои обезбедуваат енергија и го поддржуваат целокупното здравје.

Извор: N1Info

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Технологија1 час

Кичевската корпорација во развој „CvetanskiFootage“со ексклузивен „прашалник“ и мало истражување – Дали работиш или би сакал/а да работиш од дома?

Корпорацијата која потекнува од Кичево, „CvetanskiFootage“ под закрила на „Vangardo Creations“ направи прашалник кое ќе помогне за истражувањето. Одговорете точно...

Македонија3 часа

Автомобил удри велосипедист од Гевгелија, кај велосипедистот констатирана алкохолизирана состојба

На 05.11.2025 во 15:40 часот во ОВР Гевгелија е пријавено дека на ул.,,Моински Пат” во Гевгелија се случила сообраќајна несреќа...

Фото: Mika Baumeister @ unsplash Фото: Mika Baumeister @ unsplash
Магазин5 часа

Google воведува проверка на возраста во Play Store: што значи ова за корисниците?

Google започна со постепено воведување на нов систем за верификација на возраста во Play Store, сличен на оној што веќе...

Фото: Maxim Hopman @ unsplash Фото: Maxim Hopman @ unsplash
Магазин5 часа

Поевтиниот MacBook на Apple пристигнува во 2026 година – со iPhone чип и цена под 1.000 долари

Apple подготвува нов, поевтин MacBook кој ќе ја прошири понудата на лаптопи на компанијата и ќе биде насочен кон корисници...

Фото: Kamil Switalski @ unsplash Фото: Kamil Switalski @ unsplash
Магазин5 часа

Nintendo Switch 2 ја руши историјата: најбрзо продаваната конзола досега

Nintendo Switch 2 постигна историски успех и официјално стана најбрзо продаваната конзола во историјата на Nintendo, надминувајќи ги рекордите што...

Балкан5 часа

Црвена Ѕвезда во Белград убедливо го совлада грчки Панатинаикос во рамки на 9-то коло во Евролига

Црвена Ѕвезда синоќа во Белград извојува убедлива победа над Панатинаикос со резултат 86:68, во рамките на 9. коло од кошаркарската...

Свет5 часа

Гигантот „Амазон“ најави отпуштање на 14,000 вработени од својата корпоративна работна сила

Компанијата Амазон соопшти дека ќе отпушти приближно 14.000 вработени од својата корпоративна работна сила. Претходните извештаи укажуваа дека бројката би...

Временска прогноза7 часа

За зимата 25/26 прогностичките модели укажуваат повеќе снег, но во просек за некој степен потопло време за разлика од претходно, информира Попоски

Изминатиов подолг период во голем број од медиумите читаме и слушаме најави дека пред нас е зима на векот или...

Хороскоп17 часа

Хороскоп за четврток (6 ноември)

Овен Стравовите се вовлекоа во твоето срце. Не сте сигурни дали ве сакаат затоа што вредите како личност или затоа...

Социјални мрежи1 ден

Внимавајте, се шири „спам“ порака преку „Viber“, не одговарајте на пораката, бидејќи може да бидете измамени

Предмалку претседателот на комисијата на Агенцијата за електронски комуникации г-дин Орце Симов на својата социјална мрежа предупреди дека се шири...

НАЈЧИТАНИ