Следете не

Спорт

Постапка за пристап на Националната арена во Букурешт, Романија за натпреварите на УЕФА ЕУРО 2020

Објавено пред

на

Земајќи ја предвид важечката национална легислатива во врска со развојот на спортски настани за време на пандемијата КОВИД-19, следниве категории лица можат да присуствуваат на натпреварите ЕУРО 2020 на трибините на Националната арена во Букурешт:

А. Лица кои се вакцинирани против вирусот САРС-КоВ-2 за кои поминаа 10 дена од завршувањето на целосниот распоред за вакцинирање;

Б. Лица кои ќе презентираат негативен резултат на RT-PCR тест не постар од 72 часа пред почетокот на натпреварот;

В. Лица помеѓу 15-ти и 90-ти ден по потврдувањето на инфекцијата со САРС-КоВ-2;

Д. Лица кои ќе презентираат негативен резултат заверен од медицинска организација (единица) за брз антиген тест не постар од 24 часа пред почетокот на натпреварот.

Носителите на билетите за натпреварите на ЕУРО 2020 на Националната арена во Букурешт кои спаѓаат во горенаведените категории, мораат да ја докажат имунизацијата за КОВИД-19. Во оваа смисла, тие ќе ги поминат следниве чекори за да можат да влезат на стадионот:

За имателите на билети кои спаѓаат во категориите А, Б или Ц:

Носителот на билетот треба да се појави на денот на натпреварот или денот пред натпреварот на еден од акредитираните медицински центри ЕУРО 2020 во Букурешт со медицински документи како доказ, на романски или англиски јазик.

Барателот ги сноси трошоците за постапката.

Медицинскиот персонал ги проверува документите и сигнализира до волонтерот ЕУРО 2020 кој е присутен на локацијата дали барателот е во ред.

Волонтерот на ЕУРО 2020 поставува алка за пристап на раката на барателот. Внимание: откако ќе се тргне од раката, алката повеќе не важи за пристап до стадионот!

Гледачот се појавува на стадионот. Пристапот се базира на билетот и алката. Само еден од овие елементи не е доволен. Гледачот мора да има и лична карта (пасош) со која го резервирал својот билет.

За имателите на билети кои спаѓаат во категориите А, Б или Ц:

Во случај на откривање на невалидност на доставените документи, барателот може да влезе во постапката за брз тест на денот на натпреварот – опишан подолу – и со тоа да спаѓа во категоријата Д.

За имателите на билети кои спаѓаат во категоријата Д:

Носителот на билетите се појавува на денот на натпреварот на еден од акредитираните медицински центри ЕУРО 2020 во Букурешт.

Барателот ги сноси трошоците за постапката.

Медицинскиот персонал го тестира со брз антигенски тест и го соопштува резултатот од тестот по потребниот период на чекање.

Медицинскиот персонал го информира волонтерот ЕУРО 2020 присутен на локацијата дека апликантот е во ред (има негативен тест).

Волонтерот на ЕУРО 2020 поставува алка за пристап на раката на барателот. Внимание: откако ќе се тргне од раката, алката повеќе не важи за пристап до стадионот!

Гледачот се појавува на стадионот. Пристапот се базира на билетот и алката. Само еден од овие елементи не е доволен. Гледачот мора да има и лична карта (пасош) со која го резервирал својот билет.

Валидни се само брзи анализи на антигени тестови извршени во тој медицински центар. Доколку се утврди дека позитивен тест за антиген е позитивен, алката за пристап повеќе нема да се применува на барателот. Медицинскиот персонал ги следи законските процедури за известување на медицинските власти за регистрација на случај на КОВИД-19. Барателот нема да може да влезе во натпреварот и нема да има враќање на билетот. Сепак, тој сепак ќе може да го пренесе својот билет за натпревар на некој друг.

Услови за фановите кои пристигнуваат во Романија од земјите на црвените и жолтите листи, со авион, преку граничната точка на аеродромот Анри Коанда:

Носителите на билети од земјите на жолтата или црвената листа кои пристигнуваат на денот на натпреварот или денот пред натпреварот на аеродромот Анри Коанда (Отопени) мора да ги поминат специфичните епидемиолошки процедури важечки за сите патници.

Во областа за багаж, имателите на билети ќе најдат волонтери на ЕУРО 2020, облечени во ознаките ЕУРО 2020. Фановите му се претставуваат на волонтерот, му покажуваат билет за натпревар и епидемиолошки сертификат одобрен од медицинските власти присутни на границата со што се потврдува ослободувањето од карантин.

Волонтерот на ЕУРО 2020 поставува алка за пристап до барателот. Внимание: откако ќе се тргне од раката, алката повеќе не важи за пристап до стадионот!

Гледачот се појавува на стадионот. Пристапот се базира на билетот и алката. Само еден од овие елементи не е доволен. Гледачот мора да има и лична карта (пасош) со која го резервирал својот билет.

Фановите кои пристигнуваат во Романија од земјите на црвената и жолтата листа, со авион, преку граничната точка на аеродромот Анри Коанда, повеќе од еден ден пред натпреварот, ќе ја следат постапката на презентација во медицинските центри во Букурешт, опишана погоре, за да докажат спаѓа во категориите А, Б, Ц или Д.

Фановите кои пристигнуваат во Романија од земјите на зелената листа, со авион, преку граничната точка на аеродромот Анри Коанда, ќе ја следат постапката со презентација во медицинските центри во Букурешт, опишана погоре, за да докажат дека се вклучени во категориите А, Б, Ц или Д.

Фановите кои пристигнуваат во Романија преку други гранични точки освен аеродромот Анри Коанда, ќе ја следат постапката со презентација во медицинските центри во Букурешт, опишана погоре, со цел да ја докажат нивната класификација во категориите А, Б, Ц или Д.

Секое лице кое влегува на стадионот мора да поседува важечки билет на УЕФА, со доделено место, без оглед на возраста. Децата не можат да се држат во раце и мораат да имаат свој билет.

Од епидемиолошка гледна точка, важечката легислатива се применува:

2.1. Деца до и 3 години не треба да бидат тестирани за анти-КОВИД 19 и да имаат пристап до стадионот без нараквица, откако ќе го проверат изводот на родените на влезот на стадионот;

2.2. Децата на возраст меѓу 3 и 16 години мора да спаѓаат во една од категориите Б, Ц или Д опишани погоре и да ги следат релевантните процедури;

2.3. Деца постари од 16 години мора да спаѓаат во една од категориите А, Б, Ц или Д опишани погоре и да ги следат релевантните процедури.

Појаснување

Режимот на влез на децата на стадионот

Секое лице кое влегува на стадионот мора да поседува важечки билет на УЕФА, со доделено место, без оглед на возраста. Децата не можат да се држат во раце и мораат да имаат свој билет.

Од епидемиолошка гледна точка, важечката легислатива се применува:

2.1. Деца до и 3 години не треба да бидат тестирани за анти-КОВИД 19 и да имаат пристап до стадионот без нараквица, откако ќе го проверат изводот на родените на влезот на стадионот;

2.2. Децата на возраст меѓу 3 и 16 години мора да спаѓаат во една од категориите Б, Ц или Д опишани погоре и да ги следат релевантните процедури;

2.3. Деца постари од 16 години мора да спаѓаат во една од категориите А, Б, Ц или Д опишани погоре и да ги следат релевантните процедури.

Алките за пристап се различни од натпревар во натпревар. Тие имаат елементи за безбедност и натпис специфични за секој натпревар. Носителите на билетите мора да поминат низ постапката за добивање на алка за пристап за секој натпревар, доколку имаат билети за неколку натпревари во Букурешт. Не се ослободуваат алките во исто време за неколку натпревари.

Секоја вакцина против КОВИД 19 што е издадена со лекарско уверение е валидна.

Имунизацијата со поминување на болеста се докажува со медицински документи (позитивен тест RT-PCR на датумот на дијагностицирање, билет за отпус од болница или тест со кој се докажува присуство на IgG антитела извршени со најмногу 14 дена претходно) или со проверка на базата на податоци Корона-форми и за кои поминаа најмалку 14 дена од датумот на потврда.

Списокот на акредитирани медицински центри ЕУРО 2020 ќе биде објавен во блиска иднина, во догледно време. Медицинските центри ќе бидат само во Букурешт, низ целиот град. Заедно со списокот на медицински центри, ќе бидат објавени и цените по кои ќе се проверуваат медицинските документи или брзите тестови.

Оваа постапка ја разработи LOC Букурешт.

Спорт

Денес во „Куќата на фудбалот“ беа извлечени осминафиналните парови за „Купот на Македонија“ во фудбал

Објавено пред

на

Во „Куќа на фудбалот“ со извлекување беа одредени 1/8 парови во Купот на Македонија. Актуелниот освојувач на Купот на Македонија, екипата на Силекс ќе игра против струмичка Беласица. Во локално дерби, Вардар ќе го пречека тимот на Скопје, додека Шкендија ќе игра против Ренова. 

СТРУГА ТРИМ ЉУМ – БОРЕЦ 1919

АКАДЕМИЈА ПАНДЕВ – МАКЕДОНИЈА Ѓ.П.

ШКЕНДИЈА – РЕНОВА

ВАРДАР – СКОПЈЕ

БРЕГАЛНИЦА – ОХРИД ЛИХНИДОС

БЕЛАСИЦА – СИЛЕКС

ПЕЛИСТЕР – РАБОТНИЧКИ

ШКУПИ 1927 – ТИКВЕШ 1930

Еден натпревар одлучува за место на екипите во 1/4 финалето од Купот на Македонија. Натпреварите од 1/8 финалната фаза ќе се одиграат на 20. октомври 2021. со почеток  во 14:00 часот. 

Прочитај повеќе...

Спорт

УЕФА ја отфрли тужбата против клубовите поради Супер лигата

Објавено пред

на

Европската фудбалска унија (УЕФА) ја отфрли тужбата против Реал Мадрид, Барселона и Јувентус, три клуба кои се уште се во проектот за Суперлига на Европа.

Судот во Мадрид донесе одлука УЕФА да ја прекине постапката против трите клуба, а европската фудбалска организација одлучи да го стори тоа во понеделникот.

По одложувањето на судењето против Барселона, Јувентус и Реал Мадрид, поврзано со евентуално кршење на правилата на УЕФА во врска со таканаречената „Супер лига“, жалбеното тело на Европската фудбалска унија ја отфрли тужбата, се наведува во објавувањето.

Доколку клубовите повторно се обидат да го започнат проектот за Супер лига, УЕФА повторно ќе ја активира тужбата.

Извор: Dnevnik
Фото: Unsplash

Прочитај повеќе...

Спорт

Канатларовски го објави списокот на Македонија до 21 година за дуелите против Фарски Oстрови и Ерманија

Објавено пред

на

Македонската репрезентација до 21 година на 7. октомври против Фарски Острови во Клаксвик и на 12. октомври против Ерманија во Ереван ги продолжува квалификациските натпревари за пласман на Европското првенство 2023 година. Селекторот на младата репрезентација, Драги Канатларовски за двете гостински пресметки ќе смета на следните фудбалери:

Голмани: Давид Денковски (Брегалница 2008), Марко Алчевски (Академија Пандев), Дамјан Серафимив (Кадино);

Одбрана: Филип Антовски (Австрија Виена, Австрија), Блертон Шеји (Шкупи), Бесир Исени (Струга Трим Љум), Марио Младеновски (Македонија Ѓ.П.), Александар Ѓурковски (Тиквеш 1930), Адриан Хајдари (Рапид Виена, Австрија), Ѓорѓе Јанкулов (Борец), Јован Манев (Брегалница);

Средина: Бесник Ферати (Академија Пандев), Енис Фазлагиќ (Жилина, Словачка), Али Адем (Шкупи), Томче Гроздановски (Дуго Поље, Хрватска), Амел Рустемоски (Вил, Швајцарија), Лука Станковски (Работнички), Арби Воша (Македонија Ѓ.П.), Емир Скендери (Струга Трим Љум), Методи Максимов (Работнички), Лука Трајковски (Борец);

Напад: Давид Тошевски (Горник, Полска) Марко Ѓорѓиевски (Шкупи), Марио Илиевски (Септември Софија, Бугарија);

Драги Канатларовски – селектор на Македонија до 21 година:

–  „За овие два квалификациски натпревари едноставно сме принудени да правиме промени во тимот. Се соочуваме со проблеми бидејќи отсуствуваат неколкумина стандардни фудбалери. Метју Божиновски и Стефан Чолаковски поради задолжителниот карантин во Австралија не се во можност да патуваат. Агон Елези поради повреда на коленото ќе биде надвор од тренажен процес во периодот што следува, а исто така поради повреда неизвесен е настапот, посебно за првиот натпревар на Енис Фазлагиќ“.

–  „Отсуството на четворица стандардни првотимци реално е проблем за нас, но мораме да се соочиме со ситуацијата. Одиме на победа на двата натпревари. Извлековме многу позитивни работи од дуелите со фаворитите во групата, Франција и Србија и се надевам дека резултатски ќе минеме многу подобро на октомвриските мечеви. Фарски Oстрови со нерешениот резултат против Франција потврди дека е сериозна селекција, играат тимски, со многу борба и трчање во текот на сите 90. минути, но верувам дека ние ќе бидеме на максимално ниво и од нас ќе зависи победата на мечот“.

Македонија до 21 година на воведните два натпревари од тековните квалификации освои бод против Србија на домашен терен, а загуби од фаворитот во групата Франција на отворањето од циклусот квалификации за ЕП 2023.

Собирот на репрезентацијата е закажан за 3. октомври во хотел „Александар Палас“ во Скопје. 

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

СпортПред 2 часа

Денес во „Куќата на фудбалот“ беа извлечени осминафиналните парови за „Купот на Македонија“ во фудбал

Во „Куќа на фудбалот“ со извлекување беа одредени 1/8 парови во Купот на Македонија. Актуелниот освојувач на Купот на Македонија,...

СпортПред 4 часа

УЕФА ја отфрли тужбата против клубовите поради Супер лигата

Европската фудбалска унија (УЕФА) ја отфрли тужбата против Реал Мадрид, Барселона и Јувентус, три клуба кои се уште се во...

МагазинПред 4 часа

Nokia XR20 – издржлив уред на кој компаниите можат да се потпрат

HMD Global го проширува своето портфолио на Nokia Enterprise Recommended на Nokia уреди со нов смартфон кој е совршен дури...

СветПред 4 часа

Виена воведува „2G“ правило за влегување во клубови и настани

Новата регулатива за мерките за корона, која стапува на сила во Виена на 1 октомври, ја враќа обврската за носење...

СветПред 4 часа

Русија: Рекорден дневен број на смртни случаи од ковид-19

Рекорден број од 852 смртни случаи кај пациенти со ковид, е потврден во Русија во изминатите 24 часа, објави рускиот...

МагазинПред 4 часа

Facebook Messenger покажува 1 непрочитана порака – Како да се ослободите од ова известување?

Бизарна грешка во Facebook messenger појавува едно непрочитано известување за порака до некои корисници во апликацијата. Меѓутоа, со кликнување на...

МагазинПред 4 часа

New York Times: Намалете со Facebook за да го спасите светот

New York Times минатата недела објави статија во која ги посочува сите последици што светот ги претрпе поради Facebook. Дали...

МагазинПред 4 часа

Microsoft најавува карактеристики што наскоро ќе пристигнат на Skype

Microsoft најави неколку нови функции за Skype, кои планира да ги понуди како дел од услугата во наредните месеци. Skype...

СпортПред 5 часа

Канатларовски го објави списокот на Македонија до 21 година за дуелите против Фарски Oстрови и Ерманија

Македонската репрезентација до 21 година на 7. октомври против Фарски Острови во Клаксвик и на 12. октомври против Ерманија во...

СкопјеПред 10 часа

Денес поради работа на ЕВН Скопје, неколку општини ќе бидат со времен прекин на електрична енергија

Поради зафати на електродистрибутивната мрежа, денес 28.09.2021 година – вторник, ЕВН Скопје ќе работи на терен, така што прекини во снабдување...

НАЈЧИТАНИ