Следете не

Lifestyle

Природните антиоксиданси како одговор на стареењето на клеткит

Објавено пред

на

На забавувањето на стареењето на клетките може да се влијае и природно.

Антиоксидансите можат да ги спречат реакциите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Меѓу овошјето, кивито заслужува истакнато место во заштитата од стареење и дегенеративни болести.

Шипинките и другите црвени плодови исто така носат бројни придобивки за нашето тело, како и:

Боровинки

Тие често се сметаат за еден од најдобрите извори на природни антиоксиданси меѓу сите овошја. Содржат високо ниво на антоцијани, кои им ја даваат карактеристичната сина боја и поседуваат силни антиоксидантни својства, пишува Healthline.

Малини

Богати со витамин Ц, кверцетин и елагична киселина, малините се познати по нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали.

Јагоди

Покрај тоа што се вкусни, јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, вклучувајќи го и фисетинот, кој покажа потенцијална корист во борбата против когнитивниот пад поврзан со возраста.

Јаболка

Јаболката се многу добар извор на витамин Ц и група на антиоксиданси наречени полифеноли. Особено кожата на јаболкото содржи високо ниво на овие соединенија.

Грозје

Ова овошје е богато со ресвератрол, еден вид полифенол кој доби големо внимание поради неговите ефекти врз долговечноста и кардиоваскуларното здравје.

Портокали

Познати по содржината на витамин Ц, агрумите како што се портокалите се исто така богати со флавоноиди, како што е хесперидинот, кој може да има антивоспалителни својства и да го подобри имунолошкиот систем.

Но, тие сигурно не се единствените: витаминот А и витаминот Е кои се наоѓаат во авокадото, на пример, помагаат и во одложување на стареењето на ткивата и се спротивставуваат на ефектите на слободните радикали.

Цели зрна

Често читаме како потрошувачката на интегрални житарки за време на оброците, како замена или алтернатива на рафинираните, е гаранција за внесување на овие супстанции со антиоксидантна ефикасност.

За разлика од рафинираните житарки, интегралните житарки ги содржат сите три дела од зрното: микроб, ендосперм и трици. Повеќето хранливи материи и антиоксиданси се концентрирани во триците и никулците. Токму затоа тие се богати со фенолни соединенија, витамини и минерали кои имаат антиоксидативно дејство.

Црниот грав и црвениот грав се особено познати меѓу мешунките по нивната висока содржина на антиоксиданси. Други како што се леќата и наутот се исто така добри извори на антиоксиданси, но во малку помали количини од црниот и црвениот грав.

Кожата на мешунките е особено богата со овие соединенија бидејќи делува како заштитна бариера за семето, концентрирајќи антиоксиданси кои можат да ги заштитат мешунките од стресови на околината, како што се УВ зрачењето и патогени.

Јадењето на овие мешунки со нивните лушпи го зголемува внесот на корисни антиоксиданси, придонесувајќи за здрава и заштитна исхрана.

Растителни масла (особено маслиново)

Зачинување на вашите оброци со сурови растителни масла, особено екстра девствено маслиново масло, е уште еден корисен начин да останете здрави.

Зачини

Кога сме кај зачините, зачините како куркумата и ѓумбирот и ароматичните билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин и оригано се одлични додатоци во исхраната.

Пијалок

Меѓу пијалоците, зелениот чај е концентрат на корисни хемиски соединенија. Лесно може да се конзумира за појадок или преку ден.

Кафето и какаото исто така имаат свои предности.

/N1Info

Lifestyle

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Објавено пред

на

ФОТО: Dean Mickoski @ Official

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор по светот Dean Mickoski, има настапувано заедно со познатите „Hugel, John Summit, MoBlack, Roger Sanchez, Chus, Harry Romero“ и многу други.

Официјална соработка во неговото портофлио ќе најдете и со 10 а можеби и повеќе артисти од топ 100 рангирани во светски рамки, како што се: „Nicole Moudaber, Roger Sanchez, Chus, Frencis Mercier, Emanuel Jal, Eran Hersh, Lee Cabrera, MistaJam, Roland Clark, Idd Aziz, Tom & Collins“ и многу други, додека како гостин често настапувал на светски реномираните фестивали по светот, како што се „Miam Music Conference“, редовно е на сцената во светската метропола New York и Мексико.

Неговите изданија можат да се погледнат на светско познатите музички продуценски куќи, како што се „Armada“ на „Armin Van Buren, Mo Black, Stealth, Redolent, Glasgow Underground, Toolroоm“ и многу други.

Повелете во Република во сабота / 18.10, 21:00ч, ќе биде одлично!

Спонзор на вечерта „Players.Mk“, специјални цени:

  • Gray Goose 0,7L – 4500 ден
  • Jamison 0,7L – 2600 ден
  • 6 sense London Dry Gin 0,7L – 1500 ден
  • Влез: 200 ден.
Прочитај повеќе...

Lifestyle

Зошто јајцата се подобар избор за појадок од житарките

Објавено пред

на

Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash
Фото: Jakub Kapusnak @ unsplash

Сите знаеме дека појадокот е најважниот оброк во денот, но често наутро, додека сè уште сме поспани, тешко се одлучуваме што да јадеме. Изборот станува уште потежок кога сакаме здрав и хранлив оброк, а не сме сигурни која опција е подобра.

Истражување спроведено од тим експерти во Лос Анџелес дава јасен одговор на ова прашање. Во студијата учествувале дваесет лица со прекумерна тежина, поделени во две групи – едната јадела јајца за појадок, а другата житарките. Иако и двете намирници содржат протеини и се популарен избор наутро, резултатите покажале дека јајцата се далеку подобар избор.

Јајцата создаваат подолго чувство на ситост

Научниците утврдиле дека чувството на ситост трае значително подолго кај оние што јаделе јајца во споредба со оние што јаделе житарици. Пред и по истражувањето биле измерени нивата на два хормони – грелин (кој го стимулира апетитот) и лептин (кој го поттикнува чувството на ситост).

Резултатите покажале дека учесниците кои јаделе јајца имале пониски нивоа на грелин и повисоки нивоа на лептин во текот на денот. Тоа значи дека подоцна внесувале помалку калории од оние кои појадувале житарици.

Протеините од јајцата се поквалитетни

Истражувачите истакнуваат дека протеините со повисок квалитет имаат поголем ефект врз чувството на ситост. Токму затоа, редовното консумирање јајца може да помогне во превенцијата на дебелина и во процесот на слабеење, бидејќи телото останува сити подолго време и се намалува потребата за грицки меѓу оброците.

Колку хранливи материи има во едно јајце?

Едно големо јајце содржи приближно 70 калории, 5 грама протеини, 5 грама масти и околу 186 милиграми холестерол. Научниците препорачуваат варени јајца како најздрав избор, бидејќи не содржат дополнителни калории од масло и се побезбедни од суровите јајца благодарение на термичката обработка.

Со оглед на овие резултати, може да се заклучи дека јајцата се едноставен, достапен и нутритивно супериорен избор за здрав појадок кој го одржува енергетското ниво и ситоста во текот на целиот ден.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Јаболката се чудо за вашето здравје – еве два десерти што ќе ги правите цела есен

Објавено пред

на

Фото: an_vision @ unsplash
Фото: an_vision @ unsplash

Звучи неверојатно, но обичното јаболко може да биде вистинско чудо за вашето здравје. Ова овошје што сите го имаме при рака крие моќни хранливи состојки кои го чистат телото, го штитат срцето и нè одржуваат сити.

Јаболкото е крцкаво овошје кое, зад својот скромен изглед, крие вистинска нутритивна бомба што прави чуда за вашето тело и енергија.

Зошто е паметно да јадете јаболко секој ден

Преполно е со растителни влакна и флавоноиди – повеќето од корисните материи се скриени во кората, затоа не ја лупете! Во неа се наоѓаат растителните влакна и соединенијата што го зајакнуваат вашето тело.

Помага во варењето и обезбедува чувство на ситост – влакната во јаболката го забавуваат варењето, ве одржуваат сити подолго време и им помагаат на цревата да работат правилно.

Заштитник на срцето и крвните садови – јаболката можат да помогнат во намалување на лошиот холестерол и да ги заштитат крвните садови од оштетување.

Моќен сојузник против болести – антиоксидансите во јаболката го забавуваат развојот на клетките на ракот и помагаат во заштитата од дијабетес тип 2.

Добри за белите дробови, мозокот и имунитетот – редовната консумација на јаболка е поврзана со подобра функција на белите дробови, посилен имунитет и подобра меморија.

Но, не претерувајте со јаболка

Иако се здрави, важно е да се одржи рамнотежа.

  • Премногу калории – ако претерате, јаболката можат да придонесат за внес на премногу шеќер и калории.

  • Пестициди – често се на листата овошја со највисоки остатоци од пестициди, затоа добро измијте ги или изберете органски.

  • Семките не се јадат – содржат соединенија што можат да се претворат во цијанид, па избегнувајте ги.

Јаболкото – суперовошје што освојува од првиот залак

Јаболката се едно од најздравите и најдостапни овошја во светот. Крцкави, сочни и полни со витамини, тие се вистинска мала енергетска ризница што вреди да се јаде секој ден.

Освен нивните здравствени придобивки, јаболката се и ѕвезди во бројни домашни рецепти што се омилени во секој дом.

Домашна штрудла со јаболка

Еден од најкласичните рецепти во македонските кујни – сочна, миризлива и полна со вкус на детството.

Состојки за филот:

  • 1 кг јаболка

  • 100 г шеќер (или по вкус)

  • 1 ванилин шеќер

  • 1 лажичка цимет

  • 100 г суво грозје (по желба)

  • 50 г мелени ореви или презла

  • Сок од половина лимон

Тесто (ако го правите домашно):

  • 250 г брашно

  • Прстофат сол

  • 1 лажица масло

  • 1 лажичка оцет

  • Околу 150 мл млака вода
    (или користете готови кори)

За премачкување:
50 г растопен путер или масло

Подготовка:
Ако правите домашно тесто, замесете го со сите состојки и оставете да одмори 30–45 минути. На набрашнета крпа расукајте тенко тесто, речиси проѕирно.

Ако користите готови кори, изрендајте ги јаболката и измешајте ги со сите состојки за фил. Премачкајте ја секоја кора со путер, наредете по три заедно, нанесете фил и замотајте со крпа.

Печете на 180°C околу 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав и уживајте.

Пита од јаболка – класика што никогаш не излегува од мода

Едноставна, брза и совршено сочна торта – идеална кога сакате нешто благо, а немате многу време.

Состојки:

  • 3 јајца

  • 150 г шеќер

  • 1 ванилин шеќер

  • 100 мл масло

  • 100 мл млеко

  • 250 г брашно

  • 1 прашок за пециво

  • Прстофат сол

  • 3 големи јаболка (рендани или исечени)

  • 1 лажичка цимет

  • Шеќер во прав за посипување

Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180°C. Матете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер додека не добиете пенеста смеса.

Додадете масло и млеко, потоа брашно со прашок за пециво и сол. Додадете јаболка и цимет, добро измешајте.

Истурете ја смесата во намастен и набрашнет плех (20×30 см) и печете 35–40 минути. Кога ќе се олади, посипете со шеќер во прав.

Сервирајте со кафе, чај или топло какао – и уживајте во мирисот на есента.

Совет: додадете суво грозје, сечкани ореви или кора од лимон за уште побогат вкус.

Извор: 24H

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп1 минута

Хороскоп за четврток (16 октомври)

ОВЕН Пријател или роднина на Овните може да предложи пократко патување, но периодов не ви е дозволено ниту да одите...

Автомобили3 часа

(ВИДЕО) „Tuning Car Show“ во Прилеп доби нова димензија со видеата на тимот од „Autodonia“

Традиционалниот „Tuning Car Show“ во Прилеп дефинитивно е еден од најпрестижните манифестации за сите љубители на автомобилизмот. На 11-ти октомври...

Хроника9 часа

Почина лице кое било сведок на судење во Основниот граѓански суд – Скопје

На 14.10.2025 во СВР Скопје е пријавено дека во Основен граѓански суд Скопје починал З.Д., кој бил сведок на судење....

Фото: Lars Blankers @ unsplash Фото: Lars Blankers @ unsplash
Храна11 часа

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна...

Фото: Shutter Speed @ unsplash Фото: Shutter Speed @ unsplash
Магазин11 часа

Instagram тестира нов изглед на апликацијата со нови табови за Reels и пораки

Instagram започна тестирање на нов изглед на својата апликација, кој веќе е достапен за дел од корисниците. Промената засега е...

Хороскоп14 часа

Хороскоп за среда (15 октомври)

ОВЕН Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета....

Временска прогноза14 часа

Доаѓа нов бран на дождови на планините снег, и тоа над 2000 нмв – ова се најновите метео вести

Под влијание на поголем влажен воздушен бран од Медитеранот, во текот на ноќта среда кон четврток (15/16 октомври) во четврток...

Lifestyle1 ден

Во сабота сите патишта водат во „Република Клуб“- Кичево, заедно со светски познатиот Dean Mickoski и Fecky Farris & Punisher

Нашиот кичевчанец, добро познатиот Деан Мицкоски гостува во сабота во „Република Клуб“ заедно со „Fecky Farris“ & „Punisher“. Нашиот промотор...

Фото: Remy Lovesy @ unsplash Фото: Remy Lovesy @ unsplash
Автомобили1 ден

Volvo го прекинува производството на моделот V90 — последниот примерок оди во музеј

По девет години и речиси 250.000 произведени примероци, Volvo официјално го прекина производството на моделите V90 и V90 Cross Country....

Фото: Solen Feyissa @ unsplash Фото: Solen Feyissa @ unsplash
Магазин1 ден

OpenAI овозможува извршување на апликации во рамките на ChatGPT

OpenAI претстави нов начин за програмерите да креираат и извршуваат апликации директно во рамките на ChatGPT. Со оваа новина, корисниците...

НАЈЧИТАНИ