Lifestyle
Природните антиоксиданси како одговор на стареењето на клеткит
На забавувањето на стареењето на клетките може да се влијае и природно.
Антиоксидансите можат да ги спречат реакциите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Меѓу овошјето, кивито заслужува истакнато место во заштитата од стареење и дегенеративни болести.
Шипинките и другите црвени плодови исто така носат бројни придобивки за нашето тело, како и:
Боровинки
Тие често се сметаат за еден од најдобрите извори на природни антиоксиданси меѓу сите овошја. Содржат високо ниво на антоцијани, кои им ја даваат карактеристичната сина боја и поседуваат силни антиоксидантни својства, пишува Healthline.
Малини
Богати со витамин Ц, кверцетин и елагична киселина, малините се познати по нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали.
Јагоди
Покрај тоа што се вкусни, јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, вклучувајќи го и фисетинот, кој покажа потенцијална корист во борбата против когнитивниот пад поврзан со возраста.
Јаболка
Јаболката се многу добар извор на витамин Ц и група на антиоксиданси наречени полифеноли. Особено кожата на јаболкото содржи високо ниво на овие соединенија.
Грозје
Ова овошје е богато со ресвератрол, еден вид полифенол кој доби големо внимание поради неговите ефекти врз долговечноста и кардиоваскуларното здравје.
Портокали
Познати по содржината на витамин Ц, агрумите како што се портокалите се исто така богати со флавоноиди, како што е хесперидинот, кој може да има антивоспалителни својства и да го подобри имунолошкиот систем.
Но, тие сигурно не се единствените: витаминот А и витаминот Е кои се наоѓаат во авокадото, на пример, помагаат и во одложување на стареењето на ткивата и се спротивставуваат на ефектите на слободните радикали.
Цели зрна
Често читаме како потрошувачката на интегрални житарки за време на оброците, како замена или алтернатива на рафинираните, е гаранција за внесување на овие супстанции со антиоксидантна ефикасност.
За разлика од рафинираните житарки, интегралните житарки ги содржат сите три дела од зрното: микроб, ендосперм и трици. Повеќето хранливи материи и антиоксиданси се концентрирани во триците и никулците. Токму затоа тие се богати со фенолни соединенија, витамини и минерали кои имаат антиоксидативно дејство.
Црниот грав и црвениот грав се особено познати меѓу мешунките по нивната висока содржина на антиоксиданси. Други како што се леќата и наутот се исто така добри извори на антиоксиданси, но во малку помали количини од црниот и црвениот грав.
Кожата на мешунките е особено богата со овие соединенија бидејќи делува како заштитна бариера за семето, концентрирајќи антиоксиданси кои можат да ги заштитат мешунките од стресови на околината, како што се УВ зрачењето и патогени.
Јадењето на овие мешунки со нивните лушпи го зголемува внесот на корисни антиоксиданси, придонесувајќи за здрава и заштитна исхрана.
Растителни масла (особено маслиново)
Зачинување на вашите оброци со сурови растителни масла, особено екстра девствено маслиново масло, е уште еден корисен начин да останете здрави.
Зачини
Кога сме кај зачините, зачините како куркумата и ѓумбирот и ароматичните билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин и оригано се одлични додатоци во исхраната.
Пијалок
Меѓу пијалоците, зелениот чај е концентрат на корисни хемиски соединенија. Лесно може да се конзумира за појадок или преку ден.
Кафето и какаото исто така имаат свои предности.
/N1Info
Lifestyle
Што се случува со нашето тело ако јадеме авокадо секој ден?
Авокадото, популарна храна која има различни обожаватели и оние кои не ја сакаат, е признато како хранливо и корисно за здравјето. Многу диететичари го препорачуваат како дел од балансираната исхрана, и велат дека е сосема во ред да се јаде авокадо секој ден.
Според диететичарот Ким Калп, идеалната дневна порција на авокадо варира од личност до личност, но обично се препорачува една третина од авокадото. Диететичарот Стефани Велс, пак, додава дека јадењето цело авокадо не е нездраво, под услов да се осигураме дека внесуваме доволно протеини и јаглехидрати во текот на денот за да ја одржуваме избалансираната исхрана.
Па што може да се случи со нашето тело ако го консумираме авокадото секој ден? Според Калп и Велс, еве што можеме да очекуваме:
1. Повеќе енергија
Авокадото е богат извор на протеини, масти, влакна и јаглехидрати кои не само што обезбедуваат енергија, туку и не прават да се чувствуваме сити подолго време. Комбинирањето на авокадо со тост, тофу или во смути може да создаде балансиран оброк.
2. Подобрено варење
Влакната од авокадото ја подобруваат пробавата и здравјето на цревата, а исто така го намалуваат ризикот од хронични болести. За луѓето со синдром на нервозно дебело црево, се препорачува ограничување на внесот на авокадо поради присуството на сорбитол, кој може да ги иритира цревата.
3. Подобро здравје на срцето
Авокадото е извор на влакна и незаситени масти кои помагаат во намалувањето на холестеролот, регулирањето на крвниот притисок и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.
4. Здравје на очите
Авокадото е богато со лутеин и зеаксантин, антиоксиданси кои ја поддржуваат заштитата на очите со стареењето. Комбинирајте го со јајца и спанаќ за дополнителна заштита од губење на видот.
5. Подобро расположение
Мононезаситените масти, калиумот и магнезиумот во авокадото помагаат во борбата против депресијата и го стабилизираат шеќерот во крвта, што помага да се спречат наглите промени во расположението.
6. Може да помогне да се спречат вродени дефекти за време на бременоста
Авокадото содржи 129 микрограми фолна киселина, која е клучна за спречување на вродени дефекти. Иако не е доволен сам по себе, авокадото е одличен додаток на пренаталните витамини.
Авокадото е храна која може да има бројни придобивки за нашето здравје кога се консумира во умерени количини.
Извор: N1Info
Lifestyle
Кој не треба да зема куркума: Сеопфатен водич за безбедна употреба
Куркумата, позната како “златен зачин”, стана популарна поради своите здравствени придобивки. Сепак, иако се претставува како природен лек, не е погодна за сите, а понекогаш може да има опасни ефекти, особено кога се користи во големи количини. Во оваа статија, ќе разјасниме кога треба да бидете претпазливи со употребата на куркума.
Што е куркума и зошто е популарна?
Куркумата е билка од семејството на ѓумбир, чиј корен се користи во азиската медицина и во готвењето со векови. Активната компонента куркумин привлекува внимание поради своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства. Сепак, овие својства, иако корисни, можат да создадат проблеми за одредени групи луѓе.
Кога да се избегнува куркума?
- Интеракции со лекови за разредување на крвта
Една од најважните контраиндикации е комбинирањето на куркума со лекови за разредување на крвта, како што се варфарин и аспирин. Куркумата може да го зголеми ефектот на овие лекови, што може да доведе до опасно зголемен ризик од крварење, особено кај лица кои се подготвуваат за операција или имаат нарушувања на коагулацијата на крвта.
- Лекови за дијабетес
Куркумата има својство да го намалува нивото на гликоза во крвта, што може да доведе до опасно ниско ниво на шеќер кога се комбинира со лекови за дијабетес. Ова може да предизвика симптоми како вртоглавица, слабост, потење и, во екстремни случаи, губење на свеста.
- Проблеми со стомачната киселина
Луѓето кои имаат проблеми со стомачната киселина или страдаат од гастритис треба да бидат внимателни. Куркумата може да го зголеми производството на желудочната киселина, што може да ги влоши симптомите на рефлукс или чир на желудникот, особено ако се користи во форма на додаток во исхраната.
- Бременост и доење
Трудниците и доилките треба да избегнуваат големи количини на куркума. Иако мала количина, како зачин во храната, се смета за безбедна, повисоките дози може да го стимулираат контракциите на матката и да влијаат на менструалниот циклус. Поради недостаток на долгорочни студии за безбедноста на куркумата за време на бременоста и доењето, треба да се избегнува во високи дози.
- Жолчни камења и нарушувања на жолчката
Луѓето кои имаат камења во жолчката или проблеми со жолчното кесе треба да избегнуваат куркума во големи количини, бидејќи може да го стимулира производството на жолчката, што може да предизвика болка и влошување на симптомите.
- Пред операција
Куркумата треба да се избегнува најмалку две недели пред било каква операција поради нејзините антикоагулантни својства, кои може да го зголемат ризикот од крварење за време и по операцијата.
- Алергии и преосетливост
Иако алергиите на куркума се ретки, тие можат да се појават, особено кај луѓето кои се алергични на други растенија од семејството на ѓумбир. Симптомите на алергија вклучуваат осип, чешање и отежнато дишење.
Совети за безбедна употреба
Ако не припаѓате на ниту една од овие групи, куркумата може да биде безбедна за употреба во умерени количини. Почнете со мали дози и следете како вашето тело реагира. Секогаш се препорачува консултација со лекар пред започнување на употребата на куркума како додаток во исхраната, особено ако користите други лекови.
Иако куркумата има многу здравствени придобивки, важно е да ја користите одговорно и внимателно, особено ако припаѓате на една од групите со зголемен ризик. Природните лекови не се секогаш безбедни, па потребна е претпазливост за да се избегнат непосакувани последици.
Извор: N1 Info
Lifestyle
Што му прави на нашето тело една чаша млеко дневно?
Пиењето чаша млеко секој ден може да има значајни придобивки за нашето здравје. Според најновата студија од Универзитетот во Оксфорд, редовната консумација на калциум, кој го добиваме од млекото, може да го намали ризикот од рак на дебелото црево за речиси 20%. Ова истражување е едно од најобемните спроведени досега и потврдува дека калциумот има заштитна улога против оваа сериозна болест.
Придобивки од калциумот
Истражувањето, објавено во списанието Nature Communications, анализирало податоци од 542.778 жени кои учествувале во студијата Million Women. За време на период од речиси 17 години, 12.251 жена развиле рак на дебелото црево. Резултатите покажуваат дека дополнителни 300 mg калциум дневно (што е еквивалентно на една голема чаша млеко или неколку чаши јогурт) го намалуваат ризикот од рак на дебелото црево за 17%.
Што повеќе, истражувањето открило дека калциумот има заштитен ефект, без разлика дали доаѓа од млечни или не-млечни извори, што значи дека калциумот е клучниот фактор во намалувањето на ризикот.
Алкохолот и рак на дебелото црево
Од друга страна, истражувањето исто така открило дека консумирањето алкохол го зголемува ризикот од рак на дебелото црево. Пример, 20 грама алкохол дневно (што е една чаша вино или половина литар пиво) го зголемува ризикот за 15%. Исто така, претходни истражувања потврдија дека преработеното месо и црвеното месо можат да доведат до поголем ризик од оваа болест.
Заштитна улога на калциумот
Научниците сметаат дека заштитниот ефект на калциумот може да биде поврзан со неговата способност да се врзува за жолчната киселина и слободните масни киселини во цревата, што го намалува нивното негативно влијание врз развојот на ракот. Оваа способност на калциумот се потврдила и во експериментите спроведени на стаорци.
Како да го намалите ризикот?
Покрај редовната консумација на калциум, експертите советуваат и други мерки за намалување на ризикот од рак на дебелото црево, како што се одржување на здрава телесна тежина, избегнување на пушењето и ограничување на внесот на алкохол. Секојдневната чаша млеко е едноставен и ефективен начин да се постигнат овие цели, додека истовремено се намалува ризикот од оваа опасна болест.
Иако резултатите од истражувањето се охрабрувачки, научниците нагласуваат дека е потребно повеќе истражување за целосно да се разберат сите аспекти на исхраната и нивниот ефект на здравјето на дебелото црево. Меѓутоа, оваа студија потврдува дека малите промени во нашата исхрана може да имаат големо влијание на намалување на ризикот од рак на дебелото црево.
Извор: Danas
-
Временска прогноза1 ден
За околу два часа започнува снежниот циклон кој ќе трае до понеделник?
-
Македонија18 часа
Воведена забрана за тешки товарни возила од превентивни причини правец Гостивар-Маврово, Дебар-Гостивар-Стража и Крива Паланка-граничен премин Деве Баир
-
Македонија11 часа
Најнови метео вести: Во градовите може и до половина метар снег, додека на Скијачките терени и до метар!
-
Македонија13 часа
Поради обилен снег забрана за ТТВ има на овие места
-
Хороскоп21 час
Хороскоп за недела (12 јануари)
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за сабота (11 јануари)
-
Lifestyle1 ден
Што му прави на нашето тело една чаша млеко дневно?
-
Автомобили1 ден
Произведен последниот VW Arteon, додека VW од неодамна исто така го прекина и популарниот „VR-6“ мотор по речиси 34 години производство