Lifestyle
Природните антиоксиданси како одговор на стареењето на клеткит

На забавувањето на стареењето на клетките може да се влијае и природно.
Антиоксидансите можат да ги спречат реакциите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Меѓу овошјето, кивито заслужува истакнато место во заштитата од стареење и дегенеративни болести.
Шипинките и другите црвени плодови исто така носат бројни придобивки за нашето тело, како и:
Боровинки
Тие често се сметаат за еден од најдобрите извори на природни антиоксиданси меѓу сите овошја. Содржат високо ниво на антоцијани, кои им ја даваат карактеристичната сина боја и поседуваат силни антиоксидантни својства, пишува Healthline.
Малини
Богати со витамин Ц, кверцетин и елагична киселина, малините се познати по нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали.
Јагоди
Покрај тоа што се вкусни, јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, вклучувајќи го и фисетинот, кој покажа потенцијална корист во борбата против когнитивниот пад поврзан со возраста.
Јаболка
Јаболката се многу добар извор на витамин Ц и група на антиоксиданси наречени полифеноли. Особено кожата на јаболкото содржи високо ниво на овие соединенија.
Грозје
Ова овошје е богато со ресвератрол, еден вид полифенол кој доби големо внимание поради неговите ефекти врз долговечноста и кардиоваскуларното здравје.
Портокали
Познати по содржината на витамин Ц, агрумите како што се портокалите се исто така богати со флавоноиди, како што е хесперидинот, кој може да има антивоспалителни својства и да го подобри имунолошкиот систем.
Но, тие сигурно не се единствените: витаминот А и витаминот Е кои се наоѓаат во авокадото, на пример, помагаат и во одложување на стареењето на ткивата и се спротивставуваат на ефектите на слободните радикали.
Цели зрна
Често читаме како потрошувачката на интегрални житарки за време на оброците, како замена или алтернатива на рафинираните, е гаранција за внесување на овие супстанции со антиоксидантна ефикасност.
За разлика од рафинираните житарки, интегралните житарки ги содржат сите три дела од зрното: микроб, ендосперм и трици. Повеќето хранливи материи и антиоксиданси се концентрирани во триците и никулците. Токму затоа тие се богати со фенолни соединенија, витамини и минерали кои имаат антиоксидативно дејство.
Црниот грав и црвениот грав се особено познати меѓу мешунките по нивната висока содржина на антиоксиданси. Други како што се леќата и наутот се исто така добри извори на антиоксиданси, но во малку помали количини од црниот и црвениот грав.
Кожата на мешунките е особено богата со овие соединенија бидејќи делува како заштитна бариера за семето, концентрирајќи антиоксиданси кои можат да ги заштитат мешунките од стресови на околината, како што се УВ зрачењето и патогени.
Јадењето на овие мешунки со нивните лушпи го зголемува внесот на корисни антиоксиданси, придонесувајќи за здрава и заштитна исхрана.
Растителни масла (особено маслиново)
Зачинување на вашите оброци со сурови растителни масла, особено екстра девствено маслиново масло, е уште еден корисен начин да останете здрави.
Зачини
Кога сме кај зачините, зачините како куркумата и ѓумбирот и ароматичните билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин и оригано се одлични додатоци во исхраната.
Пијалок
Меѓу пијалоците, зелениот чај е концентрат на корисни хемиски соединенија. Лесно може да се конзумира за појадок или преку ден.
Кафето и какаото исто така имаат свои предности.
/N1Info
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево10 часа
Кичевските бербери на состанок одлучија да ги поскапат нивните услуги
-
Хроника2 дена
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Кичево2 дена
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за среда (8 октомври)
-
Македонија2 дена
Од вечерва горивата со намалена цена за литар
-
Македонија24 часа
Целосно затворен патен правец Велес-Тетово помеѓу Волково и Кондово, истиот ќе се одвива двонасочно поради градежни работи
-
Хроника19 часа
По долга и тешка болест почина познатиот пејач – Халид Бешлиќ