Lifestyle
Природните антиоксиданси како одговор на стареењето на клеткит
На забавувањето на стареењето на клетките може да се влијае и природно.
Антиоксидансите можат да ги спречат реакциите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Меѓу овошјето, кивито заслужува истакнато место во заштитата од стареење и дегенеративни болести.
Шипинките и другите црвени плодови исто така носат бројни придобивки за нашето тело, како и:
Боровинки
Тие често се сметаат за еден од најдобрите извори на природни антиоксиданси меѓу сите овошја. Содржат високо ниво на антоцијани, кои им ја даваат карактеристичната сина боја и поседуваат силни антиоксидантни својства, пишува Healthline.
Малини
Богати со витамин Ц, кверцетин и елагична киселина, малините се познати по нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали.
Јагоди
Покрај тоа што се вкусни, јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, вклучувајќи го и фисетинот, кој покажа потенцијална корист во борбата против когнитивниот пад поврзан со возраста.
Јаболка
Јаболката се многу добар извор на витамин Ц и група на антиоксиданси наречени полифеноли. Особено кожата на јаболкото содржи високо ниво на овие соединенија.
Грозје
Ова овошје е богато со ресвератрол, еден вид полифенол кој доби големо внимание поради неговите ефекти врз долговечноста и кардиоваскуларното здравје.
Портокали
Познати по содржината на витамин Ц, агрумите како што се портокалите се исто така богати со флавоноиди, како што е хесперидинот, кој може да има антивоспалителни својства и да го подобри имунолошкиот систем.
Но, тие сигурно не се единствените: витаминот А и витаминот Е кои се наоѓаат во авокадото, на пример, помагаат и во одложување на стареењето на ткивата и се спротивставуваат на ефектите на слободните радикали.
Цели зрна
Често читаме како потрошувачката на интегрални житарки за време на оброците, како замена или алтернатива на рафинираните, е гаранција за внесување на овие супстанции со антиоксидантна ефикасност.
За разлика од рафинираните житарки, интегралните житарки ги содржат сите три дела од зрното: микроб, ендосперм и трици. Повеќето хранливи материи и антиоксиданси се концентрирани во триците и никулците. Токму затоа тие се богати со фенолни соединенија, витамини и минерали кои имаат антиоксидативно дејство.
Црниот грав и црвениот грав се особено познати меѓу мешунките по нивната висока содржина на антиоксиданси. Други како што се леќата и наутот се исто така добри извори на антиоксиданси, но во малку помали количини од црниот и црвениот грав.
Кожата на мешунките е особено богата со овие соединенија бидејќи делува како заштитна бариера за семето, концентрирајќи антиоксиданси кои можат да ги заштитат мешунките од стресови на околината, како што се УВ зрачењето и патогени.
Јадењето на овие мешунки со нивните лушпи го зголемува внесот на корисни антиоксиданси, придонесувајќи за здрава и заштитна исхрана.
Растителни масла (особено маслиново)
Зачинување на вашите оброци со сурови растителни масла, особено екстра девствено маслиново масло, е уште еден корисен начин да останете здрави.
Зачини
Кога сме кај зачините, зачините како куркумата и ѓумбирот и ароматичните билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин и оригано се одлични додатоци во исхраната.
Пијалок
Меѓу пијалоците, зелениот чај е концентрат на корисни хемиски соединенија. Лесно може да се конзумира за појадок или преку ден.
Кафето и какаото исто така имаат свои предности.
/N1Info
Lifestyle
Кое млеко содржи најмалку калории?
Алтернативите за млеко од растително потекло варираат доста по вкус, но изборот на млеко од овес, соја, кокос или бадем прави разлика кога станува збор за калориската вредност.
За оние кои внимаваат на дневниот внес на калории, бадемовото или кокосовото млеко е најдобрата опција бидејќи тие содржат само 13 до 21 килокалории (kcal) по децилитар, според податоците на германскиот советодавен центар за потрошувачи.
Треба да се има на ум дека ова се однесува само на незасладените пијалоци.
Бадемовото и кокосовото млеко исто така содржат помалку масти од кравјото.
Содржината на маснотии во полномасното млеко е 3,5 проценти, со околу 65 kcal на децилитар.
Обезмастеното млеко со содржина на маснотии од 1,5 отсто содржи околу 45 kcal на децилитар.
Ако не консумирате кравјо млеко, сакате да внесувате протеини во телото, млекото од соја е вистинскиот избор за вас, покажуваат податоците на германскиот институт Макс Рубнер, владина истражувачка агенција фокусирана на исхраната.
Млекото од соја, кое во просек содржи 38 kcal на децилитар, има подобар „квалитет на протеини“ во споредба со млекото од овес и бадем, открија истражувачите на овој Институт, а тоа го припишуваат на високиот удел на есенцијални амино киселини во млекото од соја.
Подобриот квалитет на протеините значи дека телото полесно ги обработува протеините од млекото од соја.
Бидејќи овесното млеко е направено од житарки, содржи многу јаглени хидрати и малку протеини.
Овесното млеко содржи 46 kcal на децилитар, што е највисоко во споредба со сите алтернативи на млеко од растително потекло, испитани од германски експерти.
Растителните млека за баристите често се користат за да се постигне што повеќе пена бидејќи обично содржат уште повеќе калории и масти, предупредуваат од Институтот.
Извор: N1Info
Lifestyle
Костени од рерна: Едноставен рецепт за совршена есенска ужина
Совршените вкусови на овој шумски деликатес ни се на располагање во моментов и едноставно не можеме да го пропуштиме.
Варени или печени, солени или слатки, костените се секогаш вкусни, па ако во близина немате специјална тава за костени, еве еден практичен совет.
Дали сте од оние луѓе кои едвај чекаат костените да заземат стратешки места во вашиот град, а потоа да не освојат со нивните прекрасни есенски мириси?
Ние сме, о да… И затоа, еве еден краток совет како да го направите истото, а можеби и подобро, дома, бидејќи освен тоа што се многу фини, постојат многу причини зошто имаме почесто да јадете костени.
За почеток, не ризикувајте непотребни повреди со тапи ножеви и сечење на кората на крстови или кругови, потребна ви е само една долга линија по целиот костен и тоа се прави со назабен нож за леб.
После тоа, во тенџере со вода ставете ги костените . Вклучете ја топлината и варете додека не зоврие водата, а потоа исцедете ги, ставете ги во сад за печење и печете ги на 220 степени 20 до 25 минути . Кога ќе бидат готови, завиткајте ги во кујнска крпа и оставете ги да одморат неколку минути.
Погледнете ги другите трикови во видеото! Пријатно.
Lifestyle
Како кафето влијае на депресијата?
Студиите за врската помеѓу кафето и депресијата покажаа дека луѓето генерално имаат поблаги симптоми на депресија кога пијат кафе. Еве како тоа го објаснија научниците.
Кофеинот е стимуланс кој се наоѓа во храната и пијалоците како кафето, па може да ни даде енергија и чувство на возбуда. Токму затоа научниците решиле да ја истражат поврзаноста помеѓу кафето и депресијата, што покажало дека луѓето генерално имаат поблаги симптоми на депресија кога пијат кафе.
Бројни студии за ефектите на кафето врз телото открија и други позитивни придобивки, како што е намалување на ризикот од развој на рак или мозочен удар. Пиењето кафе може да го намали и ризикот од развој на деменција и Паркинсонова болест, пишува 24sata.
Заштитните соединенија присутни во зрната кафе, заедно со ефектите на кофеинот, можат да ги подобрат нашите ментални когнитивни способности и да ја намалат веројатноста за развој на Алцхајмерова болест.
Депресијата погодува милиони луѓе, а сериозноста на симптомите варира од личност до личност. Некои од најчестите симптоми вклучуваат губење на интерес за активностите во кои некогаш сте уживале, тешкотии со концентрирање и недостаток на енергија.
Се чини дека пиењето кафе им помага на луѓето на кои им е дијагностицирана депресија. Сепак, тоа не значи дека кафето треба да стане постојан дел од вашата исхрана. Иако има одредени здравствени придобивки од пиењето кафе, има и негативни страни од прекумерното консумирање кафе.
Кофеинот стана незаменлив меѓу работниците и студентите кои бараат дополнителна енергија за да ги завршат своите задачи. Американската агенција за храна и лекови (ФДА) смета дека четири шолји кафе со обична големина се генерално безбедни. Сепак, пиењето кафе може да предизвика несакани ефекти како што се немир, забрзан пулс и несоница.
Извор: N1Info
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (5 октомври)
-
Кичево11 часа
Во вторник по трет пат во Кичево ќе се одржи „Концерт на млади пијанисти“, кои ќе приредат вистинско уживање во звуците на познатите великани во класичната музика
-
Македонија1 ден
(ФОТО) СВР Охрид спроведе едукативна кампања за дечиња „Мојот пријател полицаец“
-
Хороскоп29 минути
Хороскоп за недела (6 октомври)
-
Магазин1 ден
Spotify: Слушање музика дури и без интернет конекција
-
Магазин1 ден
Корисниците на Android менуваат телефони почесто од сопствениците на iPhone
-
Спорт1 ден
Вардар против Тиквеш, Струга ТЛ против Македонија ЃП, додека Пелистер ќе игра против Детонит во осминафиналето на Купот на Македонија
-
Магазин1 ден
Еве што нема да има новиот iPhone SE