Lifestyle
Прочитајте ги декларациите: 10 состојки опасни по здравјето
Често не обрнуваме внимание на листата на состојки на прехранбените производи, а уште помалку знаеме што значат многу од имињата. Сепак, ако ги запознаете најопасните, можете да го заштитите вашето здравје.
Кога купувате спакувана храна, покрај споредувањето на цените и нутритивните вредности, важно е внимателно да ги прочитате состојките. Многу производи содржат адитиви кои ја подобруваат текстурата, бојата или рокот на траење, но можат да имаат негативни ефекти врз здравјето.
Еве листа на 10 состојки што треба да ги избегнувате:
1. Сируп од пченка со висока фруктоза (HFCS)
Најчесто се наоѓа во газирани пијалоци, конзервирано овошје и житарки. HFCS е поврзан со дебелина, метаболички нарушувања и здравствени проблеми со забите.
2. Натриум нитрит
Присутен во сувомеснати производи како сланина и колбаси. Овој конзерванс може да создаде канцерогени соединенија што го зголемуваат ризикот од рак.
3. Црвена боја (Red No. 3)
Користена за додавање на живописни бои во храна и пијалоци, оваа боја е поврзана со тумори кај животни.
4. Титаниум диоксид
Иако е забранет во Европа, се користи во САД за белење на производи како гуми за џвакање и кремови за кафе. Истражувањата укажуваат на потенцијална токсичност.
5. Терциерен бутилхидрохинон (TBHQ)
Присутен во грицки, житарки и крекери, овој конзерванс е поврзан со тумори кај животни.
6. БХА и БХТ
Овие антиоксиданси се користат за спречување расипување на мастите, но истражувањата покажуваат дека можат да влијаат на хормоните и да го зголемат ризикот од рак.
7. Аспартам
Чест вештачки засладувач, особено во диетални пијалоци. Поврзан е со главоболки, дебелина и промени во метаболизмот.
8. Калиум бромат
Се користи за подобрување на текстурата на лебот, но може да предизвика рак кај животни. Забранет е во многу земји.
9. Ацесулфам калиум (Ace-K)
Засладувач со нула калории што може да влијае на когнитивните функции и е поврзан со можни канцерогени ефекти.
10. Карамела боја
Присутна во газирани пијалоци и сосови. Одредени типови на оваа боја можат да содржат соединенија што го зголемуваат ризикот од рак.
Како да се заштитите?
- Избирајте минимално обработена храна: Фокусирајте се на свежо овошје, зеленчук и полнозрна храна.
- Читајте ги декларациите: Проверете ги состојките пред да купите производ.
- Бидете информирани: Истражете ги ефектите на состојките што не ги разбирате.
Грижата за здравјето започнува со свесни избори при купување храна.
Извор: N1Info
Lifestyle
„Перењето постелнина: Колку често треба да го правите за здрава кожа и добар сон“
Постелнината е идеална средина за развој на бактерии и алергени, бидејќи апсорбира пот, масла, мртви клетки на кожата, прашина и грини. Ова го прави миењето на постелнината клучен дел од одржувањето на хигиената во домот и обезбедувањето квалитетен сон. Но, колку често треба да ја миете постелнината за да се осигурате дека е вистински чиста?
- Чистотата на постелнината: Постелнината доаѓа во контакт со вашата кожа секој ден и апсорбира разни нечистотии како пот, масла, мртви клетки и прашина, што го прави идеално место за размножување на бактерии и грини.
Редовното миење не само што ја продолжува трајноста на постелнината, туку и создава поздрави и почисти услови за спиење. - Колку често треба да ја миете?: Според експертите, постелнината треба да се пере најмалку еднаш неделно. Кога не ја миете редовно, ризикувате да го делите креветот со околу 20.000 грини, што може да биде проблематично, особено за оние кои страдаат од алергии.
Мартин Сили, извршен директор и експерт за спиење, објаснува дека секоја ноќ излачуваме 200 милилитри пот, која се апсорбира во постелнината. Грините се познати по тоа што предизвикуваат затнат нос и инфекции, а редовното миење помага во намалување на нивното присуство. - Зошто е тоа важно?: Грините се состојат главно од мртва кожа, која ја ослободуваме преку ноќ. 80% од грините потекнуваат од вашата кожа, што значи дека редовното миење на постелнината е клучно за чистота и здравје.
- Што да направите ако се потите повеќе навечер?: Ако сте лице кое се поти повеќе навечер, размислете да ја миете постелнината почесто, бидејќи потта ја создава идеалната средина за развој на грини.
- Како да ги исчистите грини ефективно?:
- Перењето на постелнината на 60 степени ќе помогне во ефикасното отстранување на грини.
- Изберете добар квалитет на детергент, кој ќе ја одржи постелнината мека и свежа.
- Ако е можно, сушете ја постелнината на воздух, наместо во сушара, за да се избегне оштетување на материјалот.
- Клучен совет: Не дозволувајте да ги занемарите рутините за миење на постелнината. Спалната соба треба да биде мирна и релаксирачка средина, а чистата постелнина е основа за добар сон и здравје.
Извор: Vecerni
Lifestyle
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
Лимонот е широко признат како едно од најздравите овошја, благодарение на неговите корисни својства. Сепак, не сите можат да уживаат во неговите предности, а во некои случаи може да има негативни ефекти врз здравјето. Еве што треба да знаете за неговото консумирање:
- Богатство на хранливи материи:
Лимонот е богат со витамин Ц, антиоксиданти и други хранливи состојки кои се корисни за имунитетот, варењето и детоксикацијата на организмот. Се користи во многу јадења и пијалоци, и има освежувачки вкус. - Придобивки за здравјето:
Лимонот помага во:- Зајакнување на имунитетот
- Подобрување на варењето
- Детоксикација на организмот
- Подобрување на здравјето на кожата и косата
- Кога лимонот може да ја влоши состојбата: Иако лимонот има бројни здравствени придобивки, не се препорачува за:
- Луѓе со чувствителен стомак:
Лимонот може да ги иритира слузниците на желудникот и хранопроводникот, предизвикувајќи непријатност. - Луѓе со гастритис, пептичен улкус или рефлукс:
Киселините од лимонот може да ги влошат овие состојби.
- Луѓе со чувствителен стомак:
- Алергиски реакции:
Некои луѓе можат да имаат алергиски реакции на лимон, кои се манифестираат како иритации или осип на кожата. Ако имате историја на алергии, треба внимателно да следите каква било реакција на кожата после консумирање на лимон. - Како да се консумира лимон безбедно:
- Консумирајте лимон умерено и избегнувајте прекумерна потрошувачка.
- Ако имате проблеми со желудникот или страдате од гастритис или рефлукс, ограничете ја потрошувачката или консултирајте се со лекар.
- Внимавајте на алергиските реакции – ако почувствувате некакви иритации по конзумирањето на лимон, консултирајте се со лекар.
- Консултирајте се со лекар:
Ако не сте сигурни дали лимоните се погодни за вашето тело или ако имате здравствени проблеми кои би можеле да бидат влошени од киселините во лимонот, најдобро е да се консултирате со вашиот лекар пред да го внесувате во вашата исхрана.
Извор: B92
Lifestyle
Не правете ја оваа грешка кога лупите компири: Последици за одводот
Иако обично фрламе лушпи од компири во ѓубре или канта за компост, постои уште еден начин што не се очекува – и тој е сосема неочекуван!
Зошто не треба да лупите компири над мијалникот?
Многумина имаат навика да лупат компири над мијалникот, но стручњаците велат дека тоа може да доведе до сериозни проблеми со одводот. Компирите содржат скроб, а кога остатокот од скробот од лушпите ќе се измеша со вода, тој обично отекува и формира густа, непопустлива паста. Оваа паста лесно може да го затне одводот или да ги заглави сечилата ако лушпите се испратат низ машина за уништување.
Што да правите со лушпите од компири?
Има многу начини за рециклирање на лушпите од компири, наместо да ги фрлате во мијалникот. Еден од најнеочекуваните методи е да ги печете. Ако некогаш сте ги намачкале компирите со маслиново масло и ги ставиле во рерна, тогаш знаете колку вкусни можат да бидат лушпите кога станат крцкави и златни.
Како да подготвите вкусни лушпи од компири?
Просто измешајте ги лушпите со маслиново масло, додадете зачини по избор, и печете ги во загреана рерна на 200°C од 15 до 20 минути. Овие хрустливи лушпи ќе станат совршена закуска, додаток на салата или прилог за хамбургери. Оваа метода не само што создава вкусни оброци, туку и ја намалува количината на отпад од подготовката на компирите.
Експериментирајте со различни зачини!
Можете да додадете сол, бибер, сирење, сланина, власец или сува смеса за облекување ранч, создавајќи вкусен залак кој никогаш нема да го затне одводот во кујната.
Извор: Vecerni
-
Магазин17 часа
Денес им е роденден: Спасен Сиљаноски, еден од најдобрите и најпопуларни пејачи на македонската естрада
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за среда (29 јануари)
-
Македонија2 дена
Битолчанец бил измамен, му посредувале за наследство од починато лице кое немало законски наследници
-
Хроника2 дена
Извлечено женско тело од водите на Вардар
-
Lifestyle18 часа
Лимонот не се препорачува секогаш: Во овој случај ја влошува состојбата на организмот
-
Хороскоп8 часа
Хороскоп за четврток (30 јануари)
-
Временска прогноза9 часа
Викендов вистинска пролет, утринските температури ќе бидат над нулата – ова се најновите метео вести
-
Спорт1 ден
Елиф Елмас, Македонскиот фудбалски „дијамант“ се сели во Торино?