Следете не

Lifestyle

Прстените на Сатурн може наскоро да исчезнат

Објавено пред

на

Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените и кога тие би можеле да исчезнат од погледот.

Во иднина, ледените прстени на Сатурн веројатно нема да бидат видливи за луѓето кои ги набљудуваат со телескопи, покажува новото истражување, чии резултати ги објави Си-Ен-Ен.

Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА, која орбитираше околу планетата помеѓу 2004 и 2017 година, даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените наоколу и кога тие би можеле да исчезнат од погледот. Наодите беа објавени неодамна во три студии.

Сончевиот систем и неговите планети се формирале пред 4,6 милијарди години, а научниците долго дебатирале за староста и потеклото на прстените на Сатурн.

Некои астрономи тврдат дека светлите, ледени прстени мора да бидат помлади од очекуваното, бидејќи тие не биле еродирани и затемнети од интеракциите со метеороидите во текот на милијарди години, пренесува Хина.

Стари само неколку стотици милиони години

Податоците на Касини доведоа до откритие објавено во списанието Icarus кое ја потврдува теоријата за прстените кои се појавуваат долго по првичното формирање на Сатурн. Дополнителни студии, објавени во Science Advances и повторно во Icarus, дојдоа до слични заклучоци.

„Нашиот неизбежен заклучок е дека прстените на Сатурн мора да бидат релативно млади според астрономски стандарди, стари само неколку стотици милиони години“, рече Ричард Дурисен, професор по астрономија на Универзитетот во Индијана, Блумингтон и главен автор на двете студии.

„Ако го погледнете сателитскиот систем на Сатурн, постојат други индикации дека таму се случило нешто драматично во последните неколку стотици милиони години. „Ако прстените на Сатурн не се стари колку планетата, тоа значи дека нешто се случило за да се формира нивната неверојатна структура и тоа е многу возбудливо за проучување“, додаде тој.

Истражувачите веруваат дека седумте прстени се формирале кога диносаурусите сè уште оделе по Земјата.

Тие се состојат од мраз и камена прашина

Прстените на Сатурн претежно се состојат од мраз, а само мал процент припаѓа на карпестата прашина создадена во вселената од скршени фрагменти од астероиди и микрометеороиди.

Забележано е дека прстените губат многу тони маса во секунда, што значи дека не им останало многу време, астрономски гледано. Истражувачите проценуваат дека прстените ќе постојат најмногу неколку стотици милиони години.

„Покажавме дека масивните прстени како Сатурн не траат долго“, вели коавторот на сите три студии Пол Естрада, истражувач во истражувачкиот центар Ејмс на НАСА во Маунтин Вју.

„Може да се шпекулира дека релативно малите прстени околу другите ледени и гасни џинови во Сончевиот систем се остатоци од прстени кои некогаш биле масивни како оние на Сатурн. Можеби во одреден момент во не толку далечна иднина, астрономски гледано, откако ќе се исполираат прстените на Сатурн, тие повеќе ќе личат на ретките прстени на Уран“.

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево27 минути

ОВР Кичево лиши од слобода жител на струшко, кај с.Другово „летал“ со 107 км/ч, на место каде дозволено е 50 км/ч максимална брзина

На 11.11.2025 во 12:22 часот на во с.Другово, кичевско, полициски службеници од ОВР Кичево го лишија од слобода Б.К.(38) од...

Здравје и убавина34 минути

Направете дома природен „Витамин Ц“ напиток

Витаминот Ц е еден од најважните сојузници на организмот во борбата против настинки, вируси и замор. Освен што го зајакнува...

Хороскоп13 часа

Хороскоп за среда (12 ноември)

Овен Пристапете се чекор по чекор денес, бидејќи тоа е како да се движите низ минско поле! Ситуацијата на работа...

Македонија14 часа

Телефони во рака, да му помогнеме на нашиот другар Ивица Попоски од Охрид, треба да оди итно на операција во Турција

Ивица Попоски од Охрид се бори со тешка хронична болест на бубрезите „стадиум 5“ и оди на хемодијализа од 2016...

Македонија23 часа

Пријави за навивачи на мечот помеѓу Силекс и Шкупи за пораки и скандирања со навредлива содржина

На 10.11.2025 на стадионот во Кратово, за време на одигрување на фудбалскиот натпревар помеѓу ФК „Силекс“ од Кратово  и ФК...

Фото: Václav Pecharc @ unsplash Фото: Václav Pecharc @ unsplash
Автомобили1 ден

Renault Mégane се враќа на бензин: повраток кон класиката по ерата на електричните возила

По три години целосна електрификација, Renault повторно го разгледува враќањето на бензинските мотори во своите семејни модели Mégane и Scénic....

Фото: Mariia Shalabaieva @ unsplash Фото: Mariia Shalabaieva @ unsplash
Магазин1 ден

SoftBank го продаде целиот свој удел во Nvidia за 5,8 милијарди долари

Јапонскиот технолошки конгломерат SoftBank објави дека целосно го продал својот удел во Nvidia за 5,83 милијарди долари, со што ја...

Фото: Jonas Leupe @ unsplash Фото: Jonas Leupe @ unsplash
Магазин1 ден

Како да го забрзате вашиот стар Android телефон без да купувате нов

Наместо веднаш да трошите пари за нов телефон, пробајте неколку едноставни чекори што можат повторно да го направат вашиот Android...

Фото: ubeyonroad @ unsplash Фото: ubeyonroad @ unsplash
Магазин1 ден

Apple развива 100MP сензор со LOFIC технологија: iPhone ќе се доближи до професионалните камери

Apple работи на развој на свој CMOS сензор со LOFIC технологија и резолуција од 100 мегапиксели, кој ветува динамички опсег...

Временска прогноза1 ден

Од утре целосна стабилизација на времето ширум Македонија, ова се деталите

Под влијание на висок воздушен притисок (Антициклон) и на стабилна и сува воздушна маса од утре (среда 12 ноември) па...

НАЈЧИТАНИ