Lifestyle
Прстените на Сатурн може наскоро да исчезнат

Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените и кога тие би можеле да исчезнат од погледот.
Во иднина, ледените прстени на Сатурн веројатно нема да бидат видливи за луѓето кои ги набљудуваат со телескопи, покажува новото истражување, чии резултати ги објави Си-Ен-Ен.
Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА, која орбитираше околу планетата помеѓу 2004 и 2017 година, даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените наоколу и кога тие би можеле да исчезнат од погледот. Наодите беа објавени неодамна во три студии.
Сончевиот систем и неговите планети се формирале пред 4,6 милијарди години, а научниците долго дебатирале за староста и потеклото на прстените на Сатурн.
Некои астрономи тврдат дека светлите, ледени прстени мора да бидат помлади од очекуваното, бидејќи тие не биле еродирани и затемнети од интеракциите со метеороидите во текот на милијарди години, пренесува Хина.
Стари само неколку стотици милиони години
Податоците на Касини доведоа до откритие објавено во списанието Icarus кое ја потврдува теоријата за прстените кои се појавуваат долго по првичното формирање на Сатурн. Дополнителни студии, објавени во Science Advances и повторно во Icarus, дојдоа до слични заклучоци.
„Нашиот неизбежен заклучок е дека прстените на Сатурн мора да бидат релативно млади според астрономски стандарди, стари само неколку стотици милиони години“, рече Ричард Дурисен, професор по астрономија на Универзитетот во Индијана, Блумингтон и главен автор на двете студии.
„Ако го погледнете сателитскиот систем на Сатурн, постојат други индикации дека таму се случило нешто драматично во последните неколку стотици милиони години. „Ако прстените на Сатурн не се стари колку планетата, тоа значи дека нешто се случило за да се формира нивната неверојатна структура и тоа е многу возбудливо за проучување“, додаде тој.
Истражувачите веруваат дека седумте прстени се формирале кога диносаурусите сè уште оделе по Земјата.
Тие се состојат од мраз и камена прашина
Прстените на Сатурн претежно се состојат од мраз, а само мал процент припаѓа на карпестата прашина создадена во вселената од скршени фрагменти од астероиди и микрометеороиди.
Забележано е дека прстените губат многу тони маса во секунда, што значи дека не им останало многу време, астрономски гледано. Истражувачите проценуваат дека прстените ќе постојат најмногу неколку стотици милиони години.
„Покажавме дека масивните прстени како Сатурн не траат долго“, вели коавторот на сите три студии Пол Естрада, истражувач во истражувачкиот центар Ејмс на НАСА во Маунтин Вју.
„Може да се шпекулира дека релативно малите прстени околу другите ледени и гасни џинови во Сончевиот систем се остатоци од прстени кои некогаш биле масивни како оние на Сатурн. Можеби во одреден момент во не толку далечна иднина, астрономски гледано, откако ќе се исполираат прстените на Сатурн, тие повеќе ќе личат на ретките прстени на Уран“.
Lifestyle
Кајгана како од хотел: кремаста, богата и совршена со еден едноставен трик

Не мора да одите во скап ресторан за да уживате во совршено кремаста кајгана која се топи во устата. Со малку трпение, добра тава и неколку едноставни состојки, вашиот омилен појадок ќе биде вистинска гозба за непцето.
Состојки (за 2 лица):
-
5 домашни јајца (по можност свежи од пазар или сосед)
-
1 лажица путер
-
Малку сол и бибер
-
1 лажица павлака (или малку млеко, доколку немате павлака)
-
Опционално: ситно сечкан млад кромид, сирење, сланина или дополнителен крем како прилог
Подготовка:
Скршете ги јајцата директно во тавата и додајте го путерот — нема потреба претходно да ги матите. Вклучете го шпоретот на тивко (пример 2 или 3 од 6) и почнете полека да мешате со шпатула или жица за матење. Нежно мешајте без брзање, дозволувајќи јајцата постепено да се згуснат.
Ако смесата почне пребрзо да се готви, тргнете ја тавата на кратко од оган, па вратете ја. Оваа техника, слична како при готвење фил за палачинки, ќе ви обезбеди мек и кремаст резултат.
Кога јајцата се речиси готови, но сè уште малку течни, додадете ја павлаката. Таа не само што го збогатува вкусот, туку и го запира готвењето за да не се пресуши кајганата. На крај, зачинете со сол и бибер по вкус и послужете веднаш.
Совет за сервирање:
Кајганата е одлична со парче свежо печен леб, домат, млад кромид или малку сланина. Лажица крем од страна и чаша кафе или чај ќе го заокружат уживањето.
Мал совет:
Ако подготвувате за повеќе лица, направете го во неколку помали серии за да ја избегнете препекувањето. Кајганата бара внимание и нежност, а најдобра е кога веднаш се сервира на чинија — не ја оставајте во тавата!
Извор: SD
Lifestyle
Палачинки со тиквички – брз, евтин и идеален летен оброк

Сезоната на тиквички секоја година нè радува бидејќи нуди безброј решенија за брзи и лесни летни оброци. Палачинките со тиквички се еден од највкусните и наједноставни избори – одлични за појадок, лесен ручек или вечера.
Состојки:
-
1–2 тиквички, рендани
-
2 јајца
-
250 мл млеко (може и кисело млеко или јогурт)
-
100–150 г брашно
-
Сол, бибер, зачини по вкус (на пример мелен бибер, магдонос)
-
Масло за готвење
Подготовка:
Излупете ги тиквичките доколку е потребно и изрендајте ги. Посолете ги и оставете ги да стојат околу 15–20 минути за да пуштат вода, потоа добро исцедете ги.
Во посебен сад изматете ги јајцата, додадете млеко, сол, бибер и постепено додавајте брашно, мешајќи додека не добиете малку погуста смеса од обичната за палачинки. Додајте ги исцедените тиквички и избраните зачини, па нежно измешајте.
Пржете ги палачинките на загреан тав со малку масло додека не поруменат од двете страни.
Совет плус:
За побогат вкус, во смесата можете да додадете фета сирење, рендано тврдо сирење или ситно сечкан лук. Послужете ги топли со кисело млеко, павлака или некој освежителен сос по ваша желба.
Овој рецепт е идеален кога сакате нешто брзо, лесно и вкусно, а притоа да уживате во свежите летни вкусови.
Извор: B92
Lifestyle
Како да го разладите домот без клима: Три едноставни трикови

Температурите се зголемуваат, а престојот во затворен простор сè повеќе наликува на престој на директно сонце. Ако немате клима уред, не грижете се – постојат неколку едноставни начини да го разладите просторот дома и да ја подобрите удобноста.
Во продолжение ви ги претставуваме трите најделотворни трикови:
1. Создадете страничен ветер
Експертите од Good Housekeeping Institute препорачуваат создавање на таканаречен страничен ветер – ефективен начин за извлекување на жешкиот воздух надвор и внесување свеж воздух внатре.
-
Во текот на денот: држете ги прозорците, вратите и ролетните затворени за да спречите влез на топлина.
-
Навечер: отворете ги прозорците, поставете еден вентилатор свртен надвор (за да ја исфрлува топлината) и втор вентилатор свртен внатре (за да внесува свеж воздух).
2. Замрзнете шишиња со солена вода
Овој метод е едноставен и ефективен:
-
Замрзнете едно големо или три мали пластични шишиња со вода, на која ќе додадете три мали лажички сол.
-
Поставете ги пред вентилатор – солта помага водата побрзо да се замрзне и подолго да остане ладна.
-
Вентилаторот ќе го разнесува студениот воздух низ просторијата.
3. Сад со мраз пред вентилатор
Слично како со шишињата, поставете сад со мраз пред вентилатор. Додека воздухот поминува над мразот, ќе се излади и ќе создаде пријатна циркулација на свежина низ собата.
Овие трикови не само што се лесни и ефтини, туку и навистина функционираат. Ако немате клима уред, ова се вашите најдобри сојузници во борбата против летната жега.
Извор: BizPortal
-
Кичево2 дена
Предмалку случена сообраќајка во близина на с.Извор кичевско, правец Кичево-Охрид
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (28 јуни)
-
Македонија2 дена
Од ноќеска цената на дизелот драстично паѓа, еве колку ќе биде литар дизел гориво од полноќ
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за недела (29 јуни)
-
Временска прогноза2 дена
Доаѓа дожд према нашиот регион, ова се последните метео вести
-
Временска прогноза1 ден
Викенд метео вести: Еве какво време ни претстои денес и утре
-
Македонија2 дена
Целосна забрана за движење во шумите
-
Автомобили2 дена
Перу прва во светот со старосна граница за возачки дозволи: по 80-тата година нема обновување