Lifestyle
Прстените на Сатурн може наскоро да исчезнат
Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените и кога тие би можеле да исчезнат од погледот.
Во иднина, ледените прстени на Сатурн веројатно нема да бидат видливи за луѓето кои ги набљудуваат со телескопи, покажува новото истражување, чии резултати ги објави Си-Ен-Ен.
Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА, која орбитираше околу планетата помеѓу 2004 и 2017 година, даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените наоколу и кога тие би можеле да исчезнат од погледот. Наодите беа објавени неодамна во три студии.
Сончевиот систем и неговите планети се формирале пред 4,6 милијарди години, а научниците долго дебатирале за староста и потеклото на прстените на Сатурн.
Некои астрономи тврдат дека светлите, ледени прстени мора да бидат помлади од очекуваното, бидејќи тие не биле еродирани и затемнети од интеракциите со метеороидите во текот на милијарди години, пренесува Хина.
Стари само неколку стотици милиони години
Податоците на Касини доведоа до откритие објавено во списанието Icarus кое ја потврдува теоријата за прстените кои се појавуваат долго по првичното формирање на Сатурн. Дополнителни студии, објавени во Science Advances и повторно во Icarus, дојдоа до слични заклучоци.
„Нашиот неизбежен заклучок е дека прстените на Сатурн мора да бидат релативно млади според астрономски стандарди, стари само неколку стотици милиони години“, рече Ричард Дурисен, професор по астрономија на Универзитетот во Индијана, Блумингтон и главен автор на двете студии.
„Ако го погледнете сателитскиот систем на Сатурн, постојат други индикации дека таму се случило нешто драматично во последните неколку стотици милиони години. „Ако прстените на Сатурн не се стари колку планетата, тоа значи дека нешто се случило за да се формира нивната неверојатна структура и тоа е многу возбудливо за проучување“, додаде тој.
Истражувачите веруваат дека седумте прстени се формирале кога диносаурусите сè уште оделе по Земјата.
Тие се состојат од мраз и камена прашина
Прстените на Сатурн претежно се состојат од мраз, а само мал процент припаѓа на карпестата прашина создадена во вселената од скршени фрагменти од астероиди и микрометеороиди.
Забележано е дека прстените губат многу тони маса во секунда, што значи дека не им останало многу време, астрономски гледано. Истражувачите проценуваат дека прстените ќе постојат најмногу неколку стотици милиони години.
„Покажавме дека масивните прстени како Сатурн не траат долго“, вели коавторот на сите три студии Пол Естрада, истражувач во истражувачкиот центар Ејмс на НАСА во Маунтин Вју.
„Може да се шпекулира дека релативно малите прстени околу другите ледени и гасни џинови во Сончевиот систем се остатоци од прстени кои некогаш биле масивни како оние на Сатурн. Можеби во одреден момент во не толку далечна иднина, астрономски гледано, откако ќе се исполираат прстените на Сатурн, тие повеќе ќе личат на ретките прстени на Уран“.
Lifestyle
Без оцет, без сода бикарбона: Оваа евтина состојка навистина го отпушува мијалникот
Затнат одвод полн со маснотии? Постојно клокотење и вода што не се исцедува? Постојно се препорачува сода бикарбона и оцет, но постои многу поефикасен и побрз начин – и тоа со една евтина состојка што делува речиси моментално.
Зошто се затнува одводот?
-
Во цевките секојдневно завршуваат остатоци од храна.
-
Масни наслаги од миење садови полека се лепат по цевките.
-
Детергентот и маслата создаваат слоеви што по некое време го блокираат протокот.
Зошто сода бикарбона и оцет не помагаат?
-
Комбинацијата е хемиски неефикасна против маснотии.
-
Реакцијата помеѓу база (сода) и киселина (оцет) создава само вода со мала количина сол, а не средство за отпушување.
-
Не можат да ги разградуваат маслата што ја создаваат блокадата во одводот.
-
Преголема количина сода може дополнително да ја влоши ситуацијата.
Решението: течност за садови + врела вода
Оваа комбинација работи затоа што:
-
Течноста за миење садови разградува маснотии, токму како на садовите.
-
Врелата вода ги омекнува и олабавува наслагите во цевките.
-
Заедно создаваат ефект што брзо го ослободува одводот.
Како да ја направите смесата:
-
Сварете ½ литар до 1 литар вода (во зависност од одводот).
-
Додајте околу 120 мл течност за миење садови.
-
Оставете да отстои неколку минути.
-
Внимателно истурете ја смесата директно во одводот.
-
Почекајте уште неколку минути да делува.
Што ќе се случи потоа?
-
Ќе забележите дека водата се исцедува сè побрзо и побрзо.
-
Одводот станува чист, а мијалникот повторно функционален.
Ако одводот е многу затнат:
-
Повторете ја постапката 2–3 пати.
Извор: Index
Lifestyle
Луѓето научиле да користат оган многу порано отколку што се мислеше
Археолозите открија најрани докази за намерно палење оган во Барнам, Сафолк (источна Англија), стари околу 400.000 години, што значително ја менува досегашната слика за човечката еволуција.
Според анализите, контролата на огнот не ја развиле Homo sapiens, туку уште порано – раните човечки видови, најверојатно раните неандерталци.
Клучни откритија на археолозите:
-
Пронајдени се остатоци од неколку огништа на едно исто место.
-
Најдени се две мали парчиња пирит, кој служел за палење искри кога ќе се удри со кремен.
-
Пиритот не е природен за тој регион, што значи дека античките луѓе свесно го донеле како дел од „алатка за палење оган“.
-
Камените алатки околу огништата потврдуваат долготрајна човечка активност и повеќекратно палење оган.
Изјави од истражувачите:
-
„Штом го видовме пиритот, знаевме дека е извонредно откритие“, вели Сајмон Парфит од Универзитетскиот колеџ во Лондон.
-
Професорот Крис Стрингер истакнува дека доказите најмногу се совпаѓаат со ранонеандерталските популации пронајдени во Свонскомб (Кент) и Атапуерка (Шпанија).
Значењето на откритието:
-
Контролата на огнот била пресвртница која:
-
Овозможила преживување во студени климатски услови.
-
Обезбедувала заштита од предатори.
-
Овозможила готвење, што ја збогатило исхраната.
-
Поддржала развој на когнитивни способности и поголем мозок.
-
Ја поттикнала социјалната интеракција и пренесувањето знаење.
-
Како што истакнува д-р Роб Дејвис од Британскиот музеј, ова откритие ја поместува пресвртницата на контролата на огнот за околу 350.000 години наназад, што го прави едно од најважните археолошки откритија за разбирањето на човековата еволуција.
Извор: 021
Lifestyle
Зошто тенџерињата и тавите стануваат лепливи дури и по миењето? Еве ја вистинската причина
Веројатно ви се случило многу пати: вадите свежо измиена тава од шкаф, а под прстите повторно го чувствувате оној непријатен леплив слој. Иако садовите се темелно измиени, маснотијата како постојано да се враќа. Добрата вест е дека причината е јасна, а решението — едноставно.
Зошто садовите стануваат лепливи?
Според Лорен ДаСилва, менаџер во „All-Clad“, лепливоста се јавува поради хемиски процеси кои се активираат при готвење. Ниту еден материјал не е имун — дури ни висококвалитетните стаклени садови или садовите од не’рѓосувачки челик.
Главни причини за леплив слој:
-
Разградба на масла и масти на висока температура, кои се претвораат во полимеризиран леплив филм.
-
Пареа што носи микро-честички маснотии нагоре, кои се таложат на постудени површини — најчесто на капаците.
-
Прскања од храна, скроб и неправилно исплакнати детергенти, кои создаваат тврд, мазен и леплив слој.
Како да ги отстраните тврдокорните лепливи наслаги?
1. Сода бикарбона + сол + топла вода (универзален метод)
-
Измешајте сода бикарбона, сол и малку топла вода.
-
Нанесете ја смесата на лепливите делови.
-
Почекајте 3–5 минути.
-
Истријте со мека четка за заби и добро исплакнете.
2. Оцет + вода + сода бикарбона (само за нерѓосувачки челик)
-
Истурете вода и оцет во сооднос 1:1 во тавата.
-
Оставете да зоврие неколку минути.
-
Истурете ја течноста и почекајте тавата да се олади.
-
Додадете сода бикарбона на топлата (но не жешка) површина.
-
Истријте со неабразивен сунѓер.
Како да спречите повторно формирање на леплив слој?
Корисни навики за чисти садови:
-
Не потопувајте мрсни садови во полн мијалник – маслото се шири и се врзува за целата површина.
-
Користете квалитетен детергент со формула за тешки маснотии. Благи детергенти често оставаат филм што подоцна станува леплив.
-
Редовно чистете ги капаците и рачките, бидејќи таму најмногу се таложат маснотии од пареа.
Со овие едноставни совети можете да ги одржувате садовите чисти, без лепливи наслаги и без дополнителен стрес околу миењето.
Извор: index
-
Кичево11 часаВчера вечер во кичевски угостителски објект бил нарушен јавниот ред и мир со физичка пресметка на четворица жители на град Кичево
-
Кичево15 часаФинишираат подготовките за овогодинешниот Хуманитарен „Божиќен Базар“ во Кичево, период на многу забава, радост и среќа
-
Хороскоп1 денХороскоп за петок (12 декември)
-
Кичево4 часа(ВИДЕО) На голема радост на дечињата, ООУ „Кузман Јосифоски-Питу“ – Кичево блесна во украсна новогодишна бајка
-
Временска прогноза2 денаСнег нема ни на повидок, продолжува периодот под влијание на Антициклон во Македонија
-
Македонија2 денаПриведен навивач од Словачка, на 10 други не им беше дозволен влез во државата поради агресивно и недолично однесување во авион за време на лет и по слетувањето
-
Кичево1 денВо ОВР Кичево вчера било пријавено непознато лице, кое направило обид на сила да влезе во семејна куќа на постара жена
-
Магазин2 денаГрешка што многумина ја прават: Лошите навики при полнење ја уништуваат батеријата на телефонот
