Следете не

Lifestyle

Прстените на Сатурн може наскоро да исчезнат

Објавено пред

на

Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените и кога тие би можеле да исчезнат од погледот.

Во иднина, ледените прстени на Сатурн веројатно нема да бидат видливи за луѓето кои ги набљудуваат со телескопи, покажува новото истражување, чии резултати ги објави Си-Ен-Ен.

Анализата на податоците собрани од мисијата Касини на НАСА, која орбитираше околу планетата помеѓу 2004 и 2017 година, даде нов увид за тоа колку долго постојат прстените наоколу и кога тие би можеле да исчезнат од погледот. Наодите беа објавени неодамна во три студии.

Сончевиот систем и неговите планети се формирале пред 4,6 милијарди години, а научниците долго дебатирале за староста и потеклото на прстените на Сатурн.

Некои астрономи тврдат дека светлите, ледени прстени мора да бидат помлади од очекуваното, бидејќи тие не биле еродирани и затемнети од интеракциите со метеороидите во текот на милијарди години, пренесува Хина.

Стари само неколку стотици милиони години

Податоците на Касини доведоа до откритие објавено во списанието Icarus кое ја потврдува теоријата за прстените кои се појавуваат долго по првичното формирање на Сатурн. Дополнителни студии, објавени во Science Advances и повторно во Icarus, дојдоа до слични заклучоци.

„Нашиот неизбежен заклучок е дека прстените на Сатурн мора да бидат релативно млади според астрономски стандарди, стари само неколку стотици милиони години“, рече Ричард Дурисен, професор по астрономија на Универзитетот во Индијана, Блумингтон и главен автор на двете студии.

„Ако го погледнете сателитскиот систем на Сатурн, постојат други индикации дека таму се случило нешто драматично во последните неколку стотици милиони години. „Ако прстените на Сатурн не се стари колку планетата, тоа значи дека нешто се случило за да се формира нивната неверојатна структура и тоа е многу возбудливо за проучување“, додаде тој.

Истражувачите веруваат дека седумте прстени се формирале кога диносаурусите сè уште оделе по Земјата.

Тие се состојат од мраз и камена прашина

Прстените на Сатурн претежно се состојат од мраз, а само мал процент припаѓа на карпестата прашина создадена во вселената од скршени фрагменти од астероиди и микрометеороиди.

Забележано е дека прстените губат многу тони маса во секунда, што значи дека не им останало многу време, астрономски гледано. Истражувачите проценуваат дека прстените ќе постојат најмногу неколку стотици милиони години.

„Покажавме дека масивните прстени како Сатурн не траат долго“, вели коавторот на сите три студии Пол Естрада, истражувач во истражувачкиот центар Ејмс на НАСА во Маунтин Вју.

„Може да се шпекулира дека релативно малите прстени околу другите ледени и гасни џинови во Сончевиот систем се остатоци од прстени кои некогаш биле масивни како оние на Сатурн. Можеби во одреден момент во не толку далечна иднина, астрономски гледано, откако ќе се исполираат прстените на Сатурн, тие повеќе ќе личат на ретките прстени на Уран“.

Lifestyle

Кремаста супа од компири за студени денови: Брз и вкусен ручек за петмина

Објавено пред

на

Ако обожавате крем супи, оваа брзо подготвена верзија со компири ќе стане редовен дел од вашата трпеза! Еве како да ја подготвите совршената супа која ќе ве стопли во ладните денови.

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 1 корен од магдонос
  • 1 мал корен од целер
  • 1 мал кромид
  • 500 ml густин или обична вода
  • Сол и бибер по вкус
  • Неколку парчиња сланина
  • 2 лажици путер
  • 200 ml слатка павлака

Подготовка:

  1. Подготовка на состојките:
    Излупете ги компирите, измијте ги и исечете ги на помали коцки. Излупете го коренот од магдонос, целерот и кромидот, па исечкајте ги на ситни коцки.
  2. Пржење на зеленчукот:
    Во голем сад за готвење, растопете го путерот на тивок оган. Додадете го кромидот и динстајте додека не омекне и не порумени. Потоа додадете ги целерот и магдоносот и динстајте уште 5 минути. На крајот, додадете ги компирите и мешајте околу 5 минути.
  3. Варење:
    Додадете сол и бибер по вкус, прелијте со густин или обична вода и оставете да се вари додека компирите не омекнат.
  4. Додавање павлака и блендирање:
    Откако компирите ќе се сварат, додадете ја слатката павлака и оставете да се вари уште 2 минути. Потоа тргнете ја супата од оган и обработете ја со рачен блендер додека не добиете кремаста текстура.
  5. Сланина:
    Исечкајте ја сланината на коцки и пропржете ја во тава без масло, на висока температура. Сланината ќе ја ослободи својата маснотија и ќе стане крцкава.
  6. Сервирање:
    Послужете ја супата со парчињата сланина одозгора. За дополнителен вкус, може да додадете рендано тврдо сирење, свеж сечкан магдонос или други зачини по желба.

Совети:

  • Ако сакате, додајте пропржени печурки заедно со сланината за уште побогат вкус.
  • Рендано пармезан или кашкавал врз супата ќе ја направи уште покремаста и повкусна.
  • За полесна опција, заменете ја слатката павлака со растителна алтернатива.

Совршена за зимските денови, оваа супа од компири ќе ги стопли сите околу вашата трпеза!

Извор: Dnevnik

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Здрави навики за исхрана за различни сезони: Како да ја прилагодите вашата исхрана на пролет, лето, есен и зима

Објавено пред

на

Секоја сезона носи свој уникатен сет на промени кои влијаат на нашето тело, расположение и потреби за хранливи материи. Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени не само што е добро за вашето тело, туку може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, одржување на оптимална тежина и подобрување на целокупното здравје.

Преку овој текст ќе истражиме како да ја прилагодите исхраната во пролет, лето, есен и зима за оптимално здравје и ќе понудиме практични совети и идеи за секој период.

Пролет: Освежување и детоксикација

Пролетта е време на будење, детоксикација и обновување. По долгите зимски месеци, оваа сезона нуди можност за внесување свежи состојки, зголемување на внесот на влакна и ензими.

  • Овошје и зеленчук: Во пролетта има изобилство од млади, свежи производи како аспарагус, артишок, млад грашок, јагоди и цреши. Овие намирници се богати со витамини, минерали и антиоксиданси кои го стимулираат варењето и го зајакнуваат имунитетот.
  • Детоксикација: Зголемете го внесот на вода, свежи сокови од зелен лиснат зеленчук, лимон и ѓумбир за прочистување на црниот дроб и телото. Лесни супи и чаеви исто така помагаат.
  • Лесно варење: Пролетната храна треба да биде лесна. Избегнувајте тешки, масни оброци, а фокусирајте се на свежи салати и супи.
  • Цели зрна: Интегрални житарки како овес и киноа обезбедуваат стабилна енергија и го поддржуваат чистењето на телото.

Лето: Хидратација, свежина и лесни оброци

Летото носи топлина и зголемен ризик од дехидрација, па затоа е важно да се фокусирате на храна која освежува и хидрира.

  • Хидратација: Зголемете го внесот на течности преку вода, овошни салати, ледени чаеви и смути. Намирници како краставица и лубеница обезбедуваат природна хидратација.
  • Свежо овошје и зеленчук: Домати, пиперки, малини, праски и кајсии се богати со антиоксиданси и витамин Ц, кои ја штитат кожата од штетното сончево зрачење.
  • Лесни оброци: Фокусирајте се на салати, ладни супи (газпачо) и зеленчук на скара. Овие оброци се лесно сварливи и ја намалуваат тежината на организмот.
  • Природни пијалоци: Наместо газирани пијалоци, пијте билни чаеви како нане и камилица, или природни ледени чаеви со мед и лимон.

Есен: Зајакнување на имунолошкиот систем и подготовка за зима

Есента носи изобилство од сезонски намирници кои помагаат да се подготвиме за студените месеци.

  • Сезонски зеленчук и овошје: Тиква, јаболка, круши, грозје и зелка се богати со растителни влакна и витамини. Тиквата е одлична за супи и чорби.
  • Зачини и билки: Топлите зачини како цимет и ѓумбир го загреваат телото и го зајакнуваат имунитетот. Чаеви со мед и зачини се идеални за заштита од настинки.
  • Топли оброци: Чорби и печени јадења од сезонски зеленчук го одржуваат енергетскиот баланс и го зголемуваат чувството на ситост.
  • Зајакнувачи на имунитетот: Витамините А, Ц, Д и цинкот се клучни. Консумирајте овошје и зеленчук богати со витамин Ц и размислете за суплементи со витамин Д.

Зима: Енергија, топлина и поддршка за телото

Зимата е период кога на телото му е потребна повеќе енергија и поддршка за справување со ниските температури.

  • Топли и хранливи оброци: Супи и чорби направени од коренест зеленчук како моркови и компири обезбедуваат калории и хранливи материи.
  • Имунитет преку храна: Цитрусното овошје, кивито, лукот и кромидот помагаат во борбата против настинките. Пробиотиците од јогурт и ферментирана храна ја одржуваат здрава цревната микрофлора.
  • Здрави масти: Маслиновото масло, јаткастите плодови и масните риби обезбедуваат омега-3 масни киселини и енергија.
  • Хидратација и топли пијалоци: Топли чаеви со мед и лимон, како и домашно какао, обезбедуваат хидратација и ја подобруваат циркулацијата.

Општи совети за исхрана во текот на целата година

  • Варијација и сезонски избор: Избирајте сезонски производи кои се посвежи и побогати со хранливи материи.
  • Балансирани оброци: Секој оброк треба да содржи протеини, здрави масти, сложени јаглехидрати, влакна и многу зеленчук.
  • Умереност: Следете ги сигналите на телото и прилагодете ја количината на храна според вашите потреби.
  • Готвење дома: Подгответе свои оброци за да ја намалите преработената храна и да експериментирате со нови рецепти.
  • Уживање во храната: Пробајте нови комбинации и вкусови за да ја направите исхраната повозбудлива.

Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени придонесува за оптимално здравје и виталност. Следејќи ги овие совети, ќе го поддржите вашето тело и ќе ја одржите енергијата во текот на целата година.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Кардиолозите предупредуваат: Ова е најштетниот вид кафе за вашето срце

Објавено пред

на

За многумина кафето е незаменлив дел од утринската рутина. Но, дали сте знаеле дека начинот на кој го подготвувате кафето може да има значително влијание врз здравјето на вашето срце? Според кардиолозите, еден вид кафе може да биде особено штетен.

Каков вид кафе е најлош за срцето?

Кардиолозите, како др. Едо Паз и др. Сем Сетарех, истакнуваат дека кафето со многу шеќер, како што се засладените капучина, карамел макијата и други ароматизирани пијалоци, е најштетниот избор за вашето срце. Овие пијалоци содржат:

  • Големи количини шеќер, што може да доведе до оштетување на крвните садови и зголемување на ризикот од срцеви заболувања.
  • Нездрави масти, кои придонесуваат за таложење наслаги во артериите.
  • Стотици калории, кои можат да водат до зголемена телесна тежина и дополнителни здравствени проблеми.

Зошто шеќерот и кофеинот се опасна комбинација?

Според др. Сетарех, комбинацијата на шеќер и кофеин може да предизвика стресна реакција во организмот, зголемување на крвниот притисок и забрзување на срцевиот ритам. Со текот на времето, ова може да доведе до воспаленија, наслаги во артериите и повисок ризик од срцеви заболувања.

Користите од умерено пиење црно кафе

Од друга страна, истражувањата покажуваат дека умереното консумирање на црно кафе без шеќер може да има позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје. Црното кафе содржи антиоксиданти кои:

  • Го подобруваат здравјето на крвните садови.
  • Го намалуваат ризикот од срцева слабост.
  • Помагаат во намалување на воспаленијата.

Кардиолозите препорачуваат внесување на максимум една до две шолји црно кафе дневно.

Како да го направите кафето поздраво?

Ако не можете да се откажете од засладеното кафе, еве неколку совети за да го направите поздраво:

  1. Пригответе го дома: Така ќе имате целосна контрола врз количината на шеќер и други додатоци.
  2. Користете цимет: Наместо шеќер, додадете цимет за природен вкус и антиоксидантни својства.
  3. Заменете го шеќерот: Изберете незасладено растително млеко или природни засладувачи.
  4. Одлучете се за поедноставни опции: Црно кафе, еспресо или кафе со незасладено млеко се најдобри избори за вашето срце.

Умереноста е клучот

Др. Паз потенцира дека пиењето кафе во умерени количини е најважно. „Пијам само една шолја црно кафе секое утро, а потоа продолжувам со вода или пијалоци без кофеин“, изјавува тој.

Заклучок

Кафето може да биде здраво за срцето, но сè зависи од начинот на подготовка и консумација. Одлучете се за едноставни, природни опции и избегнувајте засладени и калорични пијалоци. Со умереност и правилен избор, можете да уживате во кафето без грижа за вашето здравје.

Извор: Index

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп7 часа

Хороскоп за петок (24 јануари)

ОВЕН Слушајте ги другите повеќе од себе. Луѓето околу вас и оние со кои деловно соработувате сега повеќе гледаат од...

Спорт10 часа

(ФОТО) Доаѓаат големи работи, дијамантот Елмас на маса со Пандев и претседателот на ФФМ Масар Омерагиќ, за плановите во иднина

Предмалку Претседателот на Фудбалската федерација на Македонија, Масар Омерагиќ преку својата социјална мрежа обзнани фотографија со Горан Пандев, спортскиот директор...

Спорт16 часа

ФФМ ги истакна условите за работа на тренери и физиотерапевти од Спортската академија

ФФМ исткана оглас за тренери и физиотерапевти за работа со фудбалери од Спортска академија. Во продолжение, заинтересираните кандидати може да...

Кичево16 часа

Поради загадениот воздух во Кичево, издадени важни мерки и препораки од Министерството за животна средина и просторно планирање

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот...

Lifestyle20 часа

Кремаста супа од компири за студени денови: Брз и вкусен ручек за петмина

Ако обожавате крем супи, оваа брзо подготвена верзија со компири ќе стане редовен дел од вашата трпеза! Еве како да...

Lifestyle20 часа

Здрави навики за исхрана за различни сезони: Како да ја прилагодите вашата исхрана на пролет, лето, есен и зима

Секоја сезона носи свој уникатен сет на промени кои влијаат на нашето тело, расположение и потреби за хранливи материи. Прилагодувањето...

Lifestyle20 часа

Кардиолозите предупредуваат: Ова е најштетниот вид кафе за вашето срце

За многумина кафето е незаменлив дел од утринската рутина. Но, дали сте знаеле дека начинот на кој го подготвувате кафето...

Lifestyle20 часа

Внимателно со киселата зелка: Кои се ризиците за здравјето?

Киселата зелка е традиционална храна со многу здравствени придобивки, но може да биде ризична за луѓето со одредени здравствени проблеми,...

Магазин20 часа

Instagram Reels сега траат до 3 минути: Одговор на TikTok и YouTube Shorts

Instagram воведе ново ажурирање кое го продолжува времетраењето на видеата во Reels на 3 минути, што е значителна промена во...

Магазин20 часа

Google Maps доби нови алатки со вештачка интелигенција за подобро корисничко искуство

Google Maps продолжува да ги подобрува своите функционалности, правејќи ја оваа услуга уште попрактична за корисниците ширум светот. Пред две...

НАЈЧИТАНИ