Следете не

Храна

Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Објавено пред

на

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.

Тајните состојки за совршената чоколадна торта

  • Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
  • Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
  • Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.

Како да направите домашен сос од јаболка

Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:

  1. Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
  2. Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
  3. Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.

Рецепт за највкусната чоколадна торта

Состојки:

  • 1,5 чаши шеќер
  • 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
  • 115 гр сос од јаболка
  • 1 јајце
  • 2 белки
  • 1 шолја кафе
  • 3/4 шолја какао во прав
  • 2 лажички екстракт од ванила
  • 1 чаша млеко
  • 2 чаши брашно
  • 110 гр чоколаден пудинг во прав
  • 1 лажичка сол
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1,5 лажички сода бикарбона
  • 1/4 чаша грчки јогурт
  • Сончогледово масло

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 160°C.
  2. Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
  3. Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
  4. Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
  5. Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
  6. Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
  7. Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
  8. Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
  9. Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
  10. Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
  11. Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.

Заклучок

Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!

Извор: Miss7

Магазин

Рецепт за најсочните мини пици: Брзи, меки и едноставно неодоливи

Објавено пред

на

Фото: Charles Chen @ unsplash
Фото: Charles Chen @ unsplash

Овие мини пици се вистинска класика – идеални за гости, прослави, родендени или брза ужина. Ги сакаат и деца и возрасни, а најубаво е што можете да ги филувате по свој вкус. Тајната на совршените мини пици е во добро нараснато тесто и кратко печење на висока температура, што создава златна кора и мек, сочен центар.

Основни информации

  • Тешкотија: лесно

  • Време на подготовка: околу 1 час

  • Време на печење: 10–20 минути

  • Температура: 200–220 °C

  • Порции: 20–30 мини пици (во зависност од калапот)

  • Категорија: тесто, солено, брза храна

Состојки

За тестото:

  • 10 г свеж квасец

  • 250 мл млака вода или млеко

  • 1 лажичка шеќер

  • 1 лажичка брашно (за активирање на квасецот)

  • 500 г брашно

  • 1 лажичка сол

  • 60 мл масло

За фил:

  • 4 лажици доматен сос или кечап

  • Шунка, салама или сланина (по избор)

  • Рендано сирење или моцарела

  • Оригано

  • Опционално: маслинки, пченка, кисели краставички

Подготовка

1. Активирање на квасецот

Во млака вода или млеко додадете шеќер, квасец и една лажичка брашно. Измешајте и оставете 10 минути да се активира додека не се појави пена.

2. Замесување тесто

Во голем сад измешајте брашно и сол. Направете вдлабнатина и додадете го активираниот квасец и маслото. Месете додека не добиете меко и мазно тесто.

  • Ако е премеко – додадете малку брашно.

  • Ако е тврдо – додадете уште малку вода или млеко.

Покријте со крпа и оставете да нарасне 45–60 минути, додека не се удвои.

3. Подготовка на сосот

Измешајте доматен сос со оригано. По желба додадете малку ситно сечкан лук.

4. Обликување мини пици

Замесете го нараснатото тесто и развлечете го на дебелина од околу 0,5 см. Со калап или чаша исечете кругови и наредете ги на плех со хартија за печење.

На секое парче ставете лажичка сос, па додајте шунка, сирење и дополнителни состојки по желба.

5. Печење

Печете во загреана рерна на 200–220 °C околу 10–20 минути, додека мини пиците не добијат убава златно-кафеава боја и додека сирењето не се растопи.

Извор: Kurir

Прочитај повеќе...

Магазин

Крем супа од печурки – вкусен и лесен рецепт за топол оброк

Објавено пред

на

Фото: nrd @ unsplash
Фото: nrd @ unsplash

Ако сакате нешто кремасто, миризливо и пријатно за ладните денови, оваа домашна крем супа од печурки е вистинскиот избор. Лесна е за подготовка, хранлива и богата со природен вкус на шампињони. Совршена за ручек, вечера или како предјадење.

Состојки:

  • 400 г шампињони (или мешани печурки)

  • 50 г путер

  • 1 црвен кромид

  • 2 чешниња лук

  • 3 лажици брашно

  • 1,2 литри супа од зеленчук (или вода со една коцка за супа)

  • 200 мл павлака за готвење

  • сол и црн пипер по вкус

За сервирање:

  • свеж магдонос

  • златни топчиња за супа или крутони

  • малку павлака

Подготовка:

  1. Подготовка на зеленчукот:
    Исчистете ги печурките и исечете ги на тенки парчиња (околу 3 мм). Излупете го кромидот и лукот, па исечете ги на ситни коцки.

  2. Пржење:
    Во подлабоко тавче или тенџере растопете го путерот на средна температура. Додадете го кромидот и пржете неколку минути додека не омекне и не стане светол и проѕирен.

  3. Додавање на печурките:
    Додајте ги исечканите шампињони и динстајте ги додека не ја испуштат својата течност.

  4. Згуснување на супата:
    Додадете го брашното и добро промешајте за да се впие течноста и да се добие мазна смеса. Тргнете накратко од оган, па постепено додавајте го зеленчуковиот фонд или супа, мешајќи постојано за да нема грутки.

  5. Готвење:
    Вратете ја супата на оган, оставете да зоврие и варете околу 20 минути.

  6. Завршување:
    Додадете ја павлаката за готвење, потоа варете уште 10 минути. Зачинете со сол и црн пипер по вкус.

  7. Сервирање:
    Послужете ја топла, украсена со свеж магдонос, неколку капки павлака и златни топчиња за супа или крутони за крцкав контраст.

Совет:

Ако сакате погуст крем, можете да ја изблендирате супата со рачен блендер пред да ја додадете павлаката.
За посебен вкус, додадете неколку капки маслиново масло со тартуфи или малку рендано пармезан сирење.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Храна

Совет од експерти: Како правилно да складирате компири во текот на есента

Објавено пред

на

Фото: Lars Blankers @ unsplash
Фото: Lars Blankers @ unsplash

Есента е сезона на вкусни, топли јадења – чорби, супи, печено месо и разни гарнитури – а компирите се неизбежна состојка во речиси секој од нив. Сепак, многу луѓе несвесно прават грешка кога ги оставаат компирите на кујнскиот пулт, не знаејќи дека тоа може значително да го забрза нивното расипување.

Кујните се често влажни и топли средини, а токму влагата и светлината го поттикнуваат процесот на гниење и ’ртење на компирите. Според експертите од компанијата „Алберт Бартлет“, најдобар начин за да ги зачувате компирите свежи подолго време е да ги чувате во фрижидер.

Иако долго време се сметаше дека ниските температури во фрижидерот го претвораат скробот во шеќер – што може да влијае на вкусот при готвење – новите истражувања ја побиваат оваа теорија. Според најновите упатства од Агенцијата за стандарди за храна (FSA), чувањето компири во фрижидер не го зголемува ризикот од создавање штетни материи како акриламидот.

Во ладна и сува средина, компирите може да останат свежи и до три недели. Сепак, доколку немате место во фрижидерот, можете да ги чувате и надвор од него – важно е просторијата да биде ладна, темна и без влага. Најпогодни места се оставата, подрумот или затворените кујнски ормари подалеку од прозорците и изворите на топлина.

Избегнувајте да ги чувате компирите под мијалникот или покрај шпоретот, бидејќи тоа се највлажните делови во кујната, каде што се создаваат идеални услови за брзо расипување. Исто така, изложеноста на светлина може да предизвика создавање хлорофил, што ги прави компирите зелени и потенцијално токсични за јадење.

Со правилно складирање, не само што ќе ја задржите свежината на компирите, туку и ќе го намалите отпадот од храна, ќе заштедите пари и секогаш ќе имате подготвена состојка за вашите омилени есенски јадења.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за среда (26 ноември)

Овен Доколку размислувате за промена на работните места, денес е добар ден за преговори. Добро размислете за понудата што сте...

Хроника14 часа

Млад затвореник од струшко починал, откако во тешка здравствена состојба бил донесен во Општата болница во Охрид

На 24.11.2025 во 19 часот во СВР Охрид е пријавено дека од Затворот Охрид во Општата болница во Охрид, со...

Спорт14 часа

(ВИДЕО) Несекојдневна ситуација на играчите од Евертон, го удри „шамар“ својот соиграч, потоа се извини на целата јавност

Евертон синоќа славеше со 1-0 против Манчестер јунајтед на „Олд Трафорд“ во 12. коло од Премиер лигата, благодарение на голот...

Временска прогноза15 часа

Од утре повторно нови обилни врнежи од дожд и засилен ветер, снегот ќе биде застапен на повисоките места од државата

Под влијание на циклонска активност со центар над Медитеранот, почнувајќи од утре (вторник 25 ноември) особено навечер и ноќта кон...

Кичево15 часа

ОВР Кичево поднесе кривична пријава против поранешниот градоначалник, постапувал спротивно на законот за пожарникарство

ОВР Кичево поднесе кривична пријава против Ф.Д. (51) од кичевското село Србица, поради постоење основи на сомнение за сторено кривично...

Фото: Mae Dulay @ unsplash Фото: Mae Dulay @ unsplash
Автомобили16 часа

Како да заштедите гориво во зима: Експертски совети за правилен притисок во гумите

Редовната проверка и одржување на правилниот притисок во гумите во текот на зимскиот период е една од најбрзите, најевтините и...

Фото: Nabeel Syed @ unsplash Фото: Nabeel Syed @ unsplash
Автомобили16 часа

Регистрациите на нови автомобили во ЕУ пораснаа за 5,8% во октомври: Еве кои се најсилните пазари

Шпанија предничи со рекордeн раст на електрични возила од 90,1% Во Европската Унија во октомври биле регистрирани 916.609 нови патнички...

Фото: Charles Chen @ unsplash Фото: Charles Chen @ unsplash
Магазин16 часа

Рецепт за најсочните мини пици: Брзи, меки и едноставно неодоливи

Овие мини пици се вистинска класика – идеални за гости, прослави, родендени или брза ужина. Ги сакаат и деца и...

Фото: Damian Kamp @ unsplash Фото: Damian Kamp @ unsplash
Lifestyle16 часа

5 раси на кучиња што речиси не пуштаат влакна и немаат непријатен мирис

Ако размислувате да вдомите куче, а чистотата во домот ви е важна, една од овие пет раси може да биде...

Фото: Adarsh Chauhan @ unsplash Фото: Adarsh Chauhan @ unsplash
Магазин17 часа

Зошто вештачката интелигенција сè уште не е сигурна замена за Google

Сè повеќе луѓе користат ChatGPT и други алатки со вештачка интелигенција како замена за Google. Истовремено, самите пребарувачи веќе вградуваат...

НАЈЧИТАНИ