Храна
Рецепт за највкусна чоколадна торта: Тајната е во овие три неочекувани состојки

Секој љубител на чоколадни торти знае дека правењето на совршено мека, сочна и вкусна торта е уметност. Но, што ако ви кажам дека тоа е возможно без премногу путер и масло? Тајната лежи во неколку неочекувани состојки кои прават чуда! Следниот рецепт ќе ви ја открие магијата.
Тајните состојки за совршената чоколадна торта
- Инстант чоколадниот пудинг: Дава свиленкаста текстура и ја прави тортата суптилно мека и влажна.
- Грчкиот јогурт: Додава сочност и ја подобрува мекоста на тортата.
- Сосот од јаболка: Здрава замена за маснотиите и одличен начин да се намалат калориите, а да се задржи вкусот и влажноста на тортата.
Како да направите домашен сос од јаболка
Ако сакате сосот од јаболка да биде свеж, можете лесно да го направите дома:
- Излупете ги јаболката, извадете ги семките и исечете ги на коцки.
- Додадете вода и сок од лимон, па варете на тивок оган додека не се претворат во каша.
- Изгмечете ги со рачен блендер или машина за матење компири и варете уште 5-10 минути додека течноста не испари.
Рецепт за највкусната чоколадна торта
Состојки:
- 1,5 чаши шеќер
- 3 лажици масло од авокадо (или маслиново масло)
- 115 гр сос од јаболка
- 1 јајце
- 2 белки
- 1 шолја кафе
- 3/4 шолја какао во прав
- 2 лажички екстракт од ванила
- 1 чаша млеко
- 2 чаши брашно
- 110 гр чоколаден пудинг во прав
- 1 лажичка сол
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1,5 лажички сода бикарбона
- 1/4 чаша грчки јогурт
- Сончогледово масло
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 160°C.
- Подгответе го плехот: Намачкајте го со масло и посипете го со брашно, па отстранете го вишокот.
- Измешајте ги сувите состојки: Во поголем сад комбинирајте ги брашното, прашокот за пудинг од чоколадо, солта, прашокот за пециво и содата бикарбона. Оставете ги на страна.
- Измешајте ги влажните состојки: Во средна чинија, измешајте топло кафе и какао додека какаото целосно не се раствори. Потоа додадете млеко и екстракт од ванила, па оставете на страна.
- Мешање на шеќер и масло: Со миксер на мала брзина измешајте ги шеќерот и кокосовото масло додека не се соединат добро.
- Додавање на сосот од јаболка: Додадете го сосот од јаболка и мешајте додека не се соедини.
- Додавање на јајца: Потоа додадете ги јајцето и белките и нежно преклопете ги во смесата.
- Комбинирање на сувите и влажните состојки: Наизменично додавајте суви и влажни состојки, почнувајќи од сувите, додека смесата не се соедини целосно.
- Последен додаток: На крај, додадете го грчкиот јогурт и нежно измешајте додека не се соедини.
- Печење: Истурете ја смесата во подготвената тава и печете 40 минути (за тавче со димензии 23 x 33 см) или додека чепкалка вметната во центарот не излезе чиста.
- Ако правите мафини: Печете 25-30 минути.
Заклучок
Оваа чоколадна торта е совршена за сите љубители на чоколадни десерти кои сакаат да уживаат во неодоливиот вкус без да се грижат за премногу калории. Секој залак е вистинско задоволство и гарантирано ќе ја освои вашата публика!
Извор: Miss7
Магазин
Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.
Основен рецепт
Состојки:
-
2 зрели банани
Подготовка:
-
Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.
-
Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.
-
Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.
-
Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.
Идеи за вкусови:
Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:
-
Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед
-
Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник
-
Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)
-
Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)
Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!
Магазин
Летен десерт со само две состојки – готов за 5 минути!

Ако барате нешто брзо, лесно и освежително за време на горештините, овој мус од малина во чаша е совршен избор. Не ви треба рерна, само неколку минути и малку фантазија за сервирање.
Потребни состојки:
-
150 г свежи или одмрзнати малини
-
40 г пастеризирани белки од јајца
Подготовка:
-
Подготовка на овошјето:
Ако користите замрзнати малини, оставете ги целосно да се одмрзнат и отстранете го вишокот течност. Потоа изблендирајте ги во мазна смеса. Доколку сакате помека текстура, процедете ги низ сито за да ги отстраните семките. -
Матење белки:
Во посебен сад изматете ги белките додека не добиете цврст снег. -
Комбинирање:
Полека соединете ги двете смеси, мешајќи со шпатула и нежни движења за да го задржите волуменот.
Послужете во чаши, а по желба декорирајте со свежо овошје, нане или малку рендана чоколада.
Извор: SD
Храна
Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.
Држете ги одделно од друго овошје
Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.
Ставете ги зрелите банани во фрижидер
Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.
Ако се излупени, додајте лимонов сок
Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.
Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник
Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.
Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш
Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.
Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.
-
Македонија1 ден
МВР истакна важна информација која стартува од утре 1 јули
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за вторник (1 јули)
-
Магазин2 дена
Вечерва започнува првиот фитнес подкаст во Македонија за сите љубители на здравиот живот заедно со „Adastra“ и Дејан Пауновски „Pakigram“
-
Хороскоп9 часа
Хороскоп за среда (2 јули)
-
Македонија14 часа
(ФОТО) СВР Охрид и „РЦ Запад“ подготвени за туристичката сезона и безбедноста на граѓаните и туристите
-
Македонија2 дена
Од ноќеска цената на нафтените деривати се намалува, ова е новата цена
-
Македонија2 дена
СВР Охрид изнесе детали за запалениот глисер, бил приватна сопственост
-
Магазин10 часа
(ВИДЕО) Хитот од Спасен Сиљаноски „Ќе ти дојдам вечер“ популарна и помеѓу најмладите генерации