Магазин
Ретро игрите се во тренд, еве зошто
Дали би се вратиле на играње игри како порано на Game Color или Sega Mega? А можеби некој сè уште се сеќава на Commodore 64 или ZX Spektrum? Ако одговорот е „Да“ – не грижете се. Ретро трендот всушност е се попопуларен.
Кога имав дванаесет или тринаесет години, со часови играв игри како „DuckTales“ на мојот Game Boy. Станува збор за потера по пет скапоцени предмети ширум планетата, а во центарот на дејството е дизниевиот херој Баја Дак. Играта не понуди многу графички: потемни и посветли зелени тонови. Техничките можности беа крајно ограничени. И покрај тоа, ја сакав играта.
Триесет години подоцна, ретро игрите се во тренд. Вреди да се спомене „Super Meat Boy“ од 2010 година, игра која стилски се потпираше на самите почетоци на таа забава. Или „Nintendo Classic Mini“ од 2016 година – мини конзола со колекција на стари игри. Сето тоа дополнително го зајакна ретро трендот, пишува DW.
Носталгијата ме поттикна повторно да ја пуштам „DuckTales“, овој пат во боја и на ТВ екранот. По половина час престанав. Едвај стигнав до половина од првото ниво, а поранешната страст не беше обновена.
Популарен меѓу милениумците
Секој кој игра игри од осумдесеттите или деведесеттите денес мора да биде многу отпорен на нервоза, бидејќи очекувањата од технологијата се целосно променети. Ретро игрите својата привлечност ја должат на естетиката на видливите пиксели и затоа се вратија на почетокот на втората деценија од новиот милениум. До денес, таканаречената растерска графика им овозможува на малите, независни тимови да развиваат дури и врвни, креативни игри за малку пари.
Таа естетика првенствено одговара на оние кои пораснале во текот на осумдесеттите и деведесетите. Но, не само тие, вели дизајнерот на игри Артур Екман. Неговата игра од 2023 година „Супер Кетбој“ има многу климови до 1990-тите. Дури и на саемот за видео игри Gamescom во Келн, неговата креација беше претставена на стара телевизија со катодни зраци „лампаш“.
„Секако, имаме и постари играчи кои пораснале со Нинтендо, па навистина им се допаѓа и велат: Па, ме потсетува на тие денови. Но, играат и помладите. Децата од пет, шест, седум години, кои ја играат играта за прв пат, кои можеби за прв пат гледаат телевизор со катодна цевка, се целосно фасцинирани од постарата технологија. И брзо учат. Првите обиди се секако неуспешни, но потоа стануваат се подобри и подобри, а тоа им причинува задоволство. Нивната амбиција е разбудена да ги надминат сите нивоа на играта“, вели Екман.
„Super Catboy“ не е чиста ретро креација. Авторите ја гледаат играта како продолжение на легендарните „Mega Man X“ (1993), „Donkey Kong Country“ (1994) или „Metal Slug“ (1996). Играта од 2023 година се потпира на оригиналите и визуелно и механички. Дури и музиката во позадина потсетува на деведесеттите. Но, производот ги задоволува и потребите на денешните играчи.
Интересно е што мачките во играта, во зависност од јазикот, имаат различен број на животи. Бидејќи на англиски се вели дека имаат девет животи, во англиската игра мачките имаат два животи повеќе отколку на германски, како што вели германската поговорка дека имаат седум.
Нови игри за стари уреди
Во меѓувреме, има голем број на игри со ретро елементи. Заедно со тој тренд, се појави мала сцена на дизајнирање игри за антички конзоли и компјутери: „Има многу луѓе кои создаваат нови игри за стари уреди. Многу луѓе се заинтересирани за тоа, бидејќи такви уреди имале во детството, но не можеле да ги програмираат. Во меѓувреме го стекнале тоа знаење. Покрај тоа, вистински предизвик е да се програмира нешто што ќе работи на толку стар уред“, вели Кристијан Глејснер, основач на компанијата „Др. Wuro Industries“, која развива и продава игри за легендарниот компјутер од осумдесеттите – Commodore 64. Патем, тој веќе се најде во технолошките музеи.
Денес, една игра на Интернет можат да играат сто играчи заедно. Во осумдесеттите и деведесеттите, децата се собираа околу екранот, играа едни против други или се менуваа. Ова е тајната на популарноста на музејските компјутери. Игрите што Кристијан Глајснер ги разви за стариот Commodore се испорачуваат со четири стапчиња за игра. Покажува зошто ваквите приказни се успешни: физичка близина со соиграчите, време поминато заедно… Тоа се очигледно работи што луѓето ги бараат.
Commodore 64 сè уште има свои обожаватели, но неговите игри може да се играат и на компјутер, конзола, паметен телефон… И покрај тоа, љубителите на тој стар компјутер се зголемуваат на број, што не го изненадува Кристијан Глејснер. Тој го споредува со автомобили – многу луѓе обожаваат винтиџ автомобили.
Растерската графика предизвикува носталгија
Носталгијата е копнеж по места и нешта кои веќе ги нема. Или која никогаш не постоела. Привлечноста кон таква емоција е заедничка карактеристика на сите игри во ретро стил.
Новите игри кои предизвикуваат такви чувства по дизајн не би можеле да функционираат на старите уреди, бидејќи им треба голема компјутерска моќ. Така ќе биде и играта „Everdeep Aurora“, која ќе излезе во 2024 година во верзија за компјутер. Екстремно намалената палета на бои визуелно потсетува на игрите на Game Boy. Станува збор за мачета која расте во дистописки свет и ја бара својата мајка.
Играта ја дизајнираа Шпанците Микел Охеа и Хуан Абад: „Веруваме дека можеме да кажеме повеќе работи со ограничувања отколку со подобра графика и повеќе пиксели“.
Просечната возраст на луѓето кои ги играат овие игри во Германија е 37,9 години. Многумина од нив пораснаа со Game Boy, па контактот со играта значи потсетување на безгрижното време, сосема поинакво од денес.
Lifestyle
Кремаста супа од компири за студени денови: Брз и вкусен ручек за петмина
Ако обожавате крем супи, оваа брзо подготвена верзија со компири ќе стане редовен дел од вашата трпеза! Еве како да ја подготвите совршената супа која ќе ве стопли во ладните денови.
Состојки:
- 1 кг компири
- 1 корен од магдонос
- 1 мал корен од целер
- 1 мал кромид
- 500 ml густин или обична вода
- Сол и бибер по вкус
- Неколку парчиња сланина
- 2 лажици путер
- 200 ml слатка павлака
Подготовка:
- Подготовка на состојките:
Излупете ги компирите, измијте ги и исечете ги на помали коцки. Излупете го коренот од магдонос, целерот и кромидот, па исечкајте ги на ситни коцки. - Пржење на зеленчукот:
Во голем сад за готвење, растопете го путерот на тивок оган. Додадете го кромидот и динстајте додека не омекне и не порумени. Потоа додадете ги целерот и магдоносот и динстајте уште 5 минути. На крајот, додадете ги компирите и мешајте околу 5 минути. - Варење:
Додадете сол и бибер по вкус, прелијте со густин или обична вода и оставете да се вари додека компирите не омекнат. - Додавање павлака и блендирање:
Откако компирите ќе се сварат, додадете ја слатката павлака и оставете да се вари уште 2 минути. Потоа тргнете ја супата од оган и обработете ја со рачен блендер додека не добиете кремаста текстура. - Сланина:
Исечкајте ја сланината на коцки и пропржете ја во тава без масло, на висока температура. Сланината ќе ја ослободи својата маснотија и ќе стане крцкава. - Сервирање:
Послужете ја супата со парчињата сланина одозгора. За дополнителен вкус, може да додадете рендано тврдо сирење, свеж сечкан магдонос или други зачини по желба.
Совети:
- Ако сакате, додајте пропржени печурки заедно со сланината за уште побогат вкус.
- Рендано пармезан или кашкавал врз супата ќе ја направи уште покремаста и повкусна.
- За полесна опција, заменете ја слатката павлака со растителна алтернатива.
Совршена за зимските денови, оваа супа од компири ќе ги стопли сите околу вашата трпеза!
Извор: Dnevnik
Lifestyle
Здрави навики за исхрана за различни сезони: Како да ја прилагодите вашата исхрана на пролет, лето, есен и зима
Секоја сезона носи свој уникатен сет на промени кои влијаат на нашето тело, расположение и потреби за хранливи материи. Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени не само што е добро за вашето тело, туку може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, одржување на оптимална тежина и подобрување на целокупното здравје.
Преку овој текст ќе истражиме како да ја прилагодите исхраната во пролет, лето, есен и зима за оптимално здравје и ќе понудиме практични совети и идеи за секој период.
Пролет: Освежување и детоксикација
Пролетта е време на будење, детоксикација и обновување. По долгите зимски месеци, оваа сезона нуди можност за внесување свежи состојки, зголемување на внесот на влакна и ензими.
- Овошје и зеленчук: Во пролетта има изобилство од млади, свежи производи како аспарагус, артишок, млад грашок, јагоди и цреши. Овие намирници се богати со витамини, минерали и антиоксиданси кои го стимулираат варењето и го зајакнуваат имунитетот.
- Детоксикација: Зголемете го внесот на вода, свежи сокови од зелен лиснат зеленчук, лимон и ѓумбир за прочистување на црниот дроб и телото. Лесни супи и чаеви исто така помагаат.
- Лесно варење: Пролетната храна треба да биде лесна. Избегнувајте тешки, масни оброци, а фокусирајте се на свежи салати и супи.
- Цели зрна: Интегрални житарки како овес и киноа обезбедуваат стабилна енергија и го поддржуваат чистењето на телото.
Лето: Хидратација, свежина и лесни оброци
Летото носи топлина и зголемен ризик од дехидрација, па затоа е важно да се фокусирате на храна која освежува и хидрира.
- Хидратација: Зголемете го внесот на течности преку вода, овошни салати, ледени чаеви и смути. Намирници како краставица и лубеница обезбедуваат природна хидратација.
- Свежо овошје и зеленчук: Домати, пиперки, малини, праски и кајсии се богати со антиоксиданси и витамин Ц, кои ја штитат кожата од штетното сончево зрачење.
- Лесни оброци: Фокусирајте се на салати, ладни супи (газпачо) и зеленчук на скара. Овие оброци се лесно сварливи и ја намалуваат тежината на организмот.
- Природни пијалоци: Наместо газирани пијалоци, пијте билни чаеви како нане и камилица, или природни ледени чаеви со мед и лимон.
Есен: Зајакнување на имунолошкиот систем и подготовка за зима
Есента носи изобилство од сезонски намирници кои помагаат да се подготвиме за студените месеци.
- Сезонски зеленчук и овошје: Тиква, јаболка, круши, грозје и зелка се богати со растителни влакна и витамини. Тиквата е одлична за супи и чорби.
- Зачини и билки: Топлите зачини како цимет и ѓумбир го загреваат телото и го зајакнуваат имунитетот. Чаеви со мед и зачини се идеални за заштита од настинки.
- Топли оброци: Чорби и печени јадења од сезонски зеленчук го одржуваат енергетскиот баланс и го зголемуваат чувството на ситост.
- Зајакнувачи на имунитетот: Витамините А, Ц, Д и цинкот се клучни. Консумирајте овошје и зеленчук богати со витамин Ц и размислете за суплементи со витамин Д.
Зима: Енергија, топлина и поддршка за телото
Зимата е период кога на телото му е потребна повеќе енергија и поддршка за справување со ниските температури.
- Топли и хранливи оброци: Супи и чорби направени од коренест зеленчук како моркови и компири обезбедуваат калории и хранливи материи.
- Имунитет преку храна: Цитрусното овошје, кивито, лукот и кромидот помагаат во борбата против настинките. Пробиотиците од јогурт и ферментирана храна ја одржуваат здрава цревната микрофлора.
- Здрави масти: Маслиновото масло, јаткастите плодови и масните риби обезбедуваат омега-3 масни киселини и енергија.
- Хидратација и топли пијалоци: Топли чаеви со мед и лимон, како и домашно какао, обезбедуваат хидратација и ја подобруваат циркулацијата.
Општи совети за исхрана во текот на целата година
- Варијација и сезонски избор: Избирајте сезонски производи кои се посвежи и побогати со хранливи материи.
- Балансирани оброци: Секој оброк треба да содржи протеини, здрави масти, сложени јаглехидрати, влакна и многу зеленчук.
- Умереност: Следете ги сигналите на телото и прилагодете ја количината на храна според вашите потреби.
- Готвење дома: Подгответе свои оброци за да ја намалите преработената храна и да експериментирате со нови рецепти.
- Уживање во храната: Пробајте нови комбинации и вкусови за да ја направите исхраната повозбудлива.
Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени придонесува за оптимално здравје и виталност. Следејќи ги овие совети, ќе го поддржите вашето тело и ќе ја одржите енергијата во текот на целата година.
Извор: N1Info
Lifestyle
Кардиолозите предупредуваат: Ова е најштетниот вид кафе за вашето срце
За многумина кафето е незаменлив дел од утринската рутина. Но, дали сте знаеле дека начинот на кој го подготвувате кафето може да има значително влијание врз здравјето на вашето срце? Според кардиолозите, еден вид кафе може да биде особено штетен.
Каков вид кафе е најлош за срцето?
Кардиолозите, како др. Едо Паз и др. Сем Сетарех, истакнуваат дека кафето со многу шеќер, како што се засладените капучина, карамел макијата и други ароматизирани пијалоци, е најштетниот избор за вашето срце. Овие пијалоци содржат:
- Големи количини шеќер, што може да доведе до оштетување на крвните садови и зголемување на ризикот од срцеви заболувања.
- Нездрави масти, кои придонесуваат за таложење наслаги во артериите.
- Стотици калории, кои можат да водат до зголемена телесна тежина и дополнителни здравствени проблеми.
Зошто шеќерот и кофеинот се опасна комбинација?
Според др. Сетарех, комбинацијата на шеќер и кофеин може да предизвика стресна реакција во организмот, зголемување на крвниот притисок и забрзување на срцевиот ритам. Со текот на времето, ова може да доведе до воспаленија, наслаги во артериите и повисок ризик од срцеви заболувања.
Користите од умерено пиење црно кафе
Од друга страна, истражувањата покажуваат дека умереното консумирање на црно кафе без шеќер може да има позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје. Црното кафе содржи антиоксиданти кои:
- Го подобруваат здравјето на крвните садови.
- Го намалуваат ризикот од срцева слабост.
- Помагаат во намалување на воспаленијата.
Кардиолозите препорачуваат внесување на максимум една до две шолји црно кафе дневно.
Како да го направите кафето поздраво?
Ако не можете да се откажете од засладеното кафе, еве неколку совети за да го направите поздраво:
- Пригответе го дома: Така ќе имате целосна контрола врз количината на шеќер и други додатоци.
- Користете цимет: Наместо шеќер, додадете цимет за природен вкус и антиоксидантни својства.
- Заменете го шеќерот: Изберете незасладено растително млеко или природни засладувачи.
- Одлучете се за поедноставни опции: Црно кафе, еспресо или кафе со незасладено млеко се најдобри избори за вашето срце.
Умереноста е клучот
Др. Паз потенцира дека пиењето кафе во умерени количини е најважно. „Пијам само една шолја црно кафе секое утро, а потоа продолжувам со вода или пијалоци без кофеин“, изјавува тој.
Заклучок
Кафето може да биде здраво за срцето, но сè зависи од начинот на подготовка и консумација. Одлучете се за едноставни, природни опции и избегнувајте засладени и калорични пијалоци. Со умереност и правилен избор, можете да уживате во кафето без грижа за вашето здравје.
Извор: Index
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за среда (22 јануари)
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за четврток (23 јануари)
-
Lifestyle1 ден
Чај од ѓумбир: Ефикасен природен лек за болки во грлото и упорна кашлица
-
Lifestyle1 ден
Направете шампон од мед и уживајте во здрава и бујна коса
-
Спорт1 ден
(ВИДЕО) ФФМ истакна видео од затекнатата состојба на Академијата, секој талент заслужува подобри услови за фудбал
-
Временска прогноза17 часа
Температури во пораст и магла особено во кичевскиот регион
-
Автомобили1 ден
Најпродаваниот нов автомобил во Европа станува електричен
-
Временска прогноза1 ден
Котлините под густа магла и многу ладно време, на другите места значително потопло