Следете не

Lifestyle

Се сеќавате ли на оваа хит играчка од 90-тите: Ќе ве изненади кога е создадена

Објавено пред

на

Скоро секое дете имаше Slinky, а може да се купи и денес.

Ако сте дете од 90-тите, глетката на оваа играчка ќе предизвика носталгија бидејќи ретко кое дете го немало популарната играчка позната како Slinky во својата колекција играчки.

Метална или шарена не забавуваше со часови. Целта беше да ја постават на што е можно повисоко скалило и потоа да ја гледаат како се спушта. Пластичните често ќе се заплеткаа, што прилично не полудуваше. Сепак, немаше поубаво чувство од кога ќе стигне до дното на скалите.

Настанала сосема случајно

Можеби ќе ве изненади кога знаете дека популарниот Slinky е всушност многу „постар“ отколку што мислите. Дизајниран е во далечната 1943 година, а создаден е сосема случајно.

Креаторот Ричард Џејмс случајно соборил федер од полицата и го гледал како се лизга по книгите, надолу кон масата, а потоа и на подот, каде што уредно се свиткал. Тој дошол до генијална идеја за детска играчка и направил 400 Slinkys и основал компанија за производство на оваа играчка, а останатото е историја.

Lifestyle

Без хемикалии и бои: Како природно да добиете виолетови велигденски јајца

Објавено пред

на

Доколку сакате оваа Велигден да изненадите со уникатна боја на јајцата, можете да добиете прекрасна виолетова нијанса – од лаванда до индиго – без користење хемиски бои. Потребна е само една природна состојка: сушен хибискус.

Состојки:

• 6 тврдо варени јајца на собна температура
• 950 ml вода
• 950 гр сушени цветови од хибискус
• 1 лажица дестилиран бел оцет (на секои 240 ml течност)
• Малку масло
• Хартиени крпи

Постапка за боење:

• Во тенџере ставете 950 ml вода и 950 гр сушен хибискус. Оставете да зоврие на средно-силен оган.
• Намалете ја температурата на минимум, покријте и оставете да се вари 15–30 минути, сè додека течноста не добие потемна боја од посакуваната.
• Капнете неколку капки на бел сад за да ја проверите бојата, па тргнете од оган и оставете да се излади на собна температура.
• Процедете ја смесата низ сито, добро притискајќи за да извлечете што повеќе течност.
• За секои 240 ml добиена течност, додадете 1 лажица бел оцет и промешајте.

Боење на јајцата:

• Во средна чинија ставете ги тврдо варените јајца. Внимателно истурете ја изладената боја врз нив, осигурувајќи се дека се целосно покриени.
• Ставете ја чинијата во фрижидер неколку часа или преку ноќ, додека не ја добиете саканата нијанса.
• Извадете ги јајцата, исушете ги со хартиени крпи. За поинтензивна боја, можете да ги потопите уште еднаш, сушејќи ги меѓу секое потопување.

Финален сјај:

• Кога ќе бидат обоени, нежно втријте малку масло во секое јајце и избришете со чиста хартиена крпа.
• Чувајте ги обоените јајца во фрижидер до нивна употреба.

Оваа природна метода не само што е безбедна и еколошка, туку резултира и со уникатни, елегантни јајца кои ќе бидат вистински украс на велигденската трпеза.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Домашен сок од цвекло: Го чисти црниот дроб и го намалува притисокот

Објавено пред

на

Сокот од цвекло е природен начин за зајакнување на имунитетот, подобрување на циркулацијата и прочистување на телото. Богат е со железо, витамин Ц, калиум и антиоксиданси, а помага и за намалување на крвниот притисок.

Поради специфичниот вкус, често се комбинира со лимон, јаболко или морков, за освежителна нота.

Рецепт за домашен сок од цвекло

Состојки:

  • 2 до 3 средни цвекла

  • 1 до 2 јаболка (по избор)

  • Сок од 1 лимон

  • Вода по потреба

Подготовка:

  1. Измијте го цвеклото, излупете го и исечете го.

  2. Варете го околу 30 минути, па оставете го да се излади.

  3. Во блендер ставете го вареното цвекло, јаболката и лимоновиот сок.

  4. Додадете вода и изблендирајте до мазна смеса.

  5. Процедете по желба и послужете разладено.

Може да се пие секој ден – самостојно или како дел од оброк. Телото брзо ќе ги почувствува придобивките!

Извор: Nova

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Оваа едноставна промена во исхраната може да го заштити вашето срце ако работите во смени

Објавено пред

на

Новите истражувања од Велика Британија и САД откриваат дека времето кога јадеме може да има големо влијание врз здравјето на срцето, особено кај оние кои работат во смени. Наместо само што јадеме – важно е и кога јадеме.

Работата во смени и ризикот за срцето

• Научниците од Универзитетот во Саутемптон (Обединетото Кралство) и Бригам и Женската болница (САД) потсетуваат дека работата во ноќни смени може сериозно да влијае врз кардиоваскуларното здравје.
• Деноноќната неусогласеност – кога телото е будно ноќе, спротивно на природниот биолошки ритам – може да го зголеми ризикот од срцеви заболувања.

Едноставна промена – јадење само преку ден

• Во студијата учествувале 20 млади и здрави лица, кои биле изложени на симулирана работа во смени.
• Некои од нив јаделе и дење и ноќе (како што прават многу ноќни работници), додека други јаделе само преку ден.
• Научниците внимателно ги следеле факторите кои можат да влијаат врз срцевото здравје: крвен притисок, состојба на нервниот систем и ризик од згрутчување на крвта.

Резултатите се јасни

• Учесниците кои јаделе само во текот на денот немале зголемен ризик за срцеви заболувања.
• Кај оние кои јаделе и ноќе, биле забележани промени што може да водат до проблеми со срцето.

Научниците имаат појаснување

• „Сакавме да откриеме што може да се направи за да се намали ризикот од срцеви болести кај луѓето кои работат во смени,“ вели проф. Френк Шеер од Бригам и Женската болница.
• Д-р Сара Челапа од Универзитетот во Саутемптон додава: „Нашата студија покажува дека времето на внесување храна има големо влијание и може да биде клучен фактор за заштита на срцето.“

Извор: 24h

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп4 часа

Хороскоп за петок (11 април)

ОВЕН Оваа недела ќе бидете склони кон вљубување. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да пристапите на личност...

Кичево7 часа

Кичевчани во сабота со протест ќе бараат решение за дивата депонија зад кичевски „Комуналец“ која шири смрдеа повеќе од 3 години

Група граѓани од Кичево на социјалните мрежи повикаа на мирен протест поради дивата депонија настаната зад кичевското ЈП „Комуналец“ (стариот...

Магазин15 часа

Дали полнењето на телефонот до 100% ја уништува батеријата? Еве што велат експертите

Во денешниот динамичен животен стил, телефоните ни се секогаш при рака – дома, на работа, во теретана или на излегување....

Дом и уредување15 часа

Дали имате мувла во домот? Овие три секојдневни навики можат да бидат причината

Мувлата во домот не е само нешто што изгледа лошо на ѕидовите – таа може сериозно да му наштети на...

Lifestyle15 часа

Без хемикалии и бои: Како природно да добиете виолетови велигденски јајца

Доколку сакате оваа Велигден да изненадите со уникатна боја на јајцата, можете да добиете прекрасна виолетова нијанса – од лаванда...

Магазин15 часа

One UI 7 пристигна на серијата Galaxy S24: Што е ново во ажурирањето?

Samsung официјално го започна ширењето на One UI 7, новата верзија на својот кориснички интерфејс, која прво пристигнува на моделите...

Магазин15 часа

Snapdragon 8 Elite Gen 2: Моќен нов чип со поддршка за LPDDR6

Најновиот чипсет од Qualcomm, Snapdragon 8 Elite Gen 2 (SM8850), носи значајни подобрувања во перформансите и поддршка за најновите RAM...

Магазин15 часа

Како безбедно да ги исчистите USB-портите на компјутерот

Редовното чистење на USB-портите спречува дефекти и го продолжува животниот век на вашиот компјутер. Овие порти често собираат прашина и...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за четврток (10 април)

ОВЕН Не сте осамени, имате на кого да се потпрете и се обидувате да најдете најдобар можен начин да се...

Кичево1 ден

Се спрема најрадосната Лазарева Сабота во Кичево, утре е Втората проба за манифестацијата

Со голема радост споделуваме дел од атмосферата на Првата проба по повод свечената празнична Поворка за празникот на Лазаревото Воскресение...

НАЈЧИТАНИ